Yivsiz av tüfekleri hakkında bir kaç soru...

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • 76 mm lerin hepsi magnumdur. 89 mm super magnumdur.


    t5 in üzerinde kaz resmi var .... bu arada t1 de 12 kalibre değil gibi.bu mesafeler fişek üreticlerinin kendi hsaplamalarına göre yapılır. barut hakkı az olanın kısa , çok olanın uzun diye bişi yok. ama genelde barutu mesafeye hapsederler ki en çok basınç bu alanda gerçekleştiğinden güç sıkışıp ileri itme kuvveti artsın. kullanılan tapada bu mesafenin boyutunda etkilidir. çok takılmayın buna.


    yivsiz tüfekle de hareket eden bir domuzu (koşan) 200 metreden koltuk altından vurmanız inanınki çok ama çok güç. 12-20 farketmez bu silahlar için etkili atış mesafesi 50 metreyi geçmez . hesaplarınızı ona göre yapmalısınız . yoksa domuz 60 km ile koşarken ben buna biraz üst tutayım da o mesafede yok bir mildot düşer yok 2 mildot düşer diye bir hesap yapamazsınız. zaten süren avında domuzla temas ve atış zamanı arasında en fazla 15 saniye 20 saniye gibi bir zamanınız olur.


    100 metre den de doğru yerden vurursanız ölür.

    S410

  • +1,teknik verilerden uzak ve kabaca anlatıyorum,geçen hafta sonu 120 ile 150 adım mesafe aralığına 6 adet bira şişesi diktim,12 numara pompalı ve 20 numara sürgü mekanizmalı tüfeğimle desteksiz ayakta atış yaparak toplamda 55 60 arası tek kurşunlu fişek yaktım ve ancak en yakın olan 3 bira şişesini kırabildim,kurşunlar şişelerin çok yakınına düşsede sonuçta isabet oranı ortada,bunun iki katı mesafeden bile domuz öldürebilirsiniz doğru bölgeye isabet ettirerek ama herhalde bunu yaparsanız da tarihe geçersiniz,konu hareketli bir hedef olduğunda sorduğunuz mesafede isabet imkansız dersek yanlış olmaz,yivsiz av tüfeklerinde tek kurşunla av yapabileceğiniz mesafe 60 70 metre civarını aşmaz,hedef atışlarında bu mesafeyi uzatabilir,hatta iki katına çıkarabilirsiniz,ama ben her atışımda kesin isabet isterim derseniz yivli arayışına girersiniz :) 51 cm slug namlu bence bizim amaçlarımız için ideal,20 numara için 70mm,12 numara için 76mm fişek yatağını tercih ederseniz yeterli olur,zaten 12 numara 89mm fişek bulmak yada 20 numara 76mm fişek bulmak çok çok zor

  • zaten 12 numara 89mm fişek bulmak yada 20 numara 76mm fişek bulmak çok çok zor


    fişeği bulmada sorun yokta özellikle 89 mm yani 3.5 inç fişeğin arkasında durmak öyle her babayiğidin harcı değil. özellikle şu sıcak havalarda insanı yere yatırır. kulaklıksız atarsanız başınızın ağrısından duramazsınız.omuzunuzun çürükleride 1 ayda anca geçer.


    ve lütfen unutmayın magnum veya süper magnum ne menzili nede isabetliliğe etki eden birşey değil. 16 grain pellet ve 30 grain pellet gibi düşünün ve ikisininde namlu çıkış hızı aynı tek faktör yarattığı güç onunda sebebi ağırlık. magnum sizi yormaktan başka ( saçma özellikle) pek bi işe yaramaz. silahınız için doğru mühimmatı ve gramajı bulduğunuzda zaten farkedersiniz (kuş avlarında). ama bunun için çok sayıda fişek atmak ,farklı markaları denemek ve birazda zaman lazım.
    asıl en önemliside bütün şartlar stabil olsada yöresel değişiklik yani rakım,nem ,o günkü sıcaklık gibi faktörler de fişeklerin (saçma içindir bunlar) hayvanlar üzerindeki öldürücülüğü üzerinde ciddi etkiler ve farklar yaratmaktadır. ama ne yazıkki bizler insanlara birşey önerirken veya tavsiye ederken fazla duygusal davranıp kendi yorumumuzu gerçeklikten ileriye taşırız.

