TakeDawn adlı kullanıcının mesajları

    O pim hatsanın yüksek raylı (yada hem 22 hem 11 mm ray olan ) modeller için tasarlanmış bu rayın olmadığı tüfeklerde o pim maalesef montajı olanaksız kılıyor. Bende sizin gibi pim olmadan montaj yapmıştım ancak arkadaki cıvata olmadığından dürbünün yükseklik taretini sonuna kadar sıkmama rağmen tüfek hala 25metre mesafede 7-8cm yukarı atıyordu. Sanırım o cıvata olmadığında dürbün ayağı yukarı bakıyor. Ayar için tek bir tıklama bile kalmamıştı. sonra o pimi taşladım yuvaya yerleştirdim ve o şekilde montaj yaptım. Sorun ortadan kalktı.

    Yüksek rayın olmadığı tüm tüfeklerde o pim sorun... Ya stop için tüfek üzerindeki deliği büyüteceksiniz yada pimi sünnet edeceksiniz. Aslında bir çözüm daha var. Bunun Diana yapımı olanında pimi ters takarak pimsiz hale getirebiliyorsunuz. Ben öyle yapmadım. Hatsanın ray arkasına yerleştirdiği kocaman stop varken minnacık pimi ne yapayım diye düşünmüştüm.
    Sizin için çözüm önerim, yerine uygun bir somunu gine o yuvaya sığacak şekilde taşlayarak koyarsanız gine işinizi görecektir. Yada Hatsan servisten talep edin. Göndereceklerdir. Ucuzda birşey değil şu an protectörü 600 TL cıvarlarında satıyorlar.

    Benim anladığım kadarı ile protektörün stop pimini düşürdünüz veya yerine takmayı unutuyorsunuz. o üçüncü vidanın yuvası aynı zamanda ayağın rayda kaymasını engelleyen stop pimidir.pim.jpg

    Bu pimin yerinde olmaması arkadaki sabitleme cıvatalarından birini takamamanıza neden olduğu gibi sağlıksız bir montaj olup hatta dürbünün yükseklik taretini sonuna kadar sıkmanıza rağmen silahı sıfırlayamamanıza sıfırlasanız bile sürekli gezinen bir sıfıra (yukarı - aşağı) sahip olmanıza sebep olacaktır.

    Derken ...
    Alparslan Hocadan Cevap niteliğinde bir içerik gelmiş arkadaşlar :) Sanki duymuş gibi tamda konuştuğumuz dürbün + protector + diğer canavar. Bu atış videosunu tamamladı ise bence sorun çıkarmayacaktır. Aman normal bir dürbün ayağına bağlamayın.

    victoptics b3 3.9.40 dürbünü bende açıklamasında yazan " 1kg darbeye dayanıklı" ( o ne demekse artık ) yazısına çok ta güvenmeyerek aldım.

    Mod 55s Vortex in üzerine tek parça ayağın boğazlarına iç lastikten kesilme parçalar sararak taktım.
    İlk gevşeyen yer iç erektörün önünde ki yani taretlere denk gelen lens gevşeyerek dürbünün içine düştü. Yerine cıvata sabitleyici ile taktım dürbünü topladım. Ardından ön lens gevşedi onu da aynı şekilde yerine monte ettim. Ardından arka lensler gevşedi. onları da aynı şekilde tekrardan monte ettim. Bitti zannettim ama hayır :) en son güç halkası altındaki erektörü tüpe sabitleyen 3 küçük vida da gevşedi onu da cıvata sabitleyici ile monte ettim. Bunun ardında ise baya bi atış yaptım belki 700 belki 800 ama hiç bir gevşeme - dökülme yapmadı. Tabi bunu yapan dürbünün kendisi miydi yoksa mod55s vortex yüzünden mi oluyor onu zaman söyleyecek. Şimdi bu dürbünü Kral n-03 ün üzerine taktım.


    Açıkçası n07 gibi bir canavarın üzerinde sizinki hayatta kalabilirse protector dampa ayağın dürbün koruma konusunda ne kadar başarılı olup olamadığını anlamış olacağız. Meraktayım doğrusu.

    bende bu oring olayını merak ettim yapmak istedim. 3-9x40 airmax durbune bakaç tarafindan oringleri zorda olsa gecirdim. (Dürbünün ön tarafi 57mm bakaç tarafı 44mm) Oringlerin 25mm formuna dönmesi 5dk yı buldu. Ancak durbunu bu hali ile boğazların içine sigdiramadim. Bu seferki denemem başarısız oldu :) şamyel ile devam ettim.

