İhtiyari adlı kullanıcının mesajları

    Ertogrul Arkadaş,


    5.50 - 5.51 - 5.52 Çap ve 41 yada 41.5 Grainlik talebinizin bize göre uluslararası geçerliliği yok. Bu durumda ürünün yükü size yansır. Bu çaplarda 40 graini aştığımız zaman 550 USD boy farkından dolayı, 200 USD da iki farklı çaptan ötürü ek maliyet oluşur. Bundan kaçınacağınızı farzederek bu çaplarda 40 Grainlik bir öneri de bulunacağız. İlgili çizim ektedir.


    Bu ürünün her üç çap için de 150 lik kutularda birim fiyatı 32 TL olur. Toplam 25 kutu talep etmeniz halinde imalat geçerlilik kazanır. Muhtemel aksamalar da göz önüne alındığında teslim süresi 1 Ay olur.


    Bunun yerine uluslarası geçerliliği olan, mesela 33 Grain civarı bir bullet talep etmenizi öneririz ki, bu tür kotalar gerekli olmasın.


    Saygılar.

    dört gözle bekliyorum


    Cüneyt Arkadaş,


    0.223 Kalibrede mutabakat oluştu fakat daha kısa olan bullet konusunda, göndermiş olduğunuz çizimlerde aynı durum söz konusu olamadı.


    Öneriniz 9.25 mm Boy, 5.54 mm Çap bakımından ilk resimdekine denk geliyor. Bu ürünün basınç kaçağı yapmaması mümkün değil. O nedenle aynı temel ölçülerde ikinci resimdeki dizaynı öneriyoruz.


    Bu tarz ara kademe içeren ürün maliyeti diğerlerinden yüksektir. Kademeli olan ürünün 150 adetlik kutusunun birim fiyatı 30 liranın üzerinde olur. Bu nedenle ayrıntılı bir hesaba girişilmedi. Bu ürünle başa çıkabilecek fakat fiyatı yüksek olmayacak dizayn ise üçüncü resimdedir.


    Üçüncü resimdeki düz Dolu da mutabakat olursa ; 9.25 mm Boy, 5.54 mm Çap ve 31 Grain ağırlık ortaya çıkar. Bunun 144 adetlik kutu fiyatı 21 TL olur.


    Saygılar.

    tabiki mümkün. sizin üretim sisteminizle şimdiye kadar üretilemeyen formlarda ve hassasiyette her ceşit, her güçte ve her türlü namluya bullet üretilebilir.ben daystate air ranger lar için düşünmüştüm.yoksa 11mm uzunluğunda bir bullet daystaten başka şarjöre .223 calibre air ranger dan başka namluya uymaz .benimki biraz silaha özel olmuş


    Söz konusu bullet, 1 hafta içinde hazır hale gelir. 1 Kutuda 150 adet ve dizgisiz, gereği kadar sünger korumalı yani 3 kat olarak ve stiker içermeyen bir paketleme ile gönderilir.


    1 Kutusunun fiyatı 32 lira olur.


    Saygılar.

    eley waps formunda 35grn 5,53mm veya daystate impack 40grn formunda üretim yapılabilimi acaba


    Cüneyt Arkadaş,


    Bahsettiğiniz Daystate Impact 40 Grain fakat 5.66 mm çapındadır. Namluya sürmesi oldukça zordur ve atmak için çok güçlü PCP gerektirir. Mermi ucu, Eley Waspda olduğu gibi imalat hatalarına karşı tedbirli bir forma sahiptir. Bizim bu tarz bir uç formuna ihtiyacımız yok. Ucunu daha iddialı yapmamız mümkün.


    11 mm Boy, 5.66 Ana çap ve 5.40 Ara çap olmak üzere bu mermi tarafımızdan üretilebilir.Ortaya da şu şekilde bir ürün çıkar :

    Arkadaşlar,
    Şimdiye dek defalarca yazıştık fakat bize göre işlevsel yazışma bu aşamadan sonra başlıyor. Önce içimizdeki ukdeyi yansıtalım :


    Havalı silahta uzun yıllardır esas olarak dışa bağımlı bir konumdayız. Ama gümrük vb vergiler, ama alış adedi düşüklüğü, ama distrübütör payı, ama bayi karı... artık hernedense, bu ürünleri biz daima daha pahalıya aldık. Amerikalıların mesela Almanyadan aldıkları pelletleri biz Amerikadan alsak daha ucuz olmuş oluyor. Bu yıllar evvel dergilerde böyleydi, görür kızardık, bugün daha az fark olsa da internet ortamında böyle.


