Rüzgarlı havada atış

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Önümüz sonbahar ve kış... Havalar yavaş yavaş rüzgarlı hale gelmeye başladı.


    1. soru: Rüzgarlı havalarda atış yapılır mı? ya da ne kadar rüzgarda atış yapılabilir?


    2. soru: Rüzgarın yönü ve şiddetini ölçmek için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?


    3. soru: 4.5mm de hangi ağırlıkta pelet tercih edimeli?

    Hatsan MOD 95 SAS + Optima 3-9x32 + Optima Red Dot


    ;tufey#

  • zannerdersem forumda balistik konusunu biraz araştırıp incelersen bütün sorularına cevap bulabilirsin ikinciolarak da amaca göre pellet seçimi konusunu incelersen 3. soruna da orada cevap bulacağını tahmin ediyorum

  • Amaca göre pelet seçiminde pelet başları ve ağırlıkları anlatılıyor. Ancak sanırım daha fazla bilgi gerekli. Örneğin hafif rüzgarlı bir havada 25 metre ya da 50 metre için...


    Sonuçta zaten dürbünle orta ve uzun menzilli atış yapılacaksa hafif rüzgarın yönü bile çok önemli.


    Forumda hedef kağıdının yanına bir bayrak dikildiğini okumuştum sanırım. Belki başka yöntemlerde vardır.

    Hatsan MOD 95 SAS + Optima 3-9x32 + Optima Red Dot


    ;tufey#

  • soru 1 için cevap : deniz kenarında rüzgarlı bir havada bir deneyimim olmustu ortalama 60 adım gibi bir mesafede assa yukarı 15 20 atıs yaptım 200-100 bar aralığında hedef litrelik burgaz şişesiydi :) rüzgar tam olarak yandan esiyordu ve destekli atıs yapıyordum sonuc olarak vuramadım tabı vurulmayacak değil rüzgarın saptırma mesafesi iyi hesaplanırsa vurulur her neyse baya bi hırs yaptım aldım tüfeği aynı mesafede rüzgarı karsıma aldım ayakta tek atıs yaptım şişe yerlebir. sonuç olarak rahatlamıstım :)

    FİLİNTALAR GRUBU

  • he o ara gerçi fx paletle tanısmamıstım gamo kullanıyorum ve dürbünde optima idi bunlar zaten en önemli 2 farktör.

    FİLİNTALAR GRUBU

  • rüzgarın hızını biliyorsanız tüm verileri chairgun programına (pellet hızı, ağırlığı vs) girip hangi mesafede ne kadar yana vuracağını görebilirsiniz. atış deneyiminiz arttıkça kaba ayarı zaten yapabilir duruma gelirsiniz. tabiiki rüzgarlı ortamlarda güçlü silahla atılan ağır pelletlerin sapması daha az oluyor. 4.5mm rüzgarda çok sıkıntı yaşatır. bulabildiğiniz en ağır pelleti kullanarak rüzgarın etkisini bir ölçü azaltabilirsiniz.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • yalnız pelletin ağırlığının artması balistik katsayısını arttırmaz mı erdem abi ve bc değerinin artması da uçuş eğrisinin daha logaritmik bir değer alması yani düşme miktarının artması anlamına gelmesi gerekmiyor mu

  • ülkemizde bulunan 4.5mm kaliteli ağır pellet H&N Baracuda ve Diana HighPower (10.6g sanırım) yüksek balistik katsayıya sahipler, ve bu nedenle ağırlıkları düşmeyi arttırsa bile az bir düşme yapıyorlar. fakat kinetik enerjilerinin yüksek olması nedeniyle hafif pelletlere göre rüzgardan daha az etkileniyorlar. Burada esas olan rüzgardan az etkilenmek.


    tam verilerini kaydetmedik, ancak önceki yıl hw100 ile 5.5 promagnum atarken (yaklaşık 130-140m) sonra H&N Baracuda attım hemen hemen aynı vuruş noktasına sahip olduğunu gördük.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • aşağıda 3 pelletin verilerini seçip hw100ün atış hızlarını girdim.


    yeşil: JSB Exact 15.9g (FX)
    mavi: Gamo promagnum 16g
    kırmızı: Beeman Kodiak (H&N Baracuda) 21,1g


    hızları hw100ün bu pelletleri yaklaşık attığı hızları girdim. 70yarda mesafede aynı noktaya sıfırlanmış pelletlerle atış yapıldığında hafif olan promagnum 11-12inç (28-30cm) düşme yaparken, baracuda 8-9inç (20-23cm) düşme yapıyor. çünkü BCsi daha iyi.


    not: sağ altta pelletleri farklı kalibre göstermesi aldatmasın hepsini .22 olarak seçtim. chairgun proda bunu yapabiliyorsunuz.


    airgunturk.com/attachment/3969/

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Arkadaşlar bir noktayı hatırlatmak isterim: hangi pelleti kullanırsanız kullanın rüzgarlı havada atışlarda istikrarlı isabet mümkün değildir.
    Nedenlerinden birincisi, rüzgar genelde aynı hızla esmez: bir hızlanır bir yavaşlar;
    İkincisi, hız değişiminin yanısıra esme yönü de değişiklik gösterir;
    Üçüncüsü, atış yaptığınız yerde rüzgar eserken hedefin bulunduğu yerde rüzgar durmuş (veya bunun tersi) olabilir.
    O yüzden isabette istikrar beklemek bence boşuna....

    S&W 686-6

  • Hatta şunuda söylememizde yarar var, ateşli yivlilerle bile ağır gramajlı mermilerle uzak mesafe atışlarında sniperler, rüzgarın yönüne göre merminin açısını hesaplayarak atış yapıyorlar.
    Buda şunu gösteriyor rüzgar hızı her zaman merminin açısını değiştirebiliyor, ha ateşli yivlilerde ki değişim kuvvetli rüzgarlarda olabiliyorsa havalılarda ise orta güçteki rüzgarlarda olabiliyor farkıda budur sanırım.