mermi hızı ölçme tekniği ( eleştiriye açık)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Hocam cevabınıza çok teşekkürler.

    Ben de tevecühleriniz için teşekkür edrim.



    Olayın mantığı basit.

    Evet olayın mantığı basit fakat pratiğe dönüştürülmesi bahsettiğiniz kadar basit değil.
    Ucuz foto diyotların cevap verme zamanları bu tür tatbikatlar için yeteri kadar kısa değil. Bu tip cihazlarda foto transistörler tercih ediliyor.
    Led - fototransistör arasını, rahat atış yapılabilecek kadar açmalısınız. 25 - 30 cm gibi. Bu mesafede hassasiyet elde edebilmeniz için dar açılı ışık kaynağı ve alıcı kullanmak gerekir. 2-3 metre arayla yerleştirilmiş böyle bir düzenek ile ölçüm yapabilmeniz için, 2-3 metre arayla yerleştirilmiş bir birine paralel 3-4 mm çapında 15 - 20 cm boyunda iki çubuğu aynı pelletle vuracak kadar hassas atış yapılması gerekir. (burada çubuk örneğini pelletin içinden geçmesi gereken ışın demeti yerine kullandım).


    Kaç atıcı, hangi silahla, üst üste böyle atşlar gerçekleştirebilir ?
    Ancak, sensör aralıklarını küçültüp, ilk sensörü de namlu ağzına yaklaştırısanız , ölçülebilecek atışlar yapabilirsinz.


    Bu şekilde ölçüm yapabilen, namlu ucuna takılarak kullanılan Combro Mk4 var. Kaynak - sensör arası 15 mm ve ölçüm mesafesi 60 mm. Ölçeceğiniz azami hızın 600 m/sn olduğunu var sayarsak, %0.1 hassasiyetle ölçüm yapabilmek için, saatinizin veya sayacınızın 100 nano saniyeyi (1/10.000.000) gösterebilmesi gerekir.


    Böyle bir devrede kullanacağınız foto transistör'ün cevap zamanı 5-6 mm pellet boyu için 10 nano saniye altında ve foto transistör sinyalini amplifiye edecek devrenin bant genişliği ise 200 MHz üzerinde olmalı. Elektronikten anladığınıza göre, bu anlattıklarımı gerçekleştirmenin pek kolay olmadığını takdir edersiniz.


    Arkadaşlarımızın bazılarında bulunan iki tip kronograf, harici ışık kaynağı (gün ışığı veya flamanlı lamba) kullanıyor. Sensörler baktıkları oldukça geniş bir alandaki ışıgı ölçerek, bu değerdeki kısa süreli değişiklikleri amplifiye edip mikro işlemciye bildiriyorlar. Mikro işlemci, sayıcıları vasıtası ile iki sensörden gelen sinyallerin arasını ölçüp basit bir hesapla hız verisine dönüştürüyor.
    Shooting Chrony de gerek mikro işlemciyi gerekse sayıcıları çalıştıran osilatörün kristali 4 MHz. Yani ölçebileceği en küçük zaman 250 nano saniye. 30.48 cm sensör aralığı ile %0.2 hassasiyetle 2000 m/sn hızları ölçebiliyor. Daha düşük hızlarda ölçüm hassasiyeti daha da yükseliyor.


    Bir zamanlar benzer bir alet yapmaya niyetlenmiştim fakat sonuçta 100 dolara satılan bir alet için harcayacağım para ve zamanın kişisel ego tatmininden öte bir fayda sağlamayacağına karar verip vaz geçtim.


    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen ihtiyar ().

  • "Bilge" kişi açıklamaları da bir başka oluyor doğrusu.. Sağolasın üstad.

    S&W 686-6

  • "Bilge" kişi açıklamaları da bir başka oluyor doğrusu.. Sağolasın üstad.


    Sen de sağolasın sevgili arkadaşım ama bilgelik fazla oldu.
    Emeklilik uğraşım, senin ve bazı arkadaşların da bildiği gibi, düşük voltaj güç kontrol devreleri tasarım ve üretimi. Yani neredeyse her gün uğraştığım konular.

  • arkadaşlar biraz önce kartalcin arkadaşımız bana atış videosu gönderdi. videoda tam 35 metre ötede teneke var . dibindede tüfeğin kamera koymuş . silah çat diyor ardından pat diye vurma sesi geliyor . 5 atış yapmış. ortalamasını kronometre ile aldım 28 salise. yani 30 diyelim.ses hızı 340 m sn herkes biliyor. burada ne oldu 35 metreden ses bize 30 salisede geri geldi. bunada 34 metre desek( hesaplama kolaylığı için)


    34 metrede yarım saniye .sonuçta yarım saniyede ses geldine göre 340/2 = 170 m sn diyebilirmiyiz? yorumlar gelsin .ve bu mantığı tam olarak düzeltelim.bence ses kaydı yapılarak ölçüldünde sağlıklı veri elde edebiliriz gibime geldi.

    Düz mantıkla doğru gibi gelebilir ama o kadar çok değişken var ki bu konuda hesaptaki olası sapmaları öngörmen olanaksız.

    cukurovateam.png


    Webley Patriot 22 cal.