CROSMAN PRO77 RESİMLİ DETAYLI ŞEMATİK İNCELME BY HK

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • CROSMAN PR0 77 RESİMLİ DETAYLI ŞEMATİK İNCELEME-----BY HK



    KUTU


    Silahımızı aldığımızda kendine özgü kutusunda geliyor.


    [Resim Engellendi: http://img122.imageshack.us/img122/7382/kutu1eh6.jpg][Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/4387/kutu1xe7.jpg]


    Kutu gayet güzel tasarlanmış ve plastik kalitesi tatmin edici. Kutu üzerinde iki adet kilitleme mandalı ve bir adet harici kilit deliği bulunmakta.
    Ayrıca menteşe sistemi de beğenimi kazandı.. Diğer kutular gibi tek parça plastikten dökülüp ikiye katlanarak yapılmaması bence çok hoş. Bide bunların üzerine alt ve üst kapaklardaki karşılıklı kanallar sayesinde içeri toz vs. yabancı madde girmesine müsaade edilmemiş.
    Kutunun içinde alt ve üst kapaklarda kabartmalı süngerler bulunmakta süngerler kapaklara yapıştıramamış, buna rağmen 1 haftalık kullanımıma rağmen sorun yaşamadım. En azında düşmediler....


    KUTU İÇERİĞİ
    Kutu içersinde silahımız şarjörü takılı vaziyette ve tetik içersinde emniyet kilidi ile beraber geliyor. Hemen acele edip, benim gibi kilidi kırmaya çalışmayın ;kihhik, . Anahtarı var sabırlı olalım lütfen.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/4689/kutu3hx5.jpg]


    Silahımızın yanında birde naylon içersinde silahın kullanım 3-4 dilde yazılmış kullanım kılavuzu (Türkçe yok X( ), garanti belgesi birde kilidi açmadan önce okumamız gereken bir belge bulunmakta..
    Kilit anahtarı bu belge içine sarıldığı için bir nevi anahtarı her alan kişi bu belgeyi okumuş sayılıyor. Böylelikle kullanımdan doğan sakatlanma vs. gibi olaylardan firma kendini muaf tutuyor.
    Forumlara üye olurken; "forum kurallarını okudum kabul ediyorum" gibi bişi işte.
    Sabırsızlıkla kilit anahtarını alıp kilit üzerindeki yerine takıyoruz. Kilidin sökülmesi gayet basit. Anahtar üzerindeki 3 tane pimi kilit üzerindeki 3 tane deliğe denk gelecek şekilde takıp sonuna kadar oturtmamız yeterli. İki parçadan oluşan kilidimizi bu sayede birbirinden ayırıp tetiğe basma dürtülerimizi serbest bırakıyoruz.


    İLK İZLENİM


    Silahımızı elimize aldığımızda ağırlık olarak ne çok ağır ne çok hafif.. orta şekerli yani ;) Dengesi fena sayılmaz.
    [Resim Engellendi: http://img122.imageshack.us/img122/2348/gg2rq0.jpg][Resim Engellendi: http://img122.imageshack.us/img122/7286/gg1if1.jpg]


    [Resim Engellendi: http://img122.imageshack.us/img122/8866/gg4yp1.jpg][Resim Engellendi: http://img122.imageshack.us/img122/7290/gg3dn0.jpg]


    [Resim Engellendi: http://img408.imageshack.us/img408/491/el2ff2.jpg][Resim Engellendi: http://img408.imageshack.us/img408/8002/el1ct3.jpg]


    Üst mekanizma metal, boya kalitesi fena sayılmaz, kabza ise plastik. Genel olarak ele iyi oturuyormuş gibi görünse de kabza üzerindeki parmak kanaları en azından benim elime tam oturmadı, ayrıca tetik biraz kalın ve tetik kıvrımı biraz fazla gibi geldi bana. Sanki tetik parmağı boğuyormuş gibi bir izlenim söz konusu. Bu söylediklerim 1.75cm boyunda ve 76kg bir insan (yani benï 8o ) için geçerli.
    Ama ilerleyen zamanlarda bun alışıyoruz.


