PCP El Pompaları

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • PCP silahlarda hepimizi en çok düşündüren, bu silahların 200-220 bar basınçlı havaya, dolayısıylada bir kompresöre-scuba tüpüne bağımlı olmasıdır. Bu bağımlılığı ortadan kaldırabilecek yegane ekipman ise yüksek basınçlı el pompasıdır. Bu konuda hw100'ü almadan önce çok sordum soruşturdum ve 30 Eylül İstanbul buluşmasınada ellerinde pompa olan arkadaşlardan denemek için getirmelerini istemiştim, sağolsunlar o gün 3 tane pompa gelmişti, ancak hepside bozuktu, sonuçta zaten bu pompayla hava basmanın çok zahmetli olduğunu biliyordum, üstüne birde bütün pompaların bozuk olduğunu görünce bu sevdadan vazgeçmiştim ve kolayda bir 300barlık kompresörün varlığını keşfedip, Nighthawk ile birlikte ilk PCp silahımızı aldık. Bugün yine yabancı sitelerde dolaşırken pompalar konusunda bir havalı silah uzmanı olan Tom Gaylord'un yazısını okudum, ve sizlerle paylaşmak istedim: yazıyı biraz kısaltarak ve ülkemize uygun hale getirerek çevirdim.


    alıntı ve çeviri: www.pyramidair.com


    İlk PCP silahınızı almaya karar verdiniz. Mükemmel, peki nasıl dolduracaksınız? Scuba tüpüylemi el pompasıyla mı? Seçim size kalmış, ancak el pompalarıyla ilgili gereken herşeyi biliyormusunuz?


    Airforce Airguns'da teknik müdür iken, geri gelen bütün pompaları ve iade pompaları tamir ediyordum. Çok fazla olmazdı, 3 yıl içinde 32 pompa tamir etmiştim. Bu tamiratları yaparken pek kimsenin bilmediği şeyler öğrendim. Örneğin pompa arızalarının çoğunun 5 dakikalık pompalama sonrasında soğutulmadığından (mola vererek) öğrendim. Diğer önemli arıza nedeniyse pompaların sahipleri tarafından sökülmesiydi. Başka hiçbir nedenle pompaların arıza yapmadığını veya fabrikadan bozuk gelmediğini söyleyebilirim.İsveç FX'ten gelen Airforce'a uygun adaptörlü pompaları satıyorduk.


    Bu makalede, el pompalarının size uygun olup olmadığına karar verebilmeniz için gerekli yeterli bilgiyi vermek istiyorum. Bunu işlemi detaylı bir şekilde anlatarak yapacağım. El pompaları fiyatları itibariyle havalı silaha yakındır, ancak bunlarla atış yapamazsınız. Sıcak su ısıtıcısı gibidir, çalışırsa hiç aklınıza gelmez, ama bozulursa hayat sizin için durma noktasına gelir. Evsahibi veya kiracı olalım farketmez hepimizin sıcak suya ihtiyacı vardır. Ve PCP sahiplerininde yüksek basınçlı havaya ihtiyacı vardır.


    Bir scuba tüpü işi kolaylıkla görür, Karbon fiber bir tüp ise dahada kullanışlıdır. Ama sonuçta birgün tüpünüzde 100bar hava vardır ve dalış dükkanı (tüpünüzü doldurduğunuz yer) kapalı veya kompresörü bakımdadır. El Pompası ise daima yanınızda ve hazırdır. Havası hiç bitmez. Siz nefes alabiliyorsanız, pompanız silahınızı dolduracak malzemeye sahiptir.


    Gerçekten 200-210 bar pompalayabilirmisiniz?
    Evet, bunu yapabilirsiniz.Ama kesinlikle kolay değildir, efor sarfetmeniz gerekir. Eğer tembel veya fiziksel işlerden kaçınan biriyseniz pompa size uygun olmayabilir. Ama eğer 5 dakikalık veya daha az süren bir egzersiz sizi üzmeyecekse PCPnizi doldurmanın en güzel yöntemi bir pompadır. Multi-pump havalı silahları biliyorsunuz bunlarda 100barlık bir işşlem yaparsınız.


