mcema adlı kullanıcının mesajları

    Merhaba herkese. yeni bir vortex 125 sniper almayı düşünüyorum. namlu hızından dolayı 4.5mm almayı planlıyordum. bayiiye gittiğim zaman satıcı arkadaş 4.5 kalibrede her saçmayı atamazsın 25-30 metreden sonra grupman yapamaz vs diye anlattı. daha önce tecrübe eden var mı? malum namlu çıkış hızı kağıt üstünde 380m/s

    Satıcı pek haksız sayılmaz. Mod 125 türü silahların pellete takla attırdığı 6-7 yıl önceki incelemelerde vardı.

    Tüm dostlara selam lar.Emekli Astsubayim g-3 ten MP5E M1 den THOMSON a bir sürü tufekle atış yaptım ve hedefi tutturdum ama bugun elime gecen Hatsan striker 1000 x beni sinir hastasi etti.Dürbünelde dürbünsuzde 5 metreden sonra hedefi vuramiyorum .Acemilikmi yoksa sıfırlama ayarlarımi anladım. DÜRBÜN 9X32 ama dürbünsuzde kötü. 20 YIL önce sarsılmaz havali tufegimle kuş avlarken şimdi 5 metre den sonra bira kutusunu zor vuruyorum.Sizce yapılması gereken bir şey ler varmıdır saygilarimla.

    Dizelleme bir miktar dağınık grupmana neden olur. 15-20 m'de sabit destekli atışlarla yaptığınız bir grupmanın görselini gönderseniz daha iyi olur. Bakalım sorun bu mu, atışlar çok mu dağılıyor, yoksa nişan hattının çok dışında bir alanda mı toplanıyor. Buna göre yorum yapmak daha sağlıklı.

    Malum hava şartları kötü. Madem dışarıda atış yapmak mümkün değil, ben de eldeki olanakları bir miktar zorlayarak bir miktar atış yaptım. Hatsan Mod 55S 4.5mm ve Hatsan Striker 1000X 4.5 mm tüfeklerle yaptığım atışlarda kullandığım pellet Spoton Dome 4.5mm oldu. Her iki tüfekte de Optima 3x12-44 dürbün kullandım.
    Değerlendirmeyi siz hobidaşlara bırakıyorum.


    Hatsan Mod55s ve Striker 1000x

    Merhaba,


    Dün biraz rüzgarlı bir havada yeni aldığımız Hatsan Striker 1000s 4.5mm tüfeği deneme şansımız oldu. Yaklaşık 15m'den diz üstü destekli atışlarda bu silah gerçekten güzel iş çıkardı. Önceden yaptığımız 50-60 atışla dizellemesi azalan Striker'ın grupmanını değerlendirmenize sunuyorum (siyah-beyaz atış kağıdı). Kağıtta toplam 5 atış bulunmaktadır. Bunlardan 3'ü iç içe geçmiş durumda. Dikkatle bakılırsa ayırt edilebileceğini düşünüyorum. Atışlar gez-arpacık kullanılarak yapılmıştır. Kullanılan pellet Spoton Dome 4,5mm 10,34 grain.

    Üzerinden Optima 3-12x44 dürbün bulunan Hatsan Mod 55s 4.5mm ile de grupman denemesi yaptım. Kırmızı hedef kağıdına yapılan atışlar ona aittir.

    Sıfırlama sonrası takriben 50m'ye koyduğumuz soda şişeşerine yaptığımız atışlarda her iki tüfek de gerçekten güzel iş çıkardı.

    Gelelim Striker 1000s 4.5mm ilk izlenimlerime:

    1- Tüfek gerçekten çok hafif, ayakta desteksiz atış yapmak mümkün.
    2- Yiv setleri muntazam görünüyordu.
    3- Montecarlo kundak bu tüfeğe yakışmış.
    4- Atışları umulmadık derecede düzgün ve istikrarlıydı.
    5- Bu tüfek için en uygun namlunun 4.5mm olduğunu tahmin etmiştim, atışlar sonrasında bu düşüncem pekişti.
    6- Atış esnasında salınan yayın sesini bir miktar duyabiliyorsunuz. Dert edilecek kadar değil.

    7- Tüfeğin gezi güzel ayar tutuyor. Ancak yaklaşık 200 atıştan sonra tekrar sıfırlamaya ihtiyaç duydu.
    8- Tetik ayarı yok ama mevcut haliyle sert de değil zaten. Ayar ihtiyacı hissetmedim.
    9- 360 TL'lik fiyatıyla uygun fiyatlı bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

    Bu arada, tüfeği satın aldığımız Kafkasav yetkilisi arkadaşlara hızlı ve özenli paketlemeleri ve tüfeği bulmakta gayret göstererek yardımcı oldukları için ayrıca teşekkür ederim.


    Pellet namlu içinde azami hızına ne zaman ulaşıyor acaba? Bence asıl mesele bu? Yani bu hıza ulaşması lock time'dan önce gerçekleşiyorsa, pelletin namluyu da lock time'dan önce terk etmesi mantıklı. Öte türlü, namlu uzunluğu ile isabetlilik arasında ters, menzil ile doğru orantı kurulmuş olur.

    Burası eski güzel günlerine döner mi, şüpheliyim. Keza, pek çok insanın küsüp gitmesine neden olan forum galerisinin silinmesi ile pek çok inceleme ve paylaşım da çöpe dönüştü. Ancak, forumlara dönüş çağrısını çok yerinde bir çağrı olarak görüyorum. Forumlar ve Facebook grupları birbirlerinin alternatifi değiller. Bilginin belirli kategorilerde sınıflandırılabildiği, refere edilebildiği yapı forumlarda mevcut. Facebook hızlı haberleşmede var olmaya devam edecektir.