    ŞARJÖR


    Şarjörümüzü herkesin tahmin ettiği gibi kabzanın sol tarafında bulunan şarjör düşürme düğmesine başparmağımızla basarak çıkartıyoruz. Şarjör boş olduğundan ve halk dilinde(en azından bizim oralarda öyle diyorlar) şarjör ağzı diye tabir edilen sisteme sahip olduğundan şarjör kendi yayı vasıtası ile kendisini gövdeden 1.5 cm kadar ayırıyor. Eh bize de tutup çıkartmak kalıyor tabi kiï :P
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/2275/arjrtakimifg3.jpg][Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/2637/arjr1el8.jpg][Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/8656/arjr2xw4.jpg][Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/9863/arjr3hs9.jpg]



    Şarjör kapasitesi 17 bb alacak şekilde tasarlanmış. Alt kısmı kabzanın tamamını kapatacak şekilde. Bu sayede CO2 tüpün kapak vidası falan görünmüyor. Şarjör üzerinde dolum deliği, hazneye verme deliği ve bir de bb haznesini boşaltmak için sürgü bulunmakta. Doldurmak için yanda bulunan sürgüyü sonuna kadar çekip geride bulunan çentiğe yerleştiriyoruz. Bazen sürgü çentikte durmayıp yayın verdiği baskı ile çentikten kurtulup hızlı bir şekilde fırlayabiliyor, bunu engellemek için dolum esnasında parmağımızla sürgüyü çentikte tutmakta fayda var.


    Sürgüyü geri çektikten sonra dolum deliğinden BB leri yolluyoruz. 17 BB olduğunda dolum deliğinden yaklaşık 3de 1 i görünüyor. Anlıyoruz ki şarjörümüz dolmuş.

  • CO2 TÜPÜ


    Silahımız 12gr standart CO2 tüpü kullanmakta. Tüpümüzü yavaşça haznesine yerleştirip ardından kapatma vidası ile sıkıyoruz. Sıkarken önce bir sertlik ve ardından bir yumuşama oluyor bu esnada tüpümüz delinmiş oluyor. Biraz daha sıkarak tüpün hazneye ve contalara tam olarak basmasını sağlıyoruz. Çok aşırı sıkmamakta fayda var yoksa hem açarken zorlanırsınız hem de contaya zarar verebilirsiniz.


    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/3608/tptakimi2ok0.jpg][Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/9871/tptakimivq9.jpg]


    Önemli: Tüp takımı esnasında silahın kabzasını yukarı doğru tutarak tüpü sertçe hazneye bırakmayınızâ⬦ ya da dolu tüpü takıp elinizle üzerine bastırmayınızâ⬦ Silahın içinde dolu tüp varken kesinlikle kapak gevşetilmemeli ve silah sökülmeye çalışılmamalıdır. Aksi halde ciddi yaralanmalara neden olabilir.
    Bir tüp ile 3-4 şarjör atıla bilmekte.bu sayıyı bazen 6 ya çıkıyor fakat son mermiler nerdeyse 3mt ileri gidiyor.
    Tüp bittikten sonra önce şarjörü çıkartıp ardından tüp kapağını gevşeterek çıkartıyoruz. Yeni tüpü takıp devam £tabanxalı$
    ATIŞ


