saka adlı kullanıcının mesajları

    merhaba arkadaşlar. bugüne kadar hiç ilgi duymadığım atıcılığın askerde denetlemeye denk gelmemiz ve atış takımına seçilmemle müptelası oldum 8o iş, güç, maddi durumu da düzeltince daha fazla ertelememeye karar verdim. okyanusmarket.com dan aldığım stoeger x20 suppressorım (5.5 mm) ile aranıza katılıyorum. yanında da AA Diabolo Hunter, JSB Jumbo Straton ve Predator Polymag pellet aldım. Bi tane Jet marka pellet de tüfeğin yanında hediye geldi. çok kaliteli bişeye benzemiyo kullanmam sanırım. gerek tüfek seçiminde gerekse pellet seçiminde bu forumun bana çok faydası oldu bunun için herkese teşekkürler. takipteyim :)



    Aramıza hoşgeldiniz.

    Merhabalar
    Sorunuz 10 mt ilk sıfırlama noktasından sonra ikinci sıfır noktası kaç mt olacaktır. Bu hesap için tüfek kalibresi, pellet markası, tüfek çıkış hızı, namlu merkezi ile dürbün merkezi arası ölçüsü, dürbünü hangi zoom ile kullandığınızın bilgilerini verebilirseniz yardımcı olabilirim. Pelletinizin ikinci sıfır noktasını her on mt de çıkış ve düşüş yüksekliklerini 100 mt ye kadar veya daha fazlasını görebilirsiniz. Dürbün markanız ve modeli daha yardımcı olabilir. Dürbün yüksekliği için namlu ve dürbün çapları toplamını ikiye bölüp namlu ile dürbün arası mesafeyi topluyorsunuz. Saygılar


    Yardımlarınız için çok teşekkürler. Sizin ChairGun ile yapacağınızı ben kendim yapmaya çalıştım. Aldığım değerleri paylaşacağım, yanlışlık varsa düzeltiniz.


    Ben birşeyler kaptım. Merak eden diğer arkadaşlar da faydalansın diye paylaşıyorum.


    Konu başlığıyla sorduğum sorunun cevabı tüfek-dürbün ve pellet değerlerindedir arkadaşlar.


    Açıkçası bunun bir yaklaşık değerleri olan tablosu olduğunu zannediyordum. "Aşağı-yukarı 3-5 bilemedin 7 metre farklılıklarla... Ama pellet değiştirdiğiniz anda (Farklı ağırlıktaki pelletler) grafiğiniz yani pelletinizin sıfırladığınız noktanın haricindeki 2.sıfır noktası yüksek oranda değişmekte.


    O yüzden herkesi ChairGun programını kavramaya ve kullanmaya davet ediyorum.


    Tek canımı sıkan nokta program içerisinde Çok fazla sayıda pelletin değeri yok...


    E hadi biz "ADD" butonu ile elimizdeki mevcut pelleti yazdık, ağırlığını girdik. BC değerini nereden bulacağız? Çünkü elimde bulunan pelletlerin neredeyse hiçbiri listede yoktu. Mecburen en yakın marka-modeli seçmek zorunda kaldım.
    (Elimdeki pelletler : AirArms Diabolo Field 8,4 - Hatsan-JSB Exact RS 7,33 - JSB Match Diabolo 8 grain - Gamo Pro Hunter 7,56 - .... vs.)



    Diğer Stoeger X20 Supperssor kullanıcıları için de işe yarayacak değerler ve ChairGun programının çıkardığı veriler :


    Mag (Scope Magnification) (Dürbün Zoom değeri) : 4 (Stoeger X20 Supperssor Combo için standart dürbünle mecburen 4x gireceğiz)
    Scope Height (Namlu ortasından dürbün ortasına mesafe) : 3,5 cm / 1,36" inch (İki yorum üstte "mft" arkadaşın paylaştığı videoyu izlerseniz görebilirsiniz hangi aralıklar olduğunu)
    (x20 kullanıcılarına not : ölçümü çok sağlıklı yaptığımı düşünmüyorum. Sizlerden gelebilecek ince ölçümleri beklemekteyim)
    Zero (Scope Zero Range) Tüfek-Dürbün Kaça Sıfırlandı : 8 metre / 8,7 yarda
    Pellet Speed: 1200 f/sec (Bu değeri çok araştırdım. Stoeger gerine gerine bu rakam olduğunu söylüyor fakat fabrika ölçüm değerleri olduğu için ilk başta dikkate almadım. Fakat "Archer Airguns" sitesi Crosman Premier Light 7,92 grain'lik Pellet ile 1216 ft/saniye Muzzle Velocity, 26,05 Ft/Lbs Muzzle Energy ölçmüş... Aşağıda linki mevcut...


    http://1.bp.blogspot.com/-C_R3…600/Supressor-177-web.jpg


    Pellet Marka: Programda bulunan en yakın model olan AA Field'ı seçmek zorunda kaldım.