    Bu bizlerde ukdedir, bu durumu tersine çevirmek istiyoruz. Artık biz daha ucuza alacağız, onlar çok daha fazla verecek. Yıllardır bize olan gibi. Biz o pazarlara düşük fiyat ile girme mahkümiyetini reddediyoruz. Ürünlerimiz üzerinde kendi dilimizden başka hiç bir dilde ibare olmayacak ve bunu hiç bir nedenle esnetmeyeceğiz. Bunu Togay Arkadaşımız başlangıç yazışmalarında belirtmişti.


    Biz ülkemizi bu konuda bir pazar olarak görmüyoruz. Ama bir ekip, takım olarak görüyoruz. Şu ana kadar bize bu üründe hep takım ruhuyla yaklaşıldı. Aldığımız övgüler, yergiler hep bu ruhu yansıttı. Daha iyi içindi. Forumda bir şekilde başlamış olan bu süreç, bize ekibi genişletme imkanını tanıdı. Ve bu yönde ilk hamlemizi yaptık.


    Tanıtım fiyatı klişesi altında bize katkı koyan yani alım yapan tüm arkadaşları, bu başlangıç ekibinin içinde görüyoruz.


    Tanıtım fiyatı sonrasında insanlar asıl birim fiyatı bekler. Biz bunu yapmayacağız. Hesabımız da böyle değildi. Bu süreçte alım yaparak olaya katılan arkadaşlarımız, bundan böyle ekibimizin parçasıdır. Kendilerine muhtelif mermileri artık bedelsiz göndereceğiz. Bu nedenle Togay arkadaşımızdan tekli yüksek adetli satış yapmamasını onun yerine daha çok arkadaşımızı olaya katmasını rica etmiştik.


    Çıkaracağımız her üründe tarzımız bu olacaktır. Önce bir tanıtım fiyatı açıklanacak, ardından ekipleşerek, o ürünü tartışa tartışa, yabancıların hakkında tek olumsuz söz sarfedemeyeceği noktaya taşıyacağız.


    Dış ülkelerde pazar sorunumuz yoktur. Herbirinde mecbur kalırsak kendimiz distrübütör firma kurabilecek durumdayız.


    Tanıtım fiyatı üzerinden ekipleşme satışlarımız, yeterli silah çeşitliği ve arkadaş katkısı sağlanana kadar 25 Grain Doluda devam edecektir. Bu durum tüm ürünlerimiz için de zaman içinde tek tek gerçekleşecektir.


    Sizlerin eleştiri ve her tür paylaşımı, zaman içinde ilgili ürün hakkında bir kanaat oluşturacak. Bunlar verimlilik kanıtı olarak bu forumda yer alacak. İlgili ürün kalitede ve verimlilikde final yapınca, bize göre artık dış ülkelerin almak zorunda kalacakları bir ürüne dönüşecektir.


    Ülkemize bu ürün daima sübvanse ile sunulacak ve bunun finansmanını da bu sefer onlar yapacaktır. Ukdemiz de dileğimiz de budur.


    Katılım ve Dayanışma ile...

    Tüfeğin 16 Graini 950 Fps atıyor. Güçlü bir tüfek. Bizim incelememize göre ideal mermisi 21 Grain. Bunun altındakileri savuruyor. 25 de de iyi sonuç veriyor. Dolu mermilerin bu serilerini güçlü yaylıları da gözeterek iki işlevli yaptık. Diana Magnum ve Hatsan Mod 125 namludan kırmaya uygun bir dizayna zorladı bizi. Çünki bu iki tüfek bu mermileri iyi yakıyor.

    Arkadaş, size yazdıktan sonra, tüfeğinizle ilgili forumu inceledim. Aksu Av'dan Yusuf Arkadaşın incelemesi var. Buna göre, tüfeğiniz için limit ağırlık 18 Grain gözüküyor. Bunu da yaklaşık 50 Fps sapma ile gerçekleştiriyor. Sapmanın ağırlıklı olarak pelletten mi, tüfekten mi kaynaklandığını bilmiyorum.


    Bizde 16 ve 18 Grain Dolu mermi imalatı var. Bunlar No-Lead denilen Kurşunsuz serideki mermiler. Kurşunlu mermilerimizin sertliği 41.5 Brinelldir. Kurşunsuz olanlar 41 Brineldir. Dünyada bu skala 39.5 ila 47 arasında değişmektedir.


    Sizin 16 Grain kullanmanızda fayda var kanaatindeyim ve bu da bana göre tüfeğinizin ağır mermi grubu olmuş oluyor. Stabilite bakımından, tüfeğinizin gücünü 2 ye bölüp +1 eklemek ve çıkan sonuca göre ağırlık ortalamanızı tespit etmek de fayda var.


