CFX Royal yardımınız gerekiyor

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • arkadaşlar aranıza yeni katıldım.yıllarca yivsiz tüfekle dağtepe av


    yaptım kendimce bu konuda bilgi birikimim oldukça iyidir


    gel gelelim havalı tüfekler konusunda okuma yazma bile bilmiyormuşum


    ben sadece havalı tüfekle hedefe 10-15 mtden atıp işin keyfini


    sürmekle birşeyler yaptığımı sanmışım


    kullandığınız lisan bile hukukcuları geçmiş .arkadaşımızın bir tanesi dürbününden bahsederken


    sıcak su dolaşımlı ,titreşimli ,ısıtmalı,vs terimleri geçmiş bunlar ne demek nasıl bilgimi artırabilirim


    gamo cfx royal 5.5 sahibiyim ne marka ve nasıl bir dürbün ve aksesuar almalıyım amacım 30-50mt


    arasında meşrubat kutusunu vurabilmek


    yardımlarınız için şimdiden teşekkürler X]#+,


  • arkadaşımızın bir tanesi dürbününden bahsederken


    sıcak su dolaşımlı ,titreşimli ,ısıtmalı,vs terimleri geçmiş bunlar ne demek nasıl bilgimi artırabilirim


    Sayın "tuka" bende ilk üye olduğumda bu dikkatimi çekmişti. Allah allah demiştim kendi kendime. ;şrofls;. demekki insan inanabiliyor.Bu arada Salih Bey herşey forumu çok iyi okumaktan geçiyor. Başka hiçbirşeye ihtyacınız kalmayacak. bu yüzden hiç endişelenmeyin .Ayrıca 30-50 metre arası meşrubat kutusunu dürbünsüz de vurabilirsiniz ama dürbün keyfi yaşamak istiyorum derseniz 60-70 liralık 3-9x32 bir dürbün işinizi görecektir. Tabi dampa (koruyucu) ayak kullanmanız gerekli. Ancak tavsiyeniz nedir derseniz o tüfekle ve iyi bir dürbünle 100 metreye de atış yapılabilir diye düşünüyorum. Saygılar

  • kullandığınız tüfeğin 4.5 mm liğini kullanıyorum bence dampaya gerek yok kaliteli bir dürbün ayağı ve 32 mm çaplı 9x büyütmeli bir dürbün işinizi rahatlıkla görecektir.
    yalnız kullandığınız saçmaların kaliteli olmasına özen gösterin bence.

    Hatsan AT44-10 LW .22 cal

    Zoraki ultra .177 cal

  • tüm dostlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim


    forum ailesine katılmakta ne kadar geç kaldığımı anladım


    hep hedeften vurun ;avci;

  • Ancak tavsiyeniz nedir derseniz o tüfekle ve iyi bir dürbünle 100 metreye de atış yapılabilir diye düşünüyorum. Saygılar

    O tüfek 100 metreye atmaz.. Kullandım.. 5.5 mm o silahın piston çapına göre çok ağır.. 50 metre sıfırlama yaparsa 100 metrede neredeyse 5-6 dota kada düşüyo.. ama 50 metrede sıfırlama yaparsa 25 metrede 2 yada 3 dota yakın bi mesafeye vuruyo.. o silahı 30 -35 metre gibi bi mesafede sıfırlamak gerekiyo.. buda 100 metrede dot yetmez demek :) :thumbup:


    Saygılar Atakan..

  • Yüksek dürbün ayağı kullanarak 25 metreye sıfırladığınızda 100 metreye atış yapabilirsiniz. Ayrıca 100 metreye atabilmemiz için yayın da gücü yeter. Sıfırlamayı 100 metreye de yapabilirsiniz. Yani bir sürü seçenek var 100 metre atışı için.Ayrıca bu silahla Crosman Pointed pelleti 134 metreye kadar atabilmek için 18 derecelik bir açıyla atış yapmanız yeterli.İmzamdaki chairgun ı kullanarak sizde görebilirsiniz. Tabi isabet ettirmek için bol bol pratik yapmak lazım. Ben sideprensi kadir abi sayesinde şunu öğrendim. İnsan istedimi ve kendine bir hedef belirledimi çalışarak bunu başarabilir. Saygılar

  • xaupau,


    Bir virgül hatası olmuş her halde. 18 derecelik atış havalı tüfek için bile çok fazla. 18 derece 10 metrede 3 metre düşme demek :!: .
    Bahsettiğin pellet 650 fps hızla atılırsa 134 m deki düşmesi 3.9 metre, buna göre atış açısı : inv tan(3.9/134) = 1.667 derece.


