valibey adlı kullanıcının mesajları

    şimdi cemal kardeşimin koyduğu resme baktımda, eğer parçaların altındaki kağıt bir A4 ise, benim yay ile oyay arasında dağlar kadar fark var..
    yay boyları bu kadar farklı olabilirmi ki ? farklı tüfekte olsa..

    o zaman tutucu ile alakalı olarak başlangıçta bir problem olmuş, kısa yapılmış.. yoksa kırılmadığı net bir şekilde belli oluyor..
    o zaman onu uzatacağız biraz,.

    evet , geçenlerde onunda bozulduğunu farketmiştim geçenlerde..
    evde bulduğum aynı çapta ama daha ince et kalınlığına sahip bir oring ile değiştirmiştim.. bir kısmı kaçıyor galiba, oysa uygun olan o-ringi alacaktım daha sonra hatırlattığınız iyi oldu. Ancak 2-3 haftadır bu şekilde atışlar yaptığım oldu eskisine nazaran, tam ölçüde olmamasına rağmen daha iyi atıyordu, yani o-ring görevini yapıyor orada, ama değiştirilse daha iyi olur.


    fakat, bu pistonun üstündeki derlig-teflon benzeri materyalden yapılmış kısmı tutan civata tam sıkmıyor onu farkettim, 2 tane rayna benzeri ince pul çıktı tüfeğin içinden, göbek delikleri genişlemiş, muhtemelen piston kafasını sıkan civatanın altındaydı, basınçla-zamanla bozulmuş galiba, şu an piston kafası kendi etrafında döner halde, gevşek.. onunda etkisi olurmu acaba.. civata boşluğundan, delik içinden yaya doğru tüfeğin içine doğru hava kaçırıyor galiba..
    olabilirmi?

    son günlerde acayip sesler çıkarmaya başladı.. bi atıyor normal gibi.. attıığın yere gidiyor..
    bi bakıyosun ploff diye (şimdi anlatamadığım :) ) garip bir sesle 10-15 metrede neredeyse 1 karış aşağıya düşüyor pelet..
    dedim yayımı kırıldı, normal duruyor ama.. bilemedim :)

    arkadaşlar yayın iteklediği pistonun önündeki teflon-derlin benzeri materyalden yapılmış kısmın resimleri aşağıda;


    1.resimde bu parçanın alın tarafındaki kanalda, o-ring olması gerekmezmiydi.. oysa çıkmadı


    2. resimde parmağımla gösterdiğim yanal yüzeye, ayrıyeten o-ring conta için bir kanal daha açsam olurmu, yoksaa gerek yokmu, pistonu sıkarmı..


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/KnLWn1.jpg]


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/KnLW35.jpg]

    evet yaylıda sarsıntı en büyük etken, ve pcp leri bilmiyorum ama, tetiğin mekanik olması, yani takılı olduğu dilden ve ve onun arkasındaki yay gücünden kurtulması için pcp lere göre daha sert olsa gerek (ne kadar iyi olursa olsun), tetiğin ilk düştüğü andan bu sıkıntı başlıyor belki..


    Ancak ben koudaki ''Prob tarafından itilerek yiv ve setlere oturup şekil aldıktan sonra atılan bir peletle, tetik düşürülerek tüpten bırakılan basınçlı havanın itkisiyle yiv ve setlere oturup şekillenen bir pelet farklı şekilde uçacaktır.'' cümlesine takılmıştımda, o yüzden dedim, acaba etkisi varmıdır diye.


    açıklamalarınız için teşekkürler ayrıca.


    Birde bu 12 fpe'lik tüfeklerin bulunduğu gruba giren tüfekleri isim ve model olarak belirtebilirmiyiz bildiğiniz kadarı ile.

