Serdar 1 Solid pellet 2.72gram 41.94 grain

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Ülkü Abi,


    Bu durumda 1:9.5 iken yaklaşık 24 cm'de bir tur atacak. namlu 50 cm dersek iki tur atıp çıkacak demektir. Birden fazla tur istenmeyen bir durum mu yoksa ben bir şeyi mi atlıyorum?

    FX :love: T12 + BSA 6-24 x 44 MD Side Focus
    AA :love: S410 XTRA (Mustafa Serdar tarafından modifiye edilmiştir ;d; ) + 8-40 x 50 MD Side Focus No Name


    "MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR"
    ankarateam.png


    AB RH (-)

  • silahın namlusu 1:9.5 olmadığından sanırım. Havalı silah namluları genelde 1:16 denmiş. Sonuçta bir tur atamayıp namluyu terkedecek benim anladığım. Selamlar

    (FX Gladiator DA(.22)
    AT44WX10(.22)
    hw45 (.177)
    crosman 2240
    crosman 2250B
    webley patriot (.22) 1.nesil

  • Merminin namlu içinde tam tur atması gibi bir zorunluluk yok. Aksi halde tabancalar bir işe yaramazdı.
    Esas olan merminin kendi ekseni etrafında, birim zamanda yaptığı tur adedi ki bu da mermi hızı ile bağıntılı.
    1:12" twist (30 cmde bir tur) namlu ister 10 cm isterse 90 cm olsun, bu namluyu 1000 fps ile terkeden merminin kendi etrafında dönüş hızı aynıdır (60.000 RPM).

    • Official Post

    Ortalama 1000 fps hızlarda Ülkü abinin bu çizimi idealdir bence ama üzerinde 3 set oluşu bence sıkıntı çünkü boltla bu çekirdeği setlere kestirmek oldukça zor olur, ben solid kurşun 30 grain ELEY marka peleti zor sokuyorum namluya üstelik ateşli 5,56 namluya.

  • Üstadım bu tasarım 1000 değil 3000 fps'de de sorun yaratmaz. Halen kullanılmakta olan ateşli mermilerinin yarıdan fazlası "boat tail" değil.
    Tavlanıp yumuşatılmış bakırın sertliği kurşundan biraz fazladır, Buradaki bantlar 0.7 mm eninde, (0.5 mm de olabiir) çap 5.52 veya 5.54 mm olursa Eley solid ile yaşadıkların yaşanmaz. (Eley solid'lerde kesme bandının çapı 5.7 mm ve 4 mm boyunda.)

    • Official Post

    Üstadım 1000 fps de ideal olur dedim, 3000 fps de olmaz anlamında bir şey kastetmedim, Tonguç çekirdeğin kıçına eğim istemişti ve amacıda uzun mesafe hızını korumasını amaçlıyorduki mevcut havalı silah sistemlerimizle 5,5 kalibre 30 grains ile 3000 fpsler hayal olur,


    setleri ben 1 mm gibi düşündüğüm için 3 sette 3mm edeceği hatta Tonguç'un bakırı yumuşak olduğundan dolayı işleyemediği ve daha sert bir alaşımı elindeki CNC Rowelver de işleyeceğini varsayıyorum.


    Sonuç olarak sizin bu çizimdeki çekirdeği dediğiniz gibi tavlanmış (yumuşatılmış) bakır olarak üretilse sanırım bu işe en fazla ben sevinirim. :)



  • Cok Yararlı bilgiler için teşekkurler. Pek tabiki Benim Yaklaşımım biraz farklı. Ben önce dene yanıl temel mantık bilgilerine ulaş sonra bu somut mantık bilgileri üzerinden araştırma yap mantığı güdüyorum. Neden derseniz Ön araştırmanın derinliginde kaybolmadan bu konudaki bilgi ve tecrube eksigimi pratikle zenginleştirmek ve bu veriler uzerinden araştırma yapmak.


