Dinimize Uygun Olarak Yapılacak Avcılık İçin Uyulması Gereken Kurallar.

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Öncelikle Selamın Aleyküm forumdan Army kullanıcı isimli(http://www.airgunturk.com/user/7759/army/) abi ile aramızda gecen konuşmadan sonra böyle bi konu açma gereği duydum lütfen avcılık yapan herkezin okuması lazım sayet bu bilgiler olmadan avda yaptığımız eksiklikler avın murdar olmasına sebep oluyor lütfen bütün avcı arkadaslar,abiler okusunlar, şimdiden zamaninizi ayırdığınız için teşekkür ediyorum..



    Allahü teâlâ, insanlar için çeşitli hayvanlar yaratmıştır. Bıldırcın, tavşan, balık gibi hayvanların etinden; sansar, porsuk, tilki gibi hayvanların postundan; geyiklerin derisinden; tıpta ve ıtriyatta kullanılmak üzere misk ceylanlarının miskinden; deniz hayvanlarının incisinden, mercanından; filin dişinden istifade etmek için avlamak; kurt, domuz, yılan, fare gibi hayvanları da zararlarını önlemek için, işkence etmeden, mesela yakmadan, suda boğmadan öldürmek caizdir.


    Avcılık yaparken başkalarının mahsullerine zarar vermemelidir. Maalesef, (Zevk için balık tutmayı ve avcılık yapmayı, ince ruhlu müslümanlara hiç yakıştırmam. Kendilerine daha normal ve meşru eğlenceler bulsunlar) diyen yazarlar türemiştir. Ticaret için olmasa da, sırf balık yiyebilmek için balık tutmak haram veya mekruh değildir. Caizdir. Hatta balık yemeye hiç ihtiyacı olmasa bile, sırf üzerindeki stresi atmak için balık avlayıp, tuttuğu balıkları muhtaçlara vermek de caizdir.


    Cenab-ı Hak, Kur’an-ı kerimde balık avlamayı helal kılmış, (Deniz avı yapmak ve onu yemek helal kılındı) buyurmuştur. (Maide 96)


    Allahü teâlânın helal kıldığı avcılığı gayri meşru iş gibi göstermek yanlıştır.


    Vahşi hayvanları avlamak, mubah bir kazanç yolu ise de, ticaret, ziraat, sanat gibi diğer kazanç yolları bundan daha efdaldir. Sırf eğlence için avcılık hoş değildir. Kalbe sıkıntı verir, hayvanlara karşı şefkat duygularını köreltir, merhamet duygusunu azaltır.


    Fakat avcılığa, hayvan kesmeye haram veya gayri meşru iş demek caiz değildir. Kasap da hayvanları kesmektedir. Kasabın yaptığı işe vicdansızlık denir mi? Avlanırken, hayvan öldürürken, hayvanlara işkence edilmiyorsa, dinimizin bildirdiği hudutlara riayet ediliyorsa mesele yok demektir.


    Avcılık; tüfekle, tuzak kurmakla yapıldığı gibi, talim görmüş köpek, tazı, şahin, atmaca, doğan gibi hayvanlarla da yapılır. Talim görmemiş hayvanlarla avcılık yapılmaz.


    Yani hayvanın, avı kendisi için değil, sahibi için avlaması lazımdır. Bir hayvanın talim görmüş olduğu, peş peşe üç defa tuttuğu avı yemeden sahibine getirmesinden anlaşılır. Atmaca, şahin gibi tırnaklı kuşların ise, bırakıldıktan sonra, çağrıldığı vakit uçup gelmelerinden anlaşılır. Bir köpek avladığı hayvanı yese veya bir atmaca çağırıldığı halde gelmese, böyle hayvanların avladığı hayvan yenmez.


    Avın yenebilmesi için şunlara riayet lazımdır:
    1- Av; keklik, tavşan gibi eti yenen hayvan olmalıdır.


    2- Avcı, müslüman veya ehl-i kitap olmalı, ava silah atarken veya talim görmüş hayvanı ava gönderirken Besmele çekmelidir! Besmele unutulursa mahzuru olmaz. Kasden terk edilirse avın eti yenmez. Kitapsız kâfirlerin, mürtedlerin kestiği, avladığı hayvanı yemek ise haramdır.


    3- Av, aldığı yaradan ölmelidir. Ölmeden ele geçirilirse besmeleyle kesilmesi lazım olur.


    4- Avcı, hemen koşup gitmeli, yara alan av hayvanını hemen boğazlamalıdır! Gidene kadar ölürse mahzuru olmaz, yani eti yenir. Av, gözden kaybolduktan sonra başka uzak bir yerde ölü olarak bulunursa eti yenmez. Çünkü başka bir sebeple ölmüş olabilir. Mesela yüksekten düşerek veya bir ağaca çarpıp ölebilir. İlk aldığı yara derin ise, kan akmışsa yenir.


    5- Yara alan bir avı, başka birisine ait talim görmüş bir hayvan tutup öldürürse yenmez. Kendi hayvanı öldürmüş olmalıdır.


    6- Talim görmüş bir köpek, tuttuğu avın etinden yerse, o avı yemek caiz olmaz. Fakat şahin gibi bir kuş yakaladığı avın etinden yerse mahzuru olmaz. Çağırılınca gelen avcı kuşun tuttuğu av yenir. Avını köpek dişi ile veya pençesi ile yakalayan hayvanın eti yenmez.


    7- Av tutanın olur. Bir kimse, bir avı vurup düşürdükten sonra, av kalkıp kaçarken, başkası yakalarsa, av yakalayanın olur.


    8- Kara ve su kaplumbağası ile istiridye ve midye gibi deniz haşaratı yenmez.


    9- Balık suretinde olmayan deniz hayvanları yenmez. Su içinde kendiliğinden ölüp, karnı üst tarafta bulunan balık yenmez. Ağ ile, saçma ile, ilaç ile, sarsıntı ile, buz arasında sıkışarak ölen balık yenir.


    10- Besmelesiz tutulan veya kâfirlerin, avladığı balıkları yemek helaldir. Fakat avladıkları diğer hayvanları yemek ise haramdır. Hanefi mezhebinde, domuzdan başka her hayvan ölünce kılı, kemiği, siniri ve dişi temiz olur. Leşin derisi, necis olmayan madde ile dabağlanınca temiz olur. Necis madde ile dabağlanınca, üç kere yıkayıp sıktıktan sonra temiz olur. Domuz ve yılan derisi hiçbir zaman temiz olmaz. Bunlarla yapılan cüzdan, kemer, çanta, elbise ile namaz kılmamalıdır! Domuz ve yılan hariç, eti yenmeyen hayvan, dine uygun kesilince veya avlanınca yalnız derisi temiz olur. Böyle öldürülmüş bir hayvanın postu üzerinde namaz kılmak caiz olur.




    Hiçbir hayvana eziyet, işkence etmek, suda boğarak veya ateşte yakarak öldürmek caiz değildir. Hayvana işkence etmek, gayri müslim vatandaşa işkence etmekten daha büyük günahtır. Gayri müslim vatandaşa eziyet etmek de müslümana eziyet etmekten daha büyük günahtır. (Dürr-ül muhtar)


    Maksatsız olarak bir hayvanı öldürmek caiz değildir. Ahirette (Onu niçin öldürdün?) diye sorguya çekilecektir. Hayvanları birbiri ile dövüştürmek de caiz değildir. Hayvanların hakkına riayet etmeli, onlara acımalıdır. Hadis-i şerifte, (Merhamet et ki, merhamet olunasın!) buyuruldu. (Şir’a)


    Zararlı hayvanları öldürmek caiz olduğu gibi, sansar, porsuk gibi hayvanları derisi ve kürkü için, geyik, ceylan gibi hayvanları eti için öldürmek de caizdir. Domuz hariç, eti yenmeyen çeşitli hayvanları para karşılığı gayri müslimlere ihraç etmek de caizdir. (Şerh-i Nikaye)


    Zararsız hayvanları öldürmek caiz değildir. Zararlıları da eziyetsiz öldürmek caizdir. (Berika)


    Av hayvanını, mesela tavşanı uyurken değil de, uyandırıp kaçarken vurmalı deniyor. Uyurken vurmakta caizdir .


    Yüce Kuran'ı Kerim'de Av
    Kur'anı Kerim'de yeryüzünde ne varsa hepsinin insan için yaratıldığının bildirilmesi (Bakara, 2/29), göklerde ve yerde bulunan varlıkların ve imkanların bir lütuf olarak insanın emrine verildiğinin ifade edilmesi (el-Casiye 45/13), ayrıca avlanmanın ilke olarak helal olduğunun bildirilmesine (el-Maide, 94-96) işaret eden ayetlerin ışığı altında İslam alimleri avlanmanın mübah olduğunu ifade etmişlerdir.
    Dinimizde insanların av hayvanlarını ya etinden istifade etmek, ya da post, kürk veya bazı organlarından faydalanmak, yahut zararından korunmak için avlamaları kural olarak caiz görülmüştür.
    Bu nedenle, Etlerinden, derilerinden veya diğer organlarından yararlanma kastı olmaksızın sırf zevk ve keyif için hayvan öldürmek, av avlamak veya bunu meslek haline getirmek, uygun bir davranış olmayıp mekruhtur. Zira sadece eğlence ve zevk için avlanmak ve bunu meslek haline getirmek, insanın mahlukata karşı merhamet ve şefkat duygularını azaltır, kişiye gaflet verir.
    Kur'an-ı Kerim ve sünnet, insanın başıboş bırakılmadığını vurgulamış, amaçsız ve anlamsız davranışlarını da yermiştir.Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v.) hadislerinde, merhamet duygularını yitirenler için ağır ifadeler kullanmıştır. Zira İslam rahmet ve merhamet üzerine kurulmuştur. Diğer yandan yüce dinimiz Allah'ın yarattığı fıtratın ve güzelliklerin korunmasını emreder.
    Avlanmanın hayvan nesline ve üremesine zarar vermeyecek ölçüde olması ve başkalarına zarar vermeyecek bir şekilde yapılması gerekir. Tüm bu hususlar Ramazan ayı için de geçerlidir.


    DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI


    Bakara, 2/29
    Bismillahirahmanirahim


    Yeryüzünü, gökyüzünü, yeryüzünde ve gökyüzünde
    olanların hepsini insan için yaratmış.


    el-Casiye: 45/13


    Bismillahirahmanirahim



    Göklerde olanları, yerde olanları, hepsini sizin buyruğunuz altına
    vermiştir.




    el-Maide 94-96


    Bismillahirahmanirahim


    İhramlı olduğunuz sürece kara avı ise size haram kılınmıştır. O'na (götürülüp)
    toplanacağınız Allah'tan korkup-sakının.

    Prestige kub mtc viper 4-16-50,
    Hatsan mod 70-22 ,
    Simson 12 çifte,
    Tek kırma,
    Kral magnum 5.5
    Hatsan mod 33 4.5
    Beretta92fs co2 4.5

    Mesaj 2 düzenlendi, son düzenleyen Alkan93 ().

  • Çok güzel bilgiler araştırıp burada yayınladığınız için teşekkürler.

  • tesekkurler sayin alkan yerinde guzel bi konu acmissiniz ufak bi eklenti yapmak istedim

    Bolgesel farliliklar goz onune alinarak bunu bagli oldugumuz kurum ve yasalarin izin verdigi cercevede gerektiginde devletin talep ettigi vergi ve harc lari odemek bunun yaninda belirtilen tarihler ve limitler disina cikilmamak sartiyla caiz kilinmistir

    DAYSTATE AİRWOLF MCT 5,5 22 CAL
    HAWKE SİDEWİNTDER 30 8-32X56 SR PRO
    DRAGER KARBON FİBER 6,8 LT 300 BAR
    BERETTA A 400 XPOLAR ÜNİKO 12 CAL 71 NAM

  • çok güzel bir paylaşım teşekkürler

    Hatsan At44 - 10 Wx L&W Long - 5.58o ;tacli#


  • Çok güzel bir paylaşım aslında dinimiz ne kadar güzel bir din ki ölçüsü net ve adaletli.

    Kalibrgun Cricket .25 + .22 lw
    Kral Arms Breaker .22

  • tesekkurler sayin alkan yerinde guzel bi konu acmissiniz ufak bi eklenti yapmak istedim

    Bolgesel farliliklar goz onune alinarak bunu bagli oldugumuz kurum ve yasalarin izin verdigi cercevede gerektiginde devletin talep ettigi vergi ve harc lari odemek bunun yaninda belirtilen tarihler ve limitler disina cikilmamak sartiyla caiz kilinmistir


    nası yani vergi vermeyince av harammı oluyor?

