safir t14

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Safir t-14 otamatik tüfekler sadece ve sadece tek kurşun atmak için üretilmiş bir silahtır. Çıkış hızlarının yüksek olduğu konusu kesinlikle doğrudur bizzat kendim denedim ve şahit oldum belki 700 m/s i bulmaz ancak bir federal fişekle yerli fişek farkedecektir güçlü bir silah olduğundan şüpheniz olmasın 100 m den 2-3 mm kalınlığındaki sacı delip gectiğini biliyorum sağlam bir sıfırlama ve kaliteli bir dürbünle ölecek yerine rast gelen bir kursun (kafa ve kalp atışı) ile rahatlıkla 150 metreden bir domuzu yıkacaktır kendim bizzat vurduğum için söyluyorum. tabiki hayvan 12 numaradaki gibi anında yıkılmıyor belli miktar gidiyor sonra ölüsünü buluyorsunuz ki coğu yivli tüfek calibrelerinde de aynı durum gecerlidir.

  • olaya safir yada baska silah acisindan bakmamak gerekli. neticede yivsiz av tufekleri kullandigi fisek capina gore degerlendirilir.


    12-16-20-36ga vs seklinde kalibreleri vardir yivsiz av tufeklerinin. bu tufeklerde yivsiz boru seklinde namlu vardir. fiseklerinde barut ustunde tapa onun ustunde ise sacma veya tek kursun bulunur.


    bu fisekleri ister safirde atin ister tek kirma ister baska silahta durum degismez. yani silahlarin calisma sistemleri baska mevzu attiklari fisek ayri.


    36ga bir fisek magnum dolu ise 700m/sn yi bulan hizlarda atabilir. bunun silahla alakasi yoktur. bu fisegi ister magnum mermiye dayanikli tek kirmada atin ister pompalida isterseniz safirde hiz fisegin yapisina baglidir. sacma dolulari asagi yukari her kalibrede 400m/sn civaridir.


    12ga sacma dolusu fiseklerde bile son teknoloji fiseklerle kullanisli en uzak mesafe 60-70mt kadar olabilmektedir magnum dolularla. tabii sacmalar belki 100-120mt ye kadar da etkili olur fakat aralari asiri acilmis sacmalarin ava rastlama olasiligi coook dusuktur.


    36ga fiseklerde sacma gramaji dusuk oldugundan tabiati ile etkili menzil 30 mt civarina duser ve sacma acilim capi ufak oldugundan bu kalibre ile av vurmak zorlasir. genelde yakindan kalkan avlarda 36ga kullanilir avi parcalamamak acisindan.


    safire gelince; minimum maaliyet ile max kar prensibi ile uretilen bu tufeklerin ben im gozumde(sahsi gorusum) ederi 300-400tl dir. sacma dolularinin olusturdugu basinc bu tufegi saglikli calistirmadigindan tek kursun kullanimina uygundur, ancak bu durumdada tutukluk sorunu sikinti olabilmektedir.


    36ga ile(dikkat edin safir ile demiyorum) domuz avi mumkundur ancak tek kursun cekirdek enerjisi +100 metrelerde bir tabancadan daha az olacagindan ve ozellikle hareketli avda grupman acisindan sikinti olabileceginden kendine guvenen usta nisancilar bence 50 mt yi gecmemek sarti ile kafa/ciger atisi ile av yapabilirler. ama yarali giden hayvan orani artacaktir tabii ki.


    son olarak, cogu avcinin ornegin 70-80mt dedigi mesafe genelde 40-45mt cikmaktadir tecrube ile sabittir.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen wrc ().

    • Official Post

    12-16-20-36ga vs seklinde kalibreleri vardir yivsiz av tufeklerinin. bu tufeklerde yivsiz boru seklinde namlu vardir. fiseklerinde barut ustunde tapa onun ustunde ise sacma veya tek kursun bulunur.
    bu fisekleri ister safirde atin ister tek kirma ister baska silahta durum degismez. yani silahlarin calisma sistemleri baska mevzu attiklari fisek ayri.