    :) teşekkürler, aslında olayın mantığı aynen geçerli demek ki,


    peletin etekleri namlu iç çapına her seferinde aynı sıkılıkta otursa, ve yivlere her seferinde henüz ateşlenmeden önce yerleşmiş olsa,
    moderaötürümüzün dediği gibi, basınçla yerleşen pelet ile, mekanikk olarak yivlere yerleştirilmiş peletin uçuşu arasında fark olacaktır..


    Denemek lazım aslında, her seferinde içeriye doğru aynı mesafede yerleştirilip yivlere mekanik olarak oturtulan peletin , tüfeğin isabetini etkilemesini kontrol etmek isterdim açıkçası..

    PCP PCP Silahlarda isabetliliğe etki eden namlu ve hız stabilitesi dışındaki faktörler


    bu yukarıdaki linkte, moderatrümüzün açtığı ve çok güzel anlattığı pcp tüfeklerde isabet konusunda pelet probu etkeni diye bir paragraf var..


    alttaki;


    ''Pelet probu:
    Pelet probu iyi işlenmemiş bir silahta prob, namluya sürerken peletlere zarar verebilir, peletin arkasını tam olarak kapatamayabilir, peleti namlu içinde gerektiği noktaya kadar itemeyerek transfer portu üzerinde bırakabilir. Kurma mekanizması ile arasında boşluk olduğu takdirde peleti her seferinde namlu içinde aynı noktaya süremeyebilir ve atıştan atışa daha ileriye sürüp daha geride bırakabilir. Prob tarafından itilerek yiv ve setlere oturup şekil alandıktan sonra atılan bir peletle tetik düşürülerek tüpten bırakılan basınçlı havanın itkisiyle yiv ve setlere oturup şekillenen bir pelet farklı şekilde uçacaktır. Ayıca pelet probu şarjör ve namlu ile aynı doğrultuda çalışmadığı takdirde peletleri namluya sürerken eğip bükme ithimali ortaya çıkacaktır.''



    Özelllikle yukarıdaki alıntıda koyu renkle yazılan cümleye dikkat ediniz.
    Şimdi diyeceğim o ki, acaba yaylı tüfeklerde, namlunun hemen ağzında duran peleti, namluya biraz daha içeri sürebilecek bir prob benzeri edavat ile iteklemiş olsak, aynı zamanda bu sayede pelet etekleri, namlu iç yüzeyine iyicene oturmuş olsa..
    Acaba yaylılarda çıkan çoğu dağınık atış düzeninin önüne geçilebilirmi..
    Yada tersinden sorarsak, yaylılardaki dağınık isabetlerin bir sebebi de, peletin hemen namlunun ağzında kalması ve peletin namlu yüzeyi formuna (görünüşte oturmuş olsada, herhangi bir baskı görmediğinden, tam istenildiği gibi olmadığını düşünüyorum) tam anlamıyla şekillenememiş-ebatlanamamış olmasından kaynaklanıyor olabilir mi?


    Sanki sonuçlar değişik olabilir gibi geliyor. Bunun için;
    Ve elinde stabil bir tüfeği olanlar, bu durumu;
    bildiğimiz standart pelet yerleştirme şeklinde
    ve pcp'lerde olduğu gibi peletin namlu içine doğru sürülmesi ve eteklerin namlu yüzeyine baskı yapacak formda yerleşmesini sağlayacak bir edavat ile yerleştirerek deneyebilirmi acaba..

    sürekli aynı kaynaktan baktığınıza eminmisiniz.. gez, yada arpacık öyle kolay kolay ayarı kaçacak bişey değil bence.



    bu arada arpacık namluda gevşek bir halde olabilrmi.. sarsıntıdan oynuyordur belki hafiften..

    haklısınız, aksi halde yenisini bulmak mümkün değil galiba, eski tüfeğe uydurabilirmiyiz diye düşündümde..


    teşekkürler.

    peki konu tetikten açılmış iken, konu sahibinin izni ile, bu hatsanın sas dediği tetik grubunu satın alabiliyormuyuz yada bulabilirmiyiz ayrıca.. bi fikriniz varmı..