mermi hızı ölçme tekniği ( eleştiriye açık)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • arkadaşlar biraz önce kartalcin arkadaşımız bana atış videosu gönderdi. videoda tam 35 metre ötede teneke var . dibindede tüfeğin kamera koymuş . silah çat diyor ardından pat diye vurma sesi geliyor . 5 atış yapmış. ortalamasını kronometre ile aldım 28 salise. yani 30 diyelim.ses hızı 340 m sn herkes biliyor. burada ne oldu 35 metreden ses bize 30 salisede geri geldi. bunada 34 metre desek( hesaplama kolaylığı için)


    34 metrede yarım saniye .sonuçta yarım saniyede ses geldine göre 340/2 = 170 m sn diyebilirmiyiz? yorumlar gelsin .ve bu mantığı tam olarak düzeltelim.bence ses kaydı yapılarak ölçüldünde sağlıklı veri elde edebiliriz gibime geldi.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

    • Official Post

    Yaklaşık olarak evet,


    Kronografların çalışma mantığında da 2 tane göz var ve bu iki gözlerin üzerinden geçen merminin gözleri sırayla kesip açması sırasındaki zaman ve bu iki böz arasındak mesafenin baz alınarak,basit bir mikro işlemci ile hızı hesab ediyor,fakat sizin ölçme yöntemine gelirsek,siz tetiğe bastığınız an - merminin hedefe vurduğu an ve bu vurma sesinin geriye ses hızında dönüp sizin o sesi duymanız arasındaki zamanı ve merminin namludan çıktığı andan itibaren hedefe kadar yavaşlayacağını da hesaba katmalısınız,

  • güzel fikir artık birçok youtube videosuna bakış açım değişecek adam ne yazmış gerçekte kaç matrede :D;d;
    olay yeri inceleme , kriminoloji ;d;

  • tuka sorunu çözmüş ;d; mermi hızı ses hızına yakın bi süratte ise ki ortalama öyle tetik anı kronometre start ve pelet çarpma sesinin atıcıya dönmesi ile stop çıkan zaman çarpı ses hızı bölü 2 çünki sesin bi o kadar yolu geri gelmesi var aynı Range Finder ama bu sele çalışıyor gariban işi ,daha hassası kamera çekimi 10 misli yavaş çekimde kronometre ölçümü ve hesap 10 misli hasas hesap ;d;

    • Official Post

    Fakat burada dikkat edilirse,RangeFinder ışık hızını baz alarak ölçüm yaparken (Işığın ve tüm diğer elektromanyetik dalgaların boşluktaki hızı 299.792 kilometre\saniye dir) Tukanın ölçümü ses hızı baz alınan bir ölçümdür (Ses hızı havada, deniz seviyesinde ve 15 °C sıcaklıkta 340 metre/saniye olarak alınır. Diğer bir deyişle, ses hızı 1224km/h tır.Yani saatte 1224km yol alır) ve son derece sağlıksızdır,sadece fikir verebilir.

  • Yaklaşık olarak evet,


    Kronografların çalışma mantığında da 2 tane göz var ve bu iki gözlerin üzerinden geçen merminin gözleri sırayla kesip açması sırasındaki zaman ve bu iki böz arasındak mesafenin baz alınarak,basit bir mikro işlemci ile hızı hesab ediyor,fakat sizin ölçme yöntemine gelirsek,siz tetiğe bastığınız an - merminin hedefe vurduğu an ve bu vurma sesinin geriye ses hızında dönüp sizin o sesi duymanız arasındaki zamanı ve merminin namludan çıktığı andan itibaren hedefe kadar yavaşlayacağını da hesaba katmalısınız,


    burada önemli olan zaten , merminin belli mesafedeki hızını ölçmek. ne zamandır formülüze etmeye çalışıyom .


    şimdi şöyle bir örnek dersek


    ses hızı : 340 m\ sn


    mesafe: 340 metre


    hedef vuruş sesi-namlu çıkış sesi = 1 sn olsun misal olarak.


    dersek mermi hızı 340 m \sn olmuş oluyor.ama bu hız tabiki hedefe vurduğu andaki hız oluyor.yani namlu çıkış hızı değil. ama kronografla test verileri yazılıp belli mesafeden denenir ve ses kaydı yapılırsa eordinamik özelliği en iyi olan ortaya çıkmış olur sanırım.


    formüle edin yaw matemetiği iyi olanlar :)

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

    • Official Post

    Olmaz mustafa böyle,mermi hedefe aynı hızla gitmiyor,sürekli yavaşlıyor,tamam bir veri aldın eline,sonra mermi değişti formül bozuldu,silah değişti formül bozuldu vs.... vs..... çok kaba bir değer çıkarırsın ve sıhhatli olmaz.

