Dürbün Terminolojisi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
    • Official Post

    DÜRBÜN TEKNOLOJİSİNİ ANLAMAK



    En iyi dürbün teknolojisi herzaman silahlı kuvvetler tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Soğuk savaşın sona ermesiyle en iyi dürbün teknolojilerinin bir çoğu sürekli düşen fiyatlarla piyasalarda bulunabilir olmuşlardır. Yüksek güçlendiricili silah dürbünleri ve mikro dürbünler, zamanında silahlı kuvvetlerin ve haberalma örgütlerinin temelini oluşturmuşken, günümüz itibariyle herkes tarafından satın alınabilir hale gelmiştir. Daha iyi dürbünler daha düşük fiyatlarla piyasaya düştükçe, profesyonel doğa sporları ivmesinin arkasındaki optik teknolojiyi anlamanız ve düşük teknolojili optik cihazların farkını ayırt edebilmeniz önemlilik kazanmaktadır. Yani artık her türlü gelişmiş teknolojiye ait dürbünlerin alınabilir olduğu piyasalarda iyi ve kötüyü ayırt edebilme durumu kaçınılmaz olmuştur.
    Bu kısa bir giriş ve açıklamalar sonrasında, dilerseniz dürbün teknolojisinde geçen deyimleri ve tanımları şöyle bir irdeleyelim:


    TEKLİ/İKİLİ DÜRBÜNLER (Binocular/Monocular)


    Tekli dürbün tek gözle bakılabilen, ikili dürbün ise iki gözle bakılabilen dürbünlerdir. Artık günümüzde, mikro, avuç içi büyüklüğünde tekli dürbünler ve yine, mikro ikili, pantolan cebine dahi sığabilen dürbünler mevcuttur. Bunlar kullanıcıya küçük, pratik ve rahat taşınabilir olmaları sebebiyle büyük kullanım kolaylıkları sağlarlar. Dürbünler basit bir şekilde kodlanırlar. Kodları genelde ortada "X" işareti ile ayrılan iki rakamdan oluşur. Örneğin 10x50 rakamlarının bulunduğu bir dürbünde, ilk numara dürbünün büyütme gücünü gösterir. Yani dürbünle baktığınızda, çıplak gözle bakıldığına oranla, hedef numara kadar yakın görünür. İkinci numara ise objektif (ön) lensin çapını gösterir. Numara büyüdükçe dürbün daha fazla ışık toplar ve görüntü o kadar net olur. İyi dürbünler her zaman büyütme gücünün, objektif lensinin çapı, görüntü kalitesi, boyutları, ağırlığı, ömrü ve kalitesinin kombinasyonudur. Dürbünün kalitesi ilk bakışta anlaşılmaz. Bunun için yapılış teknolojisi. Dayanıklılığı, aşırı sıcak ve soğuğa karşı verimi gibi özelliklerinde irdelenmesi gerekir. Avcılık açısından en randımanlı dürbünler marka ve kalitesi iyi olmaları şartıyla 7x50, 8x56, 9x63 gücündeki dürbünlerdir. Ancak 7x50.nin haricindeki diğer güçleri bulmak hayli zordur. Sadece özel firmalar bu güçteki dürbünleri yapmaktadırlar. Silahlı kuvvetlerde kullanılan el dürbünleri genelde 7x50mm dürbünlerdir.


    MERKEZİ ODAKLAMA PARÇASI (Central Focusing Whell)


    İkili bir dürbünde merkezi odaklama ayar aparatı, iki gözü birden aynı anda odaklamaya yarar. Aynı anda iki göz için net olmayan görüntüyü, sağ tarafta bulunan dioptrik düzeltme ayarı ile düzeltebilirsiniz.


