Havalı Tüfek Bakımı ve Bilinmesi Gerekenler.

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Havalı Tüfek Bakımı


    Havalı tüfekler, birbirine karşılık gelen ve ateş etmemizi sağlayan birçok iç mekanizma içerir. Bu nedenle, yüksek kalitede çalışmasını sağlamak için tüfeğinizi nasıl temizleyeceğinizi ve bakımını nasıl yapacağınızı bilmek çok önemlidir. Havalı tüfeği oluşturan birçok parça vardır ve bunların çoğu bir şekilde temizlik ve bakım gerektirir. Burada, bu çeşitli bileşen parçalarına zarar vermeden nasıl temizleneceğini ve bakımının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım.


    Namlu (İç kısım)

    Havalı tüfek namluları atışlardan sonra kirlenir ancak 7/24 temizlenmesi gerekmez. Namluda ortaya çıkan ana sorun, peletlerin ateşlenmesinden kaynaklanan yağ veya metal birikintilerinin birikmesidir. Yağ, yaylı (Vortex, IGT,PCP) bir tüfekte yaygın olarak bulunur ve genellikle ateşlenen saçmalardan namluya girer. Akılda tutulması gereken tek kural, namlunuzu asla yağlamamanızdır. Namlunuzu yağlarsanız içeri girip mekanizmalara zarar verebilir. Namlunuzu yağladığınızda ortaya çıkabilecek bir başka sorun da yağın yaptığı dizel etkisidir (atış gücündeki artan tutarsız güç). Silahın içinden saçma atarken yağın yandığı yer burasıdır ve zamanla bu işlem contalarınıza zarar verebilir ve tüfeğinizde hava kaybına neden olabilir.


    Yapılması Gereken:

    Namluyu asla yağlamayın ve çok fazla temizlemeyin, aksi takdirde hasar görme riskiniz vardır. İdeal olarak, bir kutu peleti bitirdikten sonra, içinden bir temizleme peleti ateşleyerek veya bir temizleme çubuğu kullanarak temizleyin. Her kutu peletten sonra bir temizleme peleti namluyu korumaya yardımcı olmak için yeterli olacaktır.


    Namlu (Harici)

    Tıpkı iç namlu gibi dış namlunun da bakıma ihtiyacı vardır. Metal paslanmaya ve aşınmaya eğilimlidir, bu nedenle silahınızın yüksek standartta görünmesini ve performansını korumaya yardımcı olmak için buna dikkat etmeniz önemlidir. Namlunuz suya maruz kaldığında bir bez alıp kurutmanız önemlidir. Su ahşap ve metal işlere zarar verebilir ve onları çürütebilir, bu yüzden bunu yapmak önemlidir. Ayrıca pas koruma spreyi veya silikon tabanca yağı satın alabilirsiniz. Ya metal parçanın üzerine hafif bir kat sprey uygulayın ya da bir bez alın ve her kullanımdan sonra ince bir tabaka silikon tabanca yağı sürün. Bunları düzenli olarak yaptığınızda namlunuz paslanmaya ve aşınmaya karşı korunacak ve yepyeni görünmesini sağlayacaktır.

    Yapılması gereken:

    Tüfeğiniz su ile temas ettiğinde su veya yağı silin. Bir beze ince bir kat sprey veya ince bir yağ tabakası uygulayın ve her kullanımdan sonra silin. Marka olarak Ballistol en bilinen markalardandır. Ben bu markanın Üniversal olan ürününü kullanıyorum.



    Dürbün Bakımı

    Tüfeğin kendisini korumak kadar, dürbünü korumak da önemlidir. İhmal edilen bir dürbün, atışınızı hizalamaya çalışırken sorunlara neden olabilir. Dürbünlerin bakımı oldukça kolaydır. El izi, yağmura, yağa,. vb. Toza karşı, yumuşak bir bezle veya basınçlı havayla alınabilir ( Lens temizleme pompası) ihtiyaç duyulması halinde bu işlem tekrar edilir. Kontrol edilecek iki madde çok önemli, bezin pürüzsüz olması ve lensi çizmemesi, ikincisi ise önce üzerinde yağ veya gres bulunmadığını kontrol etmektir. Dürbün üzerindeki su, parmak veya yağ izleri mikrofiber bir bezle silinerek giderilebilir.

    Yapılması gereken:

    Kullanım sıklığına göre her 2 kullanımdan sonra ( Atış değil ) Gerekli görülen sıklıkta temizlenebilir. Toz için yumuşak bez, yumuşak fırça veya basınçlı hava ( Lens pompası ) kullanın. Lensler için yumuşak bir mikrofiber bez kullanın ve dairesel hareketlerle ovalayın.




    Ahşap Bakımı:

    Tüfek dipçikleri, kayın, ceviz, sert ağaç ve daha pek çok ağaç türü dahil olmak üzere birçok ağaç türünde gelir. Cilalı olmasına rağmen, ahşap zamanla aşınma, yırtılma, matlaşma vb.gibi korozyona maruz kalır. Bakım sırasında vakit ayıracak olursak, ahşap işçiliğinin bakımı çok kolaydır. Bu, tüfeğimizi yağmura maruz kaldığında silmek kadar basittir, çünkü su, ahşap işçiliğinin bazı kısımlarında hasara ve çürümeye neden olabilir. Ayrıca vernikli olmaya ahşap yüzeyleri ahşap cilaları ile cilalayabilirsiniz. Bu, onu hafif darbelerden korurken aynı zamanda yüksek kaliteli bir parlaklık verecektir.

