silentships adlı kullanıcının mesajları

    merhaba arkadaşlar size fazlası ile bilgi vermişler zaten, bende farklı bir konuya değineyim, eğer tüfeğinize uyumlu bir pellet kullanmazsanız, attığınız pelletler saçmalar hiç alakasız yerlere gider, mümkün olduğunca ucuz saçmalar kullanmamaya çalışın..

    Konu nerden nereye gelmiş, Baybore deki namluyu ben işlemiştim. İsabet hakkında paylaşım yapacağını söylemişti , uzun zamandır forumu takip edemiyorum belki yapmıştır paylaşım..



    Ayrıca bunca değişken arasında yerçekimi elbette sabit kabul edilir, diğer tüm etmenler sabit olduğunda düşme sabit olur(peletlerin ağırlığı eşit ise)

    aynen sayar bey ben bir hedefi vururken merminin hedefi bulmadaki değişkenlerinden bahsettim, mermi daha hedefi bulmadan yolda patladı gitti :)

    Bakın önce şu konuda anlaşalım ayakta desteksiz grupman diye bir şey olmaz desteksiz yapılan her atış atıcının yeteneğine kabiliyetine kalmış bir şeydir hata yapmama ihtimali yoktur her atışı bir öncekinden farklı olacaktır o yüzden tüfeğe ve namluya bu kriterde iyi kötü dememiz yanlış olur.ilk namlum 53cm güzeldi evet şuan elimde olanda 53cm güzel ama arada ; 7 tane namlu gelip gitti hepsi 48cm ve hepside çok kötüydü, bt65 40m grupmanı paylaşmışsınız mesajınızda bana gelen namlularla o grupmanı 5m de yapıyordu düşünün artık, bu arada bt65in 40mde böyle bir grupman çıkaracağını düşünmüyorum ya attığı pelletler sorunlu yada silahı eline alan kişi nişan almayı bilmiyor. Konumuza dönecek olursak kral arms namlu hariç herşeyde iddialı olabilir ama kesinlikle namlu söz konusu olunca orta veya ortanın bir tık altındalar. Son olarak namlu projesinin maliyettini yüksek bulduğum için özellikle işleme aşaması ; biraz erteleyeceğim ama namluyu temin edip işleme kısmını kendim de halledebilirim kararsız kaldım :)

    kesinlikle katılıyorum yasin bey, ayakta desteksiz o metrede bir grupman bile beklemek yanlış olur, ki ben öyle bir şeyde demedim, benim kast ettiğim, yazdığım ve söyleye çalıştığım ekstra bir destek yastık çatal ayak monopod tripod herhangi bir şey kullanmadan, sadece oturduğunuz yerden dizinizden dirseğiniz ile destek alarak yapılan atışdan bahsediyorum.. :)


    evet o 48cm namlulu olan puncher modelini 700 tl ye veriyorlar.. 300tl pompa, içinde 2 adet jsb pelet çıkıyor,1kutusu 22tl, 44 tl pelet yapar, kargoda dahil 15tl de kargo.. yani sıfır tüfeği 340tl gibi bir rakama elinize gelmiş oluyor.. böyle bir rakam yok. yani o tüfeklerde fiyattan başka idda olduğunu düşünmüyorum. o tüfeklerde bir sıkıntı olmasa bu fiyata kesinlikle vermezler..

    Bakın beyfendi benim demek istediğim saydığınız parametrelerden sadece yer çekimi sabit diğerleri değişken. Sabit olan bir şeyi neden konuşuyorsunuz. Bu forumda isabetle ilgili onlarca konu okudum. Yer çekiminden bahseden sadece sizsiniz.

    evet yerçekimi sabit olabilir ama merminin ağırlığı hedefin bulunduğu nokta gibi bir çok şeye etki ediyor. yanlız size hak veriyorum bu değişkenlerin arasında hesaplanabilecek tek değişken bunu varsaya biliriz... birde wikipedia dan alıntı yapayım size, belki oradaki tarif daha aydınlatıcı olur...link: isabet bölümünde yazan 7. değişkeni okuyunuz lütfen..


