MASTER adlı kullanıcının mesajları

    Atış yaparak boşaltabilirsiniz .Atışlar esnasında silahın full güçte olmasına dikkat edin.Aksi taktirde düşük basınçta atış sayısını arttırarak valf sistemini yorarsınız.

    Geçen hafta 10 kutu .25 satınaldım. Öncelikle 10 kutu içerisinde 10 adet hatalı bullet bulamadım . Sanırım şanslıyım :)
    Temizlik bakımından bulletlerin üzerinde bir miktar kurşun tozu olmasına rağmen hiçbiri yağlı değildi . Sanırım üretim esnasında bulletlerin biriktirildiği hazne nin dibinde kalan ürünler
    diğer ürünlerden sızan yağ ve tozla kirlendiği için yukardaki örnekteki şekilde geliyor !
    AA namlusunda hiç bir zorlama olmadan kullanılıyor ancak tektek elle yükleniyor ,zira daha öncede söylediğim gibi şarjöre uzun ?
    Ancak açtığım kutuların hiç birinde resimdeki gibi uç kısmında deformasyon olan bullete rastlamadım.
    Atış denemelerinde mesafe 116 metre ve 5 atışlık grupmanlar ortalama 8cm çıktı. Bu arada böyle bir mühimmattan 3-4 cm grupman beklemediğimi zaten söylemeliyim.
    sonuç olarak kanaatim:
    Her üretim için hammadde bittiğinde ve yeni hammedde yüklenirken,kalıp belirli sayılarda basım yaptıktan sonra veya kalıp ve - veya itici ile stoper arızalarından kaynaklı olarak ayar değişimi yapılması doğaldır .Firma üretim esnasında belirli periyodlarla kalıp ve pres ayarlarında değişiklik yaparken standart üretime geçene kadar olan ürünler standart üretim ürünlerle karışıyor. Üretim toplama haznesinde dipte kalan ve standart ürnlerden sızan yağ ve kurşun tozoyla sıvanan mamüller de sevk ediliyor.
    Öneri :
    1-Ayar süresince üretilen mamullerin toplama haznesinden alınarak fireye ayrılması.
    2-Toplama haznesinin dip temizliğinin iyi yapılması veya toplama haznesine kavisli süzgeç konularak yağ ve kir akışının ürünle temasının önlenmesi.
    3-Sevkiyat öncesi ön yıkama ve kurutmanın yapılması.
    4-Kutulama esnasında görsel seleksiyon yapılması.


    İnce Mehmet nasıl .22 kalibrede belirli bir standartı oturtu ve tatminkar bir ürünü bizlere kazandırdıysa .25 konusundada bu başarıyı yakalayacaktır.
    Sadece biraz daha öz veri ve sabır. Günahıyla sevabıyla iyiki böyle firmalar var ve 3-4 katı paraya yabancının malını almıyoruz.

    Tebrik ederim. Hawke gibi bir firmanın ürünlerinde katkımızın olması çok güzel. Artık alanlar baktıkça sizi hatırlar abi :)
    Gördüğüm kadarıyla 20x half md modelin avantajlarına ilave olarak, rüzgar düzeltme hesaplaması olanağı da sunacak. 20x model kadar ince çizgileri olursa çok iyi olacağa benziyor.
    Alt kısımdaki harfler ne işe yarar onu da merak ettim doğrusu


    Alt kısımdaki A-B-C-D Sutunları hedefin boyuna göre mesafe tayini yapmakta kullanılıyor. BRC uyumlu olarak belli bir çarpanda her harf karşılığını ezberleyerek çok basit ama isabetli mesafe tayinleri yapılabiliyor.

    Arkadaşlar siparişi tabikide Türkiyede satışını yapan firmaya verdim. Yurt dışından sipariş vermiş gibi anlaşıldığı için özür dilerim. Ben bir sonraki partide tüm modellerinden yeterince gelmesi için talepte bulundum ve gelecek.
    Saygılar.

