ÇATÜS B36 nasıl bilirsiniz?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Dürbünlü atış denemedim,amacım sadece tutukluk yapıp yapmadığını anlamaktı :) pcpnin üzerindeki dürbünüde söküp buna takmak istemiyorum ama uygun zamanımda yeni bir dürbün almayı bende düşünüyorum,tahminen 60 - 70 metre mesafeden gez+arpacık ile şişe boyutlarındaki nesneleri bulmak zor olmuyor,tüfeğin menziliyse çok daha fazla,epey uzak mesafelere nişan alıp sıktığımda gözle görülür bir düşme olmadığını farkettim ama tabiki bunlar bağlayıcı değil,önümüz yaz,bol bol grupman çalışması yaparız :) ,denediğim kadarıyla da Karamizah'a katılıyorum,peki Sn.Karamizah bunun yivli şokunu nasıl temin edebiliriz?Dürbün için de tek parça ayak yeterli midir?

  • şu 250 metreye bir atış videosu koysanızda bir görsek . 150 metreyede fitim .


    [Resim Engellendi: http://i56.tinypic.com/2vwgshs.jpg]



    181 metre. çatıya 1 metreye 1 metre levha koysanız aşağıdan göremiyebilirsiniz. çatıda babanız olsa aşağıdan tanıyamazsınız

    S410

  • Üstad forumdaki eski konulardan anlaşıldığı üzere yivsiz av tüfeklerinde hepimizden çok daha bilgilisiniz,sizce başarılı bir barut - kurşun kombinasyonu,sıradan bir 36 numaralık namludan iyi bir çıkış hızıyla fırlasa 200 metre üzerine istikrarlı bir vuruş yapamaz mı?

  • estağfurullah öyle bilgili falan değilde mecburen çok uğraşmış biri olarak yorumlayayım.


    zamanında poligonda antreman dan sonra bu tür değişik şeyler denerdik antrenör ve hocalarla. mesela 50 metrede sigara paketine 24 gram 9.5 numara saçma atıldığında 3 tanecik değmezmi değmiyor denedik.


    ateşli yivsiz bir tüfekle 200 metre ve üzeri fantazi olacaktır. 50 metreye kadar ideal mesafelerdir. iş kulelerini yakından gördüğünüzü düşünerek (gerçi fotodada belli) bahsi geçen mesafeler çok çok çok ama çok uzak mesafelerdir. emin olunki 30.06 , 308 , 7mm gibi fena olmayan yivli kalibrelerle bile avda öyle 200 metrelere falan atılmıyor .

    S410

  • Katılıyorum sözlerinize,ben de 30 35 metre mesafeden 10 numara saçma ile şişe kıramadığımı biliyorum(12 numara,51cm kaval namlu) ;( ,ama aynı silahla yaklaşık 90 100 metre mesafeden biraz da eğimli bir arazide 3 adet siyah bira şişesini patlattım,ha isabet yüzdesi derseniz 3 şişeye karşın 3 kutu kadar fişek gitti :) silahında sadece arpacığı ve namlu üstü şeridi var,nişan alınırken hedefi görmeden tetik düşürüyorsunuz,ama tüfeğin çok iyi dizayn edilmiş ve sağlam bir nişangahı olsaydı sonuç daha güzel olabilirdi,işte Çatüs B2 de o nişangah var,yivli şok ve dürbün de muhtemelen fayda sağlar diye düşünüyorum ama eğer incelemediyseniz bu tüfeği inceleyip izlenimlerinizi bizimle paylaşmanızı isterim,belki de yivsiz tüfeklerle ilgili çok kısa mesafede etkili düşüncesi hızlı kullanım amaçlı dizayn,saçma kullanımı gibi faktörlerin etkisinde gelişmiştir,hemen hemen arkadaşın söylediği mesafeyi ben .25 pcp ile gördüm ve artık şaşırmıyorum,ama biri de çıkıp 120 metreden domuzu hakladım,bi çaktım 90 metreden bıldırcını aldım derse bende gülerim,sonuç olarak mümkünse sizin bu tüfeği inceleyip deneyip fikir yürütmenizi isterim

  • Yapılan testler sonucu kurşun atışında etkili menzilin 200 metre olduğu görülmüştür.Silahımızın domuz avında 100 metrede; saçma atışında 50 metrede bıldırcın,keklik gibi uçarılarda av yapma performansı çok yüksektir.



    gibi bir yazı koymuşlar internet sitelerine. normal olarak herkes kendi malına iyi diyecektir. muhakkak ki güzel silahtır; ama 36 kalibre ile bahsettikleri mesafeler biraz zorrrr.

