EN AĞIR PELLET

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Boy-kütle oranı elbette ki cok önemli. Merminin yapıldığı malzemenin özgül ağırlığı veya ceketli mermiler için ortalama yoğunluğu (gr/cm3)ne kadar büyükse, BC de o oranda büyüyor. Bu nedenle özgül ağırlığı yüksek olan metal veya alaşımlar kullanılıyor.
    Merminin boyunun çapına oranı da önemli. Boy uzadıkça, mermiyi stablize edebilmek için gerekli devir sayısı da artıyor. Bu oran 2 iken, 350-400 mm/1 yiv-set dönme oranı, 900 - 1400 fps arası hızlarda yeterli olurken, VLD (Very low drag) mermilerde boy/çap oranı 5-7 gibi olup 3000 fps de stablizasyon için gerekli dönme oranı 130-140 mm/1 e düşüyor. Bu da 400.000 devir/dakika üzeri bir değer ki mermiyi bu devre çıkartmak ta ayrı bir dert, bunun için "gain twist" denen, fişek yatağında 250 -300 mm/1 olarak başlayıp namlu ucunda 130-140 mm/1 tura ulaşan değişken bir yiv set yapısı kullanılıyor.
    Bir diğer sorun da, 400.000 devir/dakika üzeri gibi çok yüksek bir devirde parçalanmayacak sağlamlıkta mermi yapmak. Ceketli, kurşun dolgulu mermilerin bu şartlarda hiç şansları yok. Ancak bronz veya pirinç çekme çubuklardan cnc de işlenen mermiler bu güçlere dayanabiliyor.
    Netice olarak, hafif metallerden (mesela aluminyum) mermi pek bir işe yaramaz, uzun mermilerde ise standart silahlar fayda sağlamaz.


    ülkü abi bu değişken yiv-set dizaynı standart silahlarda uygulamalarında ne gibi bir dezavantajlar sağlıyor ikincisi birde değişken yiv-set yapısı için varsa çizimleri ile anlatabilir misin nasıl yapılıyor geçiş aralığı nasıldır

  • Bildiğim kadarı ile, günümüzde seri üretim "gain twist" namlulu silah yok. Zaten bildiğim tek örnek te İtalyan 6.5x52 mm M91 Carcano.
    Bu yiv-set türünün avantajı, merminin kendi etrafında dönmesini yavaş başlatıp namlu ucuna doğru hızlandırması.
    Uzun mermileri stablize etmek için gerekli devir dakika sayısı cok büyük olduğu için, mermi deformasyonunu ve namlu aşınmasını azaltması tercih nedeni.
    Dezavantajlarının başında ise üretim güçlüğü geliyor. Ayrıca bu tür de bir namlu ile sınırlı tipte mermi kullanma mecburiyeti de olumsuz yanlarından.


    Yapısına gelince, bir geçiş aralığı yok, uçtan dibe, adım aralığı değişen bir vida gibi düşünebilirsin.
    Solid works'te kaba bir çizim yaptım. Herhalde daha iyi anlaşılır. Burada yivler 4/1 dönüşle başlayıp 1.5/1 dönüşle bitiyor.
    [Resim Engellendi: http://s11.directupload.net/images/090319/aclyyegv.jpg]

  • çok özür dileyerek şunu sormak istiyorum ülkü abi . bu temel balistik bilgilerini içeren yazılı bir kaynak var mı
    Abi verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim başını ağrıttım

  • Özüre gerek yok. Soruları sen sorsan da, cevaplar herkes için. Her ne kadar başlıktan ayrılsak ta, konu bilgi paylaşımı olunca arkadaşlar anlayışla karşılamışlardır diye düşünüyorum.
    Türkçe kaynak bulman zor. İngilizce ile aran iyi ise, web'de "external ballistics" diye bir arama yaparsan, okuyacak pek çok kaynak bulursun.

  • Tabiki zevkle okuyoruz paylaşımlarınızı Ülkü Bey,siz yeter ki paylaşın bizimle bilgilerinizi,bilgiye aç çok arkadaşımız var ^^ saygılarımla..