demian08 adlı kullanıcının mesajları

    müşteriler olarak biz, Hatsan'nin yeni veya devşirme ürün çıkarmasindan neden kaybeden olalim. Kimse zorla Hatsan alacağız demiyor ki, isteyen istediğini alır ve kullanır. Kaldı kı Hatsan ve Kral gibi yerli üreticilerimiz olmazsa hobimiz ülkemizde bu pozisyonda bile olamazdı . FX, Daystate veya Evanix gibi markalar her hobidaşın bütçesine uymayabilir.

    Benim kişisel olarak almak istediğim bir ekipmandi, fakat inceleme ve forumdaki yorumlardan sonra vaz geçtim. Nedenlerim, dürbünsüz yaklaşık 6 kg ağırlığı , 25 barda 1000 cc gibi bir hava için scuba tüp ihtiyacı ve doldurma problemi ile karşılaşma ihtimalim.

    konumuza rüzgarı da dahil etsek. Rüzgarın yönü ve şiddeti önemli rol oynayacaktır. Diyelim ki fırtına şiddetinde bir rüzgar var 60 km/h hızında, 16 m/s ye denk gelir. Buda ses hizi olan 343 m/s hızın yanında ihmal edilebilecek bir etken. Kaldığı bu tarz havada atış yapmakta çok mantıklı olmayacaktır

    Namlu hizi olan 250 m/s sabit kaldığı sürece Pellet 0.4 sn sonra hedefe ulaşır ama hava surtunmesinise hesaba katarsak 22 grain pellet 100 metreye 0.633 sn de ulaşır. Birde yukarıda bahsini ettiğim 100 metre öteden oluşan sesin Sizin kulağınıza gelme suresi olan 0.29 sn yide eklersek oldu Size 0.923 sn.

    820 fps 250 m/s ye denk gelir, yani 100 metreyi Pellet 0.4 saniyede kat eder. Birde pelletin oluşturduğu sesin kulağa gelmesi var. Ses hizi 343 m/s 100 metreyi 0.29 sn de alır. Toplamda gidiş geliş 0.69 sn yapar. Bir nokta vardı gozden kaçırmamak gerekir, namlu çıkış hızı mesafe kat edildikçe düşer yani yani 100 metreyi pelet sürekli 250 m/s de kat etmeyecektir. Dolayısı ile duyulan süre 1 sn'ye yaklasacaktir.

    beraberinde chrono cihazına nazar değmesin tık demedi. Bende forumdaki karşılaştırmalı chrono cihazı testi sonrası xcortech 3200 cihazından temin ettim. Malesef sürekli Tout hatası mesajı alıyorum. Anladığım kadarıyla çok hassas bir cihaz namluyu cihaz eksenine tam paralel ve kımıldamadan tutmak gerekiyor. Elde ve hafif sallantida sürekli hata veriyor.

    metrik sistemde hız m/s, Pelletin ağırlığı gram ve kinetik enerjide joule cinsinden tanımlanır. Amerikan biriminde ise hız fps, Pellet ağırlığı grain ve enerjide fpe (ftlb/s) şeklinde birimlendirilir. Yani enerji ya joule yada fpe cinsinden ifade edilir. 1 fpe = 1.3558 joule 'dur.

    joule; namlu çıkış kinetik enerjisi birimidir. Pelletin kg cinsinden ağırlığını, Pelletin m/s cinsinden namlu çıkış hızının karesi ile çarpıp çıkan sonucu ikiye bölerek hesaplanır.