Hatsan Alfamax'da İlginç İsabet Sorunu

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Değerli arkadaşlar,


    İki gün önce Ankara'daki bir bayiden Hatsan Alfamax modeli 5,5 mm yaylı bir tüfek aldım. Elimde halen AT44 modeli bir Hatsan var. Elde bir de yaylı olsun hesabı silahı aldım. Şehir yerinde kış kıyamet atış yapacak yer kolay bulunmadığı için ilk atışları balkona koyduğum eski ve büyükçe bir ajandaya yaptım. Mesafe 6-7 metre civarıydı.


    Bu kadar kısa mesafe olmasına rağmen nişan aldığım noktanın 7-8 cm sağında toplandı vuruşlar. Sandalyenin üzerine yastık koyarak destekli atış yaptım sonuç değişmedi. Bu atışları yaparken gez tam merkezdeydi. Pelet markası değiştirerek yaptığım denemelerde de sonuç değişmedi.


    Bunun üzerine gezi sola aldım hem de tamamen. Merkeze bu şekilde ancak yaklaşabildi vuruşlar. Silahı alırken namlu piston hattının aynı düzlemde olmasına, namlu deliğinin hem arka hemde önde tam merkezde olmasına özellikle dikkat etmiştim. Silahta bu yönde kozmetik hata yoktu. Atışlara ara verip namluyu kırdım ve bir yere silahı sabitleyerek namlunun gördüğü yer ile nişan hattının doğrultusuna baktım aynı idi.(Bunu yaparken gezi yine merkeze aldım)


    Gezin sıfırlandığında tamamen sola dayalı görüntüsü namlu hattıyla çok absürd bir görüntü oluşturduğu için daha fazla dayanamadım ve aldıktan 5 saat sonra silahı bayiye geri götürdüm.


    Bayi arkadaşım hiç sıkıntı çıkarmadan ambalajından yeni çıkardığı bir diğer alfamax ile silahı değişti. Ben o heyecanla eve dönüp atış yaptığımda inanılmaz bir şekilde bu tüfekte de aynı vuruş hatasının olduğunu gördüm. Sanki ikizini almıştım silahın.


    Bu sabah arazide atış yapıp bir de bu şekilde durumu incelemek için şehir dışına çıktım. Hedef kağıtlarına yaptığım atışlar bir önceki tüfeğin tamamen aynısıydı. Hani silahı gözümün önünde değiştirmeseler aynı silahı verdiler diyecek durumdaydım.


    Acaba ben mi hata yapıyorum derken bir polis ekip arabası geldi yanımda durdu. Bölge Jandama bölgesi olduğu için şaşırmıştım. Gerçi hiç durumu yadırgamadılar. İzah ettim vaziyeti. "Bir-iki atış da biz yapabilir miyiz" dediler ben de 'buyrun' dedim. Gezi bu sırada bilerek merkeze aldım. Ve silahın bu şekilde vurmadığını da söyledim memur arkadaşlara. Üçü de atış yaptı 10 metre ötedeki yarım litrelik şaşal şişesine. Hiç birisi vuramadı. Sonra gezi bir önceki tüfekte olduğu gibi sonuna kadar sola çektim. 'Bir de böyle deneyin' dedim. İçlerinden birisi iyi atıcıymış. iki kişi karavana attı ama üçüncü memur üç atışta da hedefi vurdu. Ancak o bile silah "böyle vuruyor da gez çok biçimsiz duruyor bu haliyle" dedi. Teşekkür edip ayrıldılar. Bende soluğu tekrar bayide aldım. Elinde başka Alfamax olmadığı için silahı fabrikaya göndermesini rica ettim. Paketin içine de durumu anlatan bir yazı iliştirdim. Gezide özellikle sola dayalı bir şekilde bıraktım.


    Bakalım ne olacak. Ben namlu ve nişan hattı görünürde uyumlu olduğu halde bu kadar kısa mesafeden bu kadar sapma yapan bir örneğe hiç rastlamamıştım. Üstelik daha öncede yaylı hatsanlarım olmuştu. Çok merak ediyorum silah nasıl gelecek fabrikadan.


