Sevgili kardeşim, sana lazım olan 1 adet namlumu yoksa seri üretim yapmakmı yada 1 tane yapıp vakit geçirmek üretirken bir şeyler öğrenmekmi?, yok amacın sadece 1 adet paslanmaz 440c kalite namlu ise, temin edilebilir..
440c kalite namlu makinalı tüfeklerde dövme namlu olarak kkullanılır, uzun ömürlü olması için, havalı silahlarda kullanılan namlu çeliği 1020 - 1030 kalitedir, yani oldukça yumuşak, eteşşli silahlarda genel kullanım namlu çeliiği SAE4140 olur.
Eğer mutlaka dövme namlu yapacağım ve paslanmaz olsun diyorsanız, 430 kalite hazır dolu yuvarlak bulabilirsiniz, içini istediğiniz ölçüde delebilir, rayba ile temiz iç yüzey hazırlayabilirsiniz.. çakıyı %50 - %50 yiv ve set olarak, 8 yiv 8 set, 1/18" yada 1/20" twis oranında tavsiye ederim, 12 yiv 12 set te yapabilirsin ama dövme teknolojisi olarak başarman çok zorlaşır, hatta poligon profil çok daha işini kolaylaştırır.Ayrıca bu gayretleriniz için sizi tebrik ediiyorum.
amacım dediğiniz gibi 1 namlu yapıp üretirken bişeyler öğrenmek aslında sıvama şeklinde düşünmemin sebebi namlunun iç yüzeyini çok daha iyi sertleştirebilirim düşüncesiydi çünkü dolu bi parça sertleştirildiğinde sertlik dıştan içe doğru olacak yani parçanın dışı içinden daha sert olacak ben ise tam tersini düşünüyorum çünkü sert parça kırılgandır içi sertken dışının daha yumuşak ve esnek olmasını istiyorum ama sizin dediğiniz yöntem ile namlu düvüldükten sonra dış yüzeyden talaş kaldırılıp inceltilir ve bu şekilde ısıl işlem uygulanır daha sonra namluya ceket geçirilir buda mümkün.Gain twist tarzındaki yiv için ne düşünüyosunuz havalı silehlarda iyi sonuçlar verirmi?
benim farklı bi düşüncem var simdiye kadar üretilen namlulardan tamamen farklı aşağıda şizmeye çalıştım sade4 yanına çizdi ama azlında mermiyi çepeçevre saracak şekilde düşünün siz onu yani yiv yerine bıçak azı şeklinde çıkıntılar olucak mermi namlunun içine oturduğunda bu çıkıntılara temas etmicek yani mermi başta yizsiz bi namluda hızlanıcak yeterli enerjiye ulaştığında yavaşça artan bu çıkıntılara oturcak ve dönmeye başlıcak sizce nası olurdu?
[Resim Engellendi: http://pic1.resimupload.com/r6/resim_314386101.JPG]
yiv-set bulunan namlularda geriye gaz kaçağı olduğundan güç kaybı da olmaktadır. yiv-set olmadığında da mermi dönerek gitmediği için isabet olmamakta hatta bir süre sonra mermi takla atmaktadır. yiv-setin turu ve sayısı ne kadar fazla ise mermi namlu içinde o kadar çok yorulacağından, hızı azalır.
israil silah üreticileri namlu gaz kaçağı sorununu bir şekilde çözmek için yeni bir namlu yapma tekniği bulmuşlardır. reklam olmasın diye silah markasını vermiyorum, çoğunuz biliyordur zaten.
* yüksek ışıl işlemden geçirilen namlu, gene ışıl işlemle 1.3 veya 1.6 kat döndürülmektedir, yiv-set açılmamaktadır. kabaca yiv-seti olmayan mermiyi sıkan 4-5 veya 6 gen düz namlu yapılmakta, yapılan namlu ısıtılarak döndürülmektedir. bu şekilde yiv-set olmadığı halde mermi yiv-set varmış gibi dönerek gitmektedir ve gaz kaçağı olmadığından merminin menzili ve kuvveti artmaktadır. bildiğim en son ve en ileri namlu yapma tekniği budur.
sanırım poligonal namludan bahsediyorsunuz bunun havalı silahlarda tek faydasının namlu içine kurşun sıvanmasının olmadığını duymuştım