    Saygılar.

    bymax9 arkadaş,


    25 Grain Doluların güçlü yaylı tüfeklerde 700 Fps namlu çıkışı var. 600 ün altında kötü sonuçlara ulaşılır. Tüfeğiniz herhangi bir 25 Grainlik pelleti 600 Fps civarı atabiliyorsa, ŞAVK 25 Grain Doluyu kullanabilirsiniz. Diğer solidler gibi tüfek yayını zorlamaz. Tüfeğiniz herhangi bir paraşüt tip 25 Grainlik peleti 600 civarı atamıyorsa, DOLU 25 uygun gelmez.


    Saygılar.

    Forum ortamının güzelliği, bir fikri bin fikir yapabilme imkanına sahip olmasıdır desek yanlış olmaz gibime geliyor. Sonuçta biz de hobimizden hareketle bu yola çıktık. İnsanlarımız bir çok ülkeye göre daha keskin gözlemlerin sahibi. Genelde kendimizi küçümseriz fakat sabit hayatlı ve sabit fikirli bir çok ülkenin insanından daha renkliyiz. Sadece birlikte hareket yetimiz biraz az. Aşılır inşallah.


    Sizlerden hiç çekinmeden görüşlerinizi ve dahi önerilerinizi beyan etmenizi rica edeceğim. Bu çalışmalar daha dar bir çevre içinde yürüdü ve şu anki konumunda. Sizlerin katkısı bu ürüne pozitif yansır. Ve üretici de bunları dikkate alır. Farkındaysanız ürün fotoğrafı koymadım. Çünki bunlar DOLU hariç başlangıç anıydı. Biz namlunun, basıncın, hedefin yönlendirmesiyle bir dizi değişiklikler yaptık ama daha iyi için eskiyi silmekte en küçük bir tereddüt bile taşımayız. Bilinmesini arzu ederim.


    Saygılar.

    Arkadaşlar,


    Bilindiği gibi, imalatımız öngörmediğimiz bir şekilde foruma yansıdı. Hiç ilgilenmeden işimize devam etmemiz de mümkündü fakat bir muamma oluşacaktı ve bu da bizi olaya iştirake zorladı.


    Biz, ilk planda ; 4,5/5,5/6,35/7,62 ve bilahare 5 ve 9 mm lik çaplarda imalat hesabı içindeydik. Konuya geniş ve kalıcı bakıyoruz. Konuya dair yatırımımız bizim için ciddi ölçektedir. Biz diyorsam da, bu iş oğlumun işidir. Şahsen çalışmıyorum. Kendisine yardımcı oluyorum. Kendisinin bu işi üstlendiğinden buyana herhangi bir ekstra zamanı yoktur.


    Yaptığımız işin tekniği şahsıma aittir. Haliyle bu konuda yetişmiş personel darlığı vardır. Piyasadan hazır unsur bulmak gibisinden bir imkan, şans sözkonusu değil. Malzeme, yumuşak metal işleme bilgisi, standart oluşturma yetisi ve dizayn konularında bileşke, komplelik gerektiren bir durum sözkonusu. Bu da konuyu ilerletecek insan sayısında darlığı bir kader haline getiriyor.


    Biz çıkış yaptıktan sonra, sizlere devamı ile ilgili bilgi aktartmayı planlamıştık. Nasıl başlarsa öyle gider hesabı, duyuruları da buradan yapmaya itelendik. Yani sunuş bakımından bir hayli plan dışında davranmak durumundayız.


    DOLU, KUBBE, MİSKET ve KATRE tabir ettiğimiz 4 modeli birden çalışıyoruz. Bunların dördü de üretim hattında işlenerek çalışılmak zorunda. Seriye geçilse bunlar beklemeye geçer. Bu nedenle seriye kısmi geçiş ile başlangıca mecbur kaldık. Bunlardan hariç ZEPLİN, 10M (match pellet), NOKTA tabir ettiğimiz ve AR-GE de beklemeye mahkum kalan modellerimiz var.


    Sizlerden gelen soruları karşılamak için, İş Akış Şemasının sonuçlar bölümünü arada bir buradan yayınlayayım. Şu an en aktif olan DOLU Grubu. Önce onu ileteyim.


    Saygılar.

    eğer dipten dipe dediğiniz şekilde ölçü alır ve bu ölçüde pelet hazırlarsak, bu pelet namluya girermi?..(bundan kastınız yivlerin dibi olduğunu düşünüyorum)


    Ölçüyü setlerin üstüne göre almak gerekmezmi bu yüzden..