    Yüksek ayak kullanılsa bile, 100 metre için yakın sıfır 5 metrenin altında kalıyor. Dürbün ayarları yetmiyeceği için ayarlı ayak ile dürbünün arka tarafı 1.5 - 2 mm yukarı kaldırılırsa 100 m civarına atış yapılabilir.

  • virgül hatası yok üstad ama chairgunda hesaplatınca 32 metrelik düşüşü görünce bende şaşırdım. Ancak sonradan anladım ki bu açı resimdede görüldüğü gibi namlunun yere olan açısıdır herhalde dedim. Yani namlunun ucu 100 metredeki hedefin 30 metre üstünü görecek şekilde atış yapılıyor . Ancak bu kafa karıştırmasın pellet hiçbir zaman 30 metre yüksekliğe çıkıp sonra düşüş yapmıyor. Namludan çıktığı andan itibaren düşüşe başlıyor çünkü. Yüz metreye yapılan atışlarda namluyu ne kadar kaldırdığınıza bakarsanız dediğim daha rahat anlaşılır sanırım. Saygılar


    [Resim Engellendi: http://s10b.directupload.net/images/090212/2h4sal38.jpg]

  • Bir yerde hata var, ama nerede ?


    Pelleti seçip, hızı 197 m olarak girince drop grafiği şu şekilde oluyor :


    [Resim Engellendi: http://s6b.directupload.net/images/090212/m55ae9k4.jpg]


    cursor ile mermi yolunda 134 m hizasına tıklarsan açılan kahverengi pencerede düşme miktarını veriyor : 391 cm.
    Bu değerle programa açı hesaplatırsan, kabaca 2 derece veriyor.
    Extras -> Scope shims menüsünü açarsan buradada düşmenin 391 cm olduğunu ve dürbün arka tarafı için gerekli yükseltmeyi 0.292 cm (2.92mm) olarak görebiliyorsun.


    [Resim Engellendi: http://s2b.directupload.net/images/090212/3l5b48a3.jpg]


    Benim programımda mı sorun var acaba ? Üstelik te lisanslı.

  • Hayır sizin programınızda sorun yok . Ben şu an işyerinde olduğum için ayarlarına bakamıyorum. Ancak benim dediğim drop değil. Drop namlu ucunu sıfır derece kabul ettiğimizde pelletin vurduğu yere olan açıyı bulmamıza yarıyor. Buda evet iki derece falandır. ancak benim demek istediğim namluya sabit ,namluya açısı olmayan bir lazer kullanırsak lazerin gösterdiği nokta ile pelletin vuracağı nokta arasındaki açı 18 derece çıkıyordu. Bunu extras altındaki maximum rangedan bakmıştım. Belki pellet seçimi BC ayarı yada namlu çıkış hızını farklı seçtiğim için 1-2 derecelik oynama yapar ama çok fark olmaz. Teknik bilgim fazla olmadığı için ve terimleri bulmakta zorlandığım için tam anlatamamış olabilirm. ama bu sefer oldu sanırım.

  • Maximum range menüsünde verdiği açı maksimum menzile atış yapmak için gereken açı. Ülkü abi ile aynı ayarlarda baktığımda maksimum menzil 402 metre, gereken açı 26 derece çıkıyor. Fakat bu açı 134 metreye değil, 402 metre mesafeye atış yapmak için gereken açı zaten.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Dediğim gibi ben yanlış bakmış yanlış değerler girmiş olabilirim. Ama bu açı ile düşme mesafesi farklı şeyler. POI Grafiğine lazer eklediğinizde lazer ile vurulan noktanın açısıydı benim demek istediğim. Bunu anlatabilmişimdir umarım. sonuç olarak bu tüfek 400 metreye de atış yapabiliyor çıkıyor o zaman. :!: Bu arada üşenmeden değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yanlış bilgilerle uğraştırdıysam kusuruma bakmayın. Saygılar.

  • Başlıktan oldukça saptık. Ama madem başladık, devam edelim. Belki meraklılara faydamız olur.


