CROWN HAKKINDA .

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Namlu agzina crown acilmasinin 3 sebebi oldugu kabul edilir !


    1. ve ana sebep, muhimat namluyu terk ederken arkasindaki yuksek basincli havanin olusturdugu direncin muhimmati enaz etkileyecek sekilde dagilmasi ve mumkun olan en yuksek ucus stabilitesinin kazanilmasi.
    2. ve yan sebep namlu agzinin namlu kenarindan bir miktar iceride tutularak belirli bir seviyedeki darbelere karsi agizda olusabilecek hasarlardan korunmasi ile en yuksek ucus stabilitesine negatif etkinin berteraf edilmesi.
    3. ve yabana atilmayacak onemli bir sebepte, crown acilmis namlularin estetik olarak daha fazla sevilmesi !Ancak ilk 2 sebebi gerceklestiremiyen bir crown ne kadar şık olsada tatminkar olabilirmi sorusunun cevabida herzaman ''hayir'' olmustur.


    Temel olarak dunyada kabul gormus 2 adet target crown modeli bulunmakta:
    1.si yukarida adi gecen 11 derece(11 Degree Target Crown )sekil 1
    2.si ise daha iddaali oldugu savunulan basamak crown da denilen 0 derece(Step Type Target Crown )sekil 2
    [Resim Engellendi: http://s12.directupload.net/images/091008/temp/vkbujgky.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s6.directupload.net/images/091008/temp/jfuk6pbd.jpg]
    11 derece target crownun ortaya cikma sebebine gelince :
    Yukaridaki 3.sebebi gozardi edersek bir crowndan oncelikle basincli gaz cikisini en iyi sekilde saglamasini beklemeliyiz.
    Yapilan denemeler bizi 2 ana acida birlestirmekte ama her ikiside 11 derece degil ? Peki 11 derece nereden cikmis?Namlu ic yuzeyinde yiv ve setler arasinda hepimizin bildigi gibi bir yukselti farki vardir.Diger bir degisle setlerin olusturdugu daire capiyla Yivlerin olusturdugu daire capi farklidir.,
    Ne olur farkliysa ? Namlu ucunda Hangi aciyla kesim yaparsak yapalim kesim sonucu olusan setlerin uc noktasiyla yivlerin uc noktasi arasinda bir fark olusacaktir.(sekil 3)
    [Resim Engellendi: http://s3.directupload.net/images/091008/temp/9ta5tnku.jpg]
    Kesim acisi arttikca kesim derinligi artacak, azaldikcada kesim derinligi sifira yaklasacaktir. Kesim derinligi ne kadar artarsa yiv ve setlerin bitis noktalari arasindaki farkta o denli artar. Yani buyuk aci buyuk fark demektir.Yiv ve set bitis noktalarinin farkli olmasi, muhimmatin setleri yivlerden once terk etmesi ve basincli gaz kacisinin muhimmat daha namluyu terk etmeden(henuz yivlere basarken) baslamasina sebep olur.Bunun sakincasi ne diye sorabilirsiniz.Bunu uc acidan ele alabiliriz .
    1- Setlerin ,en mukemmel namluda bile, olcusel farkliliklardan dolayi esit ve dengeli gaz kacisina izin veremedigi olcude stabilite bozulur.
    2- en mukemmel crown kesimde bile yiv-set kesimleri ayni noktada bitmedigi icin dengesiz gaz kacisindan kaynakli olarak stabilite bozulur.
    3-yiv ve setlerce 360 derece tum dis yuzeyden yataklanmis muhimmat, setlerden kurtuldugunda sadece yivler tarafindan yataklandiginda,yataklama yuzeyi azalir ve stabilite bozulur.
    Bunlardan anlasilacagi uzere mumkun olan en dusuk kesme acisi dolayisiyla kesme derinligi uygulanmalidir.
    Ancak bu aci dengeli bir dagilima izin verecek olcudede buyuk olmalidir.???
    Yapilan denemeler 9 dereceden kucuk acilarda gaz dagiliminin neredeyse hic crown acilmamis namlulardaki gibi oldugunu, yani crown acisinin duzenli bir dagilim icin en az 9 derece olmasi gercegini ortaya cikartmis.
    Ancak ayni denemeler acinin 13 derece uzerine ciktigindaysa yiv set bitis noktalari arasindaki olcunun kritik sevyeye geldigini stabilitenin yine kotulesmeye basladigini gostermis.
    9 derecelik acinin iyibir gaz kacis stabilitesi sunmasina karsilik 13 derecelik acininda nispeten daha derin bir kesimle daha iyi bir koruma sagliyarak 2.amaca hizmet ettigi kesin.
    Sonucta kritik iki uc degerin ortasinda yer alan ve hem stabil gaz kacisina hemde hatiri sayilir bir koruma derinligine sahip olan optimum bir deger yani 11 derece kabul gormus.