    S410

  • Ateşliler konusunda fazla bir tecübem olmadığını söyleyebilirim.Her ne kadar 12 ga tüfeklerim olsa da . Ama http://www.federalpremium.com/…llistics_application.aspx sayfasından indirdiğim programda 200 m de .410 için 120 cm düşme meydana geldiğini gösterdi tek kurşun 7 gram için.Yaklaşık olarak 1100 j enerji ile çıkıyor.220 j kadar enerjisi kalıyor.175 m de ise 80 cm düşme.Bir arkadaşım da Cahirgun'da aynı çalışmayı yapmış ve benzer rakamlara ulaşmış.O da Safir'i görüntüsü sebebi ile beğeniyor.O da Safir alıyor.Tabi ki Federal'in kendi fişekleri ile çıkan sonuç bu.YAF olunca ne kadar değişecek diye düşününce + / - % 15 olsa da yine kurtarır gibi geliyor.Bunun siparişini verdim kendi adıma , aklıma düştü ya bir kere.Deneyip görmek gerekiyor :) İlla alıp o mesafelerde ne yapabileceğini görmek gerekiyor :) Neyse , sipariş verildi üreticisine, söz ağızdan çıktı .71 cm poligon namlu şoklu ve 61 cm aynı.(tam terminolojisini bilmiyorum ama İşgören'de gördüklerim o şekildeydi). Aldıktan sonra dürbünü de koyup , havalıdan edinilen tecrübe ile sıfırlama ve orta mesafelerde nasıl sonuç alacağımı görmek istiyorum.Av için değil , sadece zevk , arazi atışı , hedef atışı.Rauf Usta'nın beyanı ise 190 adımda (max. ~ 150 m olabilir) karar şişeyi vurduğu yönünde.Ama denemekte fayda var.Koleksiyon veya atış zevki için ideal olabilir.Görcez bakalım.HAbib Bey ise 150 adımda iserahatça vurduğunu söyledi.Sonuçta sizlerin tecrübesine de saygı duyuyorum ve herhangi bir negatif olarak değil beyanım.Ama onlar da üstadlar ve tabi ki esnaflar da.
    Syg.

    AirRanger 80 (90) FAC Special Edition .25 RR Stock ;
    BKL; 6-24x50 Full Size Mill Dot Reticle;
    Webley Patriot 1. (.22);
    Zoraki Ultra HP-01(.22);
    SupremeMax 12 ga 61 cm Cantilever Optima 3-12x44 + 71 cm;
    Üzümlü Çifte 12 ga;
    Çatüs .410 ga 53 cm + 65 cm (7+1 Şarj.)x2;
    BKL Dovetail Riser&BKL ; 4-16x50 Silver;
    Ve BAR II Sırada :)


    www.emarstore.com

  • Zaten bu tüfekleri alan bizler bunları 30.06 niyetine almıyoruzki :) yivsiz ateşli tüfekten söz ederken etkin mesafe en son kriter olmalıdır diye düşünüyorum,dayanıklılık,malzeme kalitesi,dizayn,az sorun,az biraz estetik,kişisel zevk gibi faktörleri konuşmalıyız öncelikle,örneğin nişangahları aynı olan 51 cm slug namlu atıyorum bir Remington ile 51 cm slug namlu 200 300 TL lik yerli bir tüfeğin isabetlilik bakımından zerre farkı olamaz,olsa olsa ömürleri ve sorun çıkarma oranları farklı olur,36 numara da ince ve güzel bir çap,her açıdan hobi amaçlı ideal ve menzil bakımından da 12 numaradan birkaç adım daha önde,eğer bu silah görüntü bakımından içinize siniyorsa ve kalite sistem nişangah gibi vasıfları da iyiyse daha ne :) ustalarında deneyimlerine göre 150 metreyide net olarak vurabiliyorsa ne ala,valla 150 metreye kurşununu dosdoğru gönderen fişeği bulsam kapsülünden öperim ;şrofls;. şaka bir yana optiksiz haliyle 60 70 metreden bir şişeyi vurmaya olanak sağlayan yivsiz bir av tüfeği,iyi bir silahtır,bu bahsedilen mesafeler de yeni bir sayfadır bana göre,uğraşan düşmesini bilmemnesini falan da dikkate alıp onlarca denemeden sonra firmanın verdiği etkili menzil sınırının bile fazlasında isabet ettirebilir,ben epeyce düşmesi olan .25 pellet ile bunu gördüm,ama tekrarlamam için yine aynı eğimli sicim gibi,geniş orman yoluna gidip bir dünya atış yapmam lazım,bu bakımdan Sn.Karamizah'a katılıyorum,ama bu olay olsa olsa istisna olur,her koşulda her zaman geçerli olmayan bir yöntem ya da vasıf da zaten geçersizdir,havan taarruzu gibi atış yapmanın da alemi yok :) sonuç olarak Sn.Kafasi bize her koşulda yapılabilir olanı söylüyor,geçerli bir kanı