    Bu Baglamda Şu an geliştirmeye ugraştıgımız pellet mock*up diye tabir edecegimiz prototip oncesi bir pellettir. Ve Gene de pelletin amacı yuksek hızlarda uzun mesafede istikrarıdır. Deneysel olarak sonuçları inceleme amaçtlıdır.



    Bakır pellet ilk tercihim deyil Nedeni ise Revolver tezgahların calışma hızı cok yuksektır. CNC revolver tezgahlar Genelde yumuşak malzemelere uygun deyildirler. Bakır dokum için daha uygun. Namlu sertligi konusuna gelirsek namluyu buyuk ihtimalle Sert krom kaplamaya sokacagım. Eger ön araştırmam sonucunda namlu içi Sürtünmenin Krom kaplamadan dolayı azalmasının aşırı bir hava kaybına neden olmayacagına ikna olursam. Aslında namluyu TiCN kaplatmak istiyordum ama iç kaplama da henuz uygun bir firma bulamadım.
    Özetlersek şu an tasarlamaya calıştıgım pellet yuksek hız uzun mesafe için. Eger bu konuda ilerleme kaydedersem. Buna uygun tüfek tasarlamak. Yani tüfege göre pellet deyil pellete göre tüfek tasarlamak. ;avci;



    Bu noktada 1/9.5 bir namu temin gerekecek gibi

  • Balistik performansı yüksek mermilerin ortaya çıkışı 80 li senelerde, aslına bakarsanız pek te yeni bir şey değil. Neredeyse 70 yıl önce W. Haack (alman) bu konuda yayınladığı makalesinde tüm matematiksel verileri belirtmiş ve çeşitli modellemeler yapmış. Bu yayım 2. dünya harbi sonuna kadar saklanmış. Günümüzde yapılan ise Haack'ın formüllerinin, modern makineler yardımı ile, yeniden hayata geçirilmesi.
    Bisikleti yeniden keşfetmeye çalışmak, zaman ve malzeme israfından başka bir şey değildir.
    Bilgi ve deneyim birikimlerinden faydalanmak ve mümkünse üzerine birşeyler ilave etmek daha akılcı görünüyor.


    Benim bakır önerim, sert bakır çubuktan işlenip sonra tavlanması yönünde idi.


    Bu tip mermi üretimi yapanlar, bakır ve bakır alaşımları kullanıyorlar. En popüler olanı sarı (brass) malzeme. Piyasada bulunur mu bilmem ama araştırmak istersen ASTM B16, SAE J461 veya J463 ya da UNS C36000 olarak anılıyor.


    Örnekler için : http://www.lehighbullets.com/


    Haack'ın makalesini de yüklemek istedim fakat, 5MB ye kadar müsaade olmasına rağmen 2.4MB dosya için hata verdi. İlgilenen olursa mail ekinde gönderebilirim.

  • Abi zahmet olmazsa bana yollarsan ben bir şekilde forumda yayınlamaya çalışırım.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/



  • Sarı (brass) dediğimiz malzeme piyasada bolca bulunan Prinç. Pellet için aklımın kenarında tuttugum malzemelerden biri budur. Bisiketi yeniden keşfetmek dediginiz Konu benim cok haşır neşir oldugum bir konu Ben ona Amerikayı yeniden keşfetmek diyorum zaten genel bir deyim.


    Bu konu cok derin bir konu Yani amerikayı yeniden mi keşfetmek yoksa olanın üzerine mi koymak.
    Valla ben amerikayı yeniden keşfetmeyi seviyorum. Bu kişisel bir tercih. Neden mi derseniz Böylesi zaha zevkli sonuçta. Eger ki Bir hobiyi imalata dönüştürüyorsam bundan maksimum keyfi almak siterim. Gerçi bunu işimde de yapıyorum. Genelde en iyi tasarımlarım ve projelerim genelde bu malzeme ile oynama surecinden sonra cıkıyor. İyide balistik konusunda yeni ne bulucaksın diyorsunuz. yeniyi bulmak deyil amaç süreci yaşamak ve bundan keyif almak.