    Sonralari akillinin biri eger amac namlu agzini korumaksa namlu disinda 2 kenarida pah kirilmis bir yukselti birakmanin yeterli olacagini ,Namlu agzinada daha yuksek bir aciyla (60 derece) cok kisa bir pah kirilirsa yeterli stabilitenin saglanmis olacagini dusunmus ve ortaya step(basamak) modeli crown cikmis.
    Bu modelin uygulamasinda yapilan denemelerde etkili bir gaz kacisi icin 60 derece crown acisi ve 0.020 inch pah kirilmasinin iyi sonuc verdigi saptanmis.Maksimum deger olarakta 0.025inch-60 derece kabul edilmis.


    Gelelim isin aslina ? Burada aslinda yukarida goz ardi ettigimiz 3.sebep aciga cikmis gibi gorunmekte.
    Cunku yakindan inceledigimizde 60 derece 0.025 inch pah kirmanin namlu agzin da actigi derinlikle ,11 derece 11mm crownun namlu agzinda actigi derinlik neredeyse ayni.(SEKIL4)
    [Resim Engellendi: http://s2.directupload.net/images/091008/temp/t2i6rykm.jpg]
    Sonucta goz ardi edilmemesi gereken bir unsurda islenebilirlik olarak ele alindiginda basamak crown islenmesi daha zor ve makina parkuru gerektiren bir uygulama oldugu icin 11 derece daha yaygin hale gelmistir.


    Ancak namlu et kalinliginin yeterli olmadigi namlu caplarinda yeterli namlu disi koruma alani et kalinligi ve isleme alani olmadigindan basamak crown-yeterli derinligin elde edilebilecegi isleme capi olmadigindan 11 derece crown uygulanamaz.
    Boyle durumlarda kisitli alanda daha yuksek acili crown uygulamalari yapilabilir mesala 45 derece 0.5 pah kirilabilir.Kimsede yok kardesim yanlis yapmissin 11 derece olucakti diyemez.Tabiki diyebilirde siz siz olun dedirtmeyin !


    Saglicakla kalin.
    Akif NAZLI

    RAW HM1000 .25
    RAW HM1000X .25
    MADMASTER PREDATOR .22

  • Çok güzel bilgiler teşekkürler. Bir çok namlu ucunda artık unf diş açılmış durumda. Namlu ucuna ya dişleri korumak için bir halka, ya da susturucu takıyoruz. Şimdi benim sorum, susturucu değil de koruma amaçlı takılan bu yüzüğün daha uzununu ve et kalınlığı daha fazla olanını taktığımızı düşünürsek bu da basmak crown görevi görür mü ve isabete etkisi ne olabilir. Örneğin FX lerin namlu ucundaki halkanın daha uzunu ve daha kalınını taktığımızı düşünebiliriz. Umarım net anlatabilmişimdir.

  • Bilgiler için teşekkürler ;d;

    FX :love: T12 + BSA 6-24 x 44 MD Side Focus
    AA :love: S410 XTRA (Mustafa Serdar tarafından modifiye edilmiştir ;d; ) + 8-40 x 50 MD Side Focus No Name


    "MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR"
    ankarateam.png


    AB RH (-)

    • Official Post

    Akif kardeşim, paylaşım için teşekkürler, birşeylerde ben ekleyeyim bu mevzunun sonraki aşaması için.


    Öncelikle yaşadığım bir olayı anlatarak başlayayımki konu daha anlaşılır olabilsin,


    2007 yılı idi, bir arkadaşım Weihrauch HW100 silahına taktığı dürbüne kolay ayar çekmek için, eskiden kullanılan çelik pilotlu Optik Bore Sight ile namlu crown ve hatta setlerden 7 - 8 mm ye kadarda komple bozmuş beni aradı ne yapabiliriz diye, gönder namluyu bakayım hallederiz dedim, namlu geldiğinde gördüğüm içler acsı halde bir namlu idi, uzatmayayım namluyu tornaya bağladım, salgısını komretörle aldıktan sonra, bozulan set derinlini bitirene kadar yaklaşık 7mm namlu ucundan tornalama ile kısalttım ve hasarsız setleri görünce bıraktım, bu arada namu ağrını tam 90 derece düzgünce tornalayınca namlu bağlı olduğu aynada dönerken farkettimki namlu deliği namlu dış eksesine göre kaçık yani namlu farikada delinirken kaçık delinmişti bu kaçak her zaman olabilir ve bu namluyu özel crown çakımla 45 derece crownunu açarak halletmiştim. ,Gerçi BSA dövme namluda ve bazı yöntemlerle bu kaçıklık alınır, örneğin delik merkezinden sıfırlanarak namlu dışını tornalama yöntemi ilede olabilir.


    Şimdi bu durumda bu namluya bizim bu konu hakkında bilgisi olmayan tornacımız bu namluya crown açamaz çünkü namlu merkezi (deliği) salgılıdır, ve zaten bu işi bilenler bilirlerki crown açmak özel keme takımı gerektirir, Altta fotoğraflarını gördüğünüz, eelde manuel crown açmaya yarayan bu çakıda sarı olan (Titanyum kaplamalı olan) da ocona pilot ve el tutma kısmı monte edilmemiş halde diğerinde ise monteli haldedir, uçtaki pilot bu çakıya bir setiskur vasıtası ile monte edilir ve bu pilotun dış çapı, crown açacağınız namlunun çapına uygun olmalıdır (namlu ucundaki şokta hesaba katılarak) ateşli silahlarda namlu çelik kalitesi yüksek (4140 yada daha üstü) olduğu için çelik pilot kullanmakta pek bir sakınca olmasada bizim kullandığımız havalı silah namlularında kullanılan namlu çeliği çok daha yumuşaktır (1020 kalite) bu yüzden bu pilotun sarı metal (pirinç gibi) yumuşak olması gerekir, ve bu pilotlu Crown çakısı sayesinde namlu deliği salgılıda olsa düzgün bir crown açılabilr,


    airgunturk.com/attachment/4099/ airgunturk.com/attachment/4100/


    Dikkat edilmesi gereken hususlardan biride namlunuza crown açarken kesinlikle alete basınç uygulamadan, neredeyse kendi ağırlığıyla sabır göstererek talaş kaldırmalısınız, aksi halde çakı kesici ağızları setlerden atlarken sekme yapar ve açtığınız acılı yüzey tırtıklı olurki bu istenmeyen bir şeydir, bir konuda her ne kadar Akif bey yukarıda çakı açıları hakkında detaylı bilgiler geçmişsede günümüzde kabul gören çakı açıları (Çakının kesme ağzı açısı) 45 derece ve 79 derecedir, yani namlu ağzında 45 derece ve 11 derecedir.


    Burada anlatılmamış bir hususta şudur, crown düzgün açılmamış ise mikro saniyeler içerisinde merminin eteğinin tam namluyu terk ettiği an, mermi eteğinin dairesel bitim yüzyinin tamamı aynı anda namluyla ilişkisini kesmiş olmasıdır, aksi halde o mikro saniyeler içerisinde mermi eteğinin bitim yüzeyinin bir bölümü namluyu erken teması kesmesi bu erken teması kesen kısımdan mili saniyeler içerisinde mermi arkasındaki yüksek basınçlı hava yada gazların bu boşluktan tahliye olmaya çalışmasıyla mermiyi azda olsa namlu ekseninden saptırırki özellikle uzun mesafeli atışlarda mermi rotasında ciddi sağmalara yol açar, (bu crown açmanın bir başka ek özelliğide eskiden el yapımı silahlarda) sabit namlulu çifte tabir ettiğimiz yanyana namlulu yivli ateşli silahlarda silahın imalatı sonunda sıfırlanırken önce namlunun biri ile 100 yarda hedef tahtasına atış yapılır, tabi silah mengene gibi bir aparatla sabitlenir, sonra 2. namlu ateşlenir, hedefte illaki iki namlu arasındaki mesafe bozuktur bu durumda eski ustalar basit bir elmas el çakısı ile namlu ağzından bir çentik alarak tekrar tekrar atışlarla 2. namludan çıkan mermini 1. namludan çıkan merinin iki namlu ekseni arasındaki mesafe kadar olmasını sağlarlarmış ve bu yolla silah tamamlanmış olurmuş.


    Not; acele yazdım imla hatalarım varsa daha sonra düzeltilecektir.

    FX Revolution .22 - AirArms S410 .22 - Samyang Recluse .357 - Samyang Sumatra 2500 .25
    Weihrauch HW100 .22 - Weihrauch HW50 .177 - Weihrauch HW35 .177 - Diana Mod52 .22
    Diana Mod48 .22 - Diana Mod250 .177 - BSA Mercury .177 - Gamo Stutzen .177
    Gamo CF20 .177 - Webley Patriot .22 - Webley Longbow SE .177 - Benjamin Mod392 PA .22
    Daisy Powerline 917 .177 - Nightstalker NS1200 .177 - Smith Wesson Revolver .25


    Forum Kuralları
    Foruma Yeni üye oldum, öncelikle hangi bölümleri incelemeliyim ?