DIANA MARKA HAVALI TÜFEKLERDEKİ YİV-SET SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
    • Official Post

    KONU : SES HIZININ AŞILABİLDİĞİ TUNING YAPILMIŞ DIANA MARKALI SİLAHLARDAKİ DAR YİV VE GENİŞ SET'İN DEZAVANTAJLARI


    Bu konuyu değerli abim Üstad Ülkü bey (ihtiyar) " yiv - set " Başlıklı bir topic'de işlemişti,fakat o başlık altında yiv-set ler hakkında genel bilgiler ve ülkemizdeki mevcut yerli markalar ve ithal silahların yiv ve setlerinden,yiv ve set oranlarından bahsetmişti


    Ayrıca 17-mart-2007 günü Ülkü bey ile forum dışında bizzat bir sohbetimizde aynı konu üzerine fikirlerimizi paylaşmış ve bu tartışmamızdan DİANA marka havalı silahlarla ilgili ortaya çıkan " yüksek hızlarda (tuningli silahlar) pellet materyalinin kurşun (yumuşak) olması halinde,çok dar yiv ve çok geniş set'in pelleti namlu içinde çeviremeden,pellet eteğini daha namlu başlangıcında iken traşlayacağı fikrini belirten (benimde bu fikre katıldığım) ülkü bey " 'in teorisi bugünki buluşmamızda,Benim mod54 ile prometheus (plastik etekli) ve dynamic (kurşun ihtiva etmeyen,kurşuna göre bir miktar sert olan) marka pelletler dışında 3-5 civarı standart kurşun bazlı pelletlerlede atış yaptığımızda ispat edilmiş oldu.


    Tabi her silah meraklısının yaptığı gibi eve gelip akşam yemeğini yer yemez silah temizliğine geçtim.Daha bir gün önce konuştuğumuz konunun açıklamasını temizlik esnasında görmüş oldum ;
    Harbi takımını hazırlayıp önce namlu ağzından harbiyi soktum ve harbi ucu pellet yükleme yuvasından görününcede ucuna temizlik yağı emdirilmiş bezi harbi ucuna iliştirip geriye çekmeye çalıştım,ancak 5 santim çekebildim harbi sıkıştı ve benim geri itmemle (pellet yükleme yuvası istikametine) gördüklerim beni şoke etti.....


    Ciddi miktarda sıyrılmış kurşun parçacıkları pırıl pırıl parlıyorlar !!!! tabi hemen bir gün önce tartıştığımız konu aklıma geldi ve ben yeniden bezi değiştirip tekrar çektiğimde bu sefer harbi rahat geliyor ve ben namlu ucuna kadar harbiyi çektiğimde bu sefer kurşun kalıntıları yok denecek kadar az,ki o parçacıklarda namlu pellet yükleme tarafından gelen parçacıklar,sonrasında hemen tel fırça ucunu harbinin ucuna iliştirip temizliğe devam ettiğim.Özellikle kontrollü temizlik yaptım ki bu pellet eteğinin traşlanması namlunun neresinde gerçekleştiğini gözlemleyeyim;


    Sonuç şu ki namlu başlangıcında ilk 3 santimetrelik bölümünde oluşmuş.
    Bunu daha sonra prometheus pellet ile 3 atış yapıp harbi ile temizlik yaptığımda hiçbir problem yok,dynamic pelletlede deniyorum sonuç yine pozitif (pellet traşlanması) yok.
    Fakat standart pelleti koyup yine 3 atış yaptıktan sonra yine temizlik yapmaya kalkıştığımda gördüğüm ; Yine namlu başlangıcındaki ilk 3 santimlik bölümde pellet arkalarını namlu içindeki set'ler traşlamış....!!!


    Bu arada belirtmemde fayda var pelletleri sıkıştırılmış bir büyük pamuk yastığa sıktım ve pelletleri gözlemleme imkanım oldu; sonuç ilk iki tip (prometheus ve dynamic) pelletlerde set izleri doğal görünümünde iken,son 3 atışımdaki kurşun bazlı standart pelletlerde eteklerde bir iz yoktu sadece etek komple traşlanmış halde idi.


