dampa ayak

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Mustafa Serdar abinin yazısından alıntıdır : Elinden madem birşeyler geliyor,satıcıdaki 20 YTL lik tek parça ayaktan al,dampaya bak ve ona benzer şekilde bu ayağı modifiye edebilirsin,dampada olduğu gibi o ring sistemini rahat yaparsında,kızaklama burada biraz uğraştırır.


    Bunun için bu tek parçanın ortasında karem si bir boşluk var,bu karemsi boşluktan ayağı boydan boya bir testere ile ikiye böl (şakla) şimdi elindeki dürbün 2 parça oldu,bir üst bir alt,bu kesimden sonra kesim yerindeki yaprak şeklindeki kısımları da kes,elimizdeki her parçanın diğeri ile kesilen yüzeyi " V " şeklindedir ve buraya göre 8 - 10mm lik bir kare çubuk bul ve bu ayağın boyunda kes,bu çubuk iki parça arasında kızaklama yapması için,sonra ayağın tam ortasını bul,bu noktadan sağa 2,5santim ve sola 2,5 santim delik delmek için işaretle,ve buralara Dampadakinin aynı ölçülerinde delikleri del,dampadaki aynı vidalardan tornacıda yaptır ve dampadaki o ringlerin aynılarından temin etdikten sonra bu kare metal kızağın her yerini az miktarda gresle ve monte et,tabi o deliklerden bu kare demiri de delmen gerekecek.



    Ben şahsen 150 YTL verip dampa ayak almaktansa tek parça ayağı modifiye etmeye razıyım. yanlız hayatımda hiç dampa ayak görmedim. Satan bir yerde yok buralarda araştırdım.dolayısıyla mustafa abinin tariflerini tam anlamadım. elinde dampa ayağı olan varsa ayrıntılı fotoğraflarını çekip bu başlık altına koyabilirmi? yada tarifleri şematik olrak cizip gönderebilcek arkadaşlar varsa onların da yardımlarını beklerim. selam ederim taner.

    webley patriot 5.5

  • [Resim Engellendi: http://img220.imageshack.us/img220/4456/dampamountbq4.jpg]


    Üst ve alt parça görüldüğü gibi raylı bir sistemle bağlı ve dürbünü tutan kelepçelerin içinde bu işi sağlayan vidalar var. Üst ve alt arasında o-ring yani silahın namlusunun girişinde hava kaçırmasını önleyen plastik halkalar benzeri yapılar var 4 adet. Darbe oluştuğu sırada üst parça bu ringler sayesinde darbeyi çok az hissediyor. Bunlar darbeyi emiyor. Tek parça ayak bu şekilde yapılır yapılmasına da ben yapabileceğimi sanmıyorum. Ayrıca üst ve altı birbirine bağlayan vidalar kademeli vida. Yani belli bir seviyeye kadar sıkıyor aradaki ringleri esneyebilecek kadar gevşek bırakıyor. Kendisi yuvasına oturuyor. Bu şekilde ringlerin esneyebilmesini sağlıyor.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Jay ().

  • [Resim Engellendi: http://img220.imageshack.us/img220/4456/dampamountbq4.jpg]


    Üst ve alt parça görüldüğü gibi raylı bir sistemle bağlı ve dürbünü tutan kelepçelerin içinde bu işi sağlayan vidalar var. Üst ve alt arasında o-ring yani silahın namlusunun girişinde hava kaçırmasını önleyen plastik halkalar benzeri yapılar var 4 adet. Darbe oluştuğu sırada üst parça bu ringler sayesinde darbeyi çok az hissediyor. Bunlar darbeyi emiyor. Tek parça ayak bu şekilde yapılır yapılmasına da ben yapabileceğimi sanmıyorum. Ayrıca üst ve altı birbirine bağlayan vidalar kademeli vida. Yani belli bir seviyeye kadar sıkıyor aradaki ringleri esneyebilecek kadar gevşek bırakıyor. Kendisi yuvasına oturuyor. Bu şekilde ringlerin esneyebilmesini sağlıyor.


    yardımın için saol
    ama ben yine anlamadım ;şrofls;. video ile anlatım yapılabilirmi
    sistemi anladım ama haklımda net bi fikir oluşma dı en kısa zaman da tek parça ayak alıp tekrar yardımınızı isticem
    bende dampaya cevrilir bende denicem

    korfezteam.png

  • dostum jay fotoğraf için çok teşekkür ederim.nispeten anlamama yardım etti. bunun sökülmüş içini gösteren fotoları varmı ?

    webley patriot 5.5

  • birde oringleri anladım ama 4 adet demişsin. ayakları birbirine bağlayan vidalar 2 adet diğer iki oring neresinde acaba?

    webley patriot 5.5

  • Üstü ve altı birbirine bağlayan vidalar ikişer adet oringten geçiyor. Sonuna kadar sıkıldığında belli bir boşluk bırakacak şekilde ayarlanmış vidalar bunlar. Yani ringleri tam sıkıştırmıyor ama üst parçanın ayrılmasını önleyerek arada ringlerin esnemesini sağlıyor. Ben bugün benimkini söküp fotoğraflıyacaktım ama sökecek ölçüde alyen anahtar yokmuş elimde malesef. Bir şekilde bulup koyarım açılmış halini burayı.

