Sellcuk adlı kullanıcının mesajları

    Millet olarak silahı seviyoruz ve silah, kültürümüzün bir parçası.. Bu yüzden edinmek için sebepler-bahaneler arıyoruz. Silah bulundurmak, sorumluluk bilinci ve kültürüne sahip olma koşuluyla da her insanımızın meşru hakkıdır. Ama Allah hiçbirimizi, kendini ve sevdiklerini silahla müdafaa etmesi gereken bir duruma-ortama düşürmesin.


    Mesken güvenliği için bana göre en doğrusu iyi bir çelik kapı ve aile bireylerini, özelliklede çocuklarımızı sıkıntılı durumlarda yapılması gerekenler konusunda bilinçlendirmek ve vakit kaybetmeden güvenlik güçleriyle irtibat kurmak olacaktır.


    Tüm bunların yeterli gelmediği vahim durumlarda (hukuki meşru müdafa hakkımızın oluştuğunda) ise; kullanılacak silah ve mühimmat kendimizi zor durumda-yarı yolda bırakmayacak türden olmalıdır. Konu mesken içi savunma olduğundan seçim kesinlikle tabanca ve çapta 9mm olmalıdır.

    Ateşli yada havalı farketmez silahlarda namlu boyu; patlamayla oluşacak gaz basıncı yada serbest bırakılan hava basıncı
    miktarının fırlatılan mermi çekirdeğini, pelleti stabil olarak çıkarabileceği en yüksek hızda son bulacak uzunlukta olmalıdır.


    Bir başka deyişle namlu boyları amaca göre; ateşlilerde kullanılacak barut hakkı, yaylı pistonlularda silindir hacmi, pcp lerde valfin serbest bıraktığı basınçlı hava hacmi miktarına göre olmalıdır. Bu miktarlar kısıtlı olmasa namlu boyu ne kadar uzun olursa mermi çekirdeğini yada pelleti serbest hava veya gaz basıncı hızına kadar yükseltme eğiliminde olur.


    Fakat burada maksat en yüksek hıza çıkarmak değil, atılacak mühimmatın ağırlığına göre stabiliteyi bozmayacağı en yüksek hıza çıkarmaktır. Mesela 16 grain pelletin savrulmadan stabil çıkacağı en yüksek hızlar 800-850 fps iken 120 grain mermi çekirdeği balistik yapısına göre 2400 fps lerde stabil olarak yoluna devam edebilir.


    Kısacası namlu boyu; eldeki gaz veya hava basıncı miktarı, atılacak mühimmat ağırlığı ve atılmak istenen stabil hız hesaplanarak optimize edilmelidir diye biliyorum yanlışım ,eksiğim varsa üstatlar düzeltebilirler.

    Arkadaşlar hepinize selam ve saygılar ; Sportmatch Dampayla yaylı tüfeklerde 100 metreye kadar 12x12 cm lik hedef atışlarında kullanmak için bu iki dürbünden kalite, görüntü netliği , hızlı odaklama, dayanıklılık vb yönleriyle hangisini neden tercih etmem gerektiği konusunda fikir ve tecrübelerinizi rica ediyorum. Fiyat olarak iki üründe Aksu Avda 450 tl civarı. Birde Hawke Vantagenin 3-9x40 AO IR olmayan modeli var fiyatı 300 tl ,ikisi arasındaki fark sadece mildotun ışıklı olmasımı başka bir avantajı varmı ve aradaki fiyat farkına değermi ? Barska dürbün daha kompact görünüyor Hawkenin 32cm uzunluğuna karşı barska 25 cm civarı.. bu tüp boyunun kısalığı dayanıklılığa katkısı olur mu?


    Son olarakda bu fiyat aralıklarında veya max 600 tl ye kadar F/P oranı yüksek başka önerilerinizde açığım.