  • Cümlelerinden seçtiklerim ile sen bu hobiden beklediklerimi özetlemişsin.Hobiyi tanımlanmışsın benim gözümde :)
    Tşk.

    AirRanger 80 (90) FAC Special Edition .25 RR Stock ;
    BKL; 6-24x50 Full Size Mill Dot Reticle;
    Webley Patriot 1. (.22);
    Zoraki Ultra HP-01(.22);
    SupremeMax 12 ga 61 cm Cantilever Optima 3-12x44 + 71 cm;
    Üzümlü Çifte 12 ga;
    Çatüs .410 ga 53 cm + 65 cm (7+1 Şarj.)x2;
    BKL Dovetail Riser&BKL ; 4-16x50 Silver;
    Ve BAR II Sırada :)


    www.emarstore.com

  • Merhaba arkadaşlar;
    Ben de yıllardır ateşli silah kullanıcısı olarak bir kaç deneyimimi sizlerle paylaşayım. Kara avcılığı ve atıcılığa çocukluk yıllarımdan beri büyük bir ilgim var özellikle tek kurşun atışına. Dolayısıyla her çap av tüfeğiyle birçok kurşun attım ve avlanmışlığım var, Özellikle de 36 kalibrede güzel bir kurşun ve uygun bir tüfekle isabette yarışacak tüfek pek yok. Yıllardır kurşun atış yarışmalarına katılırım ve her girdiğim yarışmada derecelerim de mevcut ( en son olarak dün düzenlenen yarışmada 160 kişi de 6. oldum ) Uygun tüfek derken kurşun atacaksanız 51-55-61-65cm slug namlu bu iş için en ideali.kalibre olarak ta sırasıyla 36-20 ve 12 yarışmalarda itirazlar olması ve av amaçlı ben 12 kalibre tüfek kullanıyorum 65cm gez arpacıklı slug namlulu ayrıca av amaçlı 71cm mobil şoklu yedek namlusu var.Gelelim kurşun markalarına 2009 da mersin de 190 kişi arasında en iyi gurupmanı yapıp 1. liği aldığım kurşun yerli kurşun du fakat bu yıl yerlilerden bir verim alamayınca yabancı kurşuna dönmek zorunda kaldım. Çatüse gelince 2-3 yerde inceleme imkanım oldu yorumlarda hep iyi yönde benim çok hoşuma gitti atış yapma imkanım olmadı ama tüfek güzel ve kaliteli gez arpacığı kurşun atışı için gayet güzel ( arpacık ince ,hassas nişan alma olasılığı sağlıyor ) param olsa alacağım ilk 3 tüfek arasında 1. sırada çatüs 36 olurdu fikir verebildiysem ve çorbada tuzum olduysa ne mutlu bana

    sniper
    hatsan at44-10 lw + tasko 4-14x50 aoe ;tufey#
    rownix 12cal 71+slug namllu otomatik +;tuftabV#
    kral .22cal havalı
    sualtı:
    deepro marka ahşap zıpkın 107cm 16x18 çift lastikli omer excalibur kabza :thumbup:
    apnea marka 75 lik power point
    yılmaz marka 75 lik sniper

  • Kafalar denk olunca deneyimleri paylaşmak da zevk oluyor :) bana göre en doğru tercihi yaptınız,içiniz rahat olsun diye düşüncelerimi yazmaya çalıştım,ayrıca herkesin aynı noktaları keşfetmesi de güzel,Sn.Fatihmülayim inşallah daha iyilerini de alırsınız,Kafasi gibi sizin gibi ustaların yorumları çok değerli

