Kendi imkanlarımızla ok ve yay yapmak

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Forumda yay-ok yapmak isteyen kullanıcılar vardı. Eee ne oldu ? merakla yapılan ok-yay ların fotoğraflarını bekliyoruz :) :)

    eskisehirteam.png

  • Vay be süpe bilgiler.


    Videoda güzeldi adamlar osmanlıya hayran kalmış :)

  • Merhaba arkadaslar ok yapımı icin eger bulabilirseniz suyunu almıs sertlige ulasmıs ince kargıları kullanabilirsiniz.fakat 2 tur kargı var birisi ince etli ve zayıf olan digeride et kalınlıgı daha cok ve saglam olanı.tercih kalın olanı olursa daha saglam oluyor. saglam olanının yapraklarının ucu daha sivri dikenimsi sepet odukleri degil yani. Bu arada balık tutkalı bulamadıgım icin ben yayımı celikten yaptım ^^

  • teşekkürler güzel çalışma olmuş

  • iyi günler

    bende bahçedeki palmiye ağaçlarını kestim dallarını bir güzel budadım sonrada kurumaya bıraktım 3 ay kadar kurudu geçen haftada oku tamamladım okun fotoğraflarınıda haftasonu koyarım pek ahım şahım bişey olmadı ama 40 45 mt atıyor işte bide güzel ok yapabilrsek çok daha iyi atacağına eminim

    At44wx-10 + hill pompa
    hatsan optima 5.5mm
    hatsan mod 45
    s,;ss,;ss,;s

  • Abim eline sağlık güzel olmuş . Bişeyi öğrenmek istiyorum .. Yay yapımında en uygun ağaç nedir ? Okun ağırlık merkezi diye bir şeyi var mıdır ? Okun ip gibi gidebilmesi için neler yapmak gerekir ? Okun arkasındaki tüyler isabet oranını arttırır mı ? Yayın gerilirken kırılmaması için ne yapmak gerekir ? Saygılarımla ..

    :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

  • Uzun zaman geçmiş ama fotoğraf linklerini yenilemeniz mümkünmü ?

  • Ok yapmak zor iş fakat, yay yapımı konusunda PVC boru ve Fiberglas çubuk kombinasyonu iyi sonuçlar verebiliyor.


    Yapı marketlerde satılan 1" lik pvc boruyu 110cm kadarlık bir parçasını, ocak ateşinde ısıtarak(pvc yi yakmadan yavaşça) yumuşatıp, oklava ile elips şekli(fiber çubukların içine girebilmesi için) verilir.



    Daha sonra, 1mt uzunlukta 8mm çaplı 2 adet fiberglas çubuk(internette satan yerler var) içine yerleştirilir. Uçlarına çile takmak için çentikler açılır. Çile olarak Paraşüt ipi kullanılır. Çile yay a takıldığında, yay dan 15cm kadar yüksekte olması yeterlidir. Bu yay 60-70lbs arası güçte oluyor. Tabii bu yay ı çekmek için kendinize bir Zihgir yani başparmak okçu yüzüğü temin etmelisiniz. Yada 3 parmak çekecekseniz bir okçu eldiveni.


    Yada 1" borudan bir küçük çaplı olan(20mm civarı yanılmıyorsam) borudan yine 110cm kadarı içine bir adet 1mt ye 8mm çap fiberglas çubuk, (üstüne koli bandı sarılarak sıkı geçmesi sağlanarak) yerleştirilir. Bu yay ise 25-30lbs civarı oluyor.


    Ok için nette satılan ucuz ahşap okları tavsiye ederim, işinizi görür, sadece cok sert hedeflere atmayın kırılıyorlar. PVC boruları güneş ışınlarından korumak için, tamir bandı ile sarabilirsiniz, görüntüde güzel olur. Youtube de "PVC Bow" diye aratınca da baya bilgi çıkıyor.

  • Gerçende türk yayı ingilizlerin long bow dedikleri uzun yaylardan çok daha etkili mi, türk yayı ile atılan bir ok yaklaşık 600 metreden bir adamı öldürebiliyor mu, zırh delebiliyor mu ? bunlar doğru mu ? Öyleyse bu gerçekten de bir zamanların en güçlü silahı olduğu doğruymuş. Peki neden bunun sırrı şimdi bile bilinmiyor ?