    Ne dersiniz bir silah namlusunda eğiklik, gez ve arpacğında yamukluk namlu merkezinde kaçıklık olmamasına rağmen nasıl bu kadar sapma yapar? Ve aynı modelde iki tüfekte aynı hata nasıl tekrarlanır?

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen airman ().

  • yazının tamamını okumadım ancak dürbün yada reddot takıp tekrar gurupman yapın nişangahta sorun olabilir

    Hatsan Striker Edge .22 / Zoraki HP 01 Ultra .177 / SA Jericho 941 / Crosman 1077


    Hatsan AT44 / Webley Raider 10 / Hatsan Mod 85 Sniper / Hatsan Mod 99 / Hatsan Mod 25 Supertact / Stoeger x20 / Remington AirMaster 77 / Gamo P900 / Gamo PT80 / SMK P17 / Walther ppk

  • Nişahgahlarda sorun yok. Gez merkezdeyken namlu kırıldığında aşağıya bir çizgi çektiğinizde tam pelletin merkezinden geçiyor. Arpacıkta da bir yan eğik duruş yok. Şu kadarını söyleyeyim. Gezi sola tamamen çektiğimde namluya yukarıdan baktığınzda o şekilde sıfırlamanın olabileceğine inanmak atış yapmadan mümkün değil. Çok ama çok garip bir durum.


    Yukarıda da belirttiğim gibi namluyu kırıp namlu ekseni ile nişan hattını örtüşüp örtüşmediğini kontrol ettim. Dik bir hatta baktığımda namlunun sağa değil direk nişan alınan noktaya baktığıını gördüm. Buna rağmen atışlar aşırı derecede sağda...

    • Official Post

    farklı paletlerle denemenizi önerirdim.
    namlunun merkezine tam ortalanmamıs bir gez de olabilr. bende bir dönem mod125 imle aynı sorunu yaşadım dürbün takınca cok fark edilmesede bu durumu biliyordum paletleri deiştirince sorun çözülmüştü.mod99-mod95 alfamax gibi silahların 5.5mm ini pek sevmiyorum çok düşme yapacaktır. top atışı gibi atarsınız uzaklara eğerki imkanınız varsa 4.5mm le değiştirin derim.
    hem paletleri cok uygun hemde hızları fena sayılmaz.

    agt agtagt

  • İki silahın da namlusunda eğiklik olabilir. Namlu çok hassas bir şey olduğu için milimetrik bir eğiklik bile hedefi çok etkileyebilir ve bu eğikliğin gözle görülebileceğini sanmıyorum. Her iki silah da aynı partinin malı olabilir. Bunlar benim şahsi görüşlerim :) Tüfekleri göndermemiş olsaydınız namlu içine lazer tutarak ya da su terazisi gibi bir şeyle eğiklik olup olmadığı anlaşılabilirdi belki.

    Hatsan Mod 95 sas .177 + 3-9x56 tasko
    Ekol viper 4.5''
    Tanfoglio Witness 1911


    Milli ülküye, tam bir
    bütünlükle yürümekte olan Türk milletinin, büyük
    millet olduğunu, bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha
    tanıyacaktır. ~Mustafa Kemal Atatürk~

  • Atışları farklı pelletler deneyerek de yaptım. JSB, RWS, Gamo...Silahların aynı partiden olduğunu biliyorum. ancak her ikisinde de sağa çekme...Ben namlu ağızlarından da kuşkulandım. Hiç özenmemişler açıkçası. Crown filah hak getire...Yani AT 44'üm ile karşılaştırınca kızmadım desem yalan olur. Namluda gözle görülür bir eğiklik yok. Işığa tutup baktığımda dümdüz gözüküyor. İç kısımda bir dalgalanma harelenme de yok.


    Dedim ya ilk defa böyle bir olayla karşılaştım. Hatsan 95 vardı bir ara bende kardeşime verdim. Son derece iyi atışı vardı. Hatsan'ın striker modelini kullandım bir hafta önce. Gezle hiç oynamadan 25 metre mesafeden ayakta ve üstünkörü desteksiz yaptığım atışta üç pelleti 3 cm daire içine soktum. Tetiği quatro filan bile değildi. Bakalım fabrikadan nasıl bir yanıt gelecek. Umarım 'siz silahı zaten sıfırlamışsınız ellerinize sağlık deyip' olduğu gibi geri göndermezler. :P