    Dolu tüpümüzü ve dolu şarjörümüzü silahımıza yerleştiriyoruz. Şarjörün iyice oturduğuna emin olalım ve ayrıca atış esnasında başparmağımızın şarjör düğmesine basmamasına dikkat edelim.
    Tabancamızın kurulumunu ister mekanizmayı çekip bırakarak istersek horozu kaldırarak yapıyoruz. Mekanizma yayı ve horoz yayı oldukça rahat kurulabiliyor. Özellikle benim gibi ateşli silahlardaki gibi bir yay kuvveti bir setlik beklerseniz şok olursunuz. Blowback sisteminin çalışması için ve CO2 ile çalıştığı için bu şekilde tasarlandığını düşünüyorum.
    Hazneye mermi verme işlemi tetik hareketiyle gerçekleştiği için mekanizmayı birden fazla kurup bırakmakta bir sakınca yok. Beni en çok üzen nokta bu oldu zaten.
    Ben ateşli silahlardaki gibi mekanizma ile hazneye mermi sürüldüğünü düşünüyordum (çok görmeyin ilk havalı tabancam ^^ )
    Meğersem tetiğe basarken tetik mekanizması, şarjörden mermiyi, CO2 vafinden gelen teleskopik bir boru vasıtası ile zaten atım haznesi ile bitişik olan şarjör deliğindeki BB yi alıp atım haznesine yerleştiriyor. Tetiğe basmaya devam ettiğimizde horoz kurtulup iğneye vuruyor valfi anlık açtırıp bir miktar gazı, az önce bahsettiğimiz teleskopik borudan haznedeki bb ye ve mekanizmayı geri itecek pistona ulaştırıyor. Böylece ortaya çıkan gazdan hem bb ileri hem de mekanizma geri giderek mermi atılmış ve silah tekrar kurulmuş oluyor. (biraz karışık oldu galiba) Ayrıca emniyet kapalı iken tetiğe her basmamızda şarjörden bir ad BB atım haznesine verilip namludan dışarı düşüyor. Ya da horozu kaldırmadan tetiğe basarsanız aynı sonuç kaçınılmaz.. Gönül isterdi ki emniyet kapalı iken tetik etkisiz kalsın.. Bu bence büyük bir eksiklik.
    Single action olmasına rağmen yukarıda anlattığım gibi bir çalışma mekanizmasına sahip olmasından dolayı tetik mesafesi biraz uzun. Ateşli silahlardaki gibi horoz kurulu iken tetiğe dokunmak horozu düşürmek için yeterli olmuyor. Biraz tetiğe asılmak lazım ;keyf; asılmak değil de boşluğunu almak diyelim. Bu durum isabeti biraz etkiler kanaatindeyim. Tetik çok sert değil.ama bazen önemsenmeyecek takılmalar yapıyor. Sanırım hazneye mermi verme esnasında oluyor ama çok büyük bir önem arz etmiyor.
    Tüp dolu, Şarjör dolu sıra geldi atışa £tabanxalı$ â⬦. Silahın sağ taraftaki emniyet mandalını arkadan öne doğru çevirip emniyeti açıyoruz..


    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/5416/emkapalitm5.jpg][Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/587/emaikmm2.jpg]
    Kırmızı noktayı gördüğünüzde silah atışa hazır demektir. Silahı hedefimize doğrultup tetiğe basıyoruz. Özellikle tüpü yeni taktığımızda üste atma yapabiliyor. Bu duruma zamanla alışmak mümkün.


    Nişangah sistemi arkada V gez, önde açık arpacık. Geze ayar yapmak mümkün değil. Ayrıca fosfor ya da kolay nişan almayı sağlayacak bir işaret yok. Bu hoş olmayan bir durum . Zaten ne kadar iyi nişan alırsanız alın bbler her zaman istediğiniz yere gitmiyor ;avci;


    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/8510/nangahue8.jpg]


    Tabancamız BLOWBACK ile çalıştığı için hemen hemen gerçek silahla atış yapıyormuş hissi veriyor gibi :mrgreen: Özellikle tetiğin single action (sadece horozu düşürüyor) çalışıyor olması ve mekanizmanın kendi kendine kurulması yani kısacası yarı otomatik şekilde çalışıyor olması gayet eğlenceliâ⬦ bir bakmışsınız şarjörde mermi kalmamış :P
    Şarjördeki BB ler bittiğinde, halk arasında şarjör ağzı diye tabir edilen pozisyonda kalıyor. Yani mekanizma tam geride değil ama ortalarda kalıyor.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/2858/arjrazijw4.jpg]
    Aslında mekanizma üzerindeki çentik biraz daha öne yakın açılasaydı mekanizma daha gerilerde kalabilirdi. Böylece daha güzel bir görünüm olabilirdi.


    İSABET


    Silahımızla yaptığımız ilk atışlarda 5mt mesafeden 17 mermi ile 10 cm lik guruplar çıkartıyordu. Bu benim için hüsran oldu açıkçası.Daha sonra yaptığım sökme takma ve yağlama sonucunda aynı mesafeden aynı mermilerle grupları 5cm e düşürdüm. Sonuca ben de şaştım ama baya fark ettiğini söyleyebilirim. Ayrıca yine 5 mt den su şişesi kapağını vurmak mümkün oldu. .. Detayları yazımızın devamında anlatacağım.