    S410

  • "t5 in üzerinde kaz resmi var"
    E bizden avcı olursa; canavar vuracağım diye kaz saçmasını da sürer namluya...:)
    Aslında dinleyeni yerlere yatıracak kadar komik av maceralarım da var. (Şile' de şantiyecilik zamanlarımda)


    "fişek üreticlerinin kendi hsaplamalarına göre yapılır. barut hakkı az olanın kısa , çok olanın uzun diye bişi yok. ama genelde barutu mesafeye hapsederler ki en çok basınç bu alanda gerçekleştiğinden güç sıkışıp ileri itme kuvveti artsın. kullanılan tapada bu mesafenin boyutunda etkilidir. çok takılmayın buna."


    Bunlar benim için önemli bilgiler. Öğreniyorum ve öğrendikçe daha zevkli oluyor...Teşekkür ederim...



    ________________________________________


    "20 numara için 70mm,"


    "12 numara 89mm fişek bulmak yada 20 numara 76mm fişek bulmak çok çok zor "


    Sizler için belki de çok basit bilgi niteliğinde olan bu 1-2 satır benim için oldukça değerli...Neden mi? Çünkü macera ararken gidip yanlış yunluş şeylere de yönelebilirim.
    89mm' de de heveslenirken; artık üzerini çizmiş oldum...;)


    Toz Mc 20 sahibisiniz galiba...Bayılıyorum sürgü mekanizmalı tüfeklere...Keyifli güzel atışlar dilerim...

  • fişeği bulmada sorun yokta özellikle 89 mm yani 3.5 inç fişeğin arkasında durmak öyle her babayiğidin harcı değil. özellikle şu sıcak havalarda insanı yere yatırır. kulaklıksız atarsanız başınızın ağrısından duramazsınız.omuzunuzun çürükleride 1 ayda anca geçer.


    ve lütfen unutmayın magnum veya süper magnum ne menzili nede isabetliliğe etki eden birşey değil. 16 grain pellet ve 30 grain pellet gibi düşünün ve ikisininde namlu çıkış hızı aynı tek faktör yarattığı güç onunda sebebi ağırlık. magnum sizi yormaktan başka ( saçma özellikle) pek bi işe yaramaz. silahınız için doğru mühimmatı ve gramajı bulduğunuzda zaten farkedersiniz (kuş avlarında). ama bunun için çok sayıda fişek atmak ,farklı markaları denemek ve birazda zaman lazım.
    asıl en önemliside bütün şartlar stabil olsada yöresel değişiklik yani rakım,nem ,o günkü sıcaklık gibi faktörler de fişeklerin (saçma içindir bunlar) hayvanlar üzerindeki öldürücülüğü üzerinde ciddi etkiler ve farklar yaratmaktadır. ama ne yazıkki bizler insanlara birşey önerirken veya tavsiye ederken fazla duygusal davranıp kendi yorumumuzu gerçeklikten ileriye taşırız.

