suhaken adlı kullanıcının mesajları

    Dürbün montajından önce dürbünün artıkılının optik merkeze alınma işlemi yapılmış mıydı acaba?Ben klik saymanın yanıltıcı olduğunu farkettiğimden beri aynalama ile yapıyorum.

    Tabiki farklı oluyor atış yüksekliği dediğiniz gibi yapıyorum ama biraz uzun mesafede ağır pellet artikildan çıkıyor benim amacım hafif pellette gücü düşürüp ağır olanda artırıp pelletin havada asılı kalma süresini artırmak. 18 grain tam orta vururken 22 grain 2.artikildan 26 grain 3.artikildan vuruyor 25 metrede mesafe 50 üzerine çıkınca artikil yetmiyor klik ile oynamak lazım uzun mesefeyade ağır pellet stabil gidiyor rüzgara daha iyi karşı koyuyor uçmuyor

    Hep uzak atış yapılacaksa en az 50 metre sıfırlama ister,daha uzak için ayarlı dürbün ayağı yoksa şimleme gerekir,incecik bir katman çift taraflı bant(koruma katı kalacak)arka ayağa koyarak ciddi fark almıştım,denemek gerek,belki iki kat isteyebilir 150 metrelerde.

    Denemeden bilinmez umarım netice iyi olur,bu arada güç artışı olsa da hafif ve ağır pellet-solidlerle vuruş yüksekliği farkı hep kalacaktır fizik kuralları gereği,dürbün artı kılında mildot-moa çizgileri varsa her mesafe için bir çizelge çıkarılabilir ve hold over ve hold under yapılabilir kliklerle uğraşmadan,çok atıcı böyle yapıyormuş kolaylarına geldiği için.

    Üzerine gittikçe derinleşen bir konu bu güç ve isabet meselesi,klasik yivli namluların pellet üzerinde bıraktığı izler-oyuntular da yan rüzgarların takılma alanlarına dönüşmesi yüzünden iddialı üreticiler rekabet etmek adına poligon namlu olarak farklı üretim teknikleri ile ama aynı formu elde ederek elimizdeki tüfeklere fark atıyorlar,temizleme ihtiyacı bile olmuyor iddialara göre,halbuki klasik namluların bazıları 150-200 atış gördüğünde bir kısmı da 400-1000 atış arasında,temizlik istiyor,benim Galatian namlusunu söküp pelleti harbi ile iterek çıkarttığımda(8-10 farklı marka ve 5.50-5.53 arası çok sayıda test ettim )ciddi deformasyon oluşuyor,özellikle namlu ucunda şok daralmasına girdiğinde iterken ciddi direnç gösteriyor.Barrel polishing videoları izledim ve ben de gerekli malzemeleri bulursam yapmaya karar verdim,hem hız hem de isabet konusunda çok ciddi artış kazanıldığı görülüyor videolarda,galeri oluşturdum inceleyebilirsiniz,tümü makro lens ile benim yaptığım çekimler.

    Evet katılıyorum. Onlar çok uygun fiyatlara en iyilerini kullanıyorlar bizde izleyip mutlu oluyoruz :) . Yinede en iyi silah sana ait olan diyelim. Maalesef pahalı bir hobimiz var

    İster ateşli ister havalı silahla profesyonel avcı olamayacağımız için :D bizde sporcusu olduk diyelim avunalım isabetli atışlarımızla cepten yiyerek,adamlar çiftlik sahiplerinden taleple günde yüzlerce güvercin-karga ve serçe vurup acaba ne kadar kazanıyorlar kim bilir?

    Sn.Barutsuz'un önceki yazımda rüzgarın etkisini farklı yorumladığını düşünüyorum,durgun havaya kıyasla 10metre/sn.hızla örnek;saat 3 yönünde yani 90 derece atış aksına dik esen rüzgarın pelletlerle atışta Strelok Pro verileri ile100 metrede 21 cm sola vuruş görülüyor.(Jsb Exact Jumbo 15,9 grain ile 900 fps.hızda)Farklı tecrübeleri olan varsa yeni bir başlık açıp yazışmak daha doğru olacak gibi.

    Bu güç tutkusu profesyonel olarak havalı silahlarla avlanarak geçinen dünyanın çok çeşitli ülkelerinin atıcılarının son bir yıldır yayınladıkları videolarda çokça görülüyor,dev plenumlu Fx,Daystate vs.ler bizde solid diye anılan formda çoğunlukla hollowpoint mermiler kullanıyorlar.Yine son bir yılda nerdeyse her hafta yeni bir marka duyuyorum,Javelin,Nielsen gibi daha bir çokları çıkıyor piyasaya.Tüfeklere baktığımızda da bu tip tabanca mermisi formlu solidleri çok özel namlularla kullandıkları anlaşılıyor,yiv tur sayısının pellet namlularından farklı üretildiği belli,şok durumu ile ilgili ben net bilgiye ulaşamadıysam da onun da pellet namlularından farklı olduğunu düşünüyorum.İzlediğim videolarda 1000 fps.civarı hız ile 100 metre üzerinde isabet sağlamak üzere üretilmişler,daha kısa mesafelerde solidlerin stabil uçmadığı gibi bilgiler geçiyor onların paylaşımlarında,belli bir mesafeden sonra dengelenme söz konusu.Hıza ek olarak gramajlarının yüksekliği ve formları sayesinde 200 metrelerde de rüzgardan çok daha az etkilenerek yüksek tahribat+isabet sağlıyorlar,çok sayıda avcının .22 Lr.tüfeklerini bırakıp yerine bunları tercih etmesi normal yani.İyi bir dürbünle fiyatı 2500-3500 Usd.arasında olan bu pahalı oyuncaklar ve mermiler,bir de 200 metre üzeri atacak yer bulsak tadından yenmez.

    Bir yanlış önyargıyı da hatırlatmakta yarar var,tüm dünyada çoğu atıcının inandığı daha hızlı saçmanın rüzgardan daha az etkileneceği tezinin tamamen yanlış olduğu kanıtlandı,benchrest ve field target gibi ciddi disiplin atıcılarının bile çoğunun yanlış bildiği ortaya çıktı,onlar saçma rüzgarda ne kadar kısa sürede hedefe ulaşırsa o kadar az rüzgar sapmasına maruz kalacağını sanırlarken işi bilen bir kaç seçkin atıcı kupaları kapmaya başlayınca netleşti durum,daha hızlı saçma rüzgarla daha güçlü etkileşime giriyordu çünkü,fırtınalı havada motorsiklet kullananlar daha iyi anlayacaklardır. ;)

    Bir konu da regülatör eksikliği,kullandıkça yüksek hızdan çok isabet tutarlılığının hız tutarlılığı varsa elde edileceği gerçeği,son zamlarla atmaya kıyılamayacak fiyatlara ulaştı kaliteli saçmalar,Kral Jumbo Dazzle'ın bir avantajı tüpünün büyük oluşu,ben olsam 250 değil 220 doldurup 110 bar'a kadar birbirine olabilecek en yakın atış hızlarını kullanırdım.Matt Dubber adlı Güney Afrika'lı Youtuber Fx ve Air arms firmalarına danışmanlık yapıp son 3 yılda havalı silahları kalite ve performans olarak çok yüksek düzeye ulaştırdı,özellikle teknik konulardaki videolarını izlemek benim için çok bilgilendirici oldu,elimdeki silahların ayarlarına hakim olmak atış günlerimin çok verimli geçmesini sağladı.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Sadece tüfek üzerinden çekiç yayını sıksam yeterli artış elde ederim heralde