    TAHRİBAT


    Şu ana kadar yaptığım testlerde 5 metreden freşa marka meyveli soda şişesini çok rahatlıkla kırıyor. 10 metrede de durum aynıâ⬦ Neresine gelirse gelsin af yok ;kovboys;£tabanxalı$ yakında 15 mt denemeleri var tuttura bilirsek tabi :mrgreen: silahı evde kullanmak pek akıllıca değil.. BB ler her tarafa sıçrayabiliyor. Özellikle kapalı alanda atış yapacaksanız mutlaka gözlük kullanmanızı tavsiye ederim.

  • SÖKÜM VE DETAYLI İNCELEME


    Silahımızı sökmek için öncelikle uygun bir yıldız tornavida, kabza üzerindeki pimleri çıkartmak için uygun çaplarda 2 ad zımba(pim) ve bir çekice (100gr-200gr tavsiye edilen) ihtiyacımız var.
    Önce silahımızın boş ve içinde tüp olmadığından emin oluyoruz.
    Mekanizma üzerindeki yıldız başlı vidayı söküyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/258/sk1sx5.jpg]


    Mekanizmanın arka kısmını sabitlenen parçadan ayrılana kadar yukarı kaldırıp, öne doğru çekerek çıkartıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/7668/sk2pv2.jpg]


    Mekanizma ve yayı gövdeden ayırıyoruz. Horozu elimizle tam arkaya bastırıp, mekanizmayı tutan parçayı geri doğru çekerek çıkartıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/196/sk3ju8.jpg]


    Emniyet mandalını yerinde durmasını sağlayan sacı cımbız gibi bir alet ile yerinden yukarı çekerek çıkartıyoruz,
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/6860/smk4lq9.jpg]


    Bu parçaya dikkat arkadaşlar :shock: ben sökerken dikkat etmedim düşmüş, fellik fellik nerden düştü diye aradım zorla buldum :D


    daha sonra horoz düşürme köprüsünü aşağı doğru bastırarak emniyet mandalını yerinden alıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/6100/sk51si3.jpg]


    Uygun zımbalarla ile kabzada bulunan 2 adet yarıklı pimi çıkartıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/5268/sk6iq2.jpg][Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/1917/sk7nf1.jpg]


    İç mekanizmayı yukarı doğru çekerek plastik kabzadan ayırıyoruz. Bundan sonra çok dikkat etmemiz lazım. İç mekanizmada tutturulmuş yaylar fırlayabilir.
    [Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/6587/sk8bt3.jpg] <[Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/1940/sk91me7.jpg]


    Tetik köprü yayı ve üst mekanizma çentik mandalı (bu ismi ben uydurdum :keh: ) yaylarını bir tarafa fırlamadan yerlerinden alıyoruz. Bu yayların bağlı olduğu köprü ve çentik mandalını yerinden söküyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/9751/sk11ag8.jpg][Resim Engellendi: http://img223.imageshack.us/img223/6383/sk10hb8.jpg]


    Şimdi düşecek fırlayacak parça kalmadı. Karşımızda 2 parçadan oluşmuş bir gövde var. Bu gövdeyi 2 adet yıldız vida tutuyor. Gövdenin yarısı beyaz yarısı siyah yapılmış, ne maksatla yaptıklarını bilmiyorum.
    İsteğe bağlı olarak tetik pimi yerinden çıkartılarak tetik yerinden çıkartılabilinir.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/6806/sk13em6.jpg][Resim Engellendi: http://img154.imageshack.us/img154/4320/sok14yl9.jpg]


    Ya da gövde ayrıldıktan sonra sökülebilir, bir mahsuru yok. Biz söküm için siyah parçayı alta gelecek şekilde yere koyup vidalarımızı söküyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/192/sk12xx9.jpg]


    İnce uçlu bir tornavida yardımı ile iki gövdeyi birbirinden ayırıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/5302/sk17qo7.jpg][Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/8596/sk15mr2.jpg]


    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/5713/sk16ep8.jpg][Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/5282/sk18wd3.jpg]


    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/5245/sk19mf6.jpg][Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/1052/sk20tq9.jpg]


    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/595/sk21gz2.jpg]


    Şimdi gövdeye bağlı namlu ve valf grubu kaldı.