    Evet arkadaşlar tekrar merhaba,

    Tüfekle ilgili en son yaptığım iyileştirme çalışmasından bu yana 1 hafta geçti. Bu 1 hafta boyunca her fırsatta tüfek ile atış yaptım. Kundak vidalarında herhangi bir gevşeme ve kesinlikle buna bağlı olduğunu düşündüğüm gurupmanda herhangi bir dağılmada yaşamadım. Son sıktığım vida ile nasıl ateş ediyorsa hala o şekilde ateş ediyor dürbün taretlerini 1 tık bile ellemedim :)
    Bu gün aşırı derecede rüzgar vardı. Rüzgarı bekleye bekleye atış yaptım.
    20221210_165915.jpg

    Mesafe 23 Metre
    Aşırı rüzgarlı bir gün
    Pellet kutularını ve örnek pelletleri ters yerleştirmişin. Aşağıdaki yukarıda, yukarıdaki de aşağıda olacaktı. Bu arada pelletleri sabuna ateşleyerek hollowpoint özeliklerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek istedim. Çalışıyorlar :)

    Rüzgar önce beni korkuttu ancak atışlar rüzgardan beklediğim kadar etkilenmedi. Hemen ardından 5.5mm olan Kral n03 üm ile deneme yaptım onda ise beklediğim rüzgar etkisi bir haylı vardı. 1,5-2cm arası olan gurupman rüzgar yüzünden 3,5-4cm lere çıktı. Sanırım n03 ün 650fps gibi hızlarda attığı pellet havada daha uzun süre kaldığından ötürü rüzgardan daha çok etkileniyor. Neyse, N03 ile ilgili gurupmanı paylaşmıyorum. O başka bir konu olsun.


    Rüzgarsız bir günde ,

    20221204_134416.jpg

    Mesafe 23

    Tek bir yaprak kıpırdamayacak kadar sakin bir gün

    8 atış

    Evet arkadaşlar henüz daha 1 gün geçti ve bu süre zarfında ilk atışı bu akşam üstü yine 23metrede yaptım. ilk atış tekrar 1 dot aşağı! ikinci atış yine 1 dot aşağı ve grupman yine dağılmış ....!!! Torna vida ile arkadaki vidayı kontrol ettim yine gevşemiş ?!? Oysaki dünden bu güne atışta yapmadım. Gevşemede öyle böyle değil sıkılık bir türlü doyuma ulaşmıyor. Bende sıkmaktan vaz geçip bu tetik korumasını söktüm. Gördüğüm manzara hem kötü hem de bu vidanın olması gereken sıkılığa bu plastiğin ve o plastiğin üzerindeki yükü aktaracağı ağacın nasıl dayanacağı ?!? imkansız. Dayanmamışta zaten! Tabi ki de sıktıkça bu vida kundağın ağacına gömülecekti. (bir miktar gömülmüşte) Sıkmasanız bu zayıf malzemelere, atış sırasında vura vura oyacaktır. Burada kesinlikle bir eksiklik var. Canımda çok fena sıkıldı... Adamların koyduğu rondela ya bakın ya vidadan büyük ...!

    20221203_163749.jpg

    Neyse bu şoku atlattıktan sonra çözüm yolunu düşünmeye başladım bu tetik korkuluğunu yenisi ile değiştirsem bir süre sonra yine aynı vaziyete gelecek ki o gevşeyecek atış noktası değişecek ben sıkacağım o gevşeyecek! eeeh!

    Vidanın tetik korumasında oturduğu yere uyan bir somununun içini matkap ucu ile genişleterek yuvaya oturtum.

    20221203_163801.jpg

    Şimdi sırada kundağı bu eziyetten kurtarıp korumak vardı ki bu seferde koyduğum somun ahşaba zamanla gömülmesin... Bunun içinde bir adet çelik pul kullandım kalınca bir şey. Ancak pul yuvarlak ve tetik gurubu yüzünden yerine oturması imkansızdı. O yüzden onu da taş motoru marifeti ile biraz şekillendirdim.

    20221203_163834.jpg

    20221203_163912.jpg20221203_164035.jpg

    Sırada montaş var.

    20221203_164600.jpg

    20221203_171943.jpg


    Montajı tamamlarken bile oldum diye bağırıyordu. Vidayı sıkarken resmen benimle konuştuğunu hissediyordum. Sımsıkı oldum daha fazla sıkmana gerek yok diyordu. Önceki hali ile resmen vidayı sıkarken sanki çamura saplıyormuşsunuz gibi bir his veriyordu ve benim buradaki yazımı takip ettiyseniz hemen her gün gevşedi. Kullanmadığım halde bile ..