    Üstad üzerime alındım şimdi u½%; lakin benim açımdan bir duygusallık yok,deneyimlerimi olduğu gibi paylaşıyorum o kadar,bütçeme göre bir pcp silah edinmeden önce nasıl sizlerin deneyimlerinden yararlandıysam yivsiz av tüfeği düşünen arkadaşlara da edindiğim izlenimleri herhangi bir karalama ya da abartma olmaksızın aktarmaya çalışıyorum,kanlı canlı kendi elimle mekanizmaya verdiğim fişekler,namlusuna harbi çektiğim tüfekler bunlar,izlenimlerim var haliylen,paylaşırkende kendi düşüncem olduğunu da vurguluyorum,ayrıca 20 numara için bir tane dahi 76mm fişek bulamadım,12 numara 89mm fişeği 2 tan il,3 tane ilçede bulamadım,herkesin Mercan yokuşunu turlama şansı yok

  • :) Teşekkür ederim,TOZ'u biliyorum ama görme şansım olmadı,yenilenmiş yerli bir tüfek var elimde,bende herkese keyifli ve huzurlu atışlar diliyorum

  • değerli ilkernazlı kardeşim.kesinlikle ve kesninlikle sizi kastetmemiştim.


    benim yazmak istediğim daha doğrusu kastettiğim kişiler aşağıdaki gibi yorumlar yapanlardır.


    ''abi x marka fişek aldım 80-90 metreden ördeği buruşturuyoo''
    ''vallada billahada x marka atıyorum yakıyor resmen hayvanın ağzından sarı su çıkıyooo''
    ''yavv her attığım çaput ya böyle fişek olmaz x markadan şaşma''
    ''gardaş bi çakıyorum yoğurt torbası gibi büzülüyor namussuz ''
    ''alın x markayı gözünüzün gördüğü yere atın ,tam bir kıyma makinesi'' bu böyle uzar gider...


    çok iyi hatırlarım 92 senesinde kıbrıs atıcılık milli takımından ( trap 1.si ve 2.si) babamın davetlisi olarak türkiyeye gelmişlerdi ava.gelirkende yanlarında o zamanlar çok çok çok iyi kabul edilen smi marka fişek getirmişlerdi. başladık ava ben boyum kadar tüfekle atıığım buruşuyor ;kihhik, . onlarda benden kat be kat deneyimliler onlarda smi kullanıyor. vurulan üveyik havada tüylerini bırakıp , yoluna yaralı devam ediyor.


    bir süre sonra ellerindeki fişekleri bırakıp bizim fişeklerle ava devam ettiler.çünkü o süper fişek o günkü afyon koşullarında fazla sert gelmişti (agustos sıcağı) .vurulan hayvanları atılan saçma delip geçiyor ve öldürmüyordu.daha sonrasında kışın aynı fişekleri ördek avında attığımızda süper sonuçlar vermişti ( yoğurt torbası) ;,;- .


    işte işin içine barut girince ve tüfek cins ve markası değişince stabilite kaybolur. o yüzden hali hazırda kendileri fişek dolduran bir çok insan vardır özellikle yurtdışında.son zamanlarda gerçek kurşun fiyatlarındaki artışta fişek üreticilerini kurşun yerine daha farklı metal türevlerine yöneltmiş ve saçmların hayvana girdikten sonra deforme olup içinde kalması ,haliylede daha öldürücü olma özelliği azalmıştır.


    izmirdeydi yanılmıyorsam aslan avcı markası altında saçma üreticisi vardır.dünyanın en meşhur fişek markalarına saçma üretir.....

    S410

  • Alper konu dışı ama, bildiğin bir yerde puhu mühresi varmı acaba ? ;kffx;

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • owl decoy diye arat, ben İngiltere'den bir yerden buldum

    FX :love: T12 + BSA 6-24 x 44 MD Side Focus
    AA :love: S410 XTRA (Mustafa Serdar tarafından modifiye edilmiştir ;d; ) + 8-40 x 50 MD Side Focus No Name


    "MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR"
    ankarateam.png


    AB RH (-)

  • abi daha bugün baktım hala backorder. ay sonuna anca gelir gibi duruyor. ben alayım abi şurda kullanacağım 1-1.5 ay en fazla. sonra ortadan kaybolurum karabatak gibi.eylül sonunda bidaha görünürüm. sonra bidaha dalarım mart başı tekrar çıkarım. sen boşuna para verme benimkini al tepe tepe kullan. koy balkona ne güvercin gelir ne bişi. yurtdışında marinalarda kullanıyorlar adamlar teknelerin içine pelikanlar ,martılar ediyor diye.