    Burada mod ve yöneticiler yok. Kontrolsüz başlık ve iletiler nedeniyle yavaş yavaş ölüyor. Diğer forumları denemek uygun olur diye düşünüyorum.

    Mesele sadece eğitim ile çözülebilecek nitelikte değil. Keza biz toplum olarak ne trafik ne iş kazaları ne de ölümcül sonuçları olan diğer sorunlardan hiç birini eğitim ile çözemedik, bir eğitim uzmanı olarak şunu açık yüreklilikle ifade edebilirim ki eğitim, ülkemizde ne düzenleyen ne de alanlar tarafından ciddiye alınan bir kurum değildir.


    Uygun yaptırım ve düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Bunların ilki PCP'lerde güç ve çap sınırlaması olabilir. Sektör, sorunun varabileceği boyutları henüz farkına varabilmiş değil. Modifiye edilmiş bir PCP ile bir manyak terör estirdiğinde de çok geç olacak. Gelecek tepki PCP'lerin bütünüyle yasaklanmasına kadar varabilir.


    Kısa bilgi:


    "Bir mermi çekirdeğinin cilt ve kemik dokularını delerek hayati organlara ulaşabilmesi için sahip olması gereken minimum hız değeri, geçtiği dokuların eşik hız değerlerinin toplamıdır ki bu “Kritik Hız Değeri” olarak tanımlanmaktadır.[13] Diğer bir ifadeyle mermi çekirdeğinin hayati organlara ulaşabilmesi için isabet hızının, geçtiği dokuların eşik hız değerlerinin toplamı olan Kritik Hız Değerinden daha yüksek olması gerekir.

    ...

    7,65x17mm çap ve tipindeki mermi çekirdekleri için ise 75–175 m/sn arasındadır.
    Çocuklar için söz konusu kritik hız değerleri 15–20 m/sn daha
    düşüktür

    ...

    ... 7,65x17 mm çapındaki mermi çekirdeği için yapılan aynı tip hesaplamada ortalama 79,66 m/sn hız ve 14,91 J enerjiyle cilt dokusunu delebileceği, cilt dokusunun arkasında yer alan yassı kemikte ciddi tahribata neden olabileceği..."

    Alıntı: http://www.journalagent.com/tr…ESEARCH_ARTICLE-OGUNC.pdf, s.394


    6.35mm İnce Memet pellet: 2,72gr

    Enerji Formülü: Hız (m/sn) x Hız x Kg/2

    300m/sn(tahmini) x 300 x 0,027 kg/2=121,5 joule


    Çapının 7,65'den küçük olduğu göz önünde bulundurulursa, modifiye edilmiş bir PCP'den atılan 2,72gr ağırlığındaki 6,35mm çapındaki pellet 300m/sn hızda 122 joule enerjiye sahiptir ve kesinlikle öldürür.

    Merhaba arkadaşlar.


    Kullandığımız havalı silahlar her ne kadar bizim kanunlarımızda "oyuncak" statüsünde olsalar da, gerçekte ciddi yaralanma hatta ölümlere neden olabileceğini hepimiz farkındayız sanırım.


    Nette dolaşırken, 4 yaşındaki küçük bir kız çocuğunun havalı tüfekle ciddi bir batın yaralanmasıyla sonuçlanan tıbbi bir makaleye rastladım. Kendinden biraz büyük ağabeyinin neden olduğu yaralanma neyse ki ölümle neticelenmemiş olsa da varabileceği sonuçları göstermesi bakımından öğretici nitelikte.


    Makalede sadece ABD'de yılda 30 bin kişinin havalı silahlarla yaralandığı bilgisi var ki, PCP'lerdeki yaygınlaşma hızına bakarsak ülkemizde de sayının az olduğunu sanmıyorum.


    Havalı silahların satışına yaş sınırı getirilmesini ve özellikle de PCP'lerde güç sınırlamasının şart olduğunu düşünüyorum. Facebook'da görüntüleri yer alan modifikasyonlarla PCP'ler gerçekten ölümcül birer silaha dönüşmüş durumda.


    Tüm hobidaşlara kazasız, yaralanmasız güzel günler dilerim.


    Merak edenler için:

    https://www.journalagent.com/i…dfs/IKSST_8_3_174_177.pdf

    PCP'deki yaygınlaşma hızına bakarsak yaylı modellerinin bazılarını gelecekte göremeyecekmişiz gibi geliyor bana. Elimdeki Hatsan Mod 55 S 4,5mm'yi bile bulmakta çok zorluk çektim geçen yıl. Aynı şey diğer modellerin de başına gelebilir.

    Zahmet ettiniz, teşekkür ederim. Sıfırını nasıl buldunuz, sanırım artık üretilmiyor?


    Bu tüfekte birinci nesil olayı vardı. Hatsan'ın kapanan webley fabrikasından aldığı parçalarla üretilmişti onlar. Yanlış hatırlamıyorsam venom tetik (gümüş tetik) diyorlardı. Kuzeni Tomahawk ülkemizde çok ilgi görmemişti. Üstatlar çok iyi bit tüfek olduğunu anlatırlardı.

    Yaylı silahlarda Torpedo gibi güçlü olanlarda 5,5mm, Mod 55, 35 gibi orta ve zayıf olanlarında 4,5mm olanı daha makbuldur. Tabanca da nacizane önrim sadece 4,5mm'dir.