    Buradan çıkardığım sonuç; Diana marka Havalı tüfeklerdeki yiv set oranının Dünya silah Normlarına aykırı (geniş set çok dar yiv) olmasının sonucu,bu silahı ancak kendi standardı hızlarda kullanıp,tuning ile güçlendirmemek.
    Yada tuning yapılacaksa (yapılmışsa) yumuşak kurşun bazlı pellet kullanılmamalıdır.


    Aksi halde traş olmuş (dönmeyen ivmelenmeyen) bir pelletin her ne kadar namlu çıkış hızı yüksek de olsa (ki namlu çıkışındaki hızda yiv bölgelerinden boşa kaçacak olan havadan dolayı,güç düşer) uzun mesafe gidemeyip çok kısa mesafelerde enerjisini kaybedecektir.

  • mustafa abi şimdi ben diana 350 almayı düşünüyorum fakat senin bu deneyip yazdığın konu dianaya farklı bi bakış açısı kazandırdı bende yani iyi deyilmi diana namlusu bide hangi pelleti kullanıp hangisini kullanmasak daha iyi olur rws dedikleri diana farklımı veya 350 magnumun deyişik çeşit modelleri varmı alacağım zaman kafama takılacak bişey olmasın istiyorum değerli tecrübelerin için teşekkürler

  • bidiğim kadarıyla 'rws diana' diye geçıyor sadece 'dıana' değil

    • Official Post

    mustafa abi şimdi ben diana 350 almayı düşünüyorum fakat senin bu deneyip yazdığın konu dianaya farklı bi bakış açısı kazandırdı bende yani iyi deyilmi diana namlusu bide hangi pelleti kullanıp hangisini kullanmasak daha iyi olur rws dedikleri diana farklımı veya 350 magnumun deyişik çeşit modelleri varmı alacağım zaman kafama takılacak bişey olmasın istiyorum değerli tecrübelerin için teşekkürler


    RWS Alman Diana silahlarnın Amerikadaki,Uluslararası satıcısı,Diana yı satın aldığı da söyleniyor,


    Yukarıdaki yazımda bu namlu kötü demedim sanırım,Ultra Tuning sınıfı bir modifiye yapılması halinde,pellet i çeviremiyor,bunun dışında standart güçlerinde oldukça isabetli bir namluya sahip.

  • İncelediğim Hatsan mod 125'te de yiv araları çok ince bir yapıya sahip ,bu inceliğin yanında oldukçada derin ve mevcut bu derinliğe pellet uçlarının yetişip namluya oturması çok zor ,bunu aşırı yumşak pellet kullanımıyla aşılır gibi düşünülsede tüfeğin mevcut olan gücü yumşak ucları ilk tura gelmeden bitiriyor ,traşlanmış pellet etekleri jikroskobik etkiden uzak ani hızlanmayla karşı karşıya gelidiğini düşünüyorum doğal olarak ,ben bir tüfeğin namlusuna bakarak yazdım bunları arkadaşlar yorumumdaki hata elimdeki materyalden kaynaklı olbilir

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen avcihoca ().

  • O zaman benim tüfeğim de mi traşlıyor :(( Hangi paleti kullanalım Mustafa abi, ne önerirsiniz?


    Safir T14 Uzun Kundak Ayarlı Dipçik + Tasco 2x8x32


    War doesn't determine who is right but who is left...

    • Official Post

    O zaman benim tüfeğim de mi traşlıyor :(( Hangi paleti kullanalım Mustafa abi, ne önerirsiniz?

    Senin endişe etmene gerek yok,çünkü 5,5mm de ve 4,5mm de yiv derinlikleri aynı,dolayısıyla,% olarak setler 4,5mm pellet de yeterince derinden kesebiliyor ve ayrıva 4,5mm pelletin hafif olmasıda bu konudaki endişeleri yok ediyor.

  • değerli bilgileriniz için teşekkür ederim konuya bişeyler eklemek isteyenler varsa memnun olurum yazılarınızı merakla okuyorum bide bu gün mercanda tüfeklere baktım çoğunlukla weihrauch var diana weihrauch kadar tutulmuyormu tutulmuyorsa neden weihrauch dahamı kaliteli saygılarımla.