    Ve belki bu anlamda baştan ölçülürse set üstüne göre, çekme payı ile beraber o kalıp kurtarabilir belki, tam denk gelebilir sanki..


    Namlunun yivlerinin dipten dibe ölçüsü verilerden biridir ve diğer verilerin bağlayıcısıdır. Set üstü, zannedildiği kadar yüksek değildir. Havalı silah namlularının kalitelilerinin çoğu boy dağılımı üzerinden aslında 3 ayrı ölçü içerir. Tespiti zordur. İlk yuva bölümü en dar kısmıdır. Kısa bir mesafe sonrasında genişleme vardır. Uca doğru şok başlar.


    Yerli namlularda durum daha farklı. Hatsan namlular, dünyadaki standart namluların mantığını kullanıyor. İlk giriş dar, sonra komple genişliyor. Bu da hız fazlalığı ve isabet düşüklüğüne razı olmak anlamına geliyor. Mermi çok çabuk şoklanmış oluyor. Yani güçlüyken şok devreye giriyor. Yaylılar için bunu avantaj saymak mümkün.


    Bu kadar bahisten de anlayacağımız gibi, bu iş şöyle olur denmiş değil dünyadaki imalatta. Bu mesele kısa mesafe silahlarında standarta ulaşmış, diğerlerinde hala tartışma araştırma konusudur. Haliyle bunlara uygulanacak pelet/mermilerde de sürekli farklı anlayışlarla karşılaşıyoruz.


    Bana kalsa, ilk girişi, yiv dibine göre yiv-setsiz kovan haline getiririm. Kovanı da girişten içe doğru konik yaparım. Pelet imalatındaki ölçülendirme hatalarını, namluda ve ilk vuruşta namluya göre kalibre ederek gidermiş olurum.


    Şu an ise, dünyada, namlu sorunu ile pelet sorunu birbirine yaslanarak gidiyor. Tarif ettiğim usul bir keşif değil. Fakat namlu imalatçısı tüm sorumluluğu üstüne almış oluyor, pelet imalatçısı da malzeme ve gramaj yükünü çekiyor. Böyle bir ortamda kimse bu tek taraflı yükü üstlenmek istemiyor.


    Pelet/mermi imalatçısı ise düşünme serbestliğine sahip değil. Tek bir mermi üretmeye mahkum olsa, bu kadar çeşitli namlu ve güç karşısında herhangi bir standarta ulaşamaz.


    Pelet/mermide en büyük sorun, namlunun içinde ilerlerken hamura dönen malzemenin namludan çıkarken soğumaya başlayan sürecinde, tekrar nasıl bir plastik şekil alacağıdır. Burada da kritik, yuvarlaklığın korunmasına uygun dizayn noktasındadır.


    Menzil arttıkça, bu sorunlar karşımıza çıkar. Güç sınırı olan ülkelerin üreticileri bu noktada gelişme bakımından tıkalıdır. Haliyle bu konularda gelişme oralardan beklenmemelidir.


    Arkadaşımızın yerinde olmuş olsam 6.335 ana ölçü uygular, dönüş yönünde 6.35 e yada başarabiliyorsam 6.355 e doğru eksen kaçığı veririm. Kalıbımı da buna göre yaptırırım.

    Dipten dibe 6.375 mm
    Linkdeki kalıbın ölçüsü doğru ise, yani 0.251 = 6.3754 ise ;


    Kurşunu serbest döktüğünüz zaman soğumaya geçtiğinde % 1.5 küçülür. Bu da kalıptan çıkan ürünün çapını 6.28 mm ye düşürür.


    Eğer kurşunu saf dökecekseniz çekme payınız %2.5 olur.

    Bayramımızın tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını canı gönülden arzu eder, tüm hobidaşlarımızın ve ailelerinin bayramlarını kutlarız.

    Arkadaşlar,


    Bu geçici iletişimsizlik nedeni ile tüm hobidaşlardan özür dileriz.


    Ortada bir üretim aksaklığı var ve bu konuda bilgi akışı icab ettiği halde bu yönde bir aksalık da buna ilave olunca ortaya iletişimsizlik çıkmış oldu.


    Togay Arkadaşın belirttiği gibi, Dolu mermilerin uçlarındaki, bizim kılavuz dediğimiz eksenel çıkıntıyı, kaldırmak istedik. Bu bizler için imalatta azami 2 günlük bir kesintidir. Fakat bu kılavuzu kaldırınca, yaptığımız dolu mermilerin BC değerleri öngördüğümüzün üzerinde düşme gösterdi.


