shooter54 adlı kullanıcının mesajları

    Diana p1000'i ürettikten 3 yıl sonra Hatsan Galatianı piyasaya sürdü.
    Diana p1000 de hızlı dolum özelliği olmamakla birlikte Diana'nın ilk pcp tüfeğiyken Hatsan 2008 den bu yana pcp tüfek üreten bir firmaydı.
    Diana daha ilk üretiminde belli bir kalite standardını yakalamışken Hatsan üzerimizde deneye yanıla (2008-2014 arası) yine belli bir mesafe kaydetti.
    Diana bir modeli 20 yıldır aynı kalitede üretmeye devam ederken, Hatsan aynı tüfeği s,lw,lwx,sb,w,88,99,1000x...... şeklinde boyayıp boyayıp satar.
    Hatsan sadece havalı değil ateşli sektöründe de olduğundan yivsiz av tüfeklerindeki bloğu bahsettiğiniz model pcpsne uyarlamış, Diananın bildiğim kadarıyla o taraklarda bezi yok.

    Hocam, benim kullandığımda yıl 2011 tetik T06 idi ve tetiği ben çok sevmiştim. Problemleri gözleyince forumda ve forum dışında araştırmaya koyuldum ve bahsettiklerimin kronik problemler olduğunu tespit ettim. Kurma kolu için fazla çözüm yok malesef tasarımın iyileştirilmesi gerekiyor ancak o ringin çözümü iki ince pul. Açıkçası son 1 yıl içinde üretilmiş bir 350 magnumu elime almak denemek atış yapmak her şeyine rağmen sahip olmak isterim çünkü bana göre segmentinde en iyisidir.
    Mail konusunda sonuna kadar haklısınız tüketici olarak haklarımızı bildiğimiz kadar geri dönütte vermeliyiz. Ancak kalite kontrol konusunda Diana sanırım Diğer Alman werihrauch'a göre biraz zayıf kalıyor.


    350 magnumu bizzat kullandım kesinlikle çok keyifli ve dengeli bir tüfek, aynı zamanda diğer magnum yaylılara göre hafif. Hafif olması isabeti olumsuz etkileyeceğini düşündürsede iyi bir mühendislikle o yüksek stork oranına, o uzun namlu ve güçlü yaya rağmen isabetini koruyor. Yalnız sıfır alıp kullanmaya kalktığınızda biraz üzebilir çok küçük bir ayrıntı gibi görünse de yıllardır kronik olarak bir takım sorunlarla geliyor.
    Kurma kolu iki parçadan oluşuyor ve zamanla kolun bağlantı yeri silindire sürtüyor bunu sesten anlıyorsunuz.
    Bir diğer handikapı ise namlu o ringinin yuvası çok derin işlenmiş ve fabrikanın koyduğu o-ring namlu kapandığında transfer deliğinin etrafını tam olarak öpmüyor bu da hava kaçağına, stabilitenin bozulmasına neden oluyor. Uygun ölçüde ince bir veya iki pul bu sorunu tamamen çözebilir. Pellet yükleme noktası yüklemeyi kolaylaştırmak adına açılı işlenmiş ilk etapta acaba bir hata mı diye düşündürebilir.
    Uzun nalmusu strok oranını düşünerek üretilmiş, piston silindiri içinde sıkışma noktasını transfer deliğinin bulunduğu bölgeye kaydırmak adına çok güçlü bir magnum yay düşünülmüş, lock time'ı uygun düzeyde tutmak adına ağır solid pelletler kullanılmazsa isabetinden taviz vermiyor. Benim şahsi fikrim ve tecrübem 16 grainin uygun olduğu yönünde.
    Bahsettiğiniz gibi Tom tarafından tasarlanmış bir model ve ilginç bir şekilde kendisi 4,5mm öneriyor. O da yüksek ağırlık yerine pelletin namluyu daha çabuk terketmesini tercih edenlerden.
    Son olarak diana namlularında dikkatimi çeken bir nokta da yiv-setlerin normalden daha keskin olması bu tüfek için de geçerli, piyasadaki Diana pelletleri incelendiğinde jsb türevlerine oranla daha sert bir alaşımdan üretildiği gözleniyor. Keskin yivler sert pelletlerle daha verimli olur mu orasını da denemek lazım.

    Aynen dediğiniz gibi Ferhat hocam güzel belirttiniz, tüfek dipçikten iyi yaslanıldı mı önden kesinlikle kavranmamalı denge noktasının altından düz bir şekilde destek yapılması yeterli oluyor. Tom Gaylord adında bir adam 90'lı yıllarda topçu bataryalarından esinlenerek oluşturduğu bu tekniğe Artillery Hold adını vermiş, bu sisteme göre tüfek her atış esnasına bir salınım yapıyor ve lock time doğrultusunda pelleti kendi haliyle stabil bi şekilde aynı noktaya gönderiyor.