    El pompası bu silahların içindeki pompanın biraz daha sertidir ve 210bara kadar işlem yaparsınız. İşi zorlaştıran ise genellikle PCPlerde basıncın 120-130 barın altına düşmemesidir, ki bu basınç multi-pump silahların üst basıncınında üstündedir. PCPlerin çoğunda 210bar hava basmalısınız ki hepsinde bu şart değildir. Silahın tüpü zaten 120-130 bar gibi yüksek bir basınçtayken siz pompayla bunu dahada yüksek basınca ulaştıracaksınız. Bu nedenle PCP pompaları multi-pump silahların içindeki pompalardan daha çok efor gerektirmektedir.


    El Pompası büyük bir yardımcıdır
    PCP pompaları multi-pump silahların içindeki pompaya göre daha yüksek teknolojide ve bu işi yapabilecek kapasitede tasarlanmıştır.
    Çok daha güçlü tasarlanmıştır, artı vücudunuzun tüm ağırlığını kullanabilirsiniz. Pompanın sapına tamamen yüklenebildiğinizden işinizi kolaylaştırmaktadır.


    Niye PCP pompası en iyi dolum yöntemidir? Tek kelimeyle, kontrol ! Silahınızın güç eğrisine en uygun noktada pompalamayı durdurabilirsiniz. Bir scuba tüpüyle bu noktayı atlayabilirsiniz çünkü havanın debisi ve basıncı çok yüksektir. Yine scuba tüpünüz bitmeye başladığında, silahınıza 200-210 bar hava basamazsınız. Bildiğiniz gibi 6-7 litre 210 barlık bir scuba tankıyla bu çok hızlı gerçekleşmektedir. Bu olduğunda silahınıza tam dolum yapamamaya başlarsınız, sonuna doğru her dolumunuzda sadece 5-10 atış yapabilmeye başlarsınız. Pompayla böyle değildir, her zaman ve her istediğinizde tam dolum yapabilirsiniz.
    Pompayı silahınıza bağlamak: pompaların silahınıza uygun adaptörlerinin olması gerekirki, her silah markası pompası yanısıra kendi markasına uygun adaptörleride sağlamaktadır.


    Yavaşça pompalayın!
    Yavaş ve kesin darbelerle pompalayaın. Her pompanın en üst ve en alt noktasında duraklayınki hava pompanın ince kanallarından akabilsin. En üst ve en alt noktada tam 1-1,5 sn.lik duraklamalar yeterli olacaktır. Aşağı hareket zor algılansada pompa her iki yöndede hava basabilmektedir. Bu nedenle yukarı harekettede sonuna kadar çekin, unutmayınki pompanın işlevinin çoğu piston hareketinin yukarı ve aşağıdaki son 2-3cm.sinde oluşmaktadır.


    Tüp büyükse, dolumuda yavaştır.
    Pompa manometresindeki ibrenin oynayıp tekrar aynı basınca geri düşüşünü görmek çok sıkıcıdır. Basıncı 6-7 bar yükseltmek için defalarca pompalama gerekmektedir. Büyük tüplü silahlar daha çok atış yapabildiğinden, dolumu uzun sürsede verdiğinizin karşılığını alacağınızı unutmayın.


    5 dakikalık etaplarda pompalayın
    5 dakikadan fazla pompalama yapmayın, ve her etap arasında pompanın soğuması için 15 dakikalık aralar verin. Her etap sonrasında pompanın içindeki havayı tahliye edin, bu pompanın içindeki sıcaklığıda düşürecektir. Ayrıca pompanın içinde biriken nemide atmaktadır. Genellikle çoğu silah 5 dakikada dolmaktadır, bu nedenle bir etap yeterli olacaktır. (sanırım 170-190cc kabul edebiliriz, gladiatör'e 3-4 etap gerekir :) )


    Pompalama zorlaşınca vücut ağırlığınızı kullanın


    110 bara kadar o kadar kolaydırki, tek elle pompalayabilirsiniz. Yaklaşık 135 bardan sonra iş zorlaşmaya başlar ve teknik gerektirir. Bu noktaya geldiğinizde kollarınızı uzatıp, dirsek ve bileklerinizi sabitleyin ve dizlerinizden kırarark vücut ağırlığınız ile pompaya yükleyin. El pompası kullanabilmenin sırrı budur.Eğer 65 kg. dan daha hafifseniz sizin için bunu yapmak çok zor olabilir, pompa almayı bir daha düşünün.


