Havalı silah Taşıma yasası

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Aslında faturaya da ihtiyacın yok. Fatura yalnızca elindeki tüfeğin ateşli olmadığını anlatmanı kolaylaştırır. TÜketici olarak fatura saklamak, taşımak ya da ibraz etmek gibi bir mesuliyet altında değilsin.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

    • Official Post

    Aslında faturaya da ihtiyacın yok. Fatura yalnızca elindeki tüfeğin ateşli olmadığını anlatmanı kolaylaştırır. TÜketici olarak fatura saklamak, taşımak ya da ibraz etmek gibi bir mesuliyet altında değilsin.


    +1


    Faturanı taşımak zorunluluğunuz yok, ancak siz ters davranışlar sergiler, kolluk kuvvetlerine gereken kolaylığı göstermez yada istisnai olarak bilgisiz bir kolluk kuvveti ile karşılaşırsanız bu silahların ruhsata yada izne tabi olmadığını, yasanın bu şekilde olduğunu kibarca karşınızdakininde sonuçta bizler için görevlerini yaptıkları bilinci ile anlatın, sorun yaşamazsınız.

  • Havalı Silahta Olsa Bu Ülkenin Kanunları Yasaları Var.. Eğer O Yasalar Havalı da Olsa Kuru Sıkı da Olsa Silahın Faturası Kendi Adına Değilse Taşıyamazsın Bulunduramazsın Demişse ; Sizin Adınıza İmzalanmış Faturalı Silahı Bir Başkasına Gönderirken Gönderdiğiniz Şahısa Devrini Yapacaksınız... Ülkemizde havalı Silahla Ateşli Silahı Ayırt Edemeyen Güvenlik Gücü Yoktur Kadir Bey.. Ancak Sizin Zannettiğiniz Gibi Güvenlik Güçleri Silahın Havalımı,Kuru Sıkı mı,Gerçek Ateşli Silah mı Olup Olmadığına Bakmaz.. Sadece Yasal Mevzuat Neyse Onu Uygular.. Alınmak Diye Birşey Sözkonusu Bile Değil Zira Siz Ortaya Değil Bizzat Bana Yazmışsınız Bunları...

    Smith & Wesson .357 MaGNuM 6'' (686-4)


    M1895 Russian Nagant Revolver 7,62mm


    Evanix Blizzard Side Lever .22 Tumbhole

  • Havalı Silahta Olsa Bu Ülkenin Kanunları Yasaları Var.. Eğer O Yasalar Havalı da Olsa Kuru Sıkı da Olsa Silahın Faturası Kendi Adına Değilse Taşıyamazsın Bulunduramazsın Demişse ; Sizin Adınıza İmzalanmış Faturalı Silahı Bir Başkasına Gönderirken Gönderdiğiniz Şahısa Devrini Yapacaksınız...

    Bu konuda müsadenizle araya girmek istiyorum: Ne "6136 Sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun", ne "4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu", ne de ilgili tüzük ve yönetmeliklerde böyle bir hüküm yoktur. Fatura kesilmesi ya da fatura sahibi konuları maliye konularıdır, kolluk kuvvetlerini ilgilendirmez. Tüketicinin fatura taşımak gibi bir sorumluluğu olamaz, özel hallerde zaten devlet ruhsat yahut izin belgesi uygulamasına gider.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Her Ne Kadar Kanun Havalı Silahları 1975 Yılından Önce 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kategorisine Sokmuş Fakat Daha Sonraları Bu Kategoriden Çıkarmışsa da ; Kolluk Kuvvetleri Uygulamada Fatura İbraz Edilmesini Kesinlikle İstemektedir.. Faturanızı İbraz Etmediğiniz Takdirde Silahınıza El Koyup Sizi Karakola Davet Edecektir.. Bu Aşamadan Sonra Silahın Havalı Olduğu Anlaşılsa Dahi Aynı Kuru Sıkı Silahlarda Olduğu Gibi Üzerinde Herhangi Bir Alet Müdