Okçuluğun Spor Dalı Olarak Gelişmesi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Makaralı yayın "çalışanlara hitap etmesi", fiziksel kuvvetin daha az gerekli olmasıyla ilgilidir. Klasik yaylar veya bunları temel alan olimpik uçbükümlü (recurve) yaylar, düzenli antrenmanla kazanılan beceri ve kuvvet gerektirmektedir. Hatta eski kaynaklarda "iyi okçu olmak için 20 yıl çalışmak gerektiği" yazılıdır. Ok ve yayın erken dönem ateşli silahlar karşısında önemini yitirmesi de bundandır. Ok ve yay fitilli ve çakmaklı tüfeklerden daha iyi balistik özelliklere ve atış hızına sahip olduğu halde, bu silahların savaş alanlarına çıkmasıyla (16. yy ikinci yarısı) tarih sahnesinden silinmeye başlammıştır. Bunun sebebi, ateşli silah kullanımının daha kısa sürede ve kolay öğretilir/öğrenilir olmasıdır. "Vatandaş ordular" profesyonel orduların yerini aldıkça, askerlerin çabuk eğitilmesi gereği doğmuştur. Zaten kapsüllü ateşleme sistemleri ve kısa süre sonra yiv-set icat edilince, ok-yayın teknik üstünlüğü de sona ermiştir.


    Yivli (havalı veya ateşli) silahlardan zevk alanların okçulukta makaralı yay kullanması, alışık oldukları yüksek isabet oranlarına yaklaşabilmeleri bakımından da anlamlı. Nişan almak için nişangah kullanılan modern recurve yaylar bile makaralı yayların isabetliliğine ulaşmaz. Geleneksel yaylarda ise doyurucu isabet oranlarına ulaşmak için çok çok çok çalışmak gerekir. Haftasonu okçuları için makaralı yay en tavsiyeye değer olanıdır. Ama elbette burada her şeyden önce kişisel zevk gelir.


    Bu arada, yay seçerken önemli olanın boy ve kilonuz olmadığını söylemeliyim. Çekiş mesafeniz ve fizik kuvvetiniz önemlidir. Çekiş mesafenzi boyunuzla ilgili olmakla beraber, atış tekniğiniz, kullandığınız yay gibi faktörler çok daha önemlidir. Kuvvetli birisinin bile çekebileceğinden daha düşük çekiş kuvvetinde bir yay ile başlamasıını şiddetle tavsiye ederim. Atışın sağlığı bakımından çok önemli olan vücut formu, ancak makul çekiş kuvvetinde yaylarla öğrenilebilir, kazanılabilir.


    Makaralı yaylar ise sizin çekiş mesafenize göre ayarlanmalıdır. Bunu bir bilenden yardım almadan başaramazsınız. Tanışacağınız millî takım antrenörü kimdir acaba?

  • Aslını ararsanız ben ısrarla bir compound almak istiyorum. Mesaiden sonra gravatımı bile çıkarmadan yapabiliceğim bir spor ve hobi olarak görüyorum. Okçuluk konusunda evet bilgim yok ama mercanda bir dükkana girip de bir tane alıp çıkmayı düşünmüyorum.


    Çalışan kesimdekilerin de bu sporu hobi olarak yapmasını hoş görmenizi ve bizlere destek olmanızı bekliyoruz. İnternetde yaptığım bir araştırma sonucunda HOYT ların Türkiye distübirörü firmaya ulaştım ve o firma da bana "Metin GAZOZ" hocamızın ismini verdi. Bizim gibi inanılmaz amatör kişiler ile bile saolsun çok ilgilendi. Bizler tüm okçuluğa yıllarını vermiş kişilerden destek bekliyoruz.


    Sonuçta Tozkoparan Hocam ben makaralı bir HOYT almaya niyetliyim. Aynı zamanda ateşli silah ve havalı silah kullanan biriyim bu sebeple benim hedefleri 12 den vurmak için malesef yeterli yıllarım kalmadı ve takdir edersiniz ki yaşımızda geçti. Baktığım oklar hem hedef hem av için olanlar. Şahsen cuma günü Boğaziçi Ünv. sinde antramana gittim ve sadece gerekeren baktığım recurve ve compound bow arasında makaralı ok kesinlik kazandı. HOYT un sitesine girdiğimde fotolarına baktığımda!! En çok beğendiklerim Avanger-Vectrix-Ultralar. Tabi birde fiyat var. Sanırım bana en uygun olan fiyat-hedef-av için avanger gibi geldi. Siz ne dersiniz ?

  • Bu bölüm keşke gelişmeye devam etseymiş. Yay sahibi olmak istiyorum ama öksüz kaldım bu konuda.

  • Yazık olmuş bu konu başlığına...Hiç ilerlememiş..Çok üzüldüm bak şimdi..:((
    Acaba diyorum...
    Eski bir Milli ''Olimpik sınıf ''Okçu olarak.Burayı canlandırayım mı..Hmm ne dersiniz ?


    Ben ,yayımı alayım...Siz tüfeğinizi alın...Yarışalım...
    Var mısınız..?
    Hodri meydan..:)

  • vallahi sevinirim bu aralar bende fantazi yapıp sling bow yani sapanla ok atmaca muhabbetine sardım.

    TANRI TÜRK'Ü KORUSUN


    870 exp. mag.12 ga. Slug+71cm
    Cesa süperpoze 12 ga 71 cm

    Quantum A1168 20 ga 61 cm



    Webley raider .177 cal.
    Diana mod54 Airking.177 16 j
    dominator 200w carbine ft vortex .177 16 j
    torpedo mod155 .25 46j-90j
    optima 635 .25 carbine 36j
    Webley Patriot .25 36j

    mod 99 lmt. .22 24j
    mod 55s carbine .177 16 j
    striker edge carbine .22 26j
    strker edge .22 28j
    alfamax carbine .22 16j
    junior xl .22 16j
    mod45 .177 8j

    mod25 supertact .22
    mod25 supercharger .177


    Zoraki hp-01 FT .177


    Retay troy 100x .177 16 j
    Retay troy 100x carbine .177 16 j
    Kral Alttan kurma carbine .177
    Kral Alttan kurma .177-.22

    Kral AI-145 ahşap carbine .177 cal

  • geleneksel okculuga merak duyan arkadaşlara nacizane tavsiyem bulundukları şehirdeki geleneksel okculuk grupları ile tanışığ gruba dahil olsunlar.yay zihgir ok temini (dogru sekilde) zaten kendiliğinden hallolur.

    GAMO HUNTER DX COMBO 4.5 MM.
    GAMO 3-9x40 DÜRBÜN

  • siz başlatın nitekim profesyönelmişsiniz ben de arkanızdan gelenlerden biri olurum söz :) ne yazık ki forumda okçuluk üzerine pek eğilim yok oysa ben ateşli havalı silahlardan darttan çok çok daha zevkli buluyorum yay kullanmayı. dünyanın en mükemmel yayını geliştirmişiz zamanında güzel ülkemde ne yazık ki günümüzde kıymeti bilinmiyor

    Kahramanlar can verir, Yurdu yaşatmak için.

    • Sarsılmaz Kılınç 2000 Mega 9x19 mm
    • Hatsan Galatian 4 5.5mm
    • Zoraki HP 01-2 Light 4.5 mm + Stoeger 4x32 Compact Işıklı Dürbün + Wrangler Moderatör
    • Gamo PT-85 4.5 mm
    • EZ Archery 45 lb Makaralı Yay