    S410

  • Bak bunu söylediğin iyi oldu. Balkona bir tane de ben alayım. (konuyu saptırtmak gibi olmasın ;rofl.; )

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • tüm kuşların , farelerin korkulu rüyasıdır. o yüzdendirki baykuş türlerine uğursuz derler. tüm kuşlar kaçar görünce.

    S410

  • Değerli arkadaşlar, üstadlar;


    Siparişi verdim bu gün yarın elimde olur...
    Yazdınız/paylaştınız, okudum, tam olmasa da az çok öğrendim... Ancak avcılıkla alakam olamayacağı sonucuna da vardım.
    Dolap bekletmek için bir tane seçtim...Zira benim gibi tembel biri için değil bu işler...Yapacağımın en fazlası yılda bir kaç kez tencere-bidon patlatmak olur herhalde...


    Havalı tüfeğimi kurcaladım bozdum...Yivsiz tüfeğimi de kurcalayacağımı bildiğimden fabrikası İstanbul' da olan Armsan' ı seçtim.


    Değerli görüş ve eleştirilerinize sunuyorum...


    Saygılar...


    sorular: -bu tüfekle sabot fişek atmak sakıncalı olur mu?
    -namlu ömrü ortalama kaç atıştır? (sadece şevrotin ve tek kurşun kullanılacak)



    [Resim Engellendi: http://www.avburada.com/rt/sdb11444-1.jpg]
    [Resim Engellendi: http://www.avburada.com/rt/sdb11445-2.jpg]

  • Hayırlı olsun,kazasız belasız keyifli atışlar dilerim öncelikle,yerli markalar içerisinden güzel bir tercih yapmışsınız,silahın estetiği gayet güzel,gez ve arpacığı size çok kolaylık sağlayacak,havalı silahlar kadar teferruatlı ve hassas bir mekanizması olmadığından söküp takarak zarar verme ihtimaliniz de bence düşük :) slug namlu olduğundan sabot fişek namluya zarar vermez ama atışlardan sonra mutlaka namluyu temizlemeniz gerekir çünkü çekirdeği saran plastik ceket eriyebilir,namlu ömrü konusunda net bilgim yok ama tahminimce yivli namluların ömründen epey uzun olacaktır ki yivli namlu ömrü ortalama 5000 atış olarak geçiyor,bu forumda MKE'ye dahi yön verecek kapasitede olduğuna inandığım insanlar var,net bilgileri onlar verecektir,tekrar hayırlı olsun

  • güzel günlerde kullanın.


    sabot fişek atmayın.çünkü namlunun paradox veya rifled slug değil. ayrıcada sabot fişeğe ihtiyacınızda yok eğerki avlanmıycaksanız.


    nacizane görüşüm-tavsiyem bulabileceğiniz en düşük gramajlı tek kurşun, şevrotin , vs tarzı fişeklerden şaşmayın. zaten sağa sola atıcaksanızda keyfi atışlar içinde pahalıya kaçmayın.


    çünkü aradaki fark jsb--ince mehmet gibi bir fark değil. namlu ömrüne kafa takmayın miras olarak bırakabilecek kadar yeter.



    ----------namlu içinde tapa veya namlu ağzında çamur vs varken sakın atış yapmayın---------


    havalıdaki gibi 2. 1. yi iter çıkarır gibi birşey olmaz. ya mekanizmadan yada namlu ucundan patlayarak ya sizi yada namlu ağzını parçalar.....

    S410

  • Sevgili İlker ve Kafasi;
    öncelikle teşekkür ederim.


    Düşük gramaj öneriniz daha konforlu atışlar yapmak için mi yoksa daha uzun ömürlü kullanımlar için midir?