    Saygıdeğer hobidaşlarım bugün elimde bulunan Browning mag800 yaylı havalı tabancanın gücünün nerdeyse yarı yarıya azaldığını farketmemle, bu güç düşüşünün sebebini bulmak için yaptığım incelemede namlu oringinin ezilerek oring yuvasına sıfır oturduğunu ve bu sebeple kaçırma yaptığını farkettim. Elimde yedek oring olmadığı için oringi yuvadan çıkarıp arkasını 0.75 mm kadar destekleyip oringi tekrar yerleştirerek o kısımdaki hava kaçağı önledim. Fakat tatmin olmadım, bu kez silahı komple söktüm piston keçesinide kontrol ettim. Keçe genel olarak iyi görünsede kenarlarında çok küçük milimetrik çapak izleri vardı. Bu izlerden yüksek basınçta hava kaçırma yapıp yapmadığını anlamak için silahı toplamadan hava transfer portunu tıkayıp pistonu ittirdiğimde sıkışan havanın keçeden kaçtığını tesbit ettim. Fakat elimde yedek keçe olmadığı için öyle bıraktım.


    Baktım keyifle uğraşırken susuzluğu,sigarasızlığı unutuyorum vakitde iyi geçiyor hazır elim değmişken birde gamoyu kontrol ediyim dedim. Gamoda aslında atışta ciddi hissedilir bir zayıflık olmasada ilk başlarda yüz metreye yakın isabetlerde şişe kırılırken artık kırılmamasını; bin küsür atış sonucu yayın yumuşaması,azda olsa ilk baştaki dizellemenin bitmiş olmasına bağlıyordum. Belki bu tesbit kısmen doğrudurda.. neysede gamodada başladım aynı kontrollere.. namlu oringi testi tam puanla (milim kaçak yok) geçince, silahı komple söktüm ( Bu arada gamo shadow için söylüyorum sökümü-toplaması çok basit ve daha az riskli..yay serbest haldeyken tansiyonu çok düşük arkadaki pimi çekince öyle aman aman fırlama yapmıyor eldivenli bir elle bile tutulabiliyor ama siz yinede tedbiri elden bırakmayın) Browningde yaptığım aynı işlemleri ( transfer portunu tıkayıp pistonu ileri geri yaptırma) gamoda tekrarladım ve hayretle bundada keçeden kaçırma yaptığını gördüm.


    Her iki silahında silindir içlerini iç aksamlarını özenle temizledikten sonra ZETAX üstatdan esinlenerek ve acaba olurmu diyerekten Browningin gamoya göre kısa olan yayını ve gamodakindan daha ağır olan yay ucu ağırlığını gamo pistonuna takıp gamoyu o şekilde topladım yani tüfeği 16 joule çektim :) Kurulma esnasında yayın kısa kalışından dolayı namluyu kırınca bir miktar boşluktan sonra zaten kurulması yumusak olan tüfek dahada yumuşamış ve tüfeğin atıştaki tepmesi nerdeyse hissedilmez hale geldi. Atışlar okadar tatlı oluyorki yeni keçeler temin edinceye kadar silahı bu şekilde kullanırım artık. :D


    Bu gün bu işlerle uğraşırken gerçekten keyifli vakit geçirdim ve sizlerlede paylaşmak istedim. Bu arada gamo için keçe, yay vs yedek parça alabileceğim yurtiçi yada yurtdışı alışveriş sitesi linki yada uyum sağlayabilecek modifiye parça önerilerinize açığım. Geceniz ve hobiniz güzel olsun.

    Tüfeğiniz hayırlı olsun. Bende iki ayı geçkin bu modelin 5.5 luğunu kullanıyorum. Hafif,kurması kolay, taşımada ve desteksiz atışlarda fazla yormayan, güç olarak orta sınıf, isabettede tatmin edici keyifli bir tüfek.