    Samyang Sumatra Carbin .22 + 3-9x32 optima

    Kral arms bigmax .25 (güç modifiyeli) 3-9x32

    Kral arms puncher breaker
    Hatsan at-44 10 .22 cal + 6-24x50 bsa
    Perfect line 60 libre makaralı yay + Lazer nişangah
    Hatsan mod 85 sniper .22 + 3-9x32 optima
    Beretta Stoeger x20 suppressor + Yatagun dampa + 3-12x44 AEO
    Hatsan mod 125 .22cal SportsMatch DM60 dampa breaker 3-9x32

    Cobra 80lb pistol crossbow
    Ekol 55 .177
    Crosman 357 .177
    Zoraki 925 full auto
    Zoraki 918
    Zoraki r1
    Blow magnum
    Blow c06
    Blow mini
    Blow class

  • Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    Alkan teşekkürler ...

    Airforce SSS LW 5.5 (Modifiye) + Vector 4-14x50 + Hill + Drager 6lt + İnceMehmet Solid (23 + 25 + 30 grain) + Jsb 15,89 Grain (kısa mesafe)

  • av ile alakam olmamasına rağmen okudum.faydalı bilgiler.Ellerinize sağlık.



    Çok güzel bir paylaşım aslında dinimiz ne kadar güzel bir din ki ölçüsü net ve adaletli.


    +1

    AA s510 carbine .22 ( Audrius regülatör ) BSA 8-32*44ao


    AB Rh (-)

  • Yönetici Notu: Konu Başlığı Dinimize Uygun Avcılık, sizin paylaşımınızla alakası yok.

  • Yönetici Notu: Konu Başlığı Dinimize Uygun Avcılık, sizin paylaşımınızla alakası yok.


    Merhaba abi anlayamadım banami yazdınız o cevabı?

    Prestige kub mtc viper 4-16-50,
    Hatsan mod 70-22 ,
    Simson 12 çifte,
    Tek kırma,
    Kral magnum 5.5
    Hatsan mod 33 4.5
    Beretta92fs co2 4.5

  • Mesaj kime aitse ona söyledim. Ayrıca konu başlığına uygun olmayan konulara yönelmezseniz sevinirim. Saygılar

  • Ozur diliyorum..

    Prestige kub mtc viper 4-16-50,
    Hatsan mod 70-22 ,
    Simson 12 çifte,
    Tek kırma,
    Kral magnum 5.5
    Hatsan mod 33 4.5
    Beretta92fs co2 4.5

  • faydalı bilgiler

    Zoraki HP 01 Ultra 5.5mm + leapers 3-9*32 aoe :thumbup: :thumbup: :thumbup:


    beretta stoeger x20 suppressor combo 5.5 mm + tasco 6-24*50


    hatsan mod 125 4,5 ve 5,5


    webley raider single shot 5,5mm


    Reddot 4x32 (Kırmızı-yeşil) stoeger dürbün


    kral süper poze 66cm tek tetik enjektörlü


    sarsılmaz süper poze 71cm namlu çift tetik
    [Resim Engellendi: http://t1310.hizliresim.com/1g/f/tjlbk.jpg]

  • :love: :love: :love:

    Ozur diliyorum..

  • tesekkurler sayin alkan yerinde guzel bi konu acmissiniz ufak bi eklenti yapmak istedim

    Bolgesel farliliklar goz onune alinarak bunu bagli oldugumuz kurum ve yasalarin izin verdigi cercevede gerektiginde devletin talep ettigi vergi ve harc lari odemek bunun yaninda belirtilen tarihler ve limitler disina cikilmamak sartiyla caiz kilinmistir


    hangi kitapta yazıyor sizin dediğiniz gibi,kutsal kitabımızda mı yoksa hadis,tefsir,fıkıh kitaplarında mı? bizi aydınlatırsanız seviniriz,saygılar

  • dini kuralların hangi koşullarda uygunalanacağı konusu nasıl belirlenir. Yani tamamen helal olan bir hayvanı nesli tükenmekte iken dine uygun şekilde avlamak dinde nasıl karşılanır.yada dini olarak belirtilmemiş bir konuda bir müslüman nasıl davranmalıdır.


    Hani bazı durumlar vardır ya o anki duruma göre insiyatif ile belirlenir ( Kuranda sigara adı geçmediği için islami açıdan içmek doğrudur gibi :)


    işte bu gibi durumlarda nasıl düşünmeliyiz, "Allah sigaranın sakıncası olduğunu düşünmüyor" :) gibi mi düşünmeliyiz ?


    bilen biri varsa aydınlatırsa sevinirim



    teşekkürler

  • Peki ''Allahın verdiği canı sadece Allah alır'' sözü bu durumla çelişmiyor mu ?

    filinta


    dulce bellum inexpertis