yaylı tüfekler, pelet etkeni ?..

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • PCP PCP Silahlarda isabetliliğe etki eden namlu ve hız stabilitesi dışındaki faktörler


    bu yukarıdaki linkte, moderatrümüzün açtığı ve çok güzel anlattığı pcp tüfeklerde isabet konusunda pelet probu etkeni diye bir paragraf var..


    alttaki;


    ''Pelet probu:
    Pelet probu iyi işlenmemiş bir silahta prob, namluya sürerken peletlere zarar verebilir, peletin arkasını tam olarak kapatamayabilir, peleti namlu içinde gerektiği noktaya kadar itemeyerek transfer portu üzerinde bırakabilir. Kurma mekanizması ile arasında boşluk olduğu takdirde peleti her seferinde namlu içinde aynı noktaya süremeyebilir ve atıştan atışa daha ileriye sürüp daha geride bırakabilir. Prob tarafından itilerek yiv ve setlere oturup şekil alandıktan sonra atılan bir peletle tetik düşürülerek tüpten bırakılan basınçlı havanın itkisiyle yiv ve setlere oturup şekillenen bir pelet farklı şekilde uçacaktır. Ayıca pelet probu şarjör ve namlu ile aynı doğrultuda çalışmadığı takdirde peletleri namluya sürerken eğip bükme ithimali ortaya çıkacaktır.''



    Özelllikle yukarıdaki alıntıda koyu renkle yazılan cümleye dikkat ediniz.
    Şimdi diyeceğim o ki, acaba yaylı tüfeklerde, namlunun hemen ağzında duran peleti, namluya biraz daha içeri sürebilecek bir prob benzeri edavat ile iteklemiş olsak, aynı zamanda bu sayede pelet etekleri, namlu iç yüzeyine iyicene oturmuş olsa..
    Acaba yaylılarda çıkan çoğu dağınık atış düzeninin önüne geçilebilirmi..
    Yada tersinden sorarsak, yaylılardaki dağınık isabetlerin bir sebebi de, peletin hemen namlunun ağzında kalması ve peletin namlu yüzeyi formuna (görünüşte oturmuş olsada, herhangi bir baskı görmediğinden, tam istenildiği gibi olmadığını düşünüyorum) tam anlamıyla şekillenememiş-ebatlanamamış olmasından kaynaklanıyor olabilir mi?


    Sanki sonuçlar değişik olabilir gibi geliyor. Bunun için;
    Ve elinde stabil bir tüfeği olanlar, bu durumu;
    bildiğimiz standart pelet yerleştirme şeklinde
    ve pcp'lerde olduğu gibi peletin namlu içine doğru sürülmesi ve eteklerin namlu yüzeyine baskı yapacak formda yerleşmesini sağlayacak bir edavat ile yerleştirerek deneyebilirmi acaba..

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen valibey ().

  • Aslında öyle bir alet var. Buradaki mantık hem pelletlerle fazla temas etmemek hem de bozmadan namluya oturtmak.


    Türkiye'de kullanan henüz görmedim ama olabilir tabi. Malum aletin adı ''pellet pen''


    [Resim Engellendi: http://cdn.pyramydair.com/images/acc/Pellet-Pen-22cal_AV-6010_lg.jpg]


    [Resim Engellendi: http://www.simplybbguns.com/Assets/ProductImages/Air-Venturi-Pellet-Pen-System-177cal_AV-6011_zm2.jpg]

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • :) teşekkürler, aslında olayın mantığı aynen geçerli demek ki,


    peletin etekleri namlu iç çapına her seferinde aynı sıkılıkta otursa, ve yivlere her seferinde henüz ateşlenmeden önce yerleşmiş olsa,
    moderaötürümüzün dediği gibi, basınçla yerleşen pelet ile, mekanikk olarak yivlere yerleştirilmiş peletin uçuşu arasında fark olacaktır..


    Denemek lazım aslında, her seferinde içeriye doğru aynı mesafede yerleştirilip yivlere mekanik olarak oturtulan peletin , tüfeğin isabetini etkilemesini kontrol etmek isterdim açıkçası..