    Dünyanın yerçekimi ivmesi Paris'te tam olarak 9,80665 m/s² kısa mesafelerde (100m veya 1 km gibi) ölçülmesi nerdeyse imkansız değişim gösterir. Hedef ile tüfek arası eğimli bir arazi ise eğim arttıkça alt veya üst vurma değişebilir. Mesela tüfeği yere tam 90 derecelik açı ile tutup atarsanız (rüzgarsız ve durgun havada) çok yakınıza düşer pelet. 90 derece ili tam yukardaki hedefe 25 metreye sıfırlanmış dürbünle nişan alarak atış yaparsanız pelet aşağıdaki resimdekine benzer bir yol izler. (çizim için kusura bakmay6ın :) )
    airgunturk.com/attachment/32497/
    Kısaca alt üst vurmaya yerçekimi ivmesinin etkisi yoktur diyebiliriz

    sayın swordfish resim için ayrıca teşekkür ederim, bende nasıl çizsem diye düşünüyordum, sizin resminizden ufak bir alıntı yaptım kusuruma bakmayın lütfen :)


    ivmenin sabit olduğu doğrudur, fakat sizi yanıltmasın lütfen, ivmenin olması merminin düşüş hızının gittikçe artması demektir...


    ayrıca bir değişkende siz eklediniz, onuda gözden kaçırmışım, atış yaptığınız hedefin sizden üst seviyede veya alt seviyede olmasıda, bu değişkenlere eklememiz gerekir, bir teşekkürde bunun için gelsin efendim size :)


    hedefin yukarda veya aşağıda oluşu kafa karıştırmasın diye resmi düzlem olarak varsayıp tekrar çizdim, yanlışım varsa af ola :)

    Dürbün kalitesi atışı etkiler, netliği mil-dot' ları vs., rüzgar atışı etkiler, sağa sola yada yukarı aşağı atışı taşıyabilir, tüp basıncı namlu çıkış hızını değiştirdiğinden isabete doğrudan etki eder, psikolojik durum da etkiler, pelletin atışa olan etkisinden bahsetmeye zaten gerek yok, hepsini anladım ama yer çekiminin atışa olan etkisini neden hatırlattınız onu anlamadım. Yoksa siz bazen deniz seviyesinde bazen de Everestin tepesin de mi atış yapıyorsunuz. Böyle yapsanız dahi 60 metrede havalı tüfek atışını etkileyecek bir etkisi kesinlikle olmayacaktır. Yok ben bazen Ay' da bazen de dünyada atış yapıyorum diyorsanız yer çekiminin atış üzerindeki etkisini hatırlatmanızı anlarım. Çünkü AY' ın yer çekimi dünyanın yer çekimin altıda biri.

    sıkıntı yok kardeşim ozaman şöyle düşünelim, yerin çekim kuvvetini yok varsayalım.. ozaman ne olur? 25 metrede sıfırlanmış bir tüfek 50 metre grupmanında dürbün ve namlu arasındaki seviye farkından dolayı üst gitmesi beklenir.. fakat yerim çekim kuvveti olduğun dan dolayı hep grupmanlar altta toplanır...


    birde şöyle bir durum var, normalde 50 metrede 15 cm düşme oluyorsa, 100 metrede bu düşüşün 30cm olmasını beklenirken 1metre düşer... bunun sebebide bahsetmiş olduğunuz yerim çekim kuvvetinin ivmesidir... havada serbest bırakılan her cisim sıfırdan başlayarak maksimum hızına ulaşana kadar hızlanır. buda mesafeler arasındaki düşüş farklarının orantısız olmasına neden olur...

    60 metre mesafede yapılan havalı tüfek atışında yerçekimi ivmesindeki %0,001' lik değişim atışı ne kadar etkileyecek gerçekten çok merak ediyorum.