  • Hayatında ateşli silahla hiç bir deneyimi ve tecrübesi olmayan birisi olarak ben eğer havalı silah deneyimim ile 110 mt de 10 cm e 10 cm büyüklüğünde ki bir hedefi 2 de 2 vurduysam o tüfekte bir keramet vardır.
    Gözlerime inanamadım tüfeği deniyorduk.Tabancatüfek forumunun bir buluşmasıydı bir çok üstad avcı vardı herkes şahit oldu bu duruma.fişek yerli mali jet markaydı.gerçekten çok isabetli geldi bana.
    Hayatımda şu an a kadar attığım 2 adet tek kurşun oldu.ikisi de hedefi buldu %100 le ilerliyorum. :)

    cukurovateam.png


    Daystate AirWolf .22
    Hawke Sidewinder 30 8-32x56

  • Hayatında ateşli silahla hiç bir deneyimi ve tecrübesi olmayan birisi olarak ben eğer havalı silah deneyimim ile 110 mt de 10 cm e 10 cm büyüklüğünde ki bir hedefi 2 de 2 vurduysam o tüfekte bir keramet vardır.
    Gözlerime inanamadım tüfeği deniyorduk.Tabancatüfek forumunun bir buluşmasıydı bir çok üstad avcı vardı herkes şahit oldu bu duruma.fişek yerli mali jet markaydı.gerçekten çok isabetli geldi bana.
    Hayatımda şu an a kadar attığım 2 adet tek kurşun oldu.ikisi de hedefi buldu %100 le ilerliyorum. :)


    togay bey merhaba bahsettiğin tüfek 36 cal.çatüsmü birde üzerinde dürbün için kızak bulunuyormu

    Stoeger X20 177 cal
    Weihrauch HW-40 PCA 177 cal
    Crosman 2100 177 cal

  • Pelet ile 300 tane atılabilme imkanı var bir buluşmada .Ama 12 ga ile 300 tane ve aynı süre içinde (32 veya 34 gr ) atılması durumunda omuz veya kulak diye bir şey kalmaz.Dolayısı ile emin ol havalı tecrübenizi küçümseyin derim :) Bu arada 100 % başarı için tebrikler. :) ;d;

    AirRanger 80 (90) FAC Special Edition .25 RR Stock ;
    BKL; 6-24x50 Full Size Mill Dot Reticle;
    Webley Patriot 1. (.22);
    Zoraki Ultra HP-01(.22);
    SupremeMax 12 ga 61 cm Cantilever Optima 3-12x44 + 71 cm;
    Üzümlü Çifte 12 ga;
    Çatüs .410 ga 53 cm + 65 cm (7+1 Şarj.)x2;
    BKL Dovetail Riser&BKL ; 4-16x50 Silver;
    Ve BAR II Sırada :)


    www.emarstore.com

  • 300 adet 12 numara fişeği arka arkaya atsa atsa anca HULK atar :) zaten havalı silahlar gelişimlerine baktığımızda ateşliler için antrenman maksatlı üretilmiş makinelerdir,ama geldiğimiz noktada güçleri ve isabetleri bakımından aralarında çokta bir fark kalmadı diye düşünüyorum,Sumatra'nın 6.35 ve 9mm tüfeği sanıyorum ki .22 cal ateşli yivli tabancalar hatta hatta tüfeklerin çoğundan daha güçlüdür,hiçbir yivsiz ateşli silahta da herhangi bir pcpnin isabetini yakalayamayız,hepsinin gönlümüzdeki yeri ayrı :love: bu arada gerçekten büyük iş başarmışsınız,tebrikler :)

  • Arkadaşlar tüfeğimle sıktığım fişek sayısı hafta sonu itibariyle 1000' i buldu, kullanımla beraber olumlu ve olumsuz yanlarıyla paylaşmak istedim; olumsuz yanları:


    - şarjörü seri şekilde yaktığınız zaman namlu fena ısınıyor


    - başta çok övdüğüm gezinin tırnağı serbest olmasından dolayı seri atışlar sonucunda alta düşüyor, nişan bozuluyor


    - temizlikten sonra el kundağını tutan vidayı dıştan iyi sıkmazsanız, yaklaşık 50 60 atışta namlu 1 mm kadar ilerliyor ( sanırım el kundağının kırıldığı hadisede bu durum farkedilmediği için gerçekleşmiş )


    olumlu yanları:


    - silah tutukluk nedir bilmiyor


    - YAF fişekleri sayesinde kolayca kirlenmesine rağmen takır takır çalışmaya devam ediyor, sanki her şartta çalışacak gibi güven veriyor


    - atışları son derece isabetli, örnek vermek gerekirse 40 50 metreye küçük pet şişeyi atıyorsunuz, 7' li şarjörü sırasıyla boşaltıyorsunuz ve pet şişe 7 kez yerinden oluyor


    - malzeme kalitesi gerçekten iyi, mekanik parçalarında en küçük bir dezenformasyon dahi olmuyor


    tavsiyelerim;


    - gezin ayarının bozulmasını önlemek için pratik bir kemer yapıp takın, haliylen yerinden kımıldayamıyor, daha donanımlı arkadaşlar sert bir yay takarak kökünden halledebilir


    - 30 40 atışta bir el kundağını tutan vidayı kontrol edin, gevşediyse sıkın


    Ortalama bir kullanımdan sonra izlenimlerimi sorarsanız, baştakinden daha çok memnunum, kesinlikle tavsiye ediyorum.