    Namluyu yukarı doğru kaldırarak gövdedeki pimlerden kurtarıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/3480/sk22bg0.jpg] [Resim Engellendi: http://img152.imageshack.us/img152/7629/sk23ay4.jpg]
    [Resim Engellendi: http://img142.imageshack.us/img142/599/sk24xq0.jpg]


    Arada kalan BB sürme mekanizmasını alıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/4983/sk25jj1.jpg]


    Şimdi sadece valf kaldı, onu da yukarı doğru kaldırarak yerinden alıyoruz..


    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/8866/sk26jq0.jpg]


    Şimdi çıplak bir gövde karşımızda duruyor.


    Tavsiye edilmemekle beraber eğer silahımızda gaz kaçırma sorunu yaşarsak mecburen sökmek zorunda kalacağımız valf gurubunu uygun bir alet ile sarı malzemeye zarar vermeden açıyoruz.
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/6595/sk28by6.jpg]


    Önden arkaya doğru sırasıyla; oring, pul, yay, iğne, kapak oringi ve kapaktan oluşan bir valf sistemi bulunmakta.
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/9718/sk29valfmm4.jpg]


    Kapak oringi hasar gördüğünde silahımızın hava kaçırması muhtemel.. onun için zorunlu olmadıkça valf grubunu açmamakta fayda var.


    Sökmeye gerek olmamakla beraber ilada sökecem derseniz şarjör düşürme piminin yayını yukarı çekerek çıkartıyoruz⦠yay çıkınca mil de yerinden çıkıyor.
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/5839/sk30il2.jpg]


    Gerekli temizlik ve yağlama yapıldıktan sonra söküm işlemlerini tersten başlayarak silahımızı topluyoruz..


    ŞEMA


    Yardımcı olması açısından işte şema
    [Resim Engellendi: http://img147.imageshack.us/img147/3430/emafg5.jpg]
    By HK

    Umarım siz değerli forum üyelerine faydalı bir bilgi olur..
    İncelemelerimizin devamı gelecek
    Görüş ve yorumlarınız sayesinde daha iyi incelemeler olacağına inanıyorum



    Halil KURT

  • elınıze saglık gercekten. basıt ve faydalı bı anlatım olmus. boylece teknık bılgısı az olan arkadaslarımıza daha cok yardımcı oluyosunuz. devamını beklıyoruz. bıde madem soktunuz bı modlasaydınız barı. ;şrofls;.

    STRIKKER WORTEX

  • ellerinize emeğinize sağlık, çok güzel ve detaylı bir inceleme olmuş ;d;

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • elinize sağlık,güzel bir çalışma olmuş,çok uğraştığınız belli paylaşım açısından,taktir ile karşılıyorum sizi ;d;

  • Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş. Yeni bir tabancayı sökmek ve bunu yaparkende nerede ayrıntı varsa yazmak, doğru noktalarda fotograflamak.... Ve tüm bunları hiçbir karşılık beklemeden yapmak. Takdir edilmeyecek gibi değil. Elleriniz dert görmesin. ;d;

  • emeğine sağlık. çok güzel bir inceleme olmuş. ancak bu kadar olabilirdi.

  • Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş. Yeni bir tabancayı sökmek ve bunu yaparkende nerede ayrıntı varsa yazmak, doğru noktalarda fotograflamak.... Ve tüm bunları hiçbir karşılık beklemeden yapmak. Takdir edilmeyecek gibi değil. Elleriniz dert görmesin. ;d;


    Kesinlikle katılıyorum. İlk kez bir havalı tabancanın sökümüne şahit oldum. Bu harika paylaşım için tebrik ederim.

  • Cok tesekkurler elinize emeginize saglik. Gonul ister ki hermarka ve model icin bu tip detayli calismalar yapilsin ve forumda yayinlansin.

    FX :love: T12 + BSA 6-24 x 44 MD Side Focus
    AA :love: S410 XTRA (Mustafa Serdar tarafından modifiye edilmiştir ;d; ) + 8-40 x 50 MD Side Focus No Name


    "MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR"
    ankarateam.png


    AB RH (-)

  • Referans derecesinde bir inceleme olmuş. Çok kişinin faydalanabileceği güzel bir çalışma. Elinize sağlık.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776