    Akşam oldu alaca karanlıkta atış denemesi yaptım. Tüfek kurulurken bire sesi değişti. Kundaktan arada gelen yalvarırcasına çıtırtı sesi gitti.
    En son olarak gevşeme olursa gözlemleye bilmek içinde vidayı hanımdan aşırdığım oje ile işaretledim.


    Sonuçları yine zaman gösterecek arkadaşlar. Gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim. Ancak artık bu tüfekle ilgili başka bir sorun istemiyorum. :)

    10 gün aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar. Bu süre zarfında hergun tüfeği kullandım ancak son 2 gündür isabetinden memnun değildim vidaları kontrol ettim. Öndeki yani burada oringler ile destekleyerek.taktigim vidada hicbir gevşeme yoktu. Ancak bu sefer tetiği arkasındaki kundak vidası gevşemişti. Bu Sebepten ötürü hem grupman biraz dağınık ve 1 dot aşağıdan vurmaktaydi. Arkadaki vidayı sıktıktan sonra hersey düzeldi. Bu vidayi yeterince guclu sıktığıma ınanıyorum. Daha fazla sikmayada kundagin agac olamasından sebep korkuyorum. Bunun icinde birsey dusunmem gerekecek ...

    Yapabilirsiniz. Ben tüp bakımlarımı hep kendim yaptım. Tüpün hangi tarafından kaçırdığını belirleyin. Bunu her iki tarafına balon takarak yapabilirsiniz. Şişen balonun olduğu taraf size kaçağında yerini söylemiş olacaktır.

    Önce TÜP BOŞALTMA aparatı ile tüpü tamamen boşaltın. ilk sökerken biraz zorluyor. Eğer valf tarafından kaçak çıkarsa yarım ağız bir anahtara ihtiyacınız var. Anahtarı valf tarafına takın ve tüpü yere yatırın iki elinizle yerde yuvarlarmış gibi anahtarı zorlayarak açın. ( Yazarak pek iyi anlatamamış olabilirim ama video bulursam ekliyeceğim ) eğer manometre tarafında ise sağlam bir torna vidayı dolum deliğine sokarak aynı şekilde yerde yuvarlama haraketi ile yapabilirsiniz ama o manometre kapağını ve dolum ucu toz kapağını çıkarmanız gerekiyor. El ile çevirerek çıkıyorlar. Umarım kaçak bu taraftan değildir. Çünki manometre tarafı gerçekten zorluyor. Oringlere iyi kötü bakmadan mutlaka değiştirin. Takarken de oring'leri yağlamayı (çok az gres) tüpün içindeki tozu pası temizlemeyi unutmayın. Valf ve veya manometre hazır sökmüşken onları da söküp temizleyip yağlamayı unutmayın. Bir daha ki bakımda bu kadar zorlanmayacaksınız. ilk sökerken zorluyor. Kolay gelsin.


    Tekrarlıyorum, kusura bakmayın.

    Önce TÜP BOŞALTMA aparatı ile tüpü tamamen boşaltın.

    Bir ara bende bu dizelleme ile uğraşmıştım. Dizelleme atışı ile grupman çıkarabilmiştim. Pelletlerin arkasını vazalin ile doldurmak baya baya istikrarlı atışlar veriyordu. Kral n03 .22cal benim ayarladigim yay 13,5fpe güç üretiyordu ve 45.5cm namlusu var. Uzun zaman oldu ama 600-650 ile atacağı pellet çok rahat 900- 1000fps lerde atığını hatirliyorum. Vazelin ile grupman çıkarabiliyordum. Namluyu temizlemekte epey zahmetli oluyordu. Dizel araba egzozu ile aynı koku ... Ama alışınca dizellemesiz atış yapasınız gelmiyor.

    50cc falan herhalde elimdeki silahın silindir hacmi. Emir hocanın dizelleme yaptığı silah 100cc belki daha da fazla ... BaYa baya gürültü de çıkıyormuştur tahminimce :)f;s;s

    Hocam 25gr ve 100joule , kalibresindeki ateşli ile eşdeğer bir güç

    Merhaba arkadaşlar. Bugün kundak vidası ile biraz uğraştım.

