Mühendis adlı kullanıcının mesajları

    Konuyu açarken ki düşüncem insanları birazda olsun düşünmeye sefk ederek Atıcılık- Avcılık konusuna falsefi yönden bakmak, ve bu konular hakkında bir kültür, ortak bir bakış açısı kazandımaktı (brain storming). Kişilerin avcılık maceralarını anlatarak bu spora zarar vermek değildi.


    Bu bağlamda sayın MASTER ın yazısına teşekkür ederim. Bakış açısını yaşanmış bir olayla güzel örneklemiş.


    Amacımız burda karga veya saksağanın zararlı bir yaratık (ki doğada hiçbir yaratık gayesiz yaratılmamıştır) olduğu ve vurulması CAİZDİR fetvası çıkarmak değil, Atıcı-Avcı-Katil terimlerinin taşıdığı anlamı derinleştirmek, bir kalıba sokmak.


    Kargalar hakkında çıkacak "Caizdir" fetvası benim gibi birçok kişinin vicdanınıda rahatlatacaktır sanırım :)



    Not:Hayatımda sadece 2 tane canlıyı vurarak öldürdüm. Nedense balık tutmayı "öldürmek" olarak hiç düşünmüyorum. Ben atıcıyım, henüz avcı olmadım.

    ilk seferinde vurunca biraz içinde üzüntü acaba yanlış mı yaptım sorusu oluyor. alışınca çocuk oyuncağı gibi geliyor.


    İçimden bir ses "Yapma" dedi deriz. içimizdeki bu ses aslında vicdandır ve vicdan herzaman doğruyu söyler. Acaba artık üzülmemeye alışmak vicdanın öldüğü manasına geliyor olabilirmi?

    Ben 50m ve 100m guruplarını (belki 150m) guruplarını merak ediyorum. Satın alanlar bizi çok bekletmeyip guruplarını paylaşırlarsa sevinirim.

    Evanixler gelmiş galiba. Fiyatlarda fena sayılmaz. Alan birileri yorum yazarsa sevinirim. Güç, gurup, kalite?

    Bu sabah hava çok güzel ve güneşli idi, tatili de fırsat bilip saat 8:30 civarı ormana çıktım. Heryer çiğ di, kuşlar cıvıldıyor, yerden çıkan buharlar ince bir sis tabakası oluştuyor, güneşin parlak ışığı yeşili başka bir güzel gösteriyordu. Rüzgar atış için idealdi, hiç yaptak kımıldamıyordu. (Buraya kadar edebiyat)


    Yaklaşık 50m ve 90m ye 1.5lt lik pet şişe yerleştirdim. Önce 50m ye atış yapdım, sonra 90m ye atış yaptım. Birkaç atış sonrasında hedef noktamı buldum ve sonrasında 3 de 3 hedefi vurabildim. (Ne olduysa bundan sonra oldu).


    Yaklaşık 90m de çam ağacının tam tepesine bir saksağan kondu ve beklemeye başladı. "Lütfen beni vur" der gibiydi (yüksek tahrik). İçimden bir ses (melek olmadığı kesin) "Hadi bir atışyap, hadi" dedi. "Neden? niçin?" sorularını düşünmeden tüfeği doğrultup ateş ettim. Saksağan ağaçtan aşağı doğru yuvarlandı.


    O an içimde başka bir ses "Neden? niye yaptın?" sorularını soruyordu. Ağacın yanına gittiğimde yerde öyle yatıyordu. "Köpekler yer" düşüncesi ile onu orda bırakıp geri dödüm. Nerdeyse ormandaki bütün saksağanlar oraya toplanmış ötüşüyorlardı. Sanki bana beddua ediyorlardı. Bu sırada, kuşu vurduğum aynı nıktaya yeni bir saksağan kondu. O ses yine "Hadi birdaha" diyordu. Ama bu sefer olmaz demiştim kendi kendime.


    Şimdi soru şu: Ben bir atıcı mı? Avcı mı? yoksa katilmiyim?


    Atıcı: Belirli bir hedefe belirli kurallar içerisinde atış yapan kişidir


    Avcı: Yemek ihtiyacını giderebilmek için zaruret ölçüsü içerisinde bir avı vuran veya Malını gelebilecek zararlardan koruma adına zararlıyı vuran kişidir.

    Katil: Zevk için, veya öfke kin duyguları ile Yaratıcının bir şaheserini ortadan kaldıran vuran kişidir.


    Bu üç tanımı doğru kabul edersek ben katil oluyorum. Eti yenmeyen, bana veya ormana zararı olmayan bu varlığı vurmanın mantıklı bir açıklması yok. Bir insanı vurmak ile bir kuşu vurmak arasındaki fark nedir?