    Merak edenler olursa


    Tonguc salgar Facebook adresimi add etsin yaptıgım işleri paylaşmış olurum merak edenlerle..


    Saygılar

  • Çalışma tarzın için bir şey diyemem seçim senin. Gençliğimde "Buldum, buldum, bunu ben buldum." dediğim çok olmuştur. Nevar ki sonrasında da "Kahretsin, gene mi benden önce, hem de yıllar önce." demişimdir. Bu tür üzüntülerden sonra, bir işe başlarken, o konuda yapılmış olanları etraflıca araştırmayı adet edindim. Altmış küsur yılda bir kaç fare tuttuğum olmuştur.


    Sarı veya pirinç bolca bulunuyor, bunu bende biliyorum. Ama bakır oranı ve yanındaki diğer metallere göre değişen pek çok tipi var. Benim bahsettiğim, tüm bakır alaşımları arasında işlenebilirliği en yüksek olan. Dışarıda bu alaşıma "Free cutting brass" deniyor.

  • Ülkü abinin yolladığı makale yi bu sayfadan "download" linkine tıklayarak indirebilmeniz gerek. :)

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Alıntı

    Sarı veya pirinç bolca bulunuyor, bunu bende biliyorum. Ama bakır oranı ve yanındaki diğer metallere göre değişen pek çok tipi var. Benim bahsettiğim, tüm bakır alaşımları arasında işlenebilirliği en yüksek olan. Dışarıda bu alaşıma "Free cutting brass" deniyor.



    Alaşım prinçlerde Free cutting Brass tanımına alttaki malzemeler giriyor. Piyasada bulunabilirliklerine göre


    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn 35 Al 1 sertlik 120 HB
    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn34 Al 2 sertlik 150 HB
    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn25 Al 5 sertlik 150 HB


    Kızıl Bronz Kızıl Brozlarda ulaşılabilecek en yuksek sertlik 75 HB


    en duşuk DIN 1705 1981 Gz-Cu Sn 5 Zn Pb sertlik 60HB


    Bronz alaşımlarda ulaşılabilecek en duşuk sertlik Kalay kurşun Bronzudur. Fakat yumuşaktır. kayma kapasitesi yuksektir. ama kuçuk ebatlarda işlemesi zor.
    DIN1716 (1981) G-Cu Pb 20 Sn sertlik 50Hb



    Benim kullandıgım Kalay Bronzu fosfatlı DIN 1705 (1969) G-Sn Bz 14 sertlik 115 HB


    Dediginiz gibi sert bir malzeme fakat tedarigi küçük çaplara indikce daha kolay.


    Şu anda bulabildigim en yumuşak duşuk çaplı malzeme


    Kalay kurşun bronzu DIN 1716 (1981) Gz-Cu Pb 10 Sn Sertlik 70 HB


    Bir sonraki mock-up ı bu malzemeyi kullanarak yapacagım

  • Malzeme bilginize diyeceğim yok, fakat bakır alaşımlarında aluminyum sertliği çok arttırıyor.
    Benim bahsettiğim malzeme C36000 bakır, çinko, kurşun alaşımı, oranları Cu 61.5, Zn 35.4, Pb 3.1
    Bulabilirseniz bir de bunu deneyin.


    İlave : Bu alaşım oldukça popülermiş. Yerli üretici : http://www.pireks.com/index.htm

  • Tonguç hocam yaptığın pelletlerle hiç deneme atışı yaptınmı ?

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5

  • Yaptım


    Pazar gunu


    su anda elimde Evanix namlusuna sıkışmış vaziyette durmaktadır. Hava basıncı namlu şokunu geçmeye yetmedi. Harbi ile geri ittim ama mermi yatagı kısmında sıkıştı.


    Bakalım atölyeye getirdim cıkarmayı deneyecegim

  • Geçmiş olsun

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5

  • Tonguç geçmiş olsun, umarım silaha/namlusuna zarar vermeden halledebilirsin.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png