    Elimdeki tüfeğin kundak vidası gevşediğinde gurupman da beraberinde dağılıyor. Hemen müdahale edip sıktığımda gurupman eski haline geliyordu. Kundak vidasını incelediğimde; vida güzelce sıkılıp üzerine küçük sabitleme vidası takıldığında malesef bu sabitleme vidası altındaki yüzük şeklindeki somuna temas etmiyordu.(temas etmesi için daha gevşek olması gerekiyordu) Gevşediğinde ise bu somun sabitleme vidasına değinceye kadar gevşiyor ve orada sabit kalıyordu. (yani gevşediğine sahit oldum ama yere düştüğü hiç olmadı. aksi halde yere düşene kadar gevşerdi)

    Düşündüm ki bu vidaların kundakta oturduğu yuvarları uygun ölçüde o-ringler ile biraz doldurursam bu sabitleme vidası ile daha erken temas sağlarım ve gevşemenin de önüne geçmiş olurum. Kundak vidasının oturduğu sağ sol iki yuvaya da iç 8mm dış 10mm 2 adet oring koydum ve üzerine bu vida takımını sıktım sabitleme vidasını da ekledikten sonra yaklaşık 40-50 atış yaptım. 23metre Crosman HP 7,9gr ile de 5li grupman denemesi aldım. Şimdilik gevşeme yok. Ancak aklıma da pek yattı diyemem çünkü o-ring yerine birde aynı şekilde metal yüzükler olsa daha mı iyi olurdu? Tavsiyelerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum.68d6d0f2-6a62-4406-b504-eaf13f489a29.jpg

    Elinize sağlık Emir Hocam, çok güzel olmuş. At44 ün namlusunu arkasından kısalttığınıza göre aynı zamanda şoklu torpedo yapmış oldunuz. Tüfeğin görüntüsü ise güzelliğine güzellik katmışsınız. Bu şekli ile kesinlikle satışta olmasını isterdim. Kundak için doğal yağ kullanmak güzel bir görüntü ve verniğe göre elden daha zor kayan bir yüzey sağlıyor ancak çok kolay leke kapıyor işte orası biraz üzücü oluyor hocam uyarmak isterim. (el ile temas eden bölgenin kararması her hangi bir yağın teması ile lekelenmeler vs... çıkartması ise ayrı bir ustalık)

    Sizin aradığınız fiyat aralığında şöyle piyasaya bir baktım da birde Hatsan Mod65 vortex var. mod95 ahşap kundaklı olduğu için bunu alternatif olarak size hatırlatmak istedim. Bu arada bu model numaralarına da çok takılmayın. Sanki bu numaralar yükseldikçe birşeyler yükseliyormuş gibi gelmesin.
    mesela

    mod 55s 4.5 iken mod60 aynı silahın 5.5 mm olanı (tr'de ikisinede mod55 diyip geçiyor av bayileri) mod70 de ise ahşap yerine plastik kundak var. bakın 70 e geçerken ucuzladı bile aslında aynı silah. mod85 sniper ise aynı ünitenin kısa namlulu ve moderatörlü olan modeli (keşke bunun ahşap kundaklısı olsaydı) gibi gibi.... yani o model numaraları sanki size bir otomobilin hız göstergesindeki sayılar gibi gelmesin. Öyle şeyler ifade etmiyorlar :) tabi 125 - 135 - 155 gibi kodları ayrı tutuyorum onlar en güçlü benim diyen modeller ve dürbün konusunda Demirtunccarcabuk' a katılıyorum. Üzerinde dürbün tutmak verim almak imkansız değil ama gerçekten zor.


    Sanırım güçlerini de tablo yaparsak şöyle bişey olucaktı.

    mod 55-60-65-70-85-90 yaylı 17-18 FPE vortex 15-16 FPE

    mod ..........................95 yaylı 20-22 FPE vortex 17-19 FPE

    mod ........................125 yaylı 28-29 FPE vortex 26-27 FPE

    aslına bakarsanız hatsan da ürünler şöyle gidiyor. Güçlü daha güçlü dahada güçlü ve en güçlü. Bu en güçlü de gerçekten en güçlü yeryüzünde bir üstü yok. Hatsan alıyorsanız güç konusunda şüpheniz olmasın. Adamların servisine yalvarsanız o vortex i 125bardan asagi ayarlamiyorlar. :D

    Öncelikle 1. maddeyi anlamdım.Neden direkt fabrika göndermeliyim.

    2. olarak ise C.tesi günü bir kaç satış yapan iş yeri ile görüştüm ellerinde 1 adet mod 125 sniper vortex mevcut. Fiyatını sordum mod95 ile arasında 300 tl gibi bir fark var.
    Nasıl bir seçim yapmalıyım fikirlerini hangi yönde olur.