  • Benim bildiğim kadarıyla elle yerleştirlen pellet aslında en sağlıklı pellet. Şarjörlü sistemde mekanik aksam ne yazık ki düşük sınıf pcplerde şıkır şıkır işlemiyor.


    Ben henüz kendimi o kadar profesyonel bir atıcı olarak nitelemediğimden bu farkın beni çok etkileyeceğini düşünmüyorum :)


    Yaylı tüfeklerdeki genel sıkıntı tepmeden kaynaklıdır zaten. Onun dışında airarms weihrauch diana gibi markalar haricinde lock time sorunu mevcut. Buna göre mekanizmanın tepki verip pelletin namludan çıkması arasındaki süre ne kadar kısa olursa isabet o kadar iyi olur.


    Ve pek tabii ki güç... Genelde yüksek güçlü yaylı tüfekler tercih edildiğinden o oranda tepme ve titreşim oluyor tüfekte.Ne zaman 12fpe'lik yaylılara yöneliriz genel olarak o zaman doğru pelletlerle daha iyi sonuçlar alırız.

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • evet yaylıda sarsıntı en büyük etken, ve pcp leri bilmiyorum ama, tetiğin mekanik olması, yani takılı olduğu dilden ve ve onun arkasındaki yay gücünden kurtulması için pcp lere göre daha sert olsa gerek (ne kadar iyi olursa olsun), tetiğin ilk düştüğü andan bu sıkıntı başlıyor belki..


    Ancak ben koudaki ''Prob tarafından itilerek yiv ve setlere oturup şekil aldıktan sonra atılan bir peletle, tetik düşürülerek tüpten bırakılan basınçlı havanın itkisiyle yiv ve setlere oturup şekillenen bir pelet farklı şekilde uçacaktır.'' cümlesine takılmıştımda, o yüzden dedim, acaba etkisi varmıdır diye.


    açıklamalarınız için teşekkürler ayrıca.


    Birde bu 12 fpe'lik tüfeklerin bulunduğu gruba giren tüfekleri isim ve model olarak belirtebilirmiyiz bildiğiniz kadarı ile.

  • Ben yiv setlere tam oturup oturmaması konusunda büyük farklar yoktur diye tahmin ediyorum. Ama gözlem yapan daha deneyimli üstadlar varsa sorunun cevabını almak harika olur :)


    Yiv-setlere tam oturup oturmamasından ziyade pelletin namluya düzgünce sürülmesi çok önemlidir. Pcplerde pellet iticide bulunan bir arıza varsa yani pelleti hasarlama durumu, yamuk sürme durumu varsa bu problem yaratabilir.


    12fpe'den biraz fazla 13-14 arası bir güç olarak hw97k'yı verebiliriz. Onun dışında hw57 ve altı modeller 12fpe limitine uygun olabilir. Diana mod 21 keza bu civardadır. Stoeger x20 bildiğim kadarıyla 14fpe civarı ki bu yüzden fiyatına göre isabetinden övgüyle bahsedilir. Tabii bahsettiğim kalibreler 4.5mm... Magnum sınıfı yaylılar haricinde 5.5 mm kullanımını gereksiz buluyorum açıkçası.


    Ve pek tabii şu an bi şekilde bulup alma niyetinde olduğum webley longbow var 12fpe sınırında bulunan :) Altta bulunan ufaklık...


    [Resim Engellendi: http://www.airgungallery.com/data/media/2/DSC_4136_38_43_fused_small_1024_border.jpg]


    Hobiye başlarken yapılan en büyük hata güç diye tutturup mod 125 gibi magnum sınıfı aşırı tepen yaylılarla bu işe başlamaktır bana kalırsa. Genelde herkesin mod 54 airking almadığını düşünürsek atıcılıktan soğuyanlar, tüfeği hemen satıp zarar edenler, elinden namluyu kaçırıp namluyu bükenler ve isabet konusunda beklediğini bulmayan arkadaşlarla karşılaşıyoruz. Eğer konu havalı tüfek atıcılığıysa herkesin bütçesine göre sakin, az tepen ve grupman yapmaya daha uygun yaylı tüfekler bulunur. Tabii ki bu beklenti meselesi, sırf şişe kırmak için mod125 tercih eden arkadaşlarımızı tenzih ederim :)

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177