    Kılavuzu kaldırma sebebimiz, ön yargılarla savaşmak istemez hale gelmiş olmamızdır. Bunda ilk çıkış ürününün alınmadan, kullanılmadan tartışılır hale gelmiş olmasının da etkisi vardır.


    Kılavuzsuz dolu mermilerde istenilen performansı yakalayabilmek için hızlı bir süreç yaşadık. 25.4 Grain dolu mermi taahhüdümüz bizim önümüzde sorun oluşturdu. Kılavuzsuz bu grainde performansı yüksek bir mermi üretmeyi başaramadık. Ya 27 Graine doğru sonuç alabiliyoruz ya da 24 Graine doğru.


    Bu krizle uğraşırken, foruma yazacak, söyleyecek söz bulmak da zor. Nihayet 24 Grain doludan sonuç aldık. Kılavuzlu mermileri daha sonra sizlere sunmak üzere kenara aldık. Pazartesi günü 24 Grain Dolu mermileri stoğa çekmeye başlayacağız.


    Kılavuzsuz 30 Grain Dolu mermide de aynı sorun var. Onun test çalışmaları hummalı bir şekilde sürüyor. En iyi performansı veren 30 Grain civarı kılavuzsuz modeli çıkarana da kadar da bu çalışmalar devam etmek zorunda.


    Yanlış anlamaya yol açma ihtimali barındırmasına rağmen söylememiz icab eder ki, "bu olmadı" deyip sistemini söküp attığımız mermileri her hangi bir firmaya sunsak çoktan satışa çıkardı. Çünki onların hiç biri mevcut standartların altında değildi. Fakat bizim kapasitemizi yansıtmıyordu.


    Bu işi herkes ciddiye almak zorunda değil. Ama biz buna mecburuz. Fakat sizlere hesap verme konusunda da ciddi olmalıydık. Bu sorumsuzluk nedeni ile bir kez daha hepinizden özür dilerim.


    Saygıyla.

    İmalat çeşitliliğimiz namlu çaplarına göre şekillense de, geri dönüş konusu ister istemez belirleyicilik taşıyor. 4.5 - 5.5 Çaplarda geri dönüş mümkün. 6.35 Çapta geri dönüş uzun zaman içinde mümkün. Bunların dışında kalan 5 - 7.62 - 9 mmlik çaplarda da daha uzun sürede geri dönüş ihtimali var. Bu çapları aşan havalı silahlar da var fakat onlar fantezi konumunda. Geri dönüş konusunda ciddi yatırım gerekmeyen basit imalat teknikleri ile bunların mermileri üretiliyor. Bu da kaliteyi aşağı çekiyor.


    Biz kaliteyi yukarı çıkarma noktasında yoğunlaşmış durumdayız. Geri dönüşü uzun zaman alacak olmasına rağmen 6.35 Çapta havalı silah mermisi üretmek için yatırıma girdik. 7.62 için de ön yatırımı tamamladık. Bu da 7.62 Çapın devreye girmesi için daha fazla yatırım açığını kapatmak durumundayız demektir. Sadece sermaye koyarak bu imalat hazır hale gelemiyor. İlgili üretim bandını oluşturmak zaman gerektiriyor. 7.62 Çaptaki havalı silah mermileri üretebilmemiz için yaklaşık 6 aylık bir zaman dilimine daha ihtiyacımız var.


    9 mm Çap için havalı silah mermisi üretimi maalesef şu an için yatırım bakımından bize fantezi gibi geliyor. Fakat, 7.62 nin kalan kısmınının yatırımını modüler yapmayı planladık ve üretim bandı için gerekli düzeneğin çap bölümü modüler olarak üretiliyor. Bu da 9 mm için şu anlama geliyor :


    7.62 alt yatırımın bağlayıcılığı noktasında, toplam boyu maximum % 17 daha artırarak ve 9 mm çapın üretimi için ilave modüler sistemi varederek üretim yapabilmemiz mümkün. Fakat bu konuda yani 9 mm çapın modüler sisteminin üretilmesi noktasında şu an hiç bir yatırmımız yok, sadece geçiş mümkünlüğünü görmek için, bu sistemi üretecek/ürettirecekmişcesine yapılmış bir projelendirme çalışması var elimizde. Bunu bugün devreye alma kararı versek, 1 yıl sonra ancak 9 mm lik havalı silah mermisi üretimine hazır olmuş olabiliriz. Test süresinin de diğerlerine göre uzun olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.


    Saygılar.