    KAPLAMA MALZEMESİ ( Coating)


    Kaplama, parlamayı azaltmak ve ışık taşınmasını arttırmak amacıyla cilalanmış lenslerin ve optik araçların prizmaları üzerinde çok ince nesnelerin buharlaştırılması yoluyla yapılmıştır. Optik cihazların ciddi sayılacak düzeylerde (%40 lara varan) ışık kayıpları vardır. Bu kayıpların önüne geçmek ve görüntüyü daha da netleştirmek için kaplama yoluna gidilir ve optik cihazın ışığı kıran her lensi ayrı ayrı buharlama yöntemiyle çok ince bir şekilde kaplanır.


    DİOPTRİK DÜZETME ( Dioptric Correction)


    İnsan gözünün değişkenliğinin, dürbünün sağ tarafındaki objektif lensi tarafından "+0-" aralığı arasında ayarlanmasıdır.


    ÇIKIŞ DELİĞİ ( Exit Pupil)


    Çıkış deliği, 25 cm.den görülebilen ve gözmerceğinin içinde yer alan yuvarlak alandır. Bu alan, objektif lensin çapının büyütme katsayısına bölümü olan matamatiksel bir değerdir. Çıkış deliği büyüdükçe düşük ışık durumlarında görüntü daha parlak olacaktır. Yani Exit Pupil'in geniş ve yuvarlak olduğu dürbünler herzaman düşük ışık zamanlarında daha iyi netice verirler. Göz merceğinin Exit Pupil'e uygunluk sağlaması insanın yaşınına bağlıdır. Bu uyum, genç insanlarda daha çabuk, yaşlı insanlarda ise daha geç olur.


    UZATILABİLEN (GEÇMELİ) TELESKOP ( Extendible Telescope)


    Çok fazla büyütme güçleri sebebiyle bu tip teleskoplar çok uzakları ya da küçük nesneleri seyretmek için kullanılırlar. Titremeyi engellemek için tripod (üçayak) kullanılması gerekmektedir. Uzun mesafeli ve uzun süreli gözlemler için oldukça uygundur.


    GÖRÜŞ ALANI ( Field Of View)


    Görüş alanı, 1000 yard uzaklıktan bakıldığında cihazın gördüğü alanın "feet" cinsinden ölçüsüdür. Açı genişledikçe, görülen alan da genişler. Hızlı hareket eden olayları görmek veya vahşi doğayı gözlemlemek için geniş açılar kullanışlıdır.


    ODAKLAMA ( Focusing)


    Değişik uzaklıklardaki nesnelerin ya da nesnenin daha net görünmesi için dürbün üzerinde yapılan ayarlamadır. Bu ayar bazı dürbünlerde otomatik olarak yapılır.(focus-free)


    BAĞIMSIZ OPTİK AYARI (İndividual Optical Adjustment)


    Bu tip dürbünler kullanıcısın her iki tarafı, her iki göz için ayrı ayrı ayarlamasına olanak tanır.


    TERS ÇEVİRME SİSTEMİ (Inversion System)


    Astronomik teleskoplardan bakarsanın her şeyi ters görmekle kalmaz tüm gördükleriniz gözünüze tepetaklak gelir. İşte ikili dürbünlerde baktıklarınızı çıplak gözle gördüğünüz gibi görebilmeniz için bu sistem geliştirilmiştir.


    OBJEKTİF


    Cihazın baş tarafında bulunan ve iki ya da daha fazla sayıda ve farklı camlardan oluşan büyük lenslerdir.


    PRİZMA SİSTEMİ


    İkili dürbünlerde iki türlü prizma sistemi kullanılır. Bunlar; PORRO ve ROOF sistemlerdir. Bir dürbünde hangi sistemin kullanıldığını anlamak hayli kolaydır. Roof prizmalı ikili dürbünlerde lensler bir çizgi halinde sıralanmış ve daha küçüktürler. Porro prizmalı cihazlarda ise göz mercekleri ön lenslerden bağımsızdırlar. Genelde Porro prizmalar daha derin bir görüntü sağlarlar.


