Atikomu adlı kullanıcının mesajları

    Selam arkadaşlar,


    Antalya/Serik'te tatilimi yaparken Prenslerin prensi Kadir ile yaptığımız güzel bir koordine sonucu ilk buluşmayı gerçekleştirdik. Kendisine misafir team üyesi olarak teşekkürlerimi sunarım. Malum ramazandayız yeme içme faaliyetlerimiz olmadı ama size biraz atışlarımızdan bahsetmek isterim. Saat 12 gibi Kadir'in işyerinde buluşmayı müteakip Ankara'daki birinci çamlığa benzeyen bir atış yerine gittik. Hedef olarak büyük çam kozalaklarını kullandık, açıkçası çok hoşuma gitti(Ankara'ya örnek) hem vuruş zevkini yaşadık hemde bizden sonra bölgeye gelenlere şişe kırıklarının zarar vermesini önledik. Aklıma Ed'in getirdiği cevizler geldi, ne yapalım bizimkilerde çam fıstığı oldu #hims Zaman ne çabuk geçmiş! yaklaşık üç saat Kadir'le hem sohbet ettik hemde atış yaptık. Sincabımı götürmediğime pişman oldum. Bu arada Kadir'in çok iyi bir nişancı olduğunu da söylemeliyim. Artık Side bizim için bir destinasyon noktası oldu. Önümüzdeki haftada bir buluşma gerçekleştirebiliriz(Antalya'daki Arkadaşların Dikkatine). Hepinize kucak dolusu selamlar.


    Not: Eskişehir'e gidemeyeceğim için üzülmüştüm Eh Artık buluşma olursa beraber gideriz.

    Erdem'ciğim hatırladığım kadarıyla katsayılar vardı fakat sağlıklı bir sonuç almak için Topçu Okulundan öğrenmek lazım, topçuluk öğretmeni arkadaşlarım var onlara bir soralım. Ben araştırır sonucu sana bildiririm, sevgiler.


    Atilla

    Sevgili side prensi;


    Antalya-Serik Boğazkent'teyim. Sanırım aramızde 25-30 km. var. Müsait olduğun takdirde seni ziyaret etmek isterim. Scuba tüpünü de getirdim acaba nerede doldurtabilirim. Bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim. Selamlar.

    Erdem senin Amerikalı gibi bizim(topçularda) metro+Hız değişikliği hesaplamalarımızda aynı şeyi söyler. Hava ısındıkça yoğunluğu azalır menzil uzar, soğudukça da tam tersi olur. Dediğin gibi soğuk havalarda yapılan atışlarıda ölçmek gerek. Sevgiler.

    Antalya'dan sevgilerle! ;şrofls;. ;şrofls;.


    Aranıza bir an önce katılmak için bayram sonunu iple çekiyorum.


    Bu arada bende boş durmuyorum, bir haftadır sıfırlama ve atış yapıyorum. Hatta bugün kendi kendimle yarıştım, ayıptır söylemesi birinci ;avci; oldum. Uzaktan da olsa hepinizi özlemle izliyor ve özlüyorum, katılan ve katılamayan herkese sevgiler.(sincaplarınız bol olsun) ;keyf; :love:

    Atış görevini sabahtan, İçişleri Bakanının isteklerini de akşam üstü tamamladıktan sonra bilgisayarın başına ancak geçebildim.


    Güzel bir buluşma oldu, atışların yanı sıra arkadaşlarımızla sohbetin güzelliği ise bambaşka. Hepinize çok teşekkürler. ;şrofls;. ;şrofls;. ;şrofls;.

    Köksal, geçmiş olsun.


    Bugün yine güzel bir buluşma oldu, havada çok güzeldi. Bülent'in hedeflerine bol atış yaptık, Kamuran az kalsın 100m. hedefini ikiye bölecekti ki, hedef elinden zor kurtuldu. Baküteam'ede buradan selamlar, Emrmutlaka orada başka ekipler kurmuşsundur sen. g;$i Katılan arkadaşlara ve buluşmamıza ön ayak olan Cem kardeşime teşekkürler. :love: ;şrofls;. :love:

    Geçen haftadan beri İstanbul'dayım,işler sanırım bir ay daha sürebilir. Temmuz ortasında Ankara'dayım atışlara kaldığımız yerden devam ederiz, hepinize selamlar. ;şrofls;.

    Kıymetli bilgi paylaşımlarınız için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Bilgileri düzenleyip arşivime ekledim. Ayrıca Sn. Komutanım bende askerliğimi Ç.N.R.A. çavuşu olarak Adana da yapmıştım. 1999 yılında batarya ilk kurulduğunda eğitimlerimiz çok zevkliydi.