    Denemek isteyen bir arkadaş olursa atış yastığını alsın önce namluya yakın bir noktadan destekleyip bir kağıda 5 li grupman yapsın, ardından aynı mesafeden aynı hedefe bu kez tüfeği denge noktasından (hemen önünden başlayarak tüfeğe göre 10-15 cm'lik bir fark olabiliyor) destekleyerek 5'li bir grupman yapsın aradaki fark her şeyi özetleyecektir.
    En isabetli ve kaliteli yaylılar incelendiğinde denge noktasının daha gerilerde olduğu açıkça görülüyor.
    Konu dampa benimki biraz konu dışı oldu ama aklıma gelmişken değinmek istedim :)

    Ohhooo ne 2 ne 3 gider gider gelir sarkaç gibi


    Kesinlikle, öne vurur arkaya vurur üste alta titrer hocamın dediği gibi sarkaç gibi. Dampanın en büyük faydası ayar kaçırmaktan ziyade titreşim önleme özelliği. Yaylı tüfeğin oluşturduğu birbiri ardına simetrik olmayan titreşimler dürbün tüpü içindeki moa ayarını bozabilir, merceklerin titreşimden düşmesine neden olabilir, hatta artıkıl dönmesine bile sebep olabilir. Mümkün olduğunca sıkı oturup mümkün olduğunca şoku absorbe edecek bir sistem düşünmüşler onu da dampada bulmuşlar, ancak buna rağmen bu titreşim bitiyor mu? Hayır.
    En az tepen yaylılardan biri lazdige sistemli bir tx200 bakın bu örnekteki.
    Dampa In Tx200 - YouTube

    İyi de yaylılarda tepme sadece geri yönde olmuyorki yay kırbaç misali çırpındırıyor güçlü tüfekleri. Videonun başında Diananın geliştirdiği Nitro Piston sisteminden bahsediyor, bu sistemde tepme yay olmadığından biraz daha tek yönlü (geriye) ayak bu sistem için geliştirilmiş olmasın

    Murat abi bir takımım olmadığından sebep uzun whatsap yazışmalarının dışındayım sanırım. Benim görüşüm de yazdığım gibi. Hayırlı olsun kolaylıklar dilerim.

    Hayırlı olsun, yerel bir takım için bir hobidaşımız tarafından kurulan, kendi düzenlediği yarışmada kendi kurallarını uygulayan ve bunu kitapçık haline getiren FTBRTURK oluşumu kendini federasyona dönüştürüyor sanırım olayın özü bu.


    Zaten olması gereken bir şeydi, söz gelimi UEFA'nın Türkiyedeki temsilcisi Fenerbahçe, Galatasaray veya başka bir futbol kulübü müdür? yoksa TFF'midir?


    Ancak ülkemizde hobi adına resmi bir temsilci olacağından insanların rızası önemli. Kavgayı kırgınlığı önlemenin en kolay yolu sanırım düzenlenen ilk ulusal ft'de genel kurul toplantısının yapılması. Ülkede hobiye sahip çıkanların bir araya geldiği bu turnuva toplantısında alınacak kararlar sanırım kişilerin kendilerininkinden daha az tartışılır olacaktır.


    Dikkate alınacağından emin olmamakla birlikte bu ülkede bir süredir bu hobiyi yapan elimden geldiğince organizasyonlara katılmak isteyen, her hangi bir gruba ait olmayan tamamen tarafsız bir hobici olarak benim fikrim de görüşüm de bu.


    Yapılmak istenenler çok güzel olmakla birlikte tarihin bir çok döneminde olduğu gibi burada da yapılacakların yöntemi her şeyin kaderini belirleyecek görüşündeyim.

    Ben şahsen ihtiyaçlarım olduğunda bunları ayrı ayrı almak yerine biriktirip tek kalemde satınalmayı tercih ediyorum. Böylece 5 kalem mal almışsam kargo ücretini mal başına 1tl'ye indiriyorum.

    Şişenin dibinden ateş etmenize rağmen kıramıyorsa güvenli bir hatta düz tetik düşürün sonra da pelletin gidişini görüp görmediğinizi veya ne kadar düşme yaptığını gözleyin.
    Pellet giderken görünüyorsa veya çok fazla düşme yapıyorsa güç problemi vardır.
    Güç Düşmesine sebep olacak durumlar;
    -Yayın kırılması
    -Piston keçesinin yırtılması
    -Namlu o ringinin zedelenmesi
    Yay kırsa bile dibinden şişeyi kırması gerekir, böyle bir problem varsa Hatsan teknik servisi ile bağlantı kurup tüfeğin faturasıyla beraber "veliniz" aracılığıyla kargolayabilirsiniz genç arkadaşım.

    Sadece işaretler yani "up-Down veya Left-Right" ifadeleri mi yanlış monte edilmiş yoksa döndürme yönleriyle ilgili bir yanlış mı var acaba?

    shoter54 , acaba aynı etki yeni nesil pistonlu tüfekler içinde geçerli mi.atac ya da vortex gibi?


    Vortex sistemde pistonu iten yay yerine sıkıştırılmış hava sonuçta piston ve keçesi varsa yağlanmıştır, eğer petrol bazlı bir yağ ile piston etrafı yağlanmışsa dizel yapar mutlaka. Anlamak basit atımdan sonra koku ve duman varsa dizel yapmış demektir.
    Dizel etkisini en aza indirmenin yolu ise sentetik gres kullanımı. Dizelleme gücü arttırır ama stabiliteyi bozar güçlü tüfeklerde kundak vidalarını atar üzerinde dürbün tutmaz.

    bugün Hatsan at-44 s 10 sentetik delikli kundak ayalanabilir dipcik siparişini verdim sizce seçimim nasıl ve birde dürbünü hemn takmalımıyım biraz beklemelimiyim


    Güle güle kullanın fiyatına oranla çok güzel tüfektir at44 kundak tercihiniz de güzel olmuş. Dürbünü hemen takabilirsiniz bi sakınca yok. Belli bi atış bekleme olayı yaylı tüfeklerde oluyordu dizel etkisini kaybetsin diye. Keyifli atışlar :)