    ÇÖZÜMLEME GÜCÜ (Resolving Power)


    Optik aletin gözlemlenen nesneyi nokta nokta birleştirerek net bir şekilde gösterebilme becerisidir.


    AYNA LENSLİ İKİLİ DÜRBÜNLER ( Mirror-lens Binoculars)


    Bir ayna tipi lens( muxutov tipi) teknolojisi, nesnenin direkt olarak görüntüsünü çıkarır. Işık cihazın içinde 3 kez dolaşır. Böylelikle olası en iyi görüntü kalitesi ve uzun büyütme menzili korunurken cihazın daha küçük ve hafif olma imkanı da korunmuş olur. Sabit yani geçmeli olmayan teleskoplar bu sistemdir.

  • Benim dürbün ölçüleri ile ilgili bir sorum olacaktı.


    4x20 gibi iki rakamlı dürbünlerde dediğiniz gibi ilki büyütme gücünü ikincisi ise mercek capını gösteriyor.


    Peki 6-24x50 gibi ölçülerdeki dürbünün özellikleri 6 büyütme gücü, 24 ön mercek 50 arka mercek çapı şeklinde midir, rakamların ifade ettikleir bu mudur?


    Coğunuz için basit bir soru belki ama ne zamandır soracaktım, fırsat olmadı, teşekkürler

    • Official Post

    6 kez yaklaştırmadan 24 kez yaklaştırmaya kadar ayarlanabilen,50mm ön mercek çapında.


  • hayır 4*20 büyütmesi olmayan sabit 4* zoom"dur 20 ön mercek
    6-24*50 ise 6*"den başlar 24*"e kadar büyütür 50 ise ön mercek çapıdır

  • standart bir dürbünün nasıl kullanıldığı, hangi ayarın ne işe yaradığı resimli anlatılsa faydalı olur diye düşünüyorum.en azından yeni başlayan arkadaşlara.saygılar.
    Onur sen bu işin altından kalkarsın. :)g;$i

    :love:(Ahh.Bir karar verebilsem !)
    egeteam.png

  • merhaba ben tüfek dürbünlerine meraklıyım ancak bu konuda da yeniyim dürbünlerdeki sayıların ne anlama geldiğini ve bana sağlayacağı yararı bilmiyorum


    örneğin kaç metre yaklaştırdığını nasıl hesaplarım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim teşekkürler

    • Official Post

    Yukarıda yazılanları anlamaya çalışın,


    Bu dürbünler metre hesabı şu kadar yaklaştırır denilemez,mesafeyi siz metre yada Lazer ölçüm cihazları ile ölçebilirsiniz, Buradaki örneğin "4-12x44" dürbünü ele alırsak ; 4 rakamı baktığınız hedefteki nesneyi 4 defa büyültür anlamınadır, buradaki 12 ise yine büyültmedir,Yada yaklaştırma diyelim, bu dürbün ayarlı (zomlu) bir dürbündür ve 4 defada 12 defaya kadar büyülten (hedefteki nesneyi) yaklaştıran bir dürbündür ve bu dürbünün namlu tarafındaki merceğinin çapı 44 mm dir.

  • Peki şu sondaki AO AOE Falan ne demek oluyor? Çok merak ettim :)

    PCP: FX GLADIATOR .22cal + Gamo MD6-24x50 + Harris Bipod + Weihrauch Moderator
    Ateşli: SAFİR T14 CLASSIC S .410cal + Safir Laser Sight + Yakında: Bushnell 3-9x40 TriRail Red&GreenMD + Larue M16 RIS + Armed Forces Green Laser + QD CREE 1000lm Torch + M50 Bipod
    MultiPump: Daisy Powerline888 .177cal + Tasco 4x15
    Yaylı: Daisy 1938 .177cal
    CO2: Umarex Walther CP99 .177cal
    Kuru Sıkı: Voltran Blow Magnum Mod.2000 9mm
    [gallery]670[/gallery]ankarateam.png[gallery]671[/gallery] (UĞUR BAÇ)