    Aynı yıl, bende Topçu ve Füze Okulunda Öğc. ve Kurslar Tb. K.lığı yaptım. O tarihte bizde bir Sakarya ÇNRA ve bir MLRS Bataryası vardı ikiside çok üstün eğitimi olan gurur duyduğumuz birliklerdi. İyi bir birlikte askerlik yapmışsınız. 27 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilen IDEF 09 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarını gezdim. Sizin ÇNRA'ların en son modelini sergiliyorlardı keşke Fotosunu çekseydim, sizler ile paylaşırdım. Selamlar.

    Sevgili Mustafa bey veEvren güzel bir açıklamalar yapmışsınız. İzninizle bu konuya bende birşeyler eklemek isterim.


    1. Malumunuz;Mil ABD ordusu ve İngilizce kullanan ülkelerin askeri literatüründe kullanılan bir terim. yani uzun söylenişi miliradian(bir daireninmerkezinden bakıldığında 6283 parçasından biri. Amerikan ordusu hesaplamalarda kolaylık olsun(Topçu,Havan,Harita diğer sınıflarda) diye bir daireyi:6400 mils olarak kabul etmiş.


    2. Gelelim bize: Bu terim Silalı Kuvvetlerimizde yaklaşık 60 yıldır "MİLYEM" olarak tabir edilir. Askerliğini yapan arkadaşların bu terimi hemen hatırlayacağını Aaaa bumuydu diyeceklerini tahmin ediyorum. Evren! bu kıyağımı unutma ;kihhik, askerde seni fırça yemekten kurtarır.


    3. Evren'in MOA için çizdiği şekli milyeme uyarlıyacak olursak 1000m yarıçapındaki bir dairenin dış çember üzerindeki 1 metrelik yayı merkezden gören açı: 1 milyemdir. Biz topçular ve hava savunmacılar süratle reaksiyon gösterebilmek için pratik hesaplar kullanırız. Benzer üçgenler teorisini kullanarak mesafeler ve verilecek önlemeleri çabuk hesaplamaya çalışırız. Bunu da mesafe katlarını kullanarak yapmaya çalışırız. Teferruatı atlıyarak iki örnekleme yapmak isterim.


    a. MOA(Açısal dakika):


    Önce Yardanın kabaca metreye çevrilmesini görelim. (Onda biri hesaplanıp toplamdan düşülür.)


    100 yarda= %10'u=10m. 100-10:90 m.


    250 yarda= %10'u=25m. 250-25:225m.


    1 MOA= 100 yardada 1inç.tir.


    Yani 90m. mesafede 1inç(2,5cm)lik genişlik ve yüksekliğin karşılığıdır. Dürbünlerimizdeki 1/4 MOA veya 1/8 MOA taksimatlar


    kullanıldığında;


    90m.de 1/4 MOA yaklaşık 6mm.ye 1/8 MOA ise 3mm.ye tekabül eder.Yukarda belirttiğim mesafe katları kullanıldığında;


    45m. de 1/4 MOA yaklaşık 3mm.ye 1/8 MOA ise 1,5mm.ye


    22,5m.de 1/4 MOA taklaşık 1,5mm.ye 1/8 MOA ise 0.8mm.ye tekabül eder.


    Uzun mesafelerde ise;


    180m.de 1/4 MOA 12 mm.ye 1/8 MOA ise 6mm.ye tekabül eder.


    b. MILDOT(MİLYEM NOKTASI)


    Yukarıda belirtilen şekilde mesafe katları kullanılır.


    1 milyem :1000 m.de 1metrelik genişlik ve yüksekliğin karşılığıdır.


    500m.de 50cm.lik " " " "


    250m.de 25 cm.lik " " " "


    100 m.de 10 cm.lik " " " "


    50 m.de 5cm. lik " " " "


    25m.de 2,5cm.lik


    10m.de 1cm.lik bla, bla bla diye gidiyor. ;şrofls;.


    "Eğer vuruş noktalarınızı görebiliyorsanız" Milyem noktalı dürbünlerinizde MOA klikleriyle çok fazla oynamaya gerek kalmadan, 1/4,1/2 milyemlik hesaplamalarınızı da aynı esasa göre hesaplayarak zamandan tasarruf yapabilirsiniz. İnşallah sizleri fazla teferruatla sıkmamışımdır.Tüm arkadaşlara selamlar.

    Rıfat bey başınız sağolsun, allah geride kalanlara sabır versin.


    Bugün saat 10.50'de bende paintsign' daydım. Atış yeri araçpark yeri olmuştu ve çok bkalabalıktı. Erdem beyle görüştüm, arkadaşların çamlıkta olabileceğini söyledi. Birinci çamlığa çıktım kimseyi göremedim zaten sağanak yağmurda başladığı için geri döndüm. :cursing: Herkese selamlar. ;şrofls;.