Havalı tüfeklerde yakın mesafe atışları için yiv set gerekli mi?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Öncelikle herkese merhaba, burda da tartıştığımız bir konu var, Bende bir adet crossman 2100 tüfek var, ben bu tüfekle yumuşak hacı şakire çeşitli pelletlerle atışlar yaptım, pelletlere zarar vermeden sabunun içinden çıkardım ve sıcak suyla temizledim ama kimisinde set izi bile yoktu ve olanlarda çok inceydi fakat tüfeğimle 10m de gayet isabetli atışlar yapabiliyorum (henüz uzun mesafe test etme fırsatım olmadı). Ben bazı pelletlerin balistik (aerodinamik) yapısından dolayı kaliteli bir kaval namludan bile atılsa yakın mesafede takla atmayacağını ve isabetli olacağını düşünüyorum fakat bu benim düşüncem, üstadlar ne der merak ediyorum.
    Saygılar...

  • Crosman 'da yiv set çok belirgin değil, herhalde bb de atılsın diye öyle yapmışlar. Kısa mesafede bence de namlunun yivli olması çok fark yaratmaz. Namlunuzu güzelce temizleyip tekrar atış yapın muhtemelen iz çıkacaktır.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • Kısa mesafede ne isteyeceğine bağlı. Eğer soda şişesi gibi bir şey vuracaksan pek de önemli değil. Ama soda şişesini 40 metrede vurup kıracaksan İyi bir namlun olması lazım.
    Murat'ın dediği gibi namlunu temizle. Atışlarına devam et uzun mesafee dene elindeki silah basit gibi görünen ama mükemmel namlusu olan bir silahtır.
    Benim tahminim bu silah 100 ytl ise en az 70 ytlsi namlu içindir.

    FX T 12 + BSA 8-32X44+FX Pompa
    Remington Airmaster 77 + Tasko 3-9X32
    anadoluteam.png

  • 2100 de yıvset çok belırgın olmasada sonuçta var ve pelletı döndurerek dışarıya atıo ama çok merak edıosanız o tufeı tamamen setlerden arındırın ve 10 metreden atış yapın sonuucu görursunuz merakınızıda gıdermış olursunuz .

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen kartalcin ().

  • Tüfeğim zaten yeni, en fazla 80 pellet atmışımdır ve bu testi yaptığımda 15. veya 20. pelletlerde denedim. Yivsiz namlu KISA MESAFEde iyidir diyorum siz bana 40m den bahsediyorsunuz. Keşke şöyle kaliteli bir kaval namlu olsada bu sonuca deneyip neler olucağını görsek.

  • bb kullanıosan kesınlıkle kaval namlu ıyıdır yanı metal bılye hem hava kaçırmaz hemde yalpalanmadan belkı 10 metre ıyı atış yapıla bılır ama pellet kullanıosan yıvlı namlu ıyıdır ustelık tufeınde guclu ıse cokdaha faydalı olur delıcılığı kat kat artar yanı yıvve set guçle orantılı olarak fayda sağlar pelletın gırdıı yer kuçuk çıktığı yer kocaman olur mısal bende hw 90 vardı 10 metreden lamıne parkeye attıım zaman gırış 5.5mm çıkış 3 cm dı bunu kaval namlu ıle yapa bılırmısın hızla orantılıolarak yıuvsety pelllete delıcılık ve parcalayıcılık kazandırır sımdı hw 77 kullanıorum aynı mesafeden lamıne parkeye attıım zaman gırış 5.5mm çıkış 1.5 cm olay bu ve yıvlı bı havalıyla hem yakınadan ıstıkararlı ve etkılı hem uzak mesafeden ıstıkrarlı ve etkılı atış yapmak varken nıçın kaval namlu tercıh edelım ben tufeımın yıvlı olmasından memnunum zıra 50 metreden peynır tenekesını çift taraflı delıp gecıo bunun kaval namlu ıle pek muımkun olacaını sanmıorum gınede zevk meselesı.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • Tüfeğim zaten yeni, en fazla 80 pellet atmışımdır ve bu testi yaptığımda 15. veya 20. pelletlerde denedim. Yivsiz namlu KISA MESAFEde iyidir diyorum siz bana 40m den bahsediyorsunuz. Keşke şöyle kaliteli bir kaval namlu olsada bu sonuca deneyip neler olucağını görsek.


    enteresan bir üslup
    her neyse


    bu konunun anlamını kavrayamadım;
    yani düz namlu ile kısa mesafede isabetli atış yapmak ne içindir ?