  • AO Adjustible Objective, yani paralaks ayarlı demek oluyor. Paralaks ayarı aynı zamanda focus olarak da geçebiliyor. Paralaks ayarının ön mercek çerçevesinde bulunduğu dürbünler AO olarak geçiyor. AOE dersen Sonundaki E'yi ben de çözebilmiş değilim fakat bu tanımı sadece Tasco, Bushnell gibi markaların çin taklitlerinde gördüm. Yani örneğin bir orijinal bir Tasco dürbünün model adı VAR624x42M ya da PH4x32D şeklinde olurken sahteleri 3-9x40AOE şeklinde oluyor.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • BEn de taskolarda gördü sanırım, o kadar çok d


    ürbün baktım ki hepsi birbirine girdi :))

    PCP: FX GLADIATOR .22cal + Gamo MD6-24x50 + Harris Bipod + Weihrauch Moderator
    Ateşli: SAFİR T14 CLASSIC S .410cal + Safir Laser Sight + Yakında: Bushnell 3-9x40 TriRail Red&GreenMD + Larue M16 RIS + Armed Forces Green Laser + QD CREE 1000lm Torch + M50 Bipod
    MultiPump: Daisy Powerline888 .177cal + Tasco 4x15
    Yaylı: Daisy 1938 .177cal
    CO2: Umarex Walther CP99 .177cal
    Kuru Sıkı: Voltran Blow Magnum Mod.2000 9mm
    [gallery]670[/gallery]ankarateam.png[gallery]671[/gallery] (UĞUR BAÇ)

  • bazı dürbünlerde %99 nitrogen filled ibaresi var. yani nitrojen doldurulmuş. nitrojen gazının doldurulmasının ne gibi faydası var?
    dürbünün içindeki havanın ısıyla genleşip ortamın kırınım indisini mi değişiriyor? kısaca bu nitrojen ne işe yarıyor merak ettim

  • bazı dürbünlerde %99 nitrogen filled ibaresi var. yani nitrojen doldurulmuş. nitrojen gazının doldurulmasının ne gibi faydası var?
    dürbünün içindeki havanın ısıyla genleşip ortamın kırınım indisini mi değişiriyor? kısaca bu nitrojen ne işe yarıyor merak ettim


    nitrojen doldurarak havadaki nemi ortadan kaldırıyorlar, böylece sıcaklık farklılıklarında dürbün içindeki havadaki nemin yoğuşarak görüntüyü bozması engelleniyor.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Dürbün içinde buğulanmayı önlediği gibi oksidasyon ve korozyonu da önlüyor.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla en çok beğenilen dürbün markaları tasko,svarovski,bushnell.peki bunların çin malı ile orjinal olanı arasında nasıl farklar var?mesala tasko yanılmıyorsam orjinalde amerikan malı.çin malı tasko nasıl?


    ayrıca optimada çin malı.fakat pek beğenilmiyor gördüm.


    tüfek ,pellet,hız,rüzgar ve atıcı her şey iyi olmak şartı ile sizce 100 metrede en iyi grupman yapabilmek için kullanılacak dürbün hangisi olmalı?

  • yeni bir tüfek aldı erma werke.22lr.hiç tepmesi yok.Buna dürbün bağlamak için normal yatagundaki power mount extrapinli iki parça ayağı kullansam olur mu?
    Bolt action kolu dürbünün alt kısmını değiyor tornacıda ,extradan 2 cm dürbün ayağı yaptıracağım.24mm dürbün ayağı var yaklaşık 44 mm dürbün yüksekte olacak,Acaba artıkıldan metre ayarı yapılırken bu sorun olur mu?

  • ya benım sıkıntım yenı basladım bu spoara yanlız sılahımın durbunu hedef tutmuyor cok sapma var nasıl ayarlanılır durbun yandakı ve usttekı ayar yerlerıyle oynadım dahada bozuldu bu durum benı cok rahatsız edıyor puf noktası nedır bunun