  • - şarjörü seri şekilde yaktığınız zaman namlu fena ısınıyor


    - başta çok övdüğüm gezinin tırnağı serbest olmasından dolayı seri atışlar sonucunda alta düşüyor, nişan bozuluyor


    - temizlikten sonra el kundağını tutan vidayı dıştan iyi sıkmazsanız, yaklaşık 50 60 atışta namlu 1 mm kadar ilerliyor ( sanırım el kundağının kırıldığı hadisede bu durum farkedilmediği için gerçekleşmiş )

    - Tüfeğiniz hayırlı olsun allah kazasız belasız kullanmanızı nasip etsin.
    - İnternetten okuduğunuz bilgiler doğrultusunda o ürünü kullanmadan onun hakkında yorum yapmanın doğru olmadığını anlamış olmalısınız!


    Dikkat etmeniz gereken bir kaç husus daha ekliyim !


    - Tüfeğin şerjörünü çıkartıp boşa tetik düşürmeyi '' Deneme'' ! Canın sıkılabilir.
    - Gaz pistonu üzerinde ki oringlere dikkat et!
    - El kundağını fazla sıkma ( sıkarsan eğer tüfek değil kendin kırarsın ) ve bu işi tüfek için söylersek önde ki sıktığın vida değil piston üzerinde ki oringlerin yerinden çıkması ile piston kundağa baskı yapar ve kırar ;)
    - İğne kafasına vuran çekiç yayını biraz yumuşatmayı denemelisin.


    '' 150 ve 200 metre'ye Kurşun göndermek istersen eğer''


    - Paradox şok nedir büyük ihtimalle biliyorsunuzdur? (bunu temin etmelisin)
    - Bu tüfek ile ''sabot kurşun'' yapıp atın ve deneyin bakalım kaç metre mesafelerde ne gibi gruplar yapabiliyorsunuz.( Şoksuz asla denemeyin!! )
    - Elinizde bulunan 36 cal. Tüfeğin yurtdışında bu tip kurşunlar ile denenmiş örnekleri mevcut.Biraz araştırma yapın.
    - Ayrıca ''Kafasi'' arkadaşımız yivli tüfekler ile 250 metreyi vurmak zor demiş.
    Bu durumda gözlük yada dürbün takmak gerekli diye düşünüyorum.


    ( Türkiyede değil dünyada araştırma yaptıktan sonra mantıklı bir konuşma yapmalıyız.)


    Saygılar.
    Özkan Yiğit
    İstanbul

  • İyi dilekleriniz için eşekkür ederim, ama sanırım biraz anlaşılamama durumu olmuş :) ilk yorumlarımı yaptığım vakit tüfeği satanların sözel yorumları dışında bir yoruma rastladığımı ve copy paste yaptığımı hatırlamıyorum, söylediklerim belirttiğim gibi silahı elden inceleyip edindiğim kendi görüşlerim ve halen de aynı şeyleri düşünmekteyim, gez iyi demiştim, evet gez gerçekten iyi, çoğu tüfeklerin sahip olduğu plastik gezin aksine keskin nişan almaya tam müsait, yalnız tırnağı seri atışlarda kayabiliyor, sabitlerseniz problem yok :) el kundağını da iyi sabitlemediğimiz sürece mekanizmanın standart hareketinide standarttartan çıkarmış olmuyor muyuz? ingiliz anahtarıyla sıkmayalım da sabitleyelim en azından? Dürbün kullanmadım, şu haliyle de yeterince memnunum, ama 150 200 metre civarına yapılan atışlarda gezle isabet rüya olsa bile kurşun farkedilir bir düşme yapmıyor, bunu da aynen tekrarlıyorum. Yine söylüyorum firma sahibi babamın oğlu değil ve körü körüne bağlanmamı engelleyecek yeterince çocuğum var, bu ne ilk ne de son tüfeğim :) almak isteyenlere tavsiyemi yineliyorum, sadece bunlarıda paylaşayım istedim, saygılar.