    Gamo shadowla ilgili diğer yorumları buradan takip edebilirsiniz. Gamo Shadow DX Pack


    Burdada orta sınıf bir havalı düşünenler için tahribat ve isabetle ilgili fikir verecek atış videomuzu ekledim. https://www.izlesene.com/video…5-dx-le-100-metre/9344590

    Ben hep tüp takılı bırakıyorum bazan yeni takılı tüple 5_10 atış yapıp nerdeyse tüp tam doluyken kaldırıyorum bazanda yarım veya bitmeye yakın takılı vaziyette kaldırıyorum aylarca bekliyor hatta yıl bile geçtiği oldu tekrar aldığımda kaldığı yerden atışa devam ediyor alet. Bahsettiğim model tanfoglio 1911 ve 5 yıldır bu şekilde kullanıyorum halende bi sorun çıkmadı. Yalnızca tüpü şarjöre yerleştirirken contayı fazla ezmemek için tüpün fısıltısının kesildiği noktada hafif sıkılı bırakmaya dikkat ediyorum. Belkide işin püf noktası budur.

    Güzel çalışma emeğinize sağlık hocam. Sizinkinin yanında bir şey değil ama bende 15,43 grain gamo atılmışlarını az bir lehim teli karışımıyla amatörce alçıya dökmüştüm :) pek iyi sonuç alamadım. Sanırım sertlikten yiv almadı pelletler. Yinede uğraşması keyif vericiydi benim için :) Tekrar tebrikler.

    Bu iki hatsan 45 spirli bir yay kullanıyor magnumlarında ve bu yayla ben 14 gr pelleti 1360 fps ile gönderdiğine bizzat şahitim.

    Hocam bunu söylerken olağan düzeyde bir dizelleme ilemi yoksa Allah ne verdiysemi :)


    Eğer maximum dizellemeyle alınan bir hızsa bile bunu sağlamanın iyi bir yay kalitesi ve gücünden geçtiğinimi anlamalıyız. Güçlü ve kaliteli bir yayın, daha yüksek basınç daha hızlı kapanmayı sağlayarak maximum dizellemeyi artırdığını düşünmek yanlışmı olur ?


    Birde fazla dizel etkisinin isabetliliği olumsuz etkilediği biliniyor. Fakat bu sadece her atışta dizelleme miktarının farklı olmasının çıkış hız değerini değiştirmesinden; yani dizelleme miktarının kontrol edilememesinden mi (eğer öyleyse vuruş noktasının sağa sola kaçmadan sadece dikey hizada değişmesi gerekir) kaynaklanıyor. Yoksa havalı silahlarda namlu için kullanılan metalin bu silahların kapasitesi düşünülerek yapılmasından dolayı, aşırı dizellemedeki basınçta namlu rezonansının artmasınındamı bu isabetin bozulmasına katkısı oluyor?


    Konuyu biraz saptırdık gibi ama yukarıdaki mesajın alıntı yaptığım kısmını okuyunca sormadan edemedim :)

    Emir abi selamlarını söyleyip şu kundağı hatsanın sahibine veya yönetimine vs göndermek lazım...


    Eline sağlık Emir Abim. :D

    Onlar ağaçtaki hataların ortaya çıktığını düşünüp mahcup olabilirler :)


    Emeğinize sağlık hocam ahşaba kişilik kazandırmışsınız çokta güzel olmuş.

    Yıllar öncesinde değerli üstatlar bu konuya değinmişler çeşitli fikir ve öngörülerde bulunmuşlar. . Daha önce bir forum konusunda pcp için " bir bardak süt için inek beslemek gibi " ibaresi görmüştüm. Buradan okuduğum teorik bilgiler dışında pcp kullanmadiğim için net fikir belirtemiyorum. İmkan varsa her ikisinin yeri farklı gibi geldi o yüzden kalitelisinden bir yaylı ve birde pcp mantıklı geliyor. Fakat sadece tek seçeneğim olsa ; kaliteli bir yaylımı? İyi bir bir pcp mi? Heralde ben pcp denemediğim için kaliteli yaylıyı seçerdim.


    Bugün gelinen noktada konuyla ilgili hem pcp hem yaylı tecrübesi olan değerli hobidaşlarımızın düşünceleri nelerdir? Acaba güncel konseptte konu hangi noktadadır?