  • abi şöyle şimdi,


    o verdiğim değerler örnek olarak .anlaşılması basit olması yönünden.


    şimdi öncelikle ses kaydı yapıp kronometre ile ölçüm yapıp ortalamasını bulcaz. sonra da hesap işte . bence 20 m sn aşa yada yukarı gibi farkla buluruz gibime geliyor. bu veri namlu çıkış hızı değil o mesafedeki yani hedefe vurduğu andaki hızını bulmuş oluruz.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen tuka ().

  • Bildiğim kadarıyla bu yöntemle merminin çıkış hızını değil merminin ortalama hızını buluruz. Merminin çıkış hızına yakın değerler bulmak için daha kısa mesadelerde atış yapmamız gerekir. Ama yinede dediğiniz formül olarak şöyle yapılır:


    Tüfeğin patlama seside bize ses hızıyla geldiği için önce ne kadar gecikme olduğunu buluruz: bunun içinde gecikme(sn cinsinden)=mesafe(metre cinsinden)/340(ses hızı),


    Daha sonra dediğin gibi iki ses arasını kaç saniyede aldığını ölçeriz (onada diyelimki t),


    Şimdi ortalama hızı bulabiliriz yani


    ortalama hız(m/s cinsinden)=(mesafe metre cinsinden)/(t+gecikme(sn cisinden))


    dediğim gibi çıkış hızına yakın değerleri kısa mesafede bulabiliriz ama ölçüm yapmak zor olur ki onda bile hatalar olur.


    Saygılar... :)

    Her Türk Asker Doğar... X]#+,


    Webley Patriot 5.5mm (1. nesil)

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen serkan ().

  • Ayrıca yapığım hesaplamalara göre hava sürtünmesi formülünden yararlanarak yuvarlak uçlu 5.5 mm peletlerimiz için hava sürtünmesinin gerçekleştirdiği kuvveti (F diyelim) şu formülle hesaplayabiliriz (sadece hava sürtünmesi):


    kuvvet(N cinsinden)=(14.25/1000000)*(hızın karesi (m/s cinsinden))


    (hız yerine yukrda bulduğumuz ortalama hızı yazarsak yine ortalama bi cevap buluruz çünkü bu formül anlık hız için :) )


    Bu durumda newtonun 2. yasasından (F=ma) bu kuvvetin yarattığı yavaşlatıcı ivmeyi (a diyelim) şu ekilde buluruz


    a=F(yukarda bulduğumuz)/m(peletin ağırlığı).


    Sonuçtada bi önceki mesajda bulmuş olduğumuz t ve gecikme zamanlarından yararlanarak peletin çıkış anından itibaren havanın sürtünmsinden dolayı ortalama olarak ne kadar yavaşladığını şu formülden buluruz:


    Azalan hız(m/s cinsinden)= a*(t+gecikme)


    Ama sonuçta bu hesapta çıkan sonuçta da başka faktörlerin (rüzgar, hava yoğunluğu vs) pelete etkilerini hesaba katmadığımız için hatalar olabilir çünkü bu hesaplamalar ideal ortamlarda yapılmıştır.


    Saygılar...

    Her Türk Asker Doğar... X]#+,


    Webley Patriot 5.5mm (1. nesil)

  • serkan bence formül yanlış oldu.


    nasıl dersen,


    zaman farkı : t


    mesafe :m


    ses hızı :340 m/sn elimizde şimdi 3 tane kullanmamız gereken veri var.


    burada yazdın formülde 340 m/sn değerini kullanmıyorsun. formülde yeri olmalı. yani metre ve saniye arasındaki bağlantıyı 340 yapacak.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png



  • Bence burda ses hızını kullandığımız yer tüfeğin sesinin bize ulaşmasında bize olan gecikme diye bulduğumuz değer. Gerisi şu şekilde kaç sn yol aldığını biliyoruz mesafeyi biliyoruz hani lisede felan ezberletirlerdi X=V*t diye X i( yolu ) biliyoruz mesafe, t yi (zamanı) biliyoruz sennin ölçtüğün tüfeğin patlamasıla hedefe çarpması arasındaki zaman farkı + gecikme diye ses hızını hesaba katarak yaptığımız hesaplama (not:bu sırada biz hedefin yanınayız ve tüfeğin hızının bize ne kadar geç geldiğini hesaplıyoruz buda 35metrede yaklşık 0.1 sn fark ediyor) sonuç olarakta v yi ortalama olarak buluyoruz. Ama şunu söyleyim sonuç kesinlikle çıkış hızı değil ortalama hızdır. Çıkış hızını bir sonraki verdiğim formülden bulduğun sonucu ekleyerek biraz daha yaklaşık bulunabilir ama ondada hatalar olur (tabi ustalar baksın benim hesap hatamda yoksa). Bunlar kesinlikle ideal ortamlarda yapılmış hesaplamalardır havanın yoğunluğuna, sıcaklığa bağlı değişir. Benim düşüncem böyle yanlışım varsa düzeltin lütfen...