    İşiniz bittiğinde
    Silahınız istediğiniz basınçla dolduğunda pompadaki havayı tahliye edip, aparatı sökün. Bu işlemi HERZAMAN pompanın tabanındaki tahliye vanasından yapın, KESİNLİKLE doldurma aparatının tahliyesinden değil. Bu işlem pompada birikmiş nemi boşaltacaktır. Adaptörler üstündeki tahliyeyi sadece scuba tüplerle dolum yaptığınızda kullanın.


    Özel Problemler
    Yüksek irtifada pompalamak problemlidir, çünkü deniz seviyesinden yükseldikçe hava inceleşir. Bu 1200m irtifa sonrasında belirginleşmeye başlar, 2400m. de çok belirgindir. Aynı nedenlerle yaylı pistonlu silahlarda bu irtifalarda problem yaşarlar.
    Diğer problem "kullanım kılavuzu ve talimatlar"ın okunmamasıdır, mutlaka bu talimatlara uyunuz.


    Pompa bakımı
    Pompayı açmaya-sökmeye KESİNLİKLE kalkışmayın. İçinde kolayca bulunmayan özel yağlarla yağlanmış 20'den fazla özel o-ring vardır. Pompanın sökülmesi hemen hemen her zaman bozulmasına neden olur ve tamiri mümkün olmaz, Pompanın kolundaki yağları silmeyin. Bu yağ koyu renklidir ve elbiselerinizi lekeler, ancak çoğu kişinin sandığı gibi moly grease değildir. Bu yağı silerseniz pompa kısa vadede bozulur.


    Sizin gerçekte yapabileceğiniz tek bakım: pompalama sonrası pompanın tahliye vanasından tahliye etmenizdir, kalan bakımı pompa kendisi halleder. Birde periyodik olarak doldurma aparatlarınızın o-ringlerini gerekli yağlarla yağlayabilirsiniz. Ancak gresin toz-toprak çekip tuttuğunu unutmayın, bu nedenle greslerseniz toza-toprağa karşı koruyun.


    El pompalarının ömrü ne kadardır?
    3 tane pompam var, hiçbiri anlık bile olsa problem yaratmadı. En eskisi yaklaşık 11 yıllık, en yenisi ise 5 yıllık. Yazarlık yapıp silah test ettiğimden diğer havalısilahçıların çoğundan fazla-sık pompa kullanıyorum. Modern pompalar teknoloji harikasıdır. Amacına ve talimatlara uygun kullandığınızda gayet kullanışlıdır. Ancak çok/sık hatalı kullanımı tolere etmez ve bozulur. Eğer dikkatli bir kullanıcı iseniz ve scubalara bağımlı kalmak istemiyorsanız, eminim PCP pompası sizin için kaçınılmaz bir ekipmandır.



    Artık dağda-bayırda da PCP keyfinin sürülebileceğine inanıyorum.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Bu yazıyı okuduktan sonra bende 1 adet pompa almaya karar verdim. yazlığa giderkende PCP silahım ile gidebilirim ;)

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Bu yazıyı okuduktan sonra bende 1 adet pompa almaya karar verdim. yazlığa giderkende PCP silahım ile gidebilirim ;)


    hehe kas yapmaya karar verdin galiba


    peki şunu sorucam
    bizim quick fill apartlarla bu dolumu yapma imkanı var mı ?
    yoksa tüp komple mi sökülecek Hw 100 için konuşuyorum.


    Ayrıca madem bu pompa ile 210 bar hava basabilicez kafamda hep şu soru var... neden ? neden bu pombayı basabilecek hidrolik elektirikli bir alet yok
    yani insanın kas gücü madem bu pompayı basabilecek o zaman e nihayetinde bir hidrolik kolda bunu basabilir.

  • hehe kas yapmaya karar verdin galiba


    peki şunu sorucam
    bizim quick fill apartlarla bu dolumu yapma imkanı var mı ?
    yoksa tüp komple mi sökülecek Hw 100 için konuşuyorum.


    Ayrıca madem bu pompa ile 210 bar hava basabilicez kafamda hep şu soru var... neden ? neden bu pombayı basabilecek hidrolik elektirikli bir alet yok
    yani insanın kas gücü madem bu pompayı basabilecek o zaman e nihayetinde bir hidrolik kolda bunu basabilir.