    Tüm Arkadaşların dikkatine !
    Daha önceki konulardada yeri geçtikçe belirttiğim üzere Hawke grubunda SR12 reticle kullanmayı tercih etmiştim.
    Bu tercihteki en büyük sebep SR 12 reticle ın standart mil-dot veya 10xhalf dot a kıyasla %20 daha fazla düşme mesafesi sunarak daha uzak atışlara imkan vermesi ve rüzgar sapması hasaplamasına yardımcı olarak (90derece 10 mil/saat-12f.p)yatay line sunmasıydı.
    Bunun yanı sıra birçok arkadaşımızsa hassasiyeti ve mükemmel düşme mesafesiyle neredeyse tüm görüş alanını kullanmamıza olanak veren 20xhalf mil-dot u tercih ettiler. Ancak 20x Half serisindede rüzgar hesaplamasına yardımcı liner lar yoktu ve seri sadece en düşük 6x modelle kullanılabildiği için extrem uzak atışlarda dürbün arka ayağını destekleyerek kullanılması gereği doğmaktaydı.
    Hawke firmasından Liam ve Nikki ile defalarca her iki modelinde özelliklerini bünyesinde bulunduran ve daha düşük kuçültmeyle fantazi atışlara imkan sunabilecek. Gerek 20 x halfın hassasiyetini gerekse SR12 nin mesafe tahmin tablosunu bir arada barındıran yeni bir reticle talebini sonunda firmada haklı bularak SR Pro modelini sidewinder 30 serisinde satışa sunmuştur. İlk ön siparişi ise yılbaşı armağanı olarak ben geçtim :) Umarım beğenilir ve tüm arkadaşlarımız için çıtayı bir basamak daha yukarı yükseltme şansı olur.


    Satışa sunulan modeller :


    3-9x50 -
    4-16x50 -
    6-24x56 -
    8-32x56 -


    Saygılarımla.


    Akif NAZLI

    AA için uygun görülen yukarıda belirtilmiş ölçülerin dışında .


    .25 için daha ağır ve güçlü silahlarda özellikle sumatrada kullanım amaçlı olarak,
    6.37- 6.38 mm çap
    10,8-11 mm boy ve 48-50 grain ağırlıkta,


    ikinci bir ürününde yapılması için dün görüşüldü.
    Onlarında numuneleri yapıma alındı bilgilerinize.

    İnce mehmetin numune bazlı gönderdiği .25 solid çekirdeklerin denemelerine dün başlayabildim.
    Görsel olarak .22 solidlerin hormanlanmışı olan .25 solidler işçilik olarak mükemmele yakın.
    Özellikle yüzeyleri gayet temiz ve kesilikle kalıp izi yok (umarım seri üretimdede olmaz).
    Gelen solidler ölçüm değerleri :
    Boy :10.80 mm
    Çap : 6.35 mm
    Ağırlık : 42 grain
    Ölçüm yapılan 20 adet rastgele seçilmiş solidden en uzunu 11.82mm(2 adet) en kısasıda 11.79mm(4 adet ) 14 adet 11.80 çıktı.
    Çap olarak en küçük 6.36(7 adet) en büyük 6.37(13 adet)
    Ağırlık olarak en hafiften en ağıra 41.7(1 adet) 41.8(3 adet) 41.9(8 adet)42.0 (3adet)42.1 (3 adet)42.2(2 adet) grain muhtelif sonuçlar çıktı.
    Etek kısmının belirli miktarda boşaltılmış olmasının boyut ve ağırlık olarak stabiliteyi bozduğu kanaatındayım.
    Deneme aşamasına gelince malesef AA şörjere sığmadığı için yüklemeleri elle yapmak ve boyutsal ve yapısal değişiklik talebinde
    bulunmak zorunda kaldım.
    Talebedilen Yeni Ölçüler:
    Boy : 9.35mm
    çap : 6.37mm
    Ağırlık : 40 grain
    Denemeler sonucunda AA ile çıkış hızı ortalama 705 fps ölçüldü . Muhtemel sumatra .25 ile 965 Air Ranger la 930 fps civarında sonuçlar verecektir.
    İsabetlilik konusunda bir kaç atışın namlu ceketine çarpmasından kaynaklı problemler yaşanması sonucu silahı perte çıkartmadan denemelere ara vermek zorunda kalmamıza rağmen. 3 atışlık grupmanlarda 50 metre mesafede 1 inch civarı dağılım tespit ettik.
    Yapılacak iyileştirmelerle ve özellikle etek kısmının dolu tutulmasıyla isabetliliğin 50 metrede 2 cm civarına düşeceğini umuyorum.
    Sonuç olarak umduğumdan daha iyi bir iş çıkartılmış ve çok daha iyi olabilir. En azından umudumuz bu yönde.

