airman adlı kullanıcının mesajları

    İlk defa 50 metre ötesine atalım dedik hocam. Ayrıca ha dedinmi istediğin ağırlıkta pellet bulunmuyor ki... Burada en çok getiren bayiye geçen sordum gelir ama ne zaman gelir bilmiyorum dedi. elde ne varsa onu atıyoruz...RWS'nin de var o da 16 grain. Gamonun prohunter'ını adeta çakıyoum namluya, promagnumun biri zor girse diğeri kolay giriyor...

    Arkadaşlar bende mod 95 de var. çam tahtasına nüfuz denemesi yapmıştım. Mod 95 2 cm tahtayı delip geçerken mod 99 limited edition sonuna kadar giriyor ancak arkadan çıkamıyordu. Yayı daha yumuşak zaten mod 95'e göre. Bu yüzden merak ettim. googleearth'den mesafenin 120 metre olduğunu ölçmek şaşkınlığımı daha da artırdı. Gerçi rüzgar yoktu ama yine de açık nişangahla.... amma da ballıymışım diyorum...

    Değerli arkadaşlar evimin karşısında bulunan ve büyük kare taşlarla inşaa edilmiş istinat duvarı var. Mesafe yüz metre. JSB 16 grain pellet ile belli bir yeri nişan noktası kestirerek üç atış yaptım. Açık nişangah kullanmama ve desteksiz ayakta atış yapmama rağmen 3 saçma 7-8 cm gibi bir grupman vermiş. Ancak vuruş noktası nişan noktasının 1 metre altı. Grupmana inanamadığım için tekrar üçlü atış yaptım sonuç yine benzer bir grupman ve 1 metre kadar alt vuruş. Tüfeği 50 metreye sıfırlamıştım. FPS olarak süratini hesaplayabilecek arkadaş varsa sevinirim.

    Atışları farklı pelletler deneyerek de yaptım. JSB, RWS, Gamo...Silahların aynı partiden olduğunu biliyorum. ancak her ikisinde de sağa çekme...Ben namlu ağızlarından da kuşkulandım. Hiç özenmemişler açıkçası. Crown filah hak getire...Yani AT 44'üm ile karşılaştırınca kızmadım desem yalan olur. Namluda gözle görülür bir eğiklik yok. Işığa tutup baktığımda dümdüz gözüküyor. İç kısımda bir dalgalanma harelenme de yok.


    Dedim ya ilk defa böyle bir olayla karşılaştım. Hatsan 95 vardı bir ara bende kardeşime verdim. Son derece iyi atışı vardı. Hatsan'ın striker modelini kullandım bir hafta önce. Gezle hiç oynamadan 25 metre mesafeden ayakta ve üstünkörü desteksiz yaptığım atışta üç pelleti 3 cm daire içine soktum. Tetiği quatro filan bile değildi. Bakalım fabrikadan nasıl bir yanıt gelecek. Umarım 'siz silahı zaten sıfırlamışsınız ellerinize sağlık deyip' olduğu gibi geri göndermezler. :P

    Nişahgahlarda sorun yok. Gez merkezdeyken namlu kırıldığında aşağıya bir çizgi çektiğinizde tam pelletin merkezinden geçiyor. Arpacıkta da bir yan eğik duruş yok. Şu kadarını söyleyeyim. Gezi sola tamamen çektiğimde namluya yukarıdan baktığınzda o şekilde sıfırlamanın olabileceğine inanmak atış yapmadan mümkün değil. Çok ama çok garip bir durum.


    Yukarıda da belirttiğim gibi namluyu kırıp namlu ekseni ile nişan hattını örtüşüp örtüşmediğini kontrol ettim. Dik bir hatta baktığımda namlunun sağa değil direk nişan alınan noktaya baktığıını gördüm. Buna rağmen atışlar aşırı derecede sağda...

    Değerli arkadaşlar,


    İki gün önce Ankara'daki bir bayiden Hatsan Alfamax modeli 5,5 mm yaylı bir tüfek aldım. Elimde halen AT44 modeli bir Hatsan var. Elde bir de yaylı olsun hesabı silahı aldım. Şehir yerinde kış kıyamet atış yapacak yer kolay bulunmadığı için ilk atışları balkona koyduğum eski ve büyükçe bir ajandaya yaptım. Mesafe 6-7 metre civarıydı.


    Bu kadar kısa mesafe olmasına rağmen nişan aldığım noktanın 7-8 cm sağında toplandı vuruşlar. Sandalyenin üzerine yastık koyarak destekli atış yaptım sonuç değişmedi. Bu atışları yaparken gez tam merkezdeydi. Pelet markası değiştirerek yaptığım denemelerde de sonuç değişmedi.


    Bunun üzerine gezi sola aldım hem de tamamen. Merkeze bu şekilde ancak yaklaşabildi vuruşlar. Silahı alırken namlu piston hattının aynı düzlemde olmasına, namlu deliğinin hem arka hemde önde tam merkezde olmasına özellikle dikkat etmiştim. Silahta bu yönde kozmetik hata yoktu. Atışlara ara verip namluyu kırdım ve bir yere silahı sabitleyerek namlunun gördüğü yer ile nişan hattının doğrultusuna baktım aynı idi.(Bunu yaparken gezi yine merkeze aldım)


    Gezin sıfırlandığında tamamen sola dayalı görüntüsü namlu hattıyla çok absürd bir görüntü oluşturduğu için daha fazla dayanamadım ve aldıktan 5 saat sonra silahı bayiye geri götürdüm.


    Bayi arkadaşım hiç sıkıntı çıkarmadan ambalajından yeni çıkardığı bir diğer alfamax ile silahı değişti. Ben o heyecanla eve dönüp atış yaptığımda inanılmaz bir şekilde bu tüfekte de aynı vuruş hatasının olduğunu gördüm. Sanki ikizini almıştım silahın.


    Bu sabah arazide atış yapıp bir de bu şekilde durumu incelemek için şehir dışına çıktım. Hedef kağıtlarına yaptığım atışlar bir önceki tüfeğin tamamen aynısıydı. Hani silahı gözümün önünde değiştirmeseler aynı silahı verdiler diyecek durumdaydım.


    Acaba ben mi hata yapıyorum derken bir polis ekip arabası geldi yanımda durdu. Bölge Jandama bölgesi olduğu için şaşırmıştım. Gerçi hiç durumu yadırgamadılar. İzah ettim vaziyeti. "Bir-iki atış da biz yapabilir miyiz" dediler ben de 'buyrun' dedim. Gezi bu sırada bilerek merkeze aldım. Ve silahın bu şekilde vurmadığını da söyledim memur arkadaşlara. Üçü de atış yaptı 10 metre ötedeki yarım litrelik şaşal şişesine. Hiç birisi vuramadı. Sonra gezi bir önceki tüfekte olduğu gibi sonuna kadar sola çektim. 'Bir de böyle deneyin' dedim. İçlerinden birisi iyi atıcıymış. iki kişi karavana attı ama üçüncü memur üç atışta da hedefi vurdu. Ancak o bile silah "böyle vuruyor da gez çok biçimsiz duruyor bu haliyle" dedi. Teşekkür edip ayrıldılar. Bende soluğu tekrar bayide aldım. Elinde başka Alfamax olmadığı için silahı fabrikaya göndermesini rica ettim. Paketin içine de durumu anlatan bir yazı iliştirdim. Gezide özellikle sola dayalı bir şekilde bıraktım.


    Bakalım ne olacak. Ben namlu ve nişan hattı görünürde uyumlu olduğu halde bu kadar kısa mesafeden bu kadar sapma yapan bir örneğe hiç rastlamamıştım. Üstelik daha öncede yaylı hatsanlarım olmuştu. Çok merak ediyorum silah nasıl gelecek fabrikadan.


    Ne dersiniz bir silah namlusunda eğiklik, gez ve arpacğında yamukluk namlu merkezinde kaçıklık olmamasına rağmen nasıl bu kadar sapma yapar? Ve aynı modelde iki tüfekte aynı hata nasıl tekrarlanır?

    Rica ederim arkadaşlar bu konuda biraz aydınlatıcı olduysak ne mutlu.


    Arkadaşlarımızdan bazıları doğal olarak saçma konusunu sormuş. öncelikle 12'liğin yine 410 ve hatta 20 numaradan da ilk hız olarak standart fişeklerde saniyede 30 metre kadar daha hızlı olduğunu belirteyim. Tabi 12 numara olup ses altı hızda saçmayı gönderen özel fişekler de var ama bu genel olarak 12 liğin saçmalı fişeklerinin hızlı olduğu gerçeğini örtmüyor.