    Fatih kaslarımız mevcut ancak modern yaşam bizi öyle tembelleştirdiki? Ben şimdi hidrolik direksiyonsuz bir otomobil kullanınca "yahu amma zormuş" diyorumki aslında hiç hoş değil. Biraz egzersiz vücudumuza iyi gelecektir. Evde hanım şu buzdolabının arkasına falanca düştü çekte alalım diyince yapmıyormuyuz? üstelik sevmediğimiz bişey, bu ise hobimiz daha kolay gelir bence. Ayrıca dün işte atışa gittik, kompresör soğuk havada donmuş ısınması lazım dediler mevcut tüpten 150-180 bar doldurup atmak zorunda kaldık. Bu pompayı stepne gibi düşün, lazım olduğunda tüh dedirtmeyecek ve bildiğim kadarıyla bir scuba tüpten çok daha compact ve hafif bişey sırtında arazide bile taşınabilir.
    Soruna gelince pompanın yanında 50cm hortumu varmış, ucuda 1/8" dişli yani hw100'ün QF'inide bağlayıp kullanabiliriz.
    2. soruna gelince öyle bir alet var adı da KOMPRESÖR ;)

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

    • Official Post

    Erdem yazı için teşekkür ederim,


    Ben de yakın zaman içinde buna benzer yazılar buldum,ayrıca eski sistem PCP pompalarının tek kanallı,daha sonra çift kanallı üretildiğini ve en son henüz 1 - 2 sene önce FX in dizayn ettirdiği PCP pompalarının 3 kanallı sisteme sahip olduğunu öğrendim,bu 3 kanallı sistemler eski az kanallı sistemlere göre çok daha fazla havayı daha ez eforla doldurabileceğimiz anlamına geliyormuş,muş diyorum çünkü bende bu pompalar konusunda deneyim sahibi değilim,ve Veli bey'in sitesinde pompanın tanıtımında forum üyesi arkadaşımız "MASTER" Akif bey'in uyarısı ile bu açıklamayı girdim.


    Sanırım bende kendime bu pompadan alacağım,ama ben 75 kiloyum sanki sınırın biraz üstü,ama bu da problem değil,sigarayı bırakırsam kilo alırım,pompa sayesinde de veririm

    • Official Post

    Ayrıca madem bu pompa ile 210 bar hava basabilicez kafamda hep şu soru var... neden ? neden bu pombayı basabilecek hidrolik elektirikli bir alet yok
    yani insanın kas gücü madem bu pompayı basabilecek o zaman e nihayetinde bir hidrolik kolda bunu basabilir.


    Fatih zaten cevap sorunun içinde gizli,bu pompayı bir motor ve mekanik sistem ile senin yerine pompalama yapsa diyorsun ama el ile manuel kullanımda bile 5 dakikadan sonra 15 dakika soğutmak gerekiyor,sen gladiatorun tüpünü bir seferde doldurmaya kalkıştığında bu pompa çöp olur,ve pompalama hızı da çok önemli aşırı hızlı bir pompalama da pompanın daha çabuk ve aşırı ısınmasına dolayısıyla o ringlerin erimesine - arızaya neden olacaktır.


    Birde bu 1,5 litrelik kevlar tüpleri bu pompa ile aklına geldikçe,canın sıkıldıkça,spor yapmak istediğin de,birine sinirlenip deşarj olmak istediğin de de doldurabilirsin. #hims

  • Sağolun abi ben almiyim pompa felan
    spor olayına bir 5 yıl ara verdim hehehe


    yok abi imkan yok ben pompalayamam
    şöyle anlatim
    bayağı oldu sarosa zıpkınla balık avına gittik bir abimin güzel bir botu vardı şişme güzelde bir motoru vardı aletin neyse
    bir pompası vardı akıllara zarar, şişirinceye kadar anam ağladı. O gün bugün pom pa olayına ifirit oluyorum.
    Ama şu hidrolik bi alet yardımı ile yavaş yavaş doldurma işine hayır demem


    Tabi komprasör varda abi en yakını kilometrelerce uzakta, o açıdan alma imkanıda yok ne yapıcaz g;$i

  • emeğine sağlık Erdem biliyorsun bende pompa ile ilgileniyordum fakat çevreden gelen bilgiler ışığında umudumu yitirmeye başlamıştım ki tekrar olabileceğini zannediyorum..bir atıcı için keskin gözler,doğru nefes kontrolü ne kadar önemli faktörler ise tüfeği taşıyan kolların güçlü olmasıda bu doğrultuda önemli diye düşünüyorum dolayısı ile sadece tüfeğimizi doldurmak için kullanabileceğimiz bir araç değil aynı zamanda o kolları çalıştıran bir egzersiz aracı olarak bakabiliriz.yalnız 3 yollu sisteminde ilerisine gidilmiş öyle bir pompa varki kompresörün bile yapamadığını yapıyor muş!!bu pompa ''hills'' in pompasıairgunturk.com/attachment/578/Airflow denen bir sisteme sahip airgunturk.com/attachment/579/bu tüpün içinde bir air pac var bu cihazın görevi tüfeğe havayı pompolarken havayı temizlemesi ve en önemlisi nemi alması zira Mustafa abi nemin tüfeğe zarar verebildiğini her daim söyler.sevgiler,saygılar.

    :love:(Ahh.Bir karar verebilsem !)
    egeteam.png

  • emeğine sağlık Erdem biliyorsun bende pompa ile ilgileniyordum fakat çevreden gelen bilgiler ışığında umudumu yitirmeye başlamıştım ki tekrar olabileceğini zannediyorum..bir atıcı için keskin gözler,doğru nefes kontrolü ne kadar önemli faktörler ise tüfeği taşıyan kolların güçlü olmasıda bu doğrultuda önemli diye düşünüyorum dolayısı ile sadece tüfeğimizi doldurmak için kullanabileceğimiz bir araç değil aynı zamanda o kolları çalıştıran bir egzersiz aracı olarak bakabiliriz.yalnız 3 yollu sisteminde ilerisine gidilmiş öyle bir pompa varki kompresörün bile yapamadığını yapıyor muş!!bu pompa ''hills'' in pompasıairgunturk.com/attachment/578/Airflow denen bir sisteme sahip airgunturk.com/attachment/579/bu tüpün içinde bir air pac var bu cihazın görevi tüfeğe havayı pompolarken havayı temizlemesi ve en önemlisi nemi alması zira Mustafa abi nemin tüfeğe zarar verebildiğini her daim söyler.sevgiler,saygılar.


    bu fx pompalardada var , hem particle filtresi, hemde nem kapanı var. Sitesinde öyle yazıyor.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Haklısın, bu konuyu Mustafa Serdar abi aydınlatabilir.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Erdem Fx in kendi adını taşıyan fakat web sitesinde görünmeyen bir elektrikli kompresörü var bilgin varmı oldukça küçük ve portatif bir seye benziyor. :thumbdown:
    http://www.airgunsofarizona.co…%20-%20Tom%20Gaylord.html


    "no longer available" demiş :( üretilmiyor artık herhalde.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

    • Official Post

    Arkadaşlar bu filtre ekstra bir parça ve bizim getireceğimiz pompalara da takılabiliyor,fiyatını bilmiyorum,sorarım.

    • Official Post

    [Resim Engellendi: http://www.airgunsofarizona.com/Review%20-%20FX%20Compressor%20-%20Tom%20Gaylord%202.JPG]



    bu benim sözüne ettiğim gibi bişi olamaz her halde dimi

    Tam üstüne bastın kaldır ayağını,bunun aynısını yapabilirsin bak,işte sana kompresör. :D

  • Bakın benim ana fikrim şu idi


    Şimdi biz neticede kol kaslarıyla belli bir adet basma suretiyle atıyorum 180 cc tüpü 120 baerdan 210 bara çıkarabiliyorsak
    Buy pompanın kolunu kol kasları yerine bastırabilecek elektirli bir motora bağlı dişli sistemiyle çalışan bir hidrolik kol yapılabilir.
    Bu kola bir zaman rölesi bağlamak sureti ile yavaş yavaş yani tüpün ısınmasına müsade etmeden bunu doldurabiliriz gibime geliyor.,
    Bilemiyorum yani bir fikir işte ben mühendis değilim ama
    Başarılı olursa 6 lt tüpler bile bu yöntemle doldurulabilir.