    Saygılar...

    Her Türk Asker Doğar... X]#+,


    Webley Patriot 5.5mm (1. nesil)

  • O kadar maceraya gerek yok. Bütün bu sorunların hepsi 180 ytl ye çözülüyor. Cabelastan getirtebilirsin... Ampülü yeniden icat etmeye gerek yok. Kronografın mantığı iki nokta arasındaki hareketli cismin hızını tespit etmek ve bunu da tespit etmek için sensör kullanmak. Namlu ağzına takılanlar optik,yani foto diyot yada foto transistör kullanılarak yapılıyorlar.Yani yarı iletken elemanlar kullanılmış. Bir yarı iletken devre elemanını devre anahtarı olarak saniyede 100000000 kez açıp kapıyabilirsiniz.Frekansının ve kararlılığının sağlanması içinde kristal kullanılır( Bkz piezo elektrik olayı). Diğer şekilde olanı ise manyetizma ile sağlanır.Cabelasta satılanlar. Metale duyarlı (mermi) olan dedektör devresinin kullanılmasıyla çalışan bir sistemi vardır.Hiç bir insan duyusu saniyede 340 metre hızla giden bir merminin hızını net olarak ölçemez. İstesem ben bu kronografı kendimde yapabilirim.Fakat devrenin maliyeti cabelasa ödeyeceğimden çok daha fazla olacaktır...SAYGILAR... :) :) :)

  • biz bu tahmini yöntemi dağda veya kampta yağmurlu zamanlarda şimşeğin yada yıldırımın düştüğü mesafeyi kabaca tahmin etmek için kullanırız. bence mermi hızını bu yöntemle tahmini olarak bile ölcemezsiniz insan reflexleri bunları ölçecek kadar iyi değil.
    mesela insan gözü saniyenin 10/1 den kısa sürede olan hareketleri ters algılar yanı yanlış algılar misal. hızla giden bi arabanın tekerleğinin geri döndüğünü sanırsınız . yani algılarımız bu kadar zayıf. ama bizim gibi uzakta gördüğünüz simşekten sonra sayıp sonrada ses hızıyla çarparsanız kabaca şimşeğin düştüğü yerin mesafesini bulursunuz bunun dışındaki hassas ölçümlerde algımız kurtarmaz be abilerim ve kardeşlerim ;grin;:him:s

    hamdım piştim yandım oldum.

  • Zaman ölçümü atış yapılan noktada yapılıyorsa, patlama sesinin size ulaşma süresi 0 kabul edilebilir, bu durumda, ölçülen süre (pelletin hedefe uçuş süresi + sesin hedeften size gelme süresi)dir. Böylece ölçüm yapılan mesafe için ortalama hızı veren formül :
    Vm = D /(t-(D/Ma) , olur
    Vm -> ortalama hız, (metre/saniye)
    D -> Ölçüm mesafesi, (metre)
    t -> Ölçülen süre, (saniye)
    Ma -> Ölçüm ortamındaki ses hızı (metre/saniye)


    Bu değer, pelletin namlu - hedef arasındaki ortalama hızını verir. Pellet BC si bilinirse, namu çıkış hızı hesaplanabilir.


    Zaman ölçümünün hassasiyeti sonucu çok etkiler.


    Daha hassas bir ölçüm için şöyle bir yöntem var:



    Laptopunuza iki mikrofon takıyorsunuz. Biri namlu yakınında diğeri 5 - 10 metre uzaktaki hedef yanında. Bir ses kayıt programı ile yüksek örnekleme hızında kayıt yaparken atış yapıp, programda inceleyerek iki ses arasını mili saniyeler olarak ölçebiliyorsunuz. Bundan sonra geri hesapla çıkış hızınızı ( dijital kronograf kadar olmasada) kabul edilebilir bir hassasiyetle hesaplıyorsunuz.


    Kullanılabilir bir kayıt için, kayıt hassasiyetini, namlu tarafında iyice bastırıp hedef tarafındakinin hassasiyetini yükseltmek gerekiyor.


    Bir yabancı forumda bu konuda oldukça geniş bilgiler hatta hazır program bile var :
    http://talonairgun.com/forum/viewtopic.php?t=436&start=0


    Ayrıca modifiye meraklılarının bu forumun " modifiye ve imalat" kısmına göz atmalarını tavsiye ederim:
    http://talonairgun.com/forum/v…1f25d6abacda37d939587d428

  • Hocam teşekkürler bilgileriniz için.O talon forumu müthiş gerçektende.Sizin dikkatinizden belki kaçmıştır ama diğer forumda antika havalısilahların fotolarının yayınlandığı bir topic vardı.O resimlerin arasında sarkaç gibi bir cihaz vardı. sanırım ya hızı veya enerjiyi ölçüyor sarkacın ucunda kepçesi var ve mermi buraya çarpıp sarkacı yukarı doğru kadranlanmış bir yay boyunca hareket ettiriyor yanlış anlamadıysam.Böyle bir cihazda pratik olarak yapılabilir belki.