    36ga bir fisek magnum dolu ise 700m/sn yi bulan hizlarda atabilir. bunun silahla alakasi yoktur. bu fisegi ister magnum mermiye dayanikli tek kirmada atin ister pompalida isterseniz safirde hiz fisegin yapisina baglidir. sacma dolulari asagi yukari her kalibrede 400m/sn civaridir.


    Burada kesin bir yargı yanlış olur, aynı magnum dolu bir slug mermi, namlu boyu farklı tüfeklerde farklı namlu çıkış hızları verir, 76 santim namlulu bir tüfekte magnum barut hakkı ile doldurulmuş bir fişekte slug mermiyi arkasında oluşan basınç 76 santim boyunca hızlandırmaya devam ederken, kısa namlulu bir silahta namlu çıkış hızı düşük olacaktır.

  • ben safirimle yaklaşık 1500 atış yaptım.%100 ü tek kurşunla.ve%80 yerli fişeklerle atış yaptım.yerli ve ithal fişekler arasında çok fark olduğunu gözlemledim.ilk zamanlarda sorun çıkarmasına karşın yaptığım basit bikaç değişiklikle artık hiçbi sorun yaşamıyorum.benim kanaatime görede bu silah tamamen atış amaçlıdır.birde çok güzel görünümü sebebiyle fantastik bi silah.sms gerekli düzenlemeler yada modifiyeler yapılarak çok ince atışlar yapılabilir.(kendi deneyimlerimden edindiğim intiba)ama bi itirafımıda paylaşmak durumunda hissediyorum kendimi.safir aldığıma pişman değilim ama keşke safire , mühimmatına, ve yedek parçalarına harcadığım parayla(yaklaşık 3000 tl.) bi fx glad yada bi AA s410 alabilirdim.ama kısmet diyorum.zaten bu silahları yaza kadar envanterime katarım inş.herkese hangi silahla olursa olsun bol bol ve kazasız belasız atışlar dilerim.saygılarımla.

  • Burada kesin bir yargı yanlış olur, aynı magnum dolu bir slug mermi, namlu boyu farklı tüfeklerde farklı namlu çıkış hızları verir, 76 santim namlulu bir tüfekte magnum barut hakkı ile doldurulmuş bir fişekte slug mermiyi arkasında oluşan basınç 76 santim boyunca hızlandırmaya devam ederken, kısa namlulu bir silahta namlu çıkış hızı düşük olacaktır.


    kesin bir yargi degil zaten ortalama bir fikir vermesi acisindan asagi yukari verilerdir yazdiklarim. (700m/sn degeri tek kursun icin gecerli)
    aslinda uzun namlu, belli bir sinirdan sonra, kisaya gore daha az namlu cikis hizi verir. neticede PCP ler gibi degildir durum.


    gunumuzde modern barutlar namlunun ilk 45-50cm sinde yanmaktadir. yani 50cm namlu bir fisegin max hiza cikmasi icin yeterli bir uzunluktadir.


    daha uzun namluda ise teorik olarak surtunmeden dolayi hiz dusmesi olur(barut yanmasi bittiginden) ancak pratikte onemli bir fark degildir. 50cm den uzun namlularin gercek islevi gez siz kullanilan av tufeklerinin daha iyi bir dogrultma sunmasidir. ayrica trap/skeet gibi sporlarda savurma yapilabilmesi icin elzemdir.


    aklima gelmisken; 76cm gibi uzun namlunun sacmalari daha uzaga atacak sekilde toplu olarak gonderdigi fikri de pratikde pek ise yarar bir durum degildir. tek etkisi ornegin 50cm bir namluya gore 26cm daha onemsiz bir avantaj kazandirmasidir. neticede sacmalarin namludan cikis formunu namlu agizinin sok orani belirler.

    Mesaj 2 düzenlendi, son düzenleyen wrc ().

    • Official Post

    Günümüzde dumansız barutların çok hızlı yanar üretildiği doğru ve yavaş yanan barutların uzun namluda daha verimli çekirdeği hızlandırdığıda doğru ama magnum bir fişekteki barut hakkının oluşturduğu basınçlı gaz hacmi slug mermiyi namluda kaç santim desteklediği yani itmeye devam ettiğinin bir test çalışması yapılmadan kesin yargı olamaz, eğer standart bir magnum slug mermili fişeğin barut hakkı mermi çekirdeğini 76 santimlik namluda namlu ucuna kadar enerjisini kaybetmeden destekleyecek yani çekirdeğin hızını artıracak miktarda ise bu fişeği 50 santimlik bir namluya sahip silahla test ederseniz namlu çıkış hızı önceki 76 santimlik namludaki namlu çıkış hızından düşük olur.

  • magnum veya normal dolu farketmiyor, yapilan testlere gore(kendi fikrim degil yani) her halukarda, yivsiz tufekler icin, moder barutlar icin max 50cm yeterlidir. barut 50cm de yanmayi sonlandirir yani max hiza ulasilmistir, bundan sonra bir itme etkisi olmaz ancak daha uzun namlularin bir surtunme etkisi ile hiz dusumu yasatmasi hasil olur.


    bir barut un 76cm namlunun tamaminda yanabilmesi icin yavas yanisli bir barut olmasi gerekir ki bu yivsiz av tufeklerinin dogasina aykiridir. bu tur yavas yanisli barutlar yivli tufeklerde kullanilirlar. yani barutlarin kullanildiklari tufege gore de yanma hizlari degisiktir.

    • Official Post

    Barutun yanma süresi mermi çekirdeğinin namlunun 50. santimetresinde sonlanması demek oluşturduğu basıncın çekirdeği 50 santimden sonra da itmeyecek seviyede olmasını gerektirmez, kayıtlı test bilgisi bir slug mermi çekirdeğini namlunun 50. santimetresine hadar iitebiliyor derseniz o zaman durum değiişir, yani tartışırken kavram kargaşası yaşamayalım, barutun yanması isterse çekirden namlunun 20. santimetresinde sonlansın, buna rağmen oluşturduğu gaz basınç hacmi bir çekirdeği 100 santimetre de destekleyebilir, bu durumda namlu çıkış hızı artar,


    Bir başka yaklaşım yapalım; sizin ifadenize göre günümüz barutları mermi çekirdeği namlunun 50. santimine geldiğinde yanması biter ve sonrasında mermi namluya sürtündüğü için yavaşlar, o zaman namlumuz 25 santim olursa namlu çıkış hızımız düşük olur, yani teoride bu böyledir.

  • durum pcp lerde oldugu gibi bir basinc meselesi degildir. barutun yanmasi ve bu yanma neticesinde olusturdugu itme kuvveti yani namlu ucuna dogru tapaya uyguladigi baski barut yanmayi sonlandirdiginda biter.


    ort 50cm de yanmasini tamamlayan barut hakki kullanilmis bir fisegi 25cm lik namluda atarsak tabii ki cikis hizi dusuk olacaktir. cunki barut tamamen yanmamis, muhimmat max hizina ulasamamistir.

    • Official Post

    durum pcp lerde oldugu gibi bir basinc meselesi degildir. barutun yanmasi ve bu yanma neticesinde olusturdugu itme kuvveti yani namlu ucuna dogru tapaya uyguladigi baski barut yanmayi sonlandirdiginda biter.


    ort 50cm de yanmasini tamamlayan barut hakki kullanilmis bir fisegi 25cm lik namluda atarsak tabii ki cikis hizi dusuk olacaktir. cunki barut tamamen yanmamis, muhimmat max hizina ulasamamistir.


    Kamuran bey, olayı "siz pcp leri biliyorsunuz bu ateşli işi ayrı bir şey'e" getirmeyin çünkü burada pcp ateşli karşılaştırmasını tartışmıyoruz !


    Dediğiniz gibi barut yanması bitince tapaya olan baskı bitmez, basınç üretimi durur, ama oluşan gaz basıncını hacimsel miktarına paralel oluşan basınç kuvvet mermiyi itmeye devam eder, ne zamanki merminin önündeki hava direnci, namluya olan sürtünme direnci ve merminin ağırlığını arkasındaki basınç yenemedi işte o zaman mermi yavaşlamaya başlar . . . Barut haznesi ile tapa arasında yanma ile oluşan basıncın miktarı (hacimsel) ve itme kuvveti çekirdeği itemeyecek noktaya gelene kadar çekirdek namluda ilerler, siz mevcut üretimdeki slug fişeklerdeki barut hakkının yanması iile oluşan hacimsel kuvvete dayalı basınç slug mermisini namlunun 50. santimetresine kadar itebiliyor derseniz sözüm olmaz.

  • Kamuran bey, olayı "siz pcp leri biliyorsunuz bu ateşli işi ayrı bir şey'e" getirmeyin çünkü burada pcp ateşli karşılaştırmasını tartışmıyoruz !


    boyle bir sey aklimin kosesinden gecmedi mustafa bey ! siz fikrinizi savunuyorsunuz bende kendi fikrimi bunda alinacak bir sey varmi?


    barut hakki yanmayi sonlandirdiginda mermi max hizina ulasir ve bundan sonra itme gucu ortadan kalkar. konuyla alakali daha fazla bilgi/belge temin edersem daha sonra burda paylasirim. simdilik soyleyeceklerim bu kadar.

  • barut hakki yanmayi sonlandirdiginda mermi max hizina ulasir ve bundan sonra itme gucu ortadan kalkar.


    itme gücü ortadan kalkar mı yoksa azalmaya mı başlar?

    Zoraki HP-01 4.5 mm
    Walther ppk .380
    ZVI Kevin .380

    • Official Post

    boyle bir sey aklimin kosesinden gecmedi mustafa bey ! siz fikrinizi savunuyorsunuz bende kendi fikrimi bunda alinacak bir sey varmi?


    barut hakki yanmayi sonlandirdiginda mermi max hizina ulasir ve bundan sonra itme gucu ortadan kalkar. konuyla alakali daha fazla bilgi/belge temin edersem daha sonra burda paylasirim. simdilik soyleyeceklerim bu kadar.


    Ben alınmadım Kamuran bey ;kihhik,


    İtme gücü merminin sürtünmeden doğan direncinin altına düştüğünde kalkmış olur, Deniz'in dediği gibi yanma bitince basınç üretimi durur ama o an bile çekirdeğin arkasında basınç vardır, ayrıca yine söyleyeyim kaval namlu av tüfeklerinde kullanılan dumansız barutların yanma hızı o kadar fazladırki neredeyse mermi çekirdeği fişeği terkederken yanma bitmiş olur, oluşan yanmanın basınç değeri mermi çekirdeğini itemeyecek değerlere düştüğü yerde namlu boyu sonlanmalıdır.

  • Merhaba
    Safir kısaca biraz fantazi tüfek yazılanlar doğru kalite ve işçilik zayıf plastik kısımları enjeksiyondan çıktığı gibi montajlanmış. domuz avı için yetersiz çekirdek (kurşun) küçük olduğu için hafif durdurma gücü az sonuçta domuz tehlikeli av yaralanırsa saldırır buda avcı için dezavantaj.kafadan yada kalp atışıda her zaman mümkün olmaz. atış talimi için ve üzerine zevke göre aparatlar takarak kullanılabilir.

    Zoraki hp ultra 4.5

    Altay silver: y. otomatik


    Karatay: pompalı

  • Merhaba
    Safir kısaca biraz fantazi tüfek yazılanlar doğru kalite ve işçilik zayıf plastik kısımları enjeksiyondan çıktığı gibi montajlanmış. domuz avı için yetersiz çekirdek (kurşun) küçük olduğu için hafif durdurma gücü az sonuçta domuz tehlikeli av yaralanırsa saldırır buda avcı için dezavantaj.kafadan yada kalp atışıda her zaman mümkün olmaz. atış talimi için ve üzerine zevke göre aparatlar takarak kullanılabilir.

    aynen öyle bu silah atış için çok uygun.arazide insanın elinde durmasının bile bi başka havası var.av için uygun bi silah değil.saygılarımla. +;tuftabV#