everlost adlı kullanıcının mesajları

    Tüfeğinin namlu çıkış hızını biliyorsan chairgun programı ile ilk ve ikinci sıfır noktalarını bularak daha kolay sıfırlama yapabilirsin.


    Misal benim tüfeğim 16 grain i yaklaşık 930 fps ile atıyor. Bu durumda programa göre tüfeği 10 metreye sıfırlarsam aynı zamanda 50 metreye sıfırlamış oluyorum.


    Benzer şekilde 5 metreye sıfırlarsam aynı zamanda 100 metreye sıfırlamış oluyorum. Bu şekilde daha kolay sıfırlama yapabilirsin.

    Merhabalar,


    Başıma gelen bu sorunu nasıl çözdüğümü ileride bu sıkıntıyı yaşayacak olan arkadaşlara referans olması açısından burada paylaşmak istiyorum.


    Bilindiği gibi PCP tüfeklere hava tankı çeşitli nedenlerle tamamen boşaltıldığında tekrar doldurmak istediği zaman düşük basınçta valf kapağının üzerinde yeterli kuvvet oluşmadığından kapak kapanmıyor ve bastığınız hava namludan çıkıp gidiyor. Bunu aşmak için ise tanktan hava kaçmasına rağmen tüp içindeki basıncı belirli bir seviyeye getirmeniz gerekiyor.


    Airarms s510 için bu değer 30-50 bar arasıdır.


    Tabi bunu yapmak scuba tüp ile sorun değil ama el pompası ile güç bela bastığınız hava namludan kaçarken tank içerisindeki basıncı bu eşik değerine getirmek imkansız olmasa bile hiç kolay değil.


    İşin özü termodinamiğin temel konularından olan basınç ve ısı ilişkisinde saklı. Aşağıdaki resimde göründüğü gibi basit bir düzenek ile tüfeğin hava tankı içerisindeki basıncı arttırabilir ve bu eşik değerini daha kolay yakalayarak valf kapağının tamamen kapanmasını sağlayabilirsiniz.


    [Resim Engellendi: http://img27.imageshack.us/img27/2640/arv6.jpg]


    Uygulanacak adımlar:


    1. tüfek valf kapağının daha kolay kapanması için dipçik üzerinde dik konumda tutulmalıdır.


    2. valf kapağının üzerinde ekstra gerilim oluşmaması için kurma kolu çekili vaziyette tutulmalıdır.


    3. elektrikli ısıtıcı tüfeğe güvenli bir mesafede bir süre açık tutularak tankın ve içindeki havanın ısısının artması sağlanmalıdır.(dolayısıyla basıncın)


    4. bu koşullar oluştuğunda pompa ile hızlı bir şekilde 30-40 pompa basıyoruz.


    5. işe yaramazsa kurma kolunu bağlayıp tetiği düşürüyoruz ve tekrar kurma kolunu çekerek bağlamadan süreci tekrarlıyoruz.


    Dikkat edilecek hususlar:
    - Tüfeğin ve pompanın aşırı ısınmamasına dikkat edilmelidir.



    Bu yazdığım adımları uygulamadan ne kadar denediysem başarılı olamadım. Uygulayınca ise ikinci denememde başarılı oldum.


    Umarım birilerine yardımı dokunur.

    Bursa'da yaşayan arkadaşlar bilginiz olsun Ankara Yolu üzerinde Torunlar Yangın Söndürme diye bir yer var. 300 bar dolum yapıyorlar ama biraz fahiş fiyat istiyorlar müşterinin pek alternatifi olmadığından : 90 TL. Böyle böyle diye anlattım biz şu iş için kullanacağız uygun fiyat verirseniz düzenli müşterileriniz olabiliriz falan dedim. En fazla 80'e ineriz dedi. Adana'daki av bayiine kargo ile yollayıp doldurtmak daha mantıklı şu durumda.


    site

    Yazdığınız namlu çıkış hızı XTRA FAC versiyonunun değeri. Alamadan önce arayıp kesin olarak öğrenin derim. Bi yanlışlık olmasın. Bunun haricinden tüfek hakkında bir bilgim yok ve diğer modellere göre fiyatının neden düşük olduğunu ben de merak ettim.

    Merhabalar,


    Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir soruydu bu: Namlu içi temizlik isabetliliği arttırır mı? Bu soruya bir cevap olabilmesi açısından bir hafta arayla yaptığım grupman çalışmalarını sizlerle paylaşıyorum. İkinci defa atışa çıkmadan önce şu videodaki gibi wd40, misina ve temiz beyaz bezler yardımı ile namlu içini iyice temizledim. Wd40 o-ringlere zararlı mıdır diye uzun zamandır süregelen bir tartışma var ama ben yine de az az uygulayarak temizledim. Buna cesaret edebilmemin bir nedeni de yabancı forumlardan birinde bir elemanın o-ring i bir ay boyunca saf wd40 sıvının içinde bekletmesi ve sonuçta o-ringde ne görsel deformasyon ne de işlevsel bir sorun oluşmamasıdır. Tüfek bir senelik ve daha önce hiç namlu içi temizliği yapılmamıştı. Temizlik öncesi ve sonrası diye ikiye ayırdığım atış grupları hemen hemen aynı şartlar altında yapılmıştır. Detaylar:


    60 metre mesafe
    AA S510 EXTRA FAC (140 barda regülatör uygulaması mevcut)
    Hawke 8.5-25x42 dürbün
    16 grain hatsan jsb pellet
    Orta şiddette rüzgar (yer yer yüksek sayılabilir) / Açık hava
    Yatarak atış yastığı ile
    ~205-140 bar arası


    (Resimlere sağ tıklayıp resmi yeni sekmede aç seçeneğine tıklarsanız daha detaylı inceleyebilirsiniz.)



    /**************************************** Temizlik öncesi grupmanlar ****************************************/



    [Resim Engellendi: http://imgim.com/1672incih7471024.jpg]


    [Resim Engellendi: http://imgim.com/8399incij3554480.jpg]



    /**************************************** Temizlik sonrası grupmanlar ****************************************/


    [Resim Engellendi: http://imgim.com/5266incin6157302.jpg]


    [Resim Engellendi: http://imgim.com/204incir7349812.jpg]




    /*************************************************** Sonuç ***********************************************/


    Bence çok değişen bir şey olmadı hatta temizlik sonrası grupmanlar hafif daha kötü bile sayılabilir. Tabii ki bunda benim nişancılık kabiliyetim ve aşırı değişken hava koşullarının da etkisi olmuştur.


    Siz değerli kardeşlerimin de yorumlarını merak ediyorum.


    Saygılar.