    Yapılması Gereken:

    Çürümeyi/hasarı önlemek için suyla temas ettikten sonra ahşabı silerek kurulayın. Cilalamak ve darbelere karşı korumak için cila kullanın. Vernikli yüzeylerde yine Ballistol Üniversal kullanabilirsiniz. Yada benzer bir ürün olabilir.



    Dipçik

    Dipçik, tüfeğinizi ateşlerken rahat ama sağlam bir destek sunar. Sabit bir nişan almanıza izin verir, ancak aynı zamanda dahili mekanizmalar için kılıf görevi görür. Dipçiği silmek onu koruyacak olsa da, insanlar dipçiğin içine suyun girip tüm mekanizmaların paslanıp tutukluk yapmasına neden olabileceğinin farkında değiller. Bu sorunu önlemek için, uygun aleti kullanarak kundak muhafazasını çıkarın ve hareketli parçaların içine az miktarda yağ ile silin. Silah yağı kullanın, motor yağı kullanmayın! Motor yağı gibi çok kalın yağlar ahşabı ıslatıp yumuşatmanın yanı sıra iç mekanizmayı yavaşlatabilir/tutabilir.

    Yapılması Gereken:

    Dipçiğe az miktarda silah yağı uygulayın. Çok kalın olan araba yağı gibi yağlar kullanmayın.



    Tetik Mekanizması

    Bir tüfek için tetik mekanizması çok önemlidir. Çoğu kişi, bu kısımda bakım çalışması yapması için tüfeğini bir silah ustasına götürmeyi tercih eder, çünkü yanlış yapılırsa, silahın kurulmasını önleyebilir. Herhangi bir şey yapmak isterseniz, iç mekanizmaları ortaya çıkarmak için kasayı çıkarabilirsiniz. Bundan sonra, tetik mekanizmasında bir yağ çözücü sprey kullanabilir ve ardından uygun alanları yeniden yağlayabilirsiniz. Bunu yaparken kendinize güvenmiyorsanız veya tetikte ek iş yapılmasını istiyorsanız, deneyimli bir silah ustasına götürmek en iyisidir.

    Yapılması Gereken:

    Uygun aletleri kullanarak silahın kundağını sökün. Yağ çözüçü sprey sıkarak yağları temizleyin, gerekli görülen yerlere ince yağ sürün kalın sürülen yağlar mekanizmanın çalışmasına engel olup kurma işlemini bile engellemektedir.



    Genel olarak yapılması gerekenler.

    Havalı tüfeğinizin ömrünü ve görünümünü uzatmak için bu ipuçlarının yanı sıra yapabileceğiniz birkaç genel şey var. Tüfeğinizi saklarken, su veya diğer kimyasalların onunla temas etme riski olmayan kuru bir yerde olmalıdır.Mümkünse saklama kılıflarına silikajel koymak tüfeğimizi nemden koruyacaktır.


    Her kullanımdan sonra yağı, parmak izlerini vb. gidermek için silme, Tüfeğinizi iyi durumda tutmanıza yardımcı olacaktır. Tüfeğinizi bir silah çantasında taşımak ve emniyete almak, onu darbelere ve genel yıpranmaya karşı koruyacaktır. Tüfeğinizi dik tutuyorsanız, namluya değil dipçiğe dayanmalıdır.


    Son tavsiyem, Tüfeğinizi düzenli olarak servise götürmek olacaktır. Bu adımı uygulamak, yüksek oranda performans göstermeye devam etmesini sağlayacak ve tüfeğinizin genel ömrünü uzatacaktır. Havalı tüfeğinize bakım yaptırmanız gereken sıklık, onu ne sıklıkta kullandığınıza bağlıdır. Benim gibi haftada bir veya daha az atışa gidiyorsanız, iki yılda bir servis yeterli olacaktır.

    Ancak, daha düzenli kullanırsanız, yılda bir kez bakım yaptırmanız gerekecektir. Herhangi bir noktada silahınızın olması gerektiği gibi çalışmadığını hissederseniz veya bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız, o zaman bir profesyonele danışmalısınız. Üzgün olmaktansa güvende olmak daha iyidir çünkü bir sorun varsa ve bu sorun çözülmezse çok daha kötüye gidebilir.



    İyi İsabetli Atışlar. :!: :!:

    :thumbup: WEIHRAUCH HW 77

    :thumbup: Element helix 4-16x44 ffp apr-2d Optik

    :thumbup: Sportsmatch DM70 Dampa

  • s.a. istanbul içi bakım yapacak bildiğiniz bir yer varnı

    WEIHRAUCH HW 97 K 4.5 / SQUARE 3-9X40

  • s.a. istanbul içi bakım yapacak bildiğiniz bir yer varnı

    Bildiğim belli bir yer yok . Araştırmanızda fayda var. Fakat tüfeği aldığınız bayii yada firma yardımcı olacaktır.

    :thumbup: WEIHRAUCH HW 77

    :thumbup: Element helix 4-16x44 ffp apr-2d Optik

    :thumbup: Sportsmatch DM70 Dampa