    Tabi bu 36 numaranın kekliği vurduğunuzda öldürmeyeceği anlamına gelmez. Ben de 36 numara yok. 20 numara var. 20 numaranın hızı incelediğim kataloglarda 410 ile aynı. Geçen sene 20 numara hazır doluyla keklik el dolusuyla 40 metreden behri düşürdüm. Yani aradaki o 30 metreye takılmayın. 30 metre daha hızlı gitmesini sağlayan basınç saçmaların da deforme olmasına neden oluyor. 20 liğin 365-370 m/sn olan hızlarına sahip 12 lik doluların inanılmaz grupmanları oluyor. Önemli olanda fişek yapımında avı saracak grupmanı elde etmek. Ben şahsen avı delip geçecek ve tesadüfen vuracak bir saçma yerine içinde kalacak ama hayati organlara vurma ve ulaşma ihtimali yüksek 3 tane saçmayı tercih ederim.


    410'da temel sorun saçma sayısının 12'ye göre çok az olması. Bu nedenle de grupman belli bir mesafeden sonra avın vurulmasına yetmeyebiliyor. 20 metre sınırlaması kesin değil tabi. Neticede 30-35 metre civarında 9 numara 10 numara saçmayla çok bıldırcın düşürmüşümdür. Ama avın sağlam vurulması bu çap için 20-25 metre civarıdır. Birde ABD'den farklı olarak bu fişeklerin Türkiye'de genellikle bior tapalı olanları kullanılıyor. Oysa ABD menşeili fişeklerde aynı 12 de olduğu gibi power tapa kullanılmakta. Bu da Türkiye için mesafeyi kısıtlayan önemli bir faktör.

    Değerli Arkadaşlar,
    Faydalı olacağına ve bir kıyas imkanı sunacağına inandığım için üşenmedim Federal marka standart 12 ve 410 kurşun dolularının hız-enerji ve yüz yardaya(92 metre) silah sıfırlandığında 125 yarda da (115 metre) düşme miktarlarını firmanın kendi verilerinden yola çıkarak hazırladım.


    Önce 12 numara 28 gram ağırlığında kurşunla doldurulmuş fişeğin özellikleri. Mesafeler yarda olarak verilmiş. (Bir yarda 92 cm)


    İlk hız(m/sn)/Enerji(joule)


    V0 - 491 / 3375
    V25 - 447 / 2797
    V50 - 408 / 2330
    V75 - 374 / 1958
    V100- 347 / 1685
    V125- 325 / 1478

    Bu fişek silah yüz yardaya sıfırlandığında 125 yarda da 8,89 cm düşme yapıyor. Gelelim 410 veya 36 numaraya çekirdek ağırlığı 7.06 gram.


    İlk hız(m/sn)/Enerji(joule)


    V0- 541 / 1033
    V25- 469 / 776
    V50- 407 / 584
    V75- 358 / 452
    V100- 323 / 368
    V125- 299 / 315

    Bu fişek yüz yardaya sıfırlandığında 125 yarda da 9,6 cm düşme yapıyor.


    Tablo ortada. 12 liğin 125 yarda mesafede enerjisi bile 410'un namlu ağzındaki enerjisinden yüksek. Üstelik 50 yardada hız kaybeden 410 a yetişiyor ve bu mesafeden sonra 410'un hızı 12 nin altında kalıyor. 125 yarda da ise 12 410 dan çok önemli olmasa bile daha az düşme yapıyor.

    12 numara fişek ile 36 numarayı öldürücülük yönünden kıyaslamak 12 numaraya hakaret 36 numaraya da haksızlıktır.


    12 numara 28 gram bir domuz kurşununun namlu çıkışı ilk hızı remington standart fişeği için 475 metre ve enerjisi de 3158 joule'dür.


    Yine remingtonun 6,5 gram gelen çekirdeğinin namlu çıkış hızı ise 560 metre/sndir. Bizdeki yaf,zuber gibi fişeklerin kurşunları 7,5 gram ağırlığındadır. Bu ağırlığa göre enerjileri hesaplandığında 1176 joule'dür. İddia edldiği gibi ilk hızı 700 m/sn olsaydı enerjisi 1837 jole olacaktı. 700m7sn iddiasına göre bile aradaki enerji farkına dikkatinizi çekerim.


    Yivli tüfek mermilerini hiç bu işin içine sokmadan 44 magnuma bakalım.


    13 gram çekirdek ve 495 m/s ilk hıza sahip 44 magnum mermisinin enerjisi1,590 Joule
    16 gram çekirdekli 460 m/s ilk hıza sahip 44 magnum mermisinin enerjisi 1,600 Joule
    22 gram çekirdekli 404 m/s ilk hıza sahip 44 magnum mermisinin enerjisi 2,078 Joule


    Eğer 36 nın ilk hızı 700 m/sn olsaydı enerjisi 44 magnumun ortalama fişeklerinden fazla olacaktı. Ancak magnum mermilerinin en hafifinin bile 36'nın çekirdeğinden neredeyse iki kat ağır olduğunu gözardı etmeyin. Kaldı ki remingtonun 36 numara fişeğinin çekirdeğinin 6,5 gram, saniyede 700 m'ninde palavra olduğunu düşünürsek 36 numara fişeği 44 magnumla aynı kefeye koymamamız gerektiğini de bir kez daha görebiliriz.



    Batıda 36 numara fişek avcılığa yeni başlayan çocuk yaştakı atıcılar için bir nevi başlangıç çapıdır. Tepmesi azdır. Saçmada ortalama atış mesafesi 20 metre civarıdır. Tek kurşunu da tilki, kurt boyutunda hayvanlar için idealdir. 12 numara gibi her avda, her sahada kullanılabilen bir çapla kıyaslanması sağlıklı sonuç vermez. Doğru da değildir.


    10 numara saçmalı fişekle şişe kırmak 40 metreden hangi çapta tüfeğiniz olursa olsun mümkün değildir. Kazara 8-10 saçma bir arada isabet ederse şişede gariban soda şişesi olursa belki.... 10 numara saçmanın canı carası ne ki 40 metreden şişe kırıyorsunuz. Saçmalar artan mesafeyle inanılmaz hız kaybederler. Ava atışta bile saçmasına göre 50 metrenin üstüne çıkmamak en uygunudur. Aksi taktirde av hayvanının yaralı gitmesi ihtimali çok yüksektir.


    36 numarayı burada küçümsemiyorum yanlış anlaşılmasın. Sahip olduğu enerji bir çok tabanca mermisinden yüksektir. Neticede tüfek fişeğidir. Ama bırakın 12 numarayı 20 numara ile bile kıyaslanması bence yanlıştır.

    Madem PCP tüpleri pompa ile hava basınca nem dolayısıyla korozyona uğruyor...Peki tüplerin içi krom kaplama yapılamaz mı? Av tüfeklerinin namluları başarıyla korunuyor bu şekilde. Ya da ne bileyim paslanmaz çelikten tüp yapılamaz mı? :him:s

    Değerli kardeşim,


    Hatsan 95 sas 5,5 mm modelini Ağustos'ta aldım. İlk aldığımda çok zor kuruluyordu. Hatta kısa sürede dirseklerimi eklem yerlerinden ağıratacak kadar zorlamıştı beni. 300 atış civarı yayın bu sertliği kayboluyor ve herkül pençesi gerektirmeyen seviyelere düşüyor. Ben gücünde azalma görmedim. Ama üzerine dürbünü bu duruma geldikten sonra taktım. Namlu kilidinin yayı sert olduğu için kapatırken zor oluyor. Ama namluyu ucundan tutarak seri bir şekilde tek harekette kapatabilirsin.


    Hatsan 95 sas fiyatına göre iyi bir model. Tetiği çok hassas değil. Hassas atış yaparken çok zorluyor.


    Şişe kıracağım diyorsan gamo promagnumu, grupman yapacağım diyorsan JBS pelletleri öneririm. Hafif ve orta ağırlıktaki pelletleri bu silaha uygun. Ankara Dışkapı'da AV markette var. İyi atışlar.

    Sonunda tespit vidasını tüfeğe takmayı başardım. Ama anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. Vidanın pullarını karşılıklı olarak kundağa en az 2 mm gömmek gerekti. üstelik civatanın uç kısmıda kundaktaki deliğe geniş geldiği için deliğinde genişletilmesi gerekti. Elde matkap vs olmayınca iş eski yöntemlere kaldı.