    Tüfek ve kullanacağım fişekten beklentim şu:
    -Olabildiğince güçlü olsun. Hedefi parçalasın, geriye bir şey bırakmasın. Hedef bomba yemiş gibi tahrip olsun. Bunları mümkün olduğunca uzun mesafede yapabilsin. Yani habire sabot sormam bundan...
    Anlayacağınız aksiyon peşindeyim... :)


    Sırf havalı tüfekler bu beklentilerime uygun olmadığı için pompalı aldım desem doğru olur aslında...(Ancak gene de AR6 ve Air Ranger sahibi olma hevesim sürmekte)...


    Sizlerden çok şey öğreniyorum, sağ olun...

  • Bence üstadın dediği gibi düşük granajlı fişekler kullanmanız istediğiniz aksiyonu yaşatır size f;s;s ,hatta sıradan bir tek kurşun sabot fişeğin çekirdeğinden daha ağır olacağından tahribatı daha yüksek olur dersek yanlış olmaz,hafif fişek hem sizi hem silahı daha az yorar,aralarındaki farkıda anlayamazsınız üstadın dediği gibi,her ikisininde yeri ayrı bence,memnun olmakla beraber at44 6,35 kullanıyorum,bu silahla dahi çıkabildiğim mesafeleri ateşlilerle mümkün değil deneyemem,Air Arms veya bir Fx mükemmel tatlar sunabilir anladığım kadarıyla,ama ateşlinin gücü bambaşka,ikisinin yeri çok ayrı,bu arada ikimizde 'kafasi' üstada teşekkür edelim,sizin kadar bende pek çok şey öğrendim kendisinden

  • Ve zaman zaman sorduğum anlamsız sorularıma bıkmadan cevap verip aydınlattığı için de sonsuz teşekkürler "Kafasi" Alper Üstada...


    Bu arada İlker; mütevazisiniz ancak sizden de faydalı bilgiler edindim çok zaman...Sevgiler, saygılar...

  • İnşallah hevesiniz hiç tükenmez,kendinizi her ormana dağa atışınızda aynı hazzı alırsınız,benim size küçük bir tavsiyem var,aldığınız silahı muhtemelen hedef atışında sakin sakin kullanacaksınız,bu yüzden atıştan önce mekanizmaya 1 fişekten fazlasını sürmeyin,aksini gerektirecek durumlardan da allah hepimizi korusun

  • teşekkür ederim yakıştırmalarınız için.


    son bir kaç öneriyle devam edeyim. öncelikle atacağınız ağır fişekler yani 3inch magnum dan fazlasını zannedersem o tüfek atamıyacaktır.ama yinede namlunun mekanizmaya yakın kısmından teyit edin orda yazar.


    tahribat açısından 5-10 metrede 28-30-32-34-36 gram 6-7-8 numara saçmanın yaptıklarına hayret edersiniz.kolunuz kalınlığında bir ağacın dalını keser o mesafelerde. ama siz kalkıp 50 metreye teneke koydunuz 32 gram tek kurşunla 42 gram tek kurşunun hedef üzerindeki farkı (teneke,varil vs) için omzunuzun ve kulağınızın tahribatından daha fazla olmayacaktır. karar yinede sizin olmakla beraber 32 gram tek kurşundan şaşmayın derim ben. ne kadar ağır kurşun atarsanız atın ne kadar derine saplandığını hesaplayamıyacaksınız nasılsa veya hesaplasanızda bunun farkınında ölçülebilmesi farklı yöntemler gerektirir.


    sizin ateşiniz ve hevesiniz yeni olduğundan biraz deneyin hepsinden zaten zamanla dediğimi daha iyi anlıyacaksınız.şöyle 300-500 fişek atın ben size daha farklı ve pekde doğru olmayan aslında fişekle tahribat yöntemlerini anlatırım....


    kazasız belasız ve önce emniyetli atışlar dilerim.....

    S410