    Taksimde sokakta resim yapan bir ressamın eserini gidip yırtmak ile Picasso nun bir eserini yırtmak arasında fark varmıdır? Biri ucuz biri pahalı.


    Siz atıcı mı? avcı mı? yoksa katil misiniz?





    Not: Karga ve saksağanlar av hayvanı olmadığı ve tarım zararlısı gurubuna girdiği için vurulmasında kanunen bir sorun yok diye biliyorum.

    Biraz hesap yaptım ve ağırlığı artırmak için kurşun dökme fikri çok da mantıklı gelmedi.


    Kurşunun özgül ağılığı:11.36g/cm3
    Demirin özgül ağırlığı : 7.87g/cm3


    Orjinal ağırlıkta açılan deliğin derinliği :8cm, Çapı: 1cm olsa


    Delik hacmi=(0.5x0.5).3.14x8 = 6.28cm3 yapar


    Eksilen ağırlık = 6.28cm3 x 7.87g/cm3 = 49.42g


    Kurşun ağırlığı = 6.28cm3 x 11.36g/cm3 = 71.34g


    Bu yöntemle ağırlık 22g artırılabiliyor. Buda istenen modifiye için yeterli değil sanırım.


    Dersimiz burda sona ermiştir :)


    Saygılar

    " tüfeğide aynı şekilde modifiye ettim , yay ucu ağırlığı 105gr dan 214gr ma çıktı yay ucu ağırlığını yeniden imal ettirdim ve olabildiğince yoğun bi parçadan(pirinç) yaptırdım"


    Sayın hocam,


    Prinçten yeni bir malzeme yaptırmak yerine, orjinal malzemenin içini olabildiğince büyük çapta delip içine kurşun dökseydiniz istediğiniz ağırlığı daha pratik ve ucuza artırmış olmazmıydınız. Aynı zamanda orjinal yay tutucuyuda kesmek zorunda kalmazdınız.


    Benim aklıma gelen ilk çözüm yolu bu olurdu. Hesap kitap yapınca mantıklı olurmu bilemem.


    Paylaşım için teşekkürler. Birde atış yaparken ki bir video görüntüsü ses ve tepme hakkında çok daha bilgilendiri olacaktır. Bekliyoruz


    Saygılar

    Sayın Mustafa Abi,


    "Silindir hacmi en büyük olan Patriot dur" demişsiniz. 350Mag ın piston çapı 28mm ve Patriot'un 30mm diye yazmışsınız. Bildiğim kadarı ile pistonu en uzun olan Diana 350, yani piston hacmi en büyük tüfek diye biliyorum.


    Patriotu hiç görmedim bilmiyorum, bu konu ile ilgili teknik açıklama yaparsanız sevinirim.


    Saygılar

    Diana özellikle 350Mag gerçekten yaylılar içerisinde en iyilerden birisi. Hayırlı uğurlu olsun, isabetli uzak mesafe atışlar. Allah pazularına derman versin :)

    Nacizane tavsiyem bu tür denemeleri büyütmesi olmayan (sabit) zoomlu dürbünlerle yapın. Lens ayarları kolay yapılıyor. Zoom lu dürbünlerde lens ayarları bir karıştımı netliği bir türlü yakalıyamıyorsunuz.


    Ucuz bir zoomlu dürbünü böyle harcadım.


    Saygılar

    Benimde benzer bir deneyimim olmuştu.


    Bende saç kılı kullandım, arkdaşın belirttiği gibi yapıştırıcı ile uçlardan yapıştırdım. tam 90 derece ve ortalı oldu. Ekstra olarak ben kılları siyah siprey boya ile boyadım. Böylelikle saçın şeffaflığı önlenmiş oldu. Çok net siyah bir artı kıl oldu.


    Bu dürbünü 350Mag da kullandım ve belirli bir süre sonra artı kıl koptu. Sanırım boya saç kılını çok sertleştridiği için darbe karşısında kırıldı. fakat çok ince güzel bir artıkıl olmuştu.


    Yeni denemeler yaparsam ilave ederim.


    Kopmadan önceki gerçek saç artı kılım.
    [Resim Engellendi: http://img511.imageshack.us/img511/1528/dscf2599resizerd9.th.jpg][Resim Engellendi: http://img511.imageshack.us/images/thpix.gif]


    Boyarken kıl üstünde boncuk boncuk toplandı ve mildot dürbüne benzedi.

    Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkürler. Buluthan'ın sürekli söylediği bir söz var "Alet işler el öğünür" diye. Tüfek kaliteli olunca geriye fazla birşey kalmıyor.


    Neden bilmiyorum ama ayakta desteksiz atışlarım desteklilere göre dah iyi çıkıyor. Guruplar bence iyi değil çünkü en azından 10 atıştan 10 uda kağıt üstünde olmalıydı.


    Sevgi ve sağlıcakla kalın