    Açıklamalarında tezat var. "Namluya açısı olmayan bir lazer" in ışını namlu hattı (bore line) ile paraleldir, bu nedenle namlu hattı ile çarpma noktası arasındaki seviye farkını (düşmeyi) veren "drop" menüsündeki değer ile farkı olamaz.
    POI grafiğine lazer eklersen, namlu ile açısının 0 olması (namlu hattı ile paralel) için, lazer yüksekliğini 0 vermelisin. Aksi taktirde lazer hattı ile namlu hattı arasında açı oluşur ( POI grafiğine Bore line ekle) ve bu açı dürbün montaj açısı için bir anlam ifade etmez.
    Drop grafiğindeki değer, namlu hattından düşme değerleridir ve nişan hattı (dürbün veya gez-arpacık doürultusu) ile namlu hattı arasındaki açıyı, yani namlunun yatay ile yaptığı açıyı verir.
    Bu tür incelemeler için, grafiklere lazer yerine bore line seçeneğini ilave edersen daha gerçek sonuçlara ulaşırsın. Programına ulaşma imkanın olduğunda, bu yazdıklarımı bir incele.

  • Ne kusuru, forumun amacı böyle tartışmalar ve bilgi paylaşımları zaten. Benim merak ettiğim şey tam olarak derece cinsinden böyle bir açıya programın neresinde ulaşabildiğin. Grafiğe namlu düzlemi falan ekleniyor ama silah namlu ekseni ile dürbün ekseni arasındaki açıyı veren bir yer bulamadım.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Ne kusuru, forumun amacı böyle tartışmalar ve bilgi paylaşımları zaten. Benim merak ettiğim şey tam olarak derece cinsinden böyle bir açıya programın neresinde ulaşabildiğin. Grafiğe namlu düzlemi falan ekleniyor ama silah namlu ekseni ile dürbün ekseni arasındaki açıyı veren bir yer bulamadım.


    Pellet'i seçip hızını girdikten sonra drop grafiğine geç. Yörünge üzerinde tıklayarak istediğin mesafedeki düşme miktarını bul. Variable data penceresinde sol alt köşede degrees yanındaki soru işaretine tıkla. Açılan pencerede "horizontal range" e mesafeyi ve "vertical height" e düşme değerini ( her ikiside metre olacak) gir. pencerenin sol üst köşesinde acı derecesini göreceksin.
    Daha kesin bir değer istiyorsan, windows içindeki hesap makineni aç, görünümü "bilimsel" yap. derece seçili olsun. metre cinsinden düşme miktarını mesafeye böl ve sırasıyla "inv" ve "tan" tıkla.

  • 134 metreye sıfırlı silahın namlu düzlemi 10 metrede dürbün düzleminin 23,4cm üstünden geçiyor. Bu da silahın namlusunun hedefin 23,4mil üzerine doğrultulduğu anlamına geliyor. 23,4mil de 23,4/6400=x/360 23,4x360/6400=x denkleminden 1,31625° çıkıyor.
    [gallery]http://www.airgunturk.com/inde…=1475&type=page&from=user[/gallery]


    Bu arada sanırım yaptığın hatayı anladım. Bahsettiğin açı veren kısım aslında hedefin farklı yükseklikte olduğu durumlar için diye biliyorum ama bu iş için de kullanılabilir. Şimdi mesele şu: 134 metrede Crosman Pointed pellet 197m/s hızla 371.4cm düşme oluyor. Calc angle kısmında bu birimleri metre cinsinden girmen gerekiyor. Yatay düzleme 134 ve dikey düzleme 3,7 girersen program bunu yuvarlayıp 2 derece sonuç veriyor. Sanırım sen 3,7 yerine 37 giriyorsun. O zaman bende 16 derece çıkıyor. Zaten dürbün yüksekliği 0 kabul edildiğinde senin hesap makinası yönteminle yukarıda verdiğim açı da 1,599...° çıkıyor. Dürbünün yüksekliğini hesaba katınca 0,3°'lik bir değişim oluyor.


    Her neyse, yukarıda hesaplamasını yaptım.



    Edit: Ülkü abi yazdığın mesajı xaupau yazmış zannetim. =) Demekki xaupau'nun yaptığı yanlış böyle bir şey. ;şrofls;.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • İşyerinde kullandığımız oracle sistemde virgül yerine nokta kullanıyoruz. Acaba orayada nokta mı girdim. u½%; Çünkü net hatırlıyorum 18 çıktı diye. eve gidince bakmak lazım. Bu hesap makinesi yardımınız çok güzel oldu üstad. Çok eksiğim var çooook. saygılar.