    • Official Post

    Weihrauh Türkiye distribütörü Meydan av'ın Mercan da 2 tane,karaköy de 2 tane,istanbul da toplam 6 - 8 tane mağazası var,oldukça kaliteli bir silah,Diana da ondan geri kalmaz,burada sorunuzun doğru yanıtı,Meydan avın,AvDoğa ya göre daha ağresif bir pazarlama yöntemi izliyor olması.

  • Tam anlamadım ama benimkin de yokmuş beni bu kısmı ilgilendiriyor :thumbup:


    Safir T14 Uzun Kundak Ayarlı Dipçik + Tasco 2x8x32


    War doesn't determine who is right but who is left...

  • mustafa abi sizi daha tanımadan baya sevdim abi ayrıca sitedeki bazı arkadaşları ve abileri inanın anlatsanız yazsanız hiç üşenmeden sabaha kadar okurum yazılarınızı paylaştığınız bilgileri baharda bi buluşma olacaktı ama ertelendi galiba sizlerle en yakın zaman da tanışmak isterim(konu dışı oldu ama içimden geldi napıym) smile.png

  • mustafa bey merabalar mesela mod 54 4.5mm ve 5.5mm silahta sadece namlu mu farklı mesela 4.5mm namluyu 5.5mm ile değiştirsem olurmu transfer delikleri aynımı ben mod 54 almayı düşünüyorum yakın zamanda ama namluyu hw namlu ile değiştirmeyi düşünüyorum hw bayilerinde sadece namlu olarak satılıyormu acaba ve nasıl olur bu şekilde olurmu teşekkürler. :thumbup:

    Weihrauch hw 97 k 4.5 mm. ;tufey#

    • Official Post

    Namlu değişimi olur ama ama basit bir iş değil,namluyu iç piyasadan temin edemezsiniz,ancak yurt dışından alabilirsiniz,altta verdiğim linkten satın alabilirsiniz,doğrudan adresinize gelir,


    Parça numarası BRL 176 : http://www.gunspares.co.uk/sho…972&cat=Barrel+Blanks

  • Daha alamadan soğudum bu mod 54 ten halbuki rüyama giriyordu(şaka değil)Ah bu yivset ah...

  • yiw set gibi sorunu olsa sanırım 100-150 metre grubları yapamaz. bence sorun yok.hatta en iyi namlu diyebilirim.ne derler haticeye değil neticeye bak.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

  • Daha alamadan soğudum bu mod 54 ten halbuki rüyama giriyordu(şaka değil)Ah bu yivset ah...

    Girişte konunu modifiye edilmiş ve ses hızını aşan mod54'lerle ilgili olduğu belirtilmiş. Bu konu bir mod54 almamak için sebep değil.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

    • Official Post

    Zaten 5,5 olarak ne 460Magnum nede Mod54 yok şuanda Türkiyede, ancak ikinciel olabilir, ve bu konu dikkatle okunursa anlaşılacaktır, yiv-set lerde tercih edilen yiv-set % oranları ultra modifiyeye tabi silahlarda hafif pellet kullanılması halinde mermi tıraşlaması yaşanıyor, aksi halde H&N Baracuda yada Diana High Power gibi 21grains lik pelletlerde bu sorun yaşanmaz, yani silahın namlusunda isabetsizlik gibi bir sorun yok.

  • bu konuyu iyi okuyalım , iyi anlayalım Dianalar Ülkemizde satılan en kuvvetli , en kaliteli ve en pahalı yaylıların basında gelıyor , bugun ben elimdeki standart 350 magnum ile 100 metreden 4 atış 1 ıska 3 şişe vurabiliyorum , bu üfekler küçümsenmeyecek kadar kaliteli ve istikrarlı tüfekler ,standart güçleri bile gayet tatmin edici , Türkiyede iyi bir yaylı alınacaksa bu ya DİANA ya WEIHRAUCH dır, gerisini tartışmam bile.

  • Forumda yazılanları okudukdan sonra Diana gercekden kaliteli havalı tüfeler üretiyor diyebilirim ama fiyatları bana göre çok pahalı benim bu kalitede bir havalı tüfek alıp kullanmam imkansız gibi u½%; fakat ilerde fırsatını bulur bulmaz alıcam .. :thumbup: