En iyi havalı tüfek yapısı ...haydi en güzel silahı biz yapalım.

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • daha önce başka bir sitede musti_86 adında açmıştım topici .ama elimiz artık buraya alıştı.tekrardan paylaşımlı güzel bir model için tecrübesi olan arkadaşlarla devam ettirelim diyorum.


    yaylı silahlar; potansiyel enerjiyi istenilen noktada kinetk enerjiye çeviren silahlardır.burda önemli nokta silaha harcadığımız gücün en verimli şekilde 0 hataya yakın pellete yüklenmiş enerji olarak düşünelim. buradaki enerji dönüşümü % liğini silah imalatcısının başarısı olarak değerlendirelim.buna göre şöyle olsaydı en verimli olur lardan sıradan başlayalım.performans açısından düşünerek,


    1- piston gömleği ; iç yüzeyinin tıpkı hidrolik iş makinalarındaki pürüzsüz ve parlak olması. ( sürtünme ve gaz kaçağını minimuma indirecek ).transfer deliğinin tam ortada ,ve o kısmın kubbe oyuğu şeklinde olması . bu şekilde olursa ,şiddetle tahilye olacak olan hava türbolans yapmadan dik açıda en kısa zamanda terk eder.


    2-namlu ; pellet giriş noktasıından başlarsak , sıfır yiv noktası kalınlığından başlayarak yivlenme önce düz gidecek,artan oranda yivlenmeye başlayıp namlu son noktasında nihayet bulacak. mevcut şekilde ise arabayı kaldırırken patinaj çektirerek kaldırmaya benzer.bu şekilde olursa ,ivmelenme ile dönüş hızı kazanacağından pellet etekleri tıraşlanmadan ve tıraşlanmaya harcanacak enerji hareket enerjisine dönüşür ayrıca gaz kaçağıda önlenmiş olur.yiv ler dik açılı değil şevli olmalıdır. pelletin tam yapışması açısından.ayrıca fabrikasyon rodajı tamamlanmış veya leblenmiş olmalıdır. namlu uzunluğuda çok önemlidir. hava ittirme gücünün bittiği noktada namlu da bitmelidir. mesela tek domuz kurşunu atan 12 clb silahlarda mermi hızını alma noktası 45 cm dir.gerisi saçmaların düzenli gitmesi içindir.böylelikle maximum hız kazanmış olur.


    3-piston ; piston tıpkı çekiç gibi görev görür.masanın üzerindeki cevizi balyozla kırarsanız masada gider. piston ağırlığı yay sertliği ve uzunluğuna bağlı olarak ağırlığı hesaplanırsa sarsıntı denen olay olmaz. hw lerdeki gibi.hafif pistonda puflama,ağır pistonda tepme olur. piston ideal ağırlıkta ve teflon kaplama gibi sürtünmeyi en aza indirecek yapıda olmalıdır. dizel enjektörlerin pistonu gibi.


    4-keçe ; keçe tam kapandığında piston gömleği ile keçe arasında mutlak sıfır noktasında hava kalmalıdır.torna işçiliği burda konuşur . kubbe şeklinde olacak pistonun sekmanlarıda motorlardaki gibi olursa nerdeyse sonsuz ömre sahip olur.arada bir damla yağ bile çok gelir.sekman açıkları kubbe başlangıçında ve uç noktalarında asgari açık olmalıdır.


    5-yay ; pistonun arka kısmına piston gömleğine değmeyecek şekilde pistondan az daha küçük çapta kalın sargı olup teli kalın yay olmalıdır. kurulduğunda yaylar birbirine yapışmamalıdır. kalın sargı ve değme olmazsa yay yorulması olayı olmayacaktır. yaylılarda en büyük sorun budur bence. çeliğini çok kalite yapıyorlar bu sefer kırılmalar yaşanıyor. diğer türlüde kısa zamanda yorulup laçka oluyor.


    6-tetik; piston tutma tırnağı değil oval tırnak olmalı ,bilyalı tutma sistemi olmalıdır. g-3 lerin sürgü mekanızmasındaki sisteme benzer bir düzen.tırnaklı olması zamanla mutlaka aşınma sorunu olacaktır.tuttuğu gücü hesaplanırsa bunu tutacak metal ancak titanyum gibi bir maden kullanılması gerekir.hassas tetik ayarlı modifiye modeller zaten satılıyor. ama konu performans üzerine.tetik basmayla namlu arası çıkış zamanı asgari olması hareketli hedefler için önemlidir.


    namluda orta noktada olacağından yandan kurma yada alttan kurma modeller için konuşulmuş oluyor.amaç büyük enerji yükleyip ,aynı enerjiyi pellette kinetik enerji olarak görmek. bu şekil bir hesaplama yapılsa kalite eminim çıkacaktır. tam bir fizik işi. kurmada harcanan joule, pellet joule .

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen tuka ().

  • en zor iş yaylı yapmak bence büyükcene bi multi pump tasarlamak daha hesaplı ve yapılabilir olur.
    böylece pcp nin artılarını alır,tepme ve ağırlık tan tasaruf edilebilir ,tetik gurubu basitleşir uzun ömürlü olur
    namlu altına pcp el pompasının iç düzeneği ne benzer bi mekanizma ile tek atımlık hücre tek kurma ile doldurulur 900 ve üstü için kurma adedi artabilir,
    kurma kolu yandan ,artı olarak kurmak istemeyene co2 takabilme şansı olmalı
    mümkünse gamonun boru tipi şarjoru da olabilirmekenizma kurma kolundan bağımsız olmalı ki co2 de sorun çıkmasın .
    tepeye bi horoz kurma sırasında peleti namluya sürer . hem emniyetli hemde kademeli kurma mesafe ayarı ile valfin açık kalma zamanı ayarlanabilirbuda bi nevi regülatör işi görürür,
    basit ayarlanabilir tetik ,hafif ergonomik bullpup sentetik kundak,namlu ucuna aa410 daki gibi gizi sentetik sakinleştirici şart hem hafif olur hemde ucuz gamonun yeni modelleri gibi bull barrel hesabı hemde bakım derdi çizildi derdi yok .şimdilik bu kadar düşünmeye devam boş kafa mezara yakışır saygılarımla

    Mesaj 2 düzenlendi, son düzenleyen termopl ().



  • +1


    İllaki yaylı olacaksa yay yerine gas ram takılması bence daha uygun olur.


    Gas ramın da yay gibi tepmesi olacağı için Diana mod 54 lerdeki sistem kullanılabilir ama Mustafa beyin protoipindeki gibi dürbün bağlama yeri de kendinden dampalı olması geekir.


    En büyük sorunlarımızdan birisi 800 fps nin üzerindeki silahlarda dürbün kaymaları ve dürbünün göreceği zararlar.


    Ama bana göre de en mantıklısı multi pump. örneğin 3 pompada 800 veya 1000 fps üretilebilecek şekilde tasarlanabilirse mükemmel olur.

    FX T 12 + BSA 8-32X44+FX Pompa
    Remington Airmaster 77 + Tasko 3-9X32
    anadoluteam.png


  • aslında mod 54 için dampaya ihtiyaç yok kundakta iki delik açmaya gönlün elveriyorsa üste doğru bir parça takılır parçayada dürbün ve dürbüne sıfır tepme

    • Official Post

    Doğrudan kundaktan referans alınan dürbün ayağına dürbün bağlanılması halinde isabetliliği olumsuz etkiler,Ben benzerini yaptım,ama ben Mod54 ün,kundak içindeki 2 tane pirinç kayar kızak sisteminden referans alarak yukarıya yataklama çıkardım,buraya dürbünü bağlıyorum,yakında bu konuda bir başlık açıp,detaylı fotoğraflı anlatım yapacağım.

    FX Revolution .22 - AirArms S410 .22 - Samyang Recluse .357 - Samyang Sumatra 2500 .25
    Weihrauch HW100 .22 - Weihrauch HW50 .177 - Weihrauch HW35 .177 - Diana Mod52 .22
    Diana Mod48 .22 - Diana Mod250 .177 - BSA Mercury .177 - Gamo Stutzen .177
    Gamo CF20 .177 - Webley Patriot .22 - Webley Longbow SE .177 - Benjamin Mod392 PA .22
    Daisy Powerline 917 .177 - Nightstalker NS1200 .177 - Smith Wesson Revolver .25


    Forum Kuralları
    Foruma Yeni üye oldum, öncelikle hangi bölümleri incelemeliyim ?

  • tam sekiz yıl olmuş. konuyu hortlattım ama aklıma termopol yani rahmetli geldi... eskisi kadar faal değilim ama şöyle bir baktım , tanışma fırsatımız olmayan ama her gün birbirimizi gördüğümüz ve hakkında bir değer oluşturduğumuz insanlar . hikaye gibi değilmi ? Bugün var yarın yok. bir çok ölenlerin facesi de nette kalıp gidiyor. Bu işlere değer veren biriydi ilker bey ( termopol ) . Allah rahmet eylesin diyorum. Hani bu konu nereden açıldı derseniz konuyu like eden ve yorum atanlarda gördüm.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png