Saçma çapı ve rüzgar ilişkisi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • İyi günler arkadaşlar, saçma boyutuyla ilgili aklıma takılan bir konu var. Uzun mesafe için 4.5 mm yerine 5.5 mm tavsiye ediliyor. Peki 4.5 mm olup 1 g ~ 15,4 gr saçmalar (gamo buffalo gibi) kullanılsa, sanki hacim küçülüp ağırlık arttığından rüzgarda 5.5 mm ye göre (aynı ağırlıktaki saçmalarda) daha avantajlı olur gibi geliyor. Tecrübeli arkadaşların bu konudaki fikirlerini merak ediyorum.

  • Uzun atışlar söz konusu olunca 4.5 calibre pelletlerin en ağırı bile gerekli ağırlığı sağlayamıyor. H&N piledriver 4.5 mm 21gr pellet haricinde diğer pelletler hafif kalıyor. Bahsi geçen pellet ise Türkiye'de bulunmuyor. Havanın içinde hareket eden pelletin maruz kalacağı sürüklenme kuvvetinden en az etkilenmek için kesit alanının en az olması lazım. Ancak pelletin de havanın direncine karşı koyacak kadar ağır olması lazım. Dediğim gibi 4.5 mm pelletler gerektiği kadar ağır değil. Bu şartlar altında uzun mesafede en uygun seçim 5.5 mm. Şahsi kanaatim tüfeğin 950fps ve daha hızlı atabildiği en ağır pelleti kullanın. Benim bt65 ince Mehmet 27 gr bulleti 1030 fps ile atıyor. Yaklaşık 87 Joule enerji üretiyor. 160 metrede vurduğu yere imzasını atıyor bir metre toz kaldırıyor.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.