    Öncelikle çekiç yayına dokunmadan transfer port ayarını maksimuma getirip emniyetli bir ortamda hız ölçer ile tüpün en dolu halinden başlayıp 100 bar'a kadar atıp her atışın hızını çıkardıktan sonra hız eğrisini bulmak lazım,Jsb veya H&N saçma masrafından kaçınmamak gerek,ucuzlar yanıltacaktır,hız tüp full dolu halinden (maksimum 200 bar ise 150 bar'a kadar)gitgide hızlanıp sonra bir yerden sonra yaklaşık aynı hızlarla devam edip sonra da yavaş yavaş düşmeli,fabrikadan farklı bir ayarla çıkmış ise atıyorum,1. atıştan sonra sürekli düşme varsa çekiç ayarı zaten maksimumda demektir,umarım bunları test etme imkanınız vardır,kolay gelsin.

    Hava için tüp var sorun değil ama çok bir artış istemiyorum 18 grain pelletler 900-1000 FPS arası ideal diye biliyorum ama 850 az gibi geldi bana sadece çekiç ile olur mu acaba istesem gonderirler mi gerisini hallederim ben.

    Pelletler için 830-900 arası ideal,fazlası zarar,tecrübe ile sabittir,ingilizce videoları youtube'de (Türkçe altyazılı seçeneği ile ihtiyaç halinde)pellet spiral,jsb-H&N pellet test gibi aratıp çok sayıda bilgilendirici paylaşımlar var,solid-slug tarzı kurşun atmak için 900 ve üzeri fps gerekiyor ancak uygun namlu ile bulmak lazım test ederek,atmasına hepsi atıyor ama ben Hatsan Galatian ile 50 metrede Spoton solid ile 1 metre grupman alınca anladım işin o kadar basit olmadığını,aynı tüfek Jsb 18 grain'i 3 cm'ye topluyor 60 metrede,çekiç ayarını 850 fps ortalama atacak şekilde ayarladığımdan beri.

    İncelediğim haberlerden anlaşılan şey kurşunun batı dünyasında sivil kullanımının azaltılması ve sonra sonlandırılması şeklinde,resmi personel için öyle bir şey olamaz zaten,kopan yaygara sadece İngiltere'nin atıcılarından gelmiyor,tüm Avrupa birliği için de geçerli,A.B.D.'de zaten yıllar önce bazı eyaletlerde yasaklar başlamış,yerli solid ve pelletleri saymazsak piyasada şu an 'iyi' kalite pellet tükenmiş gibi,mevcutların da fiyatları uçmuş durumda,kendimiz evde yapsak bile slug namlu edinmek gerek,şahsen eldeki tüfeklerimle 26-29 grain 5,5 bullet tipi Spoton'lar ile 850 fps.hızda (çekiç ayarını maksimuma getirip)standart pelletlerle (Jsb 15.89-18.13 vs) aldığım isabet seviyesini alamadım,beni düşündüren kısmı bu yani işin. :(

    Kalay olabilir, hatta şimdiden var galiba bunlardan

    Var ama ne isabet ne de güç olarak kurşunun yanına yaklaşamıyorlar,daha hafif oldukları için kısa mesafede güç kaybediyorlar,iyi pcp'ler 1000 Usd.den başlıyor,100 metrelerde 2 cm grup atarken 35-40 metreden öte iş yapmayacaksa eldeki pcp'lerin airsoftlardan çok farkı kalmayacak,kurşunsuz saçma fiyatlarının da daha pahalı olacağını tahmin ediyorum,500'lük bir kutusu zaten 300'leri geçti iyi saçmaların,500tl.olsa tanesi 1 tl,günde 100 tane atsak 100tl. :/

    Size katılıyorum sorunuza da cevaben sanırım gücü itibarıyla yiv sete tam oturamamasj dır en kötü ihtimal bakır olacak oda sert olacak

    Kurşunun ideal ağırlığı ve sertliği (daha doğrusu ortalama metallere göre yumuşaklığı) alternatifsiz görünüyor şu anda,bir pellet olsun,slug-solid vs. olsun aynı form ve hacime sahip farklı metaller daha hafif,benim nette araştırırken gördüğüm''green''serisi RWS pelletler 5 grain'e düşüyor 8,4 grain kurşunlunun aynı hacmindeyken.Bu durumda yive oturacak sertlik sorunu olmasa bile b.c. hak getire.