    Sayın HPİ sanırım bir yanlış anlaşılma var, ben size yerin çekim kuvvetinden bahsediyorum, sizde yerim çekim kuvvetinin yampış olduğu ivmeden...


    ayrıca haklısınız ben değişkenler arasına yer çekim kuvvetinin yapmış olduğu ivmeden bahsetmemiştim, hatta dünyanın dönüş hızı bile bu değişkenlere eklenebilir.. :thumbup:

    yasin bey sabırsızlıkla bekliyorum sonuçları ama gözle görülür bir değişim olacağınıda düşünmüyorum,


    kral ilk ürettiği tüfekleri kampanya yapıp sattı.pompası ile beraber 700tl ye bayilerde bulmanız mümkün.. ikinci üretim serilerde buna özellikle namlu dahil, çok iddalılar..


    eğer kralla 30 metrede 10mm grupman yapıyorsanız, bu anca 9mm e düşer kanaatindeyim..




    buda sitede gördüğüm bir video tam destekli Hatsan Bt65 Rb Lw 5.5 Elite 40 metre Grupman


    https://www.youtube.com/embed/F5bGKs4i0Bo

    Yer çekimi kuvvetindeki farklılıklar 60 metre mesafede atışa etki ettiğini duymak çok ilginç geldi bana.

    evet en önemli değişken yer çekim kuvvetidir, kurşunun gramajının pürüzsüzlüğünün yanında yumuşaklığıda çok önemlidir, benim kullandığım marka peletin 18.5grain olan modelinde 55-60 metrede 10-15cm arası pellet düşüş yapıyor... tüfek 25 metrede sıfırlanmıştır..

    lütfen at44 ünüzle, desteksiz kutusu 6.5tl olan bir peletle uydu görüntüsünden mesafeyi ölçüp 55-60 metre arası, bir hedefe atış yapınız, beni daha iyi anlayacaksınız.. şimdiden çok teşekkür ederim...

    55-60m de 6-7 cm gurupman iyi bir gurupman değildir .Çoğu at44 le 1-2 cm yapılıyor..
    Kralın namluları iyi değil bu bilinen bir durum
    Yukarda arkadaşta başından geçenleri açıklamış .
    Sizde söylemişsiniz zaten 6-7cm

    şu 2 ayda elimden kralın 4 farklı tüfeği geçti, ilk kampanyada olan düz serisini kullandım, sonra maxi modelini ve sonrasındada 2 farklı bullpup modelini, bu 4 tüfektede aynı yerden aynı noktalara atış imkanım oldu,55-60 metrede desteksiz 6-7 santim çok zor bir iştir, bu mesafede herşey grupmanı etkiler, dürbün kalitesi, rüzgar, yağmur, yerin çekim kuvveti, tüpün basıncı, psikolojik durumunuz, peletin mükemmelliğini saymıyorum bile... bukadar değişkenin içinde 6-7cm büyük başarıdır, 150-200 metre atışlarımda oldu ama onları galeye almıyorum, çünki hava o mesafede çok önemli..


    en iyi grupmanı maxi modelinden aldım, ondada sabit olmayan, tüfeğin altına dayadığım bir ağaçla 2,5-3cm grupman çıkardım..


    bullpup modelleri desteksiz atışlarda kesinlikle daha iyi, fakat alışık olmadığım bir kundak modeli ve destekli atışlarda ağırlık merkezine daha yakın bir destek istiyor, maxi modeldeki gibi namlunun ucunu bir yere dayamak yeterli gelmiyor.. ama biraz daha pratikle çok daha iyi atışlar olacaktır.. hele yatarak,jsb pellet ile birde atış yastığı olsa 50 kuruş yapılması gayet mümkün..


    pelletlerde mesco denen 18.5gr birmarka..

    teşekkürler arkadaşlar, ben sıfır puncher w pompa kılıf yağ 2 kutu jsb pellet kargo dahil toplam 750 tl ye aldım, çokda memnunum, aklım bu bullpuplarda kaldı ama elimdeki tüfeğimede kıyamıyorum, kırık çatlak patlak arızalı farketmez, uygun fiyata bulabilirsem kendim boş zamanlarımda uğraşırım diye düşünerek sordum, tekrar teşekkür ederim ilginize.. iyi günler