    Biraz bakındım; daha evvel tartışılan bir konu imiş.
    Şimdi yiv setin silahlar için önemi konusunda oldukça açıklayıcı yazılar yazmışsın ama en öenemli etkisini yazmamışsın


    Yiv setten çıkan mermi kendi etrafında dönüşününden kaynaklanan merkez kaç kuvveti sayesinde mermi aerodinamik olarak çok dengeli hareket eder ve daha düz bir yol izler.
    HAtalı üretilmiş iki mermi yivli namludan atılırsa , düz namludan atıldığından daha küçük bir grup yapar.
    Yivli namludan atılan bir mermi ile yivsiz namludan atılan mermi arasındaki hız farkı ilşk çıkışta tabiki yivsiz namlu lehinedir.Ancak mermi yiv setsiz namludan çıktıktan bir müddet sonra takla atmaya başlayacağından aerodinamik olarak çok negatif etkilenecek ve çabuk yavaşlayacaktır.
    Yiv set li namludan atılan merminin dönüş sayısı fazla ise menzili ve hızıda düşük olucaktır.Ayrıca bu merminin dönme hikayesi illada yiv set ile olucak diye bir şey yok teorik olarak.Mesela bir kanatçık la da bu dönüş sağlanabilir ancak kanatcık bu sefer mermi yolundaki rüzgardan çok fazla etkilenip hedeften sapıcaktır.

  • kartalcin son mesajına katılıyorum...


    exador üslübumu neden beğenmedin bilemiyorum ama dikkat ettiysen mesajlarımda hep kısa mesafeden bahsettiğim halde arkadaşlar uzun mesafeleri katmış konuya, eğer yanlış bişey dediysemde affola :( .


    Evet konu belki saçma gelmiş olabilir, herkes uzun mesafe atışlar yapmak isterken ben kısa mesafelerden ve kaval namlulardan bahsediyorum :D, aslında ben de uzun mesafelerde atış yapmayı seviyorum ama her zaman müsayit bir yer bulamıyorum, genelde ev içinde atış yapıyorum. Elime bir pellet aldığım zaman bu nesne belli bir hızda atılınca düz gitmeli diye düşünüyorum çüngü ağırlık merkesi önce ve ucu sivri veya bombeli. Ama bu güne kadar bildiğimi sandığım bazı şeyleri aslında yanlış bildiğimi üstadlardan öğrendim ve bu konudada emin olamadım, o yüzdendirki böyle bir konu açtım bilmiyorum yanlışmı yaptım ?( . Neyse fazla uzatmayım, herkese iyi geceler, saygılar...

  • yanlış yapılmış birşey olmadığı kanatindeyim .forumun temel amacı araştırma geliştime ve beraberce düşünme , bilgi paylaşımı dır.kendi adıma birçok bilgiyi deneyerek öğrenmek zorunda kaldım .çoğunluklada önceden kestiremediğim hatalı sonuçlara ulaşarak tecrübe edinebildim bu yüzden bu tip forumları çok faydalı buluyorum .saygılarımla
    boşkafa mezara yakışır .boş durma boşa çalış

  • yanlış anlamışın Konu saçma değil
    ben sebebini anlayamadım.


    yani niçin böyle bir şeye ihtiyaç hisettin onu anlamadım.Ha teorik olarak merak etmişindir tamam o zaman çok güzel.
    Pratikte bir şey mi deneyeceksin onu merak ettim.


    Aklına gelen her hangi bir konuda soru sorman oldukça mantıklı . Bu şekilde bilgi paylaşımı ve birikimi olucak.Bu konuda bile yiv setlerin jikroskopik etkisinden ve daha nicelerinden bahsettik.Eminimki çoğu arkadaşımız (yakın bir zamana kadar bende) yiv setler hakkında farklı düşüncelere sahiptik.

  • Yok bir şey deneyeceğimden değil merak ettiğim için açtım konuyu, pelletlerin şekli badminton topuna benzediği için belli bir hızdan sonra otomatik olarak düz gideceği ve takla atmayacağını düşünmüştüm ama bu düşüncemde emin değildim bu yüzden açtım konuyu.
    Fakat yiv setin öneminide bilmekteyim hatta kendimce bir bisiklet deneyi yapmıştım, bisikleti ters çevirip ön lastiğini elimle hızlıca çevirdim ve ne kadar hızlı çevirdiysem gidonu döndürmek o kadar zorlaştı, yani jiroskobik etkinin önemini biliyorum ama yinede açtım işte konuyu:).