    Bu ikisi bence cok farkli tufekler. Tarzları farklı kullanımları ve huyları farklı güçleri farklı ...inanın ben mod125 sniperi elden çıkartım. Havalı tüfeğimi elime alınca epey uzun zaman geçiririm ve mod125 bu uzun zaman için bana uymuyordu. Bana göre ağır. Ama kimisinin cüssesi olur hissetmez. Yanı bi elinize alın deneyin derim. Birde namludan kırmalı camiasının en güçlüsüdür. Bunun da dez avantajı kurma yükü ve taşıma yükü...

    Öncelikle 1. maddeyi anlamdım.Neden direkt fabrika göndermeliyim.

    2. olarak ise C.tesi günü bir kaç satış yapan iş yeri ile görüştüm ellerinde 1 adet mod 125 sniper vortex mevcut. Fiyatını sordum mod95 ile arasında 300 tl gibi bir fark var.
    Nasıl bir seçim yapmalıyım fikirlerini hangi yönde olur.

    Sayın cahar 1nci madde ilgili cevap yazmis ve soyleyeceklerimi azimdan almiş. Yeni satın aldim kontrole yolluyorum deyin ve size garanti ederim hatsan tufegi bastan topluyor manşet conta vida ivir zivir ne varsa bakıyor. Gerek tr icin kalite kontol eksikleri gerekse rafta bekledigi surede olusan deformasyonları olsun siz fark etmeseniz bile hatsan bunların farkında. Bende bunları hep tecrübe ettim.


    Vortex olayına gelirsek bir pcp nın hava tüpünün oringleri nasıl değiştiriyorsa vortex te aynı şekilde yapılıyor. Pcp tüplerimin contalarını kendim değişirim. Vortex daha yeni henuz böyle bir sorun çıkarmadı içini açmadım ama onunda oringleri ileride elimden geçecek.inceledigim kadarı ile içi kesinlikle açılabiliyor. Gördün mü diye sorarsanız evet yurtdışı forumlarda epeyce kendi vortexinin oring lerini değiştirip tamir eden var. Inanın bunları bir keresinde telefonda denk geldiğim hatsan çalışanı bile bilmiyordu. O anda ilk şüphem acaba bize ithal ettikleri biseylerimi satıyorlar olmuştu. :) tabikide öyle değildir.... denk geldi işte...

    yurt dışında bazı markaların en küçük vidasına kadar internette parça satışı var. diana için parça ararken internette en ufak parçasına kadar bulunan sitelere denk geldim. tetiği bırak tetik tertibatının bilyasına kadar parça bulunuyor. üstelik t 01 tetik. fiyatları da çok makul. bizde de parça satışı olsa hobi çok daha zevkli hale gelir. Özellikle de uğraşmayı sevenler açısından. parça bulunmaması sizi kısıtlıyor. Sürekli servise başvurmak zorunda bırakıyor. bu durum hem üretici için hem de kullanıcı için olumsuz bir durum.

    Evet haklısınız çünkü yurt dışında malı satmak için gerekli şartlardan biri de yedek parcasıda piyasada olmak zorunda.

    Bir evet daha, uğraşmayı seviyorum. Bunuda firmaya anlatmaya çalıştım ancak cevap yine aynı...

    Torna tesviyelik bir durumu yok sadece arka plastik burç değişik yaylılardaki tetik tertibatını tam alırken ve yay klavuzununda bağlanabildiği bir parça iken vortexte bu parça kısa geri kalan tarafı vortex hallediyor

    Yani torna tesviyelik bir şeyi yok

    Biliyorum hocam. Ama işte o parçayı vermemek için saçma sapan konuştu telefonda ki yetkili. İnatlarını anlamak çok güç. Ya kardeşim ben yay takıcam buna parçayı istiyorum vermemek için resmen "sen beceremezsin" e getirip hakarete kadar getiriyorlar. Vortex basıncı diyorsun yok biz illa 125bar yapıcaz diyorlar. Askı kayışı bağlayalım şuna mod125 deki askı kayışlı kundak vidasından gönderin diyorum yok sizin tüfeğiniz için bunu yollayamayız orjinalinde yok. Ya kardeşim tüfeği alırken nasıl parasını verdiysem istediklerimin de parasını vericem diyorum... yok. sanki tüfekleri satmıyorlar da rica minnet isteyene veriyorlar... tavır kötü hocam. Yurt dışına tüfeği satmak için olan yedek parça şartını sağlıyorlar yurt dışı kullanıcıları böle yalvarmak izin almak zorunda falan kalmıyor böyle şeyleri yaparken.?!? Bu saçmalıkları TR de yapabiliyorlar. Yaptıklarında da ellerine ne geçiyor?!? O bilgeliğe henüz ulaşamadım.