    İngiltere'de hazırlanan ve muhtemelen Avrupa ve Amerika'da da gündeme gelecek olan ateşli ateşsiz tüm mühimmatlarda kurşun kullanımını 5 yıl içinde sona erdirme yasa tasarısı gündemde,av,spor vs.alanları için de çok sıkı uygulamalar planlanmış.Dev silah endüstrisinin geleceğini bırakalım derdi olan tartışsın diyeceğim ama gel gelelim kurşunsuz alaşım saçmaların neticeleri izlediğim kadarı ile tatmin etmekten uzak,Jsb,H&N gibi firmalar bakalım durumu çözebilecekler mi kurşun kullanmadan.Henüz okumayanlar için detaylar bu linkte:

    Lead ammunition - The British Association for Shooting and Conservation
    BASC has joined other rural organisations in issuing a statement on lead-free ammunition for live quarry shooting. In consideration of wildlife, the…
    basc.org.uk

    Kralın Maxi ve jumbo kullanıyorum, burada kavram karmaşası olmaması için bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekli diye düşünüyorum (yeni başlayanlarda güç ayarı tercih sebeplerinin içinde en önemlilerden); kralda bulunan güç ayar düğmesi örneğin yarım güçte başlanıp, hava azaldıkça güç artırılarak 100 bar civarında en yukseğe getirilecek şekilde bir nevi regülatör işlevi oluşturmuyor mu? Eğer uzun mesafe ,tahribat gibi amacımız varsa( ki kralların tahribat dan çok grupmana yatkın olduğunu düşünenlerdenim) sürekli en yüksek güce ihtiyaç olduğundan bu durumda tek çözüm regülatör.Yanılıyormuyum?
    Bu arada kralın şu sayfadaki regülatörü üzere taktırıp kullanan varmı acaba?
    http://kralav.com/tr/aksesuarlar

    Grupman olmayınca tahribatın bir önemi kalmıyor doğal olarak,bir de havalı silahlardan ne derecede tahribat beklenmesi gerektiği de tartışılır,tüpü 5 atımda boşalan ama geyik avlanabilen cins pcp silahları Hatsan dahil bir kaç firma zaten üretiyor malum.Regülatör konusuna gelince;tam birbuçuk senedir internette geçen yoğun araştırmalarımda öğrendiğim şeyi paylaşmak isterim,regülatörsüz silahlarda tüpün full halinde ilk bir kaç atış aşırı basınçtan dolayı(detaylandırmayı burada çok uzamasın diye yazmıyorum)o silahın verebileceği en yüksek güçten daha az oluyor,diyelim ki 200 bar iken atışa başlanırsa atış hızı 150 bara kadar kademeli olarak yükseliyor,sonra ise düşüşe geçiyor,ölçümleri grafiğe yerleştirirseniz tam bir çan eğrisi çıkıyor,bu eğri üzerinde birbirine en yakın hızlarda yapılabilen atış sayısı belli bir bar basınç aralığında gerçekleşiyor,ilk önce sürekli yükseliş ve sonrasında sürekli düşüş gerçekleşiyor,bu da güç ayarı ile oynayarak yapılabilecek düzeltme işini çok zor ve keyifsiz hale getiriyor,chrono cihazı ile her atışınızı ölçerek düzeltmek pratik değil mümkün olsa bile.Ayrıca her tüfeğe uygun regülatörü edinmek ve uygulamak da bir sanat adeta,biraz masraf ve zaman harcayıp uygun kombinasyon oluşturmak ya da hem regülatör hemde güç ayarı olan bir tüfek edinmek en iyisi.