  • [Resim Engellendi: http://img516.imageshack.us/img516/7462/asdasdasdou5.jpg]


    Üst parça kızağın üstüne konuyor ve sabitlemek için olan vidalara pul takar gibi 2 şer adet ring takılıp yuvalarına oturtuluyor ve sıkılıyor. Vida belli bir yerde duruyor ve istesenizde sıkamıyorsunuz. Resme dikkatli bakılırsa vidanın sadece uç kısmında diş var, ringlerin geçtiği bölümde diş yok. Ringler üst ve alt parçanın arasına değil, üst parçayı sabitlerken vidalara takılıp vidalar öyle skılıyor. Alt parçanın vida yuvaları var ama vidanın diş olmayan bölümü daha kalın olduğu için sıkıldığında ringler için esneme payı kalmış oluyor otomatikman. Ringler sayesinde de darbe anında üst parça alt kızağın üstünde kızaklama hareketi ile darbeyi absorbe ediyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Resim biraz uğraştırdı ama oldu heralde ;#taban^l

  • kardeş olmamı hiç. canını yerim senin ALLAH razı olsun. şimdi çok net anladım. ben bunu sanayide usta bi tornacıda aynen yaptırırım. mustafa abinin demir parça koy derken nedek istediğini şimdi anladım. yanlız tek sorun satıcıda tek parça ayak yok. bilen duyan varsa nereden alacağımızı söylerse çok memnun olrum. Ankarada av markette var ama adamlar 73 YTL istiyorlar. uçmuş bunlar. 20 liralık ayak işte neredeyse 4 katı.

    webley patriot 5.5

  • İnşallah yapabilirsin :) Bir ilk olur sanırım el yapımı dampa. Av market dediğin gibi kazıkçının önde gideni. Ben alışverişimi kestim, gitmem artık bir daha orayı. 400 liralık tabancaya 420 euro yazmışlar. Yuh dedim içimden.

  • burda mustafa abinin ve diğer üstadların yardımı, jay kardeşin fotoğrafları ve benim eklentilerimle madem öyle tek parça ayak nasıl dampa ayak yapılır konusunda bir kaynak oluşturalım. şimdi jay kardeşin eklediği fotoğrapı paintte ikiye bölüp eksilen yerlerini fotoshopta tamamladım. şimdi üst parçanın içine demir parça koymayı anladım. ama altta kalan parçanın vida yeri açmak için kasası kalmadı. iki parça demir bulup birini alt parçaya birini üst parçayımı koyalım. üst parçanın altına koyulcak demir parçasını yanlardan vidalarak sabitlemek mümkün ama alt parçanın içine koyulacak demir parçasını yanlardan vidalaycak mesafe yok gibi. şimdi bu tek parça ayağı yanlış yerdenmi kestim? yoksa o kare ayakları tam ortadan kesip hem alta hem üste parça eklemeye mesafemi bırakmalıydım ? NOt : kesilen parçaların içine koyulacak demir parçaları kızaklı yatak oluşturcak şekilde ayarlanacak ve her iki alt üst parçanın içine demir çubuk koyularak iki ayrı parça elde edilcek. ve en sonunda oringelere göre vida yeri açılarak bağlanacak. umarıım tabi :)

    webley patriot 5.5

  • Düşünce güzel ancak resimde kullandığınız tek parça ayağın alt kısmı sanırım gez ve arpacıkta görülebilsin diye oyun yapılmış.