    Programa bu değerler tatbik edilmeye çalışılırken şöyle bir sorun çıktı; ChairGun 2 programında 1200 Muzzle Velocity değeri girilemiyor. Maksimum değeri aşıyormuş. Ben de ChairGun Pro'ya girdim. Kabul etti.


    Sonuç : sayısal değerler çok önemli değil... :) Programı ve işin mantığını öğrenmiş oldum. En güzeli kendiniz programı kurcalayarak ve elde ettiğiniz değerleri atışlarınızda deneyerek tatbik etmenizdir. (bence) . Öyle yapacağım...



    İşi bilenlerden ikinci ricam:


    Click değeri. Programa 1/4" 100 yarda diye girdik, eyvallah. Ayrıca click değeri istiyor. Girdiğimizde grafikte herhangi bir değişiklik olmuyor fakat; solda, tüm değerlerin listelendiği alanda çok güzel şekilde sıfırladığınız mesafeden itibaren click değerlerini veriyor. Örneğin sıfırlanan 9 yardada; 1 click, 16 yd -(eksi)22 click, 32 yd -30 click (ve değerler yükselmeye başlıyor) 46 yd. -26 click.... gidiyor


    - eksi verdiği değerleri nasıl uygulayacağız. Örneğin benim dürbün yukarı ve aşağı 60 click var. en yukarı alıp sonrasında 30 click sayıldığında ulaşılan yer orta nokta mı? yoksa sıfırlanan mesafedeki dürbün değeri mi orta nokta sayılacak?


    Ayrıca - eksi değere ulaşmak için downi aşağı mı click lemek gerekiyor?


    Sabrınız ve yardımınız için teşekkürler.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    CHAIRGUN PRO


    Chairgun2 balistik programı, basit kullanım (POI, Hız, Güç hesaplamaları)



    Video chairgun ın yanında mildot konusunu da güzel işliyor. Ardından forumdaki chairgun açıklamasını da okuduktan sonra konuya vakıf oldum. Çok iyi oldu. Teşekkür ederim.

    Herkese merhaba.


    Evde 8 metre mesafede kendi çapımda pellet testi yaptım.


    Testin çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum, o yüzden fotoğraf yayınlamaya karar verdim.
    Sigara bırakma çalışmaları sürdüğünden insanı çok etkiliyor :)


    Fakat buna rağmen çok iyi iş çıkaran pelletleri sizlerle paylaşmak istedim.


    İlk başladığım zamanlar sorduğum "hangi pelleti sever" sorusuna verilen cevapların aksi sonuçlar çıkmadı.
    (4,5 mm için)


    --------------
    Hatsan-JSB Exact RS
    7,33 grain
    Güdümlü gibi sanki. Düşünüyorsunuz ve o kendisi gidiyor... Hayran kaldım.
    ----------------
    Air Arms Diabolo Field - 8,4 grain
    Mükemmel.
    ----------------
    Gamo Raptor (Hani şu altın kaplama dedikleri)
    Kimse sevmese de ona karşı özel bir sempatim var.
    Attığınız zaman ses hızını geçtiğinden midir bilmem, çok ilginç bir ses çıkartıyor.
    Suppressor falan hikaye...
    ----------------
    Gamo Pro Hunter
    Güzel sayılır
    ----------------------


    Diğer bir çok farklı pellet denedim fakat yıldızım bunlarla barıştı. Tabi bunlar ilk zamanlar. İleriki dönemlerde daha ayrıntı paylaşacağım.

    Merhaba.


    PCP tüfeğim olmadığı ve hakkında bilgi sahibi olmadığım için yazacaklarım yaylılar için geçerlidir. (Geçerliyse bu bilgiyi de verirsiniz)


    Tüfek ile dürbünü örneğin 10 metreye sıfırladık.
    Pellet namludan çıktığıda 10 metre ilerledikten sonra bakış doğrumuzla aynı noktaya geldikten sonra gitmeye devam edecektir.


    Pellet belirli mesafe yukarı gittikten sonra (pelletin iz yolunun yay şeklinde olduğunu her yerde okuduk, şekillerini gördük...) hızının da düşmesiyle yerçekimi kuvvetine yavaş yavaş yenik düşerek aşağı doğru inmeye başlayacaktır.


    Peki benim dürbünümden bakış açıma göre kaç metre sonra daha sıfır noktasına yani dürbün bakış hizasına gelecektir?


    Soruyu sadeleştirmem gerekirse; 10 metreye sıfırlanan tüfek aynı zamanda kaç metreye sıfırlanmış olur? (pellet ağırlığı-şekli, rüzgar gibi etkenler "değersiz" olarak kabul ederek, laboratuar şartlarına göre konuşalım)


    Bunun bir hesabı ya da tablosu var mı?


    Yoksa, kaba taslak tecrübelerimiz ortalama ne gibi rakamlar verebilir?