    Lehim makinesinin sivri uç kısmını çıkarıp deliği yakarak genişlettim ve derinleştirdim. Ev hala is kokuyor. Ama sonunda hem pulları hem de civataları birebir yuvalarına yerleştirmeyi başarım.


    Firma sıkıştırılan civata geşemesin diye kontra vida yapmış ama hikaye Attıkça yine gevşiyor. Yarın Ulus'tan locttite 243 alacağıım....Umarım işe yarar.

    95 SAS'ın geçtiğimiz günlerde yan tespit vidası eğildi. Fabrikaya mail attım. Vidayı plastik parçaları ve pullarıyla birlikte tam takım gönderdiler. Akşamı zor ettim. Evde tamir takımını serip yeni vidayı takmak için işe koyuldum ama hüsran oldu maalesef.


    Artık ne kadar şikayet gittiyse yeni vidanın kalınığını artırmışlar. Gönderdikleri plastik parçada yeni vidayla uyumlu. Ama vidanın hem civata hem kendi başının oturduğu kundağa gömülmesi gereken pullarda normalden geniş çıkınca operasyon başlamadan bitti. Fabrikaya göndermeye üşeniyorum. Birde üstüne 30 lira kargo parası vermek var. Delikleri genişletmenin yolunu bulduğumda bu iş tamamdır. Niye bir işi yaparken başta düşünmezlerki. insan test eder öyle çıkarır piyasaya. 500 atışta vidamı eğrilir.

    Yeni tüfeğiniz hayırlı olsun.


    Bende de aynı modelin 5,5 mm olanı var. Red dot'u beraberinde veriyorlar ama ben açıkçası verim alamadım ve bir kenara kaldırdım.


    Silahla daha 500 atış yapmamışımdır. Namlu yivleri iyi açılmış. Ama alırken üç tane 95 sas arasından namlusunu kontrol ederek aldım.
    Diğer ikisinde namlu ucuna doğru yivlerde sanki genişleme ve silikleşme var gibiydi. Belki de yağ vardıda öyle gözüküyordu.


    silahla normal gez va arpacığıyla 75 metre mesafeye atış yaptım. En yakın zamanda dürbün almayı düşünüyorum. Gezi çok kalın
    uzak mesafeye nişan alması zor oluyor. Desteksiz olarak ayakta yaptığım atışlarda iki yumruk büyüklüğündeki taşlara isabet kaydedebiliyorum. Ama
    arpacığın kalın yapısı istikrarlı atış yapmamı engelliyor. Gamo promagnum pelletleri namluya parmakla zorlayarak ancak yerleşiyor. Pro match sıkışarak girmede ikinci sırada, match ve magnum pelletleri ise çok tatlı bir sıkışmayla kolaylıkla namluya yerleşiyor.


    75 metre mesafeye bu saçmaları denediğimde match ve magnum pelletlerin daha istikrarlı sonuçlar verdiğini gördüm.Tabi bulunduğum mekan itibariyle destek alacak yer bulamadığım için bu atışlar ayakta ve açık nişangahla gerçekleşti. Kesin sonucu dürbünle yapılan atışların vereceği muhakkak.


    Promatch ve promagnum pelletlerin etekleri oldukça kalın yapılmış ve sert. Dün promatch ile klasik match saçmasını benzer yapıda oldukları için evde denedim. Eski pin pon raketine atış yaptım. Arkasına da kullanmadığım eski eşofmanımın altını katlayarak yerleştirdim. Promatch raketi deldi ve oldukça kalın pamuklu kumaştan eşofmanın 3 katını deldikten sonra durdu. Klasik match pelleti ise raketi deldikten sonra eşofmanın 6 katını delerek ancak durdu. Üstelik ezilmişti. Bana klasik tip saçmalar sanki bu tüfeğe daha uygun gibi geldi.

    Kovanlar çok kaliteli. Yanlış görmüyorsam nikel kaplı diplikleri. Vallahi bravo. Ben de kendi fişeğimi dolduruyorum ama Ankara'da böyle kovanlara rastlamak daha mümkün olmadı. Ağız kapamasını masa matkabıylamı yapıyorsunuz yoksa klasik el makinesiyle mi? Bir de barut ne marka? Selamlar.