  • Bahsettiğiniz araç "ballistic pendulum" olmalı. En eski hız ölçme yöntemlerinden biridir. Atış sonrası, sarkaç kolunun hareket mesafesinden mermi enerjisi ve buradan geri hesapla hız verisine ulaşım.


    Hazır skalalı olanlarıda var. Buradaki sorun, her çarpmanın elastik olması. Sekme ne kadar az olursa olsun neticeyi değiştirecektir, bir de pelletin deformasyonu için harcanan enerji var. Yani sıhhatli sonuç almak son derece zor. Belki tek bir tip pellet için kalibre edilebilirse, nisbeten sıhhatli sonuçlar alınabilir.


    Biraz daha ileri teknoloji sayılabilecek bir yöntem, aynı mil üzerinde dönen, aralıkları belli iki diske atış ederek disklerdeki deliklerin arasındaki açıdan dönme hızı da hesaba katılarak mermi hızının hesaplanması. Balistik sarkaçtan daha yakın sonuçlar veriyor.


    40 yıl önce S&W .357 Mag. fiyatına satılan ITCC 245 ya da bunun üç misli fiyata satılan Avtron T333A modellerinde, göterge olarak binary kod esasına göre yanan lambalar vardı ve sensör olarak kullanılan iki iletkenin kopması arasındaki zamanı veriyordu.. Yani gene derin hesaplar gerekiyordu. Günümüzde ise dijital teknoloji, hem ucuza hemde daha büyük bir kesinlikle ölçüm yapmamızı sağlıyor.

  • Olayın mantığı basit. Saniyenin 10000 de birini ölçebilen bir digital saat (timer) ile (bilgisayar programlarında da mevcut),bilgisayarın usb çıkışlarını da kullanarak pic entegre ile sensör girişlerini (fotodiyot) de pic entegreye ekleyerek meydana getirilebilir.Mikrofon olayına gelince bilgisayarlarda kullanılan kapasitif mikrofonların (kondansatörün kapasitesinin değişmesi prensibiyle çalışır) çalışma frekansı çok düşük ve hassasiyetleri yarı iletkenlerin yanında hiç kalması sebebiyle randuman alınmaz.Mikrofonlar harici parazitlerden ve çevresel faktörlerden çabuk etkilenirler.Sensör olarak da kullanılan bir eleman değildir.Bütün bu anlatılanları daha basite indirgersek piyasada bulunan hassasiyeti yüksek pır adı verilen hareket dedektörleri mevcuttur.Odaya girdiğinizde lambanın yanmasını sağlayan sistemdir ve bununla da olabileceği gibi,bir adet foto diyotla led lambayı karşılıklı koyup(gün ışığından etkilenmiyecek şekilde ki fotodiyotlar merceklidir) 2-3 metre ileriye de aynı sistemi koyup, foto diyotların çıkışlarını transistörlerle sürerek güçlendirip iki farklı digital saatin farklı zamanlarda tetiklenmesi sağlanıp aradaki farktan nete yakın bir sonuç elde edilebilir.Tabiki bu saatlerin saniyenin en az 1000 de birini ölçen cinsinden olması gerek.Casioda böyle bir saat var.Atışı ise farklı mesafelerdeki fotodiyotlarla ve led lambaların arasından yaparız.En sağlıklı yöntem budur.Zaten Mustafa abinin kullandığı kronografta zannederem bu prensibe göre çalışmaktadır.

  • Hocam cevabınıza çok teşekkürler."Hayal mi gerçek mi gördüğüm bilmem"diye bir şarkı vardı.Aklıma onu getirdiniz yurdumuzda sizin gibi belli bir konuda(bilmiyoruz belki de her konuda)akla gelebilecek her soruya beklentilerin çok ötesinde yanıt alabileceğimiz birisi var!!ve ulaşılabilir ve forumda bizlerle beraber.hayal mi gerçek mi?Diyorum gerçekten de zaman zaman.(İhtiyar hocama ithafen yazılmıştır. bir üstteki mesaj ben hazırlarken yoktu tabi oda övgüyü hakediyor ama İhtiyar beyin uzunca bir süredir takip ettiğim inanılmaz netlik ve bilimsel doğruluktaki görüşleri, açıklamalarının bende oluşturduğu hayranlık birikimi durumu var,tek bir konudan ziyade))

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen himalayacrispy ().