KOCATURK adlı kullanıcının mesajları

    Tupu taktığınız yerde elmas ignenin etrafindadir birde hava depsundaki hava transfer çubuğunda var eğer tabancanız umarex felansa meydan av da yedek parçaları var umarex değilse kolay kolay bulamazsınız artık kendi cabalarinizla birşey uydurackasiniZ..

    yani şimdi her şeyi bir tarafa koysak, aynı güçte vortex mi yay mı diye sorsalar , ben vortex derim , ve burada hem yaylı hem vortex kullanmış arkadaşlardan yaylıdan vortexe çeviren varda , vortexten yaylıya çeviren olduğunu sanmıyorum, bu arada KOCATÜRK hobidaşım yaylı ile vortex pistonlu aynı marka ve model silah kullanma fırsatınız oldu mu , ben vortexli tüfek kullanmadım ama kullanan arkadaşlar yaylının yerıne vortexi tavsiye ediyorlar,eğer kullandıysanız ve hala yaylı diyorsanız demek ki çoğunluğunu oluşturan diğer arkadşlardan farklı düşünüyosunuz,çift taraflı tepmeye gelince evet var, bende yaylı mod 125 var, tetiğe bastıktan sonra ilk once omuzuna bir tepme alıyorsun ondan sonra piston vurması oluyor bunu her güçlü yaylı tüfek kullanan biliyor, yok diyen ya yalan söylüyor yada güçlü bir yaylı tüfek kullanmamıştır,vortexe gelince kullanan arkadşların iddası yaylıya göre bu ilk tepme yok denilecek kadar az.

    Zaten kendimde vortex siparişini verdigimi söyledim! yaylı ile gasram sistemin arasındaki farkı anlattım yaylı daha iyidir demedim! Evet gasramli tüfek de kullandım ömrümün yarısından fazlasiyla yaylı tufekde kullandim..
    Yaylı tüfekden çıkan donnk sesini sevmiyorum bana göre vortexden başka eksi si yok !
    Herkesin yaylidan vortex e gecme konusuna gelince gayet mantıklı zaten yaylı kullanmışlar birde vortex denerler zevk meselesi her kes her şeyi yapabilir . Az önce YouTube de bir muhteremi izledim 135 yaylinin kutu açılışını yapiyor 4.5mm almış nedenini daha isabetli ve daha hızlı olduğu için diye belirtiyor ne diyeyim benim için 4.5mm olayı sonsuza kadar kapanmıştır...anlatmak istediğim doğrudan ziyade her kes kendi dogrusunun peşine gidiyor..
    Tepme konusuna gelince pistonlu tüfeklerde tepme ; piston uzunluğu çapı ( ağırlığı etkiler) ağırlığı, yayın yada gasram sistemin basıncı ile alakalıdır , gasramli tüfekte oluşacak piston darbesi aynı sertlikteki aynı piston hacmine sahip bir yaylı tüfek ile aynı tepkileri verir...

    burada takıp edebildiğim kadar hatsanın vortex pistonları yaylılara nazaran daha az sorun çıkarıyorlar hatta hatırladım kadarıyla burada hatsanın vortex pistonu için arıza yaptığı şikayetine hiç rastlamadım(belki de yanılıyorum),aksine yaylıların için zamanla yaylarında yumşama veya kırılma meydana geliyor,ve yine arkadaşların tecrubelerine göre hatsanın yayları diğer standart yabancı veya yerli olanlara göre nispeten daha dayanıklılar, vortex pistonun tek taraflı tepme ,tok sesi,daha az sarsıntı ve gücü düşürmeden yaylılara göre daha net atış yapmasından bahsetmiyorum bile,buradaki bir çok arkadaş hatsan marka tüfeklerini yaylıdan vortexe çevirdiler ve kurma zorluluğundan da başka bir şikayet ettiklerini okumadım,yaylı mı vortex mi diye sorarsan kesinlikle vortexi tercih ederdim.

    Simdi olay şu ; tüfek ne kadar zor kuruluyorsa tetiğe bastığınızda o kadar fazla fazla piston darbesi ile karşılaşırsınız, zaten atışlarda ve tüfeğin mekaniği üzerinde negatif etki oluşturan da bu. Yayliymis, vortex miş, tek taraflı tepmeymiş hikaye. Tek taraflı tepme diye bisi yok piston darbesi var, vortex de olsa bu böyle yaylida olsa bu böyle fakat vortex de atış yaptığınız zaman yaylıardaki gibi donkkk diye sinir bozucu bir ses duymazssiniz, vortex tufeginiz aynı modeldeki yaylı tufeginizden kolay kuruluyorsa ve namlusuda biraz daha kısaysa 135 qe deki gibi tabiki diğer yayli 135 e göre isabetli olacaktır fakat gasraminda basıncını artirisaniz gücün arttığını ve isabet inde bozulduğunu göreceksiniz zaten vortek 135 yaylı 135 e göre 10-15 m/s dusuk hız veriyor fakat diğer yaylı tufeklede 1 kutu pellet attıktan sonra aynı hıza inecek... :)
    Vortex de gasram sistem hava sıkıştırmalı olduğundan conta aşınıp hava kaçırma olasılığı olabilir, hw 90 ve zoraki tabanca da bunu gördük fakat kullandığım hiç bir yaylida böyle bir sorunla karşılaşmadım en azından ne üdügü belli yaylilarda sorun çıkmaz...
    Özetle vortex gasraminda basınc düşük ise kolay kurulur güçsüz fakat isabetli ve sorunsuz olur, gasramin basıncını fazla artirisaniz o zaman güç artışı ile sorunlar ardı ardına gelmeye başlar !
    ..

    hocam tüfeği aldığınızda test etme şansınız varsa konuya yazarmısınız böylece bana gelen tüfeğin arızalı olup olmadığını anlamış oluruz.

    Ederim tabiki de fakat mod135 den bahsediyoruz 14 grainde 900fps nin altında hız veriyorsa sorun vardır.. pcp pompası ile de gasramina 3_5 bar kadar hava basıp biraz daha güç elde etmeyi de düşünüyorum.
    Zaten mod135 çok güçlü olmasa 7.62mm uretmezlerdi.

    Bence tek sorun gasramindaki hava kacagi yoksa 135 vortex de olsa zortexde olsa gasraminda sorun yoksa en güçlü yaylilardan youtubede corono ölçümüne baktım 14.3 graini 950 fps atiyor daha ne olacak! 28 cm namlusu var ise tam istediğim gibi.....
    Ama her zaman derim gasram olayı her zaman soruna açıktır....

    Bakin hill pompa ile doldurursunuz lakin zor olacaktır 100 bardan 250 bara kadar 25 dakikada doldurursunuz fakat başka bir tüfek alsanizda bir fark olmaz diğer alacağınız x tüfeği 3 kere doldururken novayi 1 kere dolduracaksiniz yani daha iyi 1 kere dolum yaparsiniz 160 hatta 200 atış yaptıktan sonra evinize gidebilirsiniz günü kurtarır yani..
    Modifiye konusunda ise regulatorsuz modelini alip çekiç yayını daha sert ile değiştirip hava transfer deliginide azcik daha genisletirseniz çok ama çok güçlü bir tüfek haline gelir hele birde 6.35 mm alıp içine çekirdek tarzı pellet yiklerseniz güç konusunda sizi yeterince tatmin edecektir ,fakat atış adetiniz 160 lardan 15-20 adete iner ki ozaman çok yorucu olur en iyisi regulatorlu modelini alip kullanın..