    6136 nikli kardeşim. Silahının namlusundan ince mehmet geçirerek yiv set izlerini incelersen muhtemelen bazı setlerin kalın bazılarının ince kestiğini göreceksin. Kesme yüzeyi küçük olan pellet lerde , bu düzensiz kesim yakın mesafede sorun teşkil etmesede ,solid mühimmatta özelliklle namlu çıkışında düzensiz kesim sendede görülen sapmalara sebep olabilir.
    Namlu yivsetlerini mutlaka kontrol et !

    400 Metre mesafede bırakın suya toprak yüzeye yaptığınız atışları bile çıplak gözle görebilirsiniz . (Sumatra 402 metre video atışlarında olduğu gibi). Ankarada geçen seneki buluşmada su üzerinde 464 metreden çıplak gözle isabetin gözlenebildiğini test etmiştik .Atış yaptığımız göletin boyu izin vermediği için daha uzak bir deneme yapamamıştık. Ancak arkadaşımızın iki konudaki hatasını düzeltmek isterim.
    Birincisi daha hafif pelletle daha uzağa atamaz . Daha yüksek çıkış hızlarınada sahip olsa (21 grainde 1136 fps denedik) pellet o mesafelere gitmez .Bu konuyu anlamak için BC (balistik katsayısı ve bölümsel yoğunluk) konularını okuyun.
    İkinci konu ise arkadaşımız atışı maximum menzili elde edebilecek açıda yapmadığı için 400 metre maksimum menzilden çok kısadır. Uygun açıyla bu mesafenin çok üzerinde hedef gözetmeksizin atışlar (top atışı)yapılabilir. ChairGun da hız verileri ve BC girildiğinde aslında maksimum menzilin çok daha yüksek olduğu görülür. Herkesin kendi silahının maksimum menzilini bilmesi ve yaptığı atışlarda hedefin arkasının güvenli olup olmadığını kontrol edebilmesi çok önemlidir. Özellikle maxsimum menzil açısına yakın yüksek açılı hedeflere yapılan atışlarda hedefi ıska geçen peletin (özellikle solid mühimmatın) yüzlerce metre ileride can yakması,ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilmesi ,en azından maddi hasar oluşturması riski yüksektir.

    Sumatra Güç Olarak Evanix AR 6 dan yaklaşık %20 daha güçlüdür. hafif peletle ölçülmüş 1200 fps sizi yanıltmasın .30 grain ile çıkış hızları Evanix 922-934 fps Sumatra 1017-1044 fps civarında.
    Her ikiside yapı itibariyle her atışta hızla azalan çıkış hızı grafiği sergiledikleri için vuruş noktası değişiminden kaynaklı olarak isabetsiz addedilir. Full güçte Evanix daha isabetli iken , Güç ayarı çeyrek ve yarım güç aralığında Sumatra daha isabetlidir. Her ikisinide 200 barın üzerinde kullansanız dahi istikrarlı atış sayısı 12 yi geçmez. Ancak Sumatrada güç ayarını kısarak istikrarlı atış sayısını 30 atışa kadar çıkarabilirsiniz.
    Evanix seri atış olanağıyla farklı ve zevkli bir silah olmasına rağmen seri atışta güç oranı bariz düştüğünden uzak mesafede vuruş noktası değişir.
    Her ikisindede 30 grain solid kullanılabilir ve mühimmat maliyeti İNCE MEHMET sağolsun 150 adet 10 tl dir.?
    Kronik sorunları Evanix Şarjör gaz kaçağı ve silahın aşşağı tutulması sırasında namluya 2. bir mühimmat yüklenmesi .
    Sumatra Ayar tekerleği sıkışması ve düşük Gez ayarı.
    Her ikiside Özellikle av amaçlı üretilmiş ve ciddi güçlere sahip silahlar. Kesinlikle bir AA isabetliliğini veremezler ancak Bir AA da onların gücünün yarısını veremez!
    Her ikisinide imkanın olursa denemeni ve amacın güç ve tahribat ise bu modellere yönelmeni tavsiye ederim.
    İkinci elde uygun fiyatla bulursan sıfır alma . Özellikle 2. elde regülatörlü bir Evanix mevcut onu düşünebilirsin.