    [Resim Engellendi: http://www.opticswarehouse.co.uk/prodimages/Mounts/hawkematchmount1piece.jpg]


    Bu tarz bir tek parça ayak kullanılarak daha kolay yapılır gibime geliyor. ana gövdeyi ortadan ikiye yatay olarak kesip ortasında üzerinde kayabileceği bir kanal bırakılabilir. Resimdeki ayak tıpkı dampa gibi ama kızak sitemi yok yani sabit bir tek parça ayak. Vidaların aynısı sanayide vida satan yerlerde bulunur tahminimce. Ringler zaten kolay. Mühüm olan bu parçayı ikiye bölüp birbiri üzerinde kızaklatabilmek :)

  • haklısın kardeş bu ayağı bölmek daha kolay. ben satıcıdan kopyalarak aldım resmi. elimize geçecek ayak seninki gibi olursa çok sorun yok dediğin gibi. ancak mustafa abinin tarifinde V denilen kesim bu benim gönderdiğim resimlerde mevcut. elimize geçecek ayağın satıcıdaki gibi olduğunu başlığın aktif kalması ve konunun tamamlanması açısından gönderdiğim tasarı doğrumudur acaba? kesim noktasını ve şeklini değiştirmek grekirmi sizce ?

    webley patriot 5.5

  • ayrıca bişey daha aklıma geldi. benim gönderdiğim reimlerdeki üst parçanın içine parça demir koymak sorun değil ama alt parçada biraz sorun var. eğer alt parçaya görede bir parça ekleneblirse parçaların yanındaki kare kısımların yani U şekillerin içine konacak parça demirlerin yüksekliklerini ve genişliklerini ayarlayarak U kare kesimlerden kızaklama yapılmasını kolaylaştıracağı kanısındayım.

    webley patriot 5.5

  • bir sorumda ayağın alt ve üst parçasını birleştiren vidaların uç noktası alt parçaya sıkılıyor. arada oringler var ve vidanın baş kısmıda üst parçanın içinde. sanırım dampa ayak bu şekilde. benim aklıma takılan konu ise bu vida alt ucundan aldığı darbenin aşağı yukarı olanlarını oringlerde yastıklayarak azaltabilir ama ileri geri olan kuvvetler vidanın baş kısmından direk üst parçaya aktarılır gibi geldi? tasarıda dampa ayak kızaklı iken dediğim noktada ileri geri olan kuvvetler vidanın alt ucundan vidanın başına direk aktarılır. vidanın ucu alt parçaya vidanında başı üst parçaya sıkılı olduğundan buda dürbüne tesir eder gibi geldi bana. üst parçanın içinde diva başlarının olduğu yerler yataklar yoksa vida başından dahadamı geniş acaba? umarım sorumu anlatabilmişimdir.

    webley patriot 5.5

    • Official Post

    Taner vidanın kafası 7mm ise girdiği yuva 10mm,altında 2 tane 3mm tel kalınlığı olan O ring var ve vidayı sıktıkça O ring ler şişip genişliyor ve yuvaya yataklama yapıyor,yani vida kafası girdiği yuvadan 3mm küçük,bir ayrıntı da vida kafasının O ring lere basan alt kısmı hafif konik.

  • abi teşekkür ederim tahmin ettiğim gibi vida kafasının yatağı genişmiş. verdiğin oring ölçüleride işin netleşmesi adına tam oldu abi. birde oring iç çapı kaç acaba? 4 mm filanmı? birde alt parçanın içinde V şeklindeki yatak kaynak ile dolarmı?

    webley patriot 5.5

    • Official Post

    abi teşekkür ederim tahmin ettiğim gibi vida kafasının yatağı genişmiş. verdiğin oring ölçüleride işin netleşmesi adına tam oldu abi. birde oring iç çapı kaç acaba? 4 mm filanmı? birde alt parçanın içinde V şeklindeki yatak kaynak ile dolarmı?

    evet O ring in vidaya oturduğu kısım 4mm,kaynak kesinlikle dokundurma,malzeme ölür,benim daha önce tarif ettiğim o yazımdaki Ayağın,senin kestiğin kısmının altı da üstüde "V" şeklinde idi,dolayısıyla,kare bir çubuk mükemmelen otururdu,bunda ise biraz düşünmen gerekecek.

  • Alıntı Mustafa Serdar : evet O ring in vidaya oturduğu kısım 4mm,kaynak kesinlikle dokundurma,malzeme ölür,benim daha önce tarif ettiğim o yazımdaki Ayağın,senin kestiğin kısmının altı da üstüde "V" şeklinde idi,dolayısıyla,kare bir çubuk mükemmelen otururdu,bunda ise biraz düşünmen gerekecek.



    Anladım abi demek istediğini. dediğin gibi sanırım alt parça için biraz daha tasarı yapmak lazım. Katresudan en geç ne zman tek parça ayak temin edebiliriz acaba?

    webley patriot 5.5

  • webleyi dürbünlü kullanmak istiyodum ama dampam yoktu, dün akşam veli beyden bi tane istedim Mng kargoya vermesini rica etmiştim , şimdi geldi :thumbup: ;d;

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5