    Teşekkürler. Umarım absürd bir soru olamamıştır.

    300 değil ama 500 olmuştu.


    500 atıştan sonra bile içinden çok fazla kalıntı çıktı. Toplasan o kalıntıları 100'lük bir kutu pellet çıkar yani...


    2000 hele hele 3000 de bir temizlemeye çalışırsam sanki temizlemeye ihtiyaç duymadan direkt yeni namlu alsam daha rahat olur gibi geliyor. :)=

    Merhaba tüfekdaşlar.


    Dün namluyu temizlemek için misina yöntemini kullanayım dedim.


    Başlarda herşey güzeldi. Fakat yanlış bez seçimimden midir anlamadım misina ile temizlerken tüfeklerimizin ucunda, ses yalıtımı sağlayan moderatörde küçük parça kaldı. Ne yaptıysam çıkaramadım. Bir yandan da gözümün önünden servis ve diyaloglar geçiyor "Malesef kullanılamaz duruma gelmiş..." "Parça bekliyoruz, 2 aya anca gelir" "Size pahalıya patlayacak biraz..."
    Bunları düşünürken bir atış yapıp, o kuvvetli havayı uygulayayım dedim. Gözümü kararttım, sürdüm pelleti.
    Nafile, çıkmadı.


    Öyle bir durum ki, bizim namlunun uç taraflarındaki moderatörün olduğu kısım, normal namluda olduğu gibi dümdüz gelmiyor. Tanıtım videolarındaki gibi içi odacıklı ve girintili çıkıntılı. "Haliyle parça kalması doğal" diye düşündüm. Tabi her şey için çok geçti.


    Bir pellet daha sürdüm, o parça da fırladı çıktı.


    Rahatladım ama bu misina yönteminin bizim tüfeklerde uygulanmasının sakıncalı olduğuna karar verdim. Yapmamız gerekse bile, daha fazla ince eleyip sık dokumamız, çok iyi bir kumaş seçmemiz gerekiyor...


    Bilginize...

    Normalde rock sevmem ama bunu dinlerken resmen sakallarım uzadı.


    http://www.youtube.com/watch?v=vSVApv8DIOQ




    Sonrasında şunu da dinleyin...


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    :thumbup:

    Alper Bey, Desteksiz atış mantığını anladım. Vücut uzuvları hariç, destek almadan...


    -----------


    1-Bugüne kadar yaklaşık 15 tane pellet denedim.Stoeger tüfeğim için en iyi pelleti deneyerek kendim bulmak istedim.En istikrarlı atışlarım ''HATSAN JSB STRATON JUMBO 5.5 MM'' ile oldu.
    Bu pellet 1,030 gram ve 15,89 grain'dir.Bu pelleti Tüm Stoeger x20 Suppressor 5,5 mm. kullanıcılarına tavsiye ederim.


    Sanki çok ağır pellet kullanıyormuşsunuz gibi geldi...


    ----------


    Arkadaşın birisi tetik mekanizmasının oradaki vidayı kullanmaktan bahsetti. Aslında kullanıcı kılavuzunu okurken sertlik-yumuşaklık ayarı olduğunu okumuştum ama hiç ellemedim. Deneyen var mı bu vidayı?


    ---------


    her dürbünde hafiften bir şıkırdama oluyor mu ki?


    Böyle bir sorun yok dürbünümde. Olan da duymadım.

    Alper Bey,


    Stoeger x20 Suppressor 30-50 metre hedef atışları
    link indeki atışlarınızda kullandığınız pellet leri yazmışsınız fakat sizden ayrıntılı yorum almak isterim.


    -1. ve 2. videoda Gamo Expander Sivri Uç Havalı Tüfek Saçması 5.5mm kullandım
    -3. videoda pellet olarak RWS SUPER POİNT EXTRA 5,5 MM 0,94 G-14,5 GR. kullandım.
    -4.videoda pellet olarak HATSAN JSB STRATON JUMBO 5.5 MM kullandım.



    Gerçi sizin 5,5 mm ama en azından kullandığınız tüm marka modeller arasından birini favori gösterirsiniz.

    Tetik konusunun ayrıntıları bu linkte mevcut.


    Suppressor diye ayrıca belirtilmemiş, dikkatinizi çekmek isterim. Tetik mekanizması aynı mıdır, sormak soruşturmak, gerekirse Servis Manuel 'leri karışaltırmak gerekir.



    http://www.charliedatuna.com/GRT-III%20Trigger%20New.htm


    Videonun haricinde ayrıca bir word dosyası var, bu linkte hepsi mevcut.


    İngilizcesi yeterli olan arkadaşlar X20 ile ilgili kısımları çevirirse, özellikle Word dosyasında yazanları...
    ( Word dosyası daha önemli gibi geldi, mutlaka çıkarılmaması gereken pimler falan varmış sanırım :p )