    Ertuğrul bey tebrikler.
    Yaptığınız atışlar tek kelimeyle mükemmel özellikle kullandığınız mühimmat çok başarılı.900 fps civarında ve uygun twistle .113 BC verebilir.
    Dürbünün marka ve modeli -Kaç büyütme ve hangi reticle ile atış yaptığınızı sorabilirmiyim ?

    Merhaba tüfeğiniz ve regülatörünüz hayırlı olsun.bende yaklaşık üç hafta önce S510 uma Akif bey'e ricamla regülatör taktırdım.Regülatör basıncı yanılmıyorsam 120-130 bar arası ve 18 graın 860- 871 fps olduğunu söyledi .Orjınal yayı ile 30-35 stabl atış yaparken, 1.4 mm tel kalınlığı ve boyu 63mm yay ile 50 atış yaptı. kronom olmadığı için 160 metreye yaptığım sürekli hedef atışlarıyla stabiliteyi takip ediyorum.61x1.5x15 mm lik orjınal yay ile gücü gayet iyi, range finder ile 200 metre ölçtüğüm mesafeden kara şişeleri ve cam şişeleri devirdiğini (16 grain mermi delip geçmiş) görünce beni baya şaşırttı .Şimdi tekrar yay boyunu 3 mm kısasıyla değiştitip,gücü biraz daha azaltıp net 40 atış yapabileceğini tahmin ediyorum. Sonuç :gücü yeterli,stabilite ve atış istikrarı mükemmel.SAYGILAR.


    Murat müsadenle ufak bir düzeltme yapmak istiyorum .18 grain 860-871 değil 866-871 aralığında olacak ! regüleli bir silah için 11 fps fark yanıltıcı olabilir.
    Bu arada bilgi amaçlı belirtmek isterimki stoktaki tüm regülatörler tükendi ve 2. parti üretim yapmayı toplu bir talep olmadıkça düşünmüyorum.
    Emek ve zaman harcamak dışında hiçbir ticari karım olmadığı halde aldığım eleştirilerde işin cabası.
    Yüzümü güldüren tek şey sen ve senin gibi memnun olan ve benim için en değerli şey olan bir teşekkürü benden esirgemeyen insanlar. 200 metreden kara şişe vurmak veya 160 metreden nokta vuruşlar çıkartmak sizi 1 kez sevindiriyorsa inanın beni 10 kez sevindiriyor. Sizin için değil regülatör sıfırdan silah bile yaparım (yapmadığımız şey değil).
    Saygılarımla

    Hayırlı uğurlu olsun ömer.
    Senin ölçümlerin en düşük 904-en yüksek 910 fps vermiş. Senin isteğine uygundur umarım.
    Bu arada senin ölçümlerin benimkilerden daha istikrarlı .Peletleri tek tek seçer ve eşit bekleme aralığı uygularsan çok daha istikrarlı sonuçlar çıkacaktır.
    Yinede bir ara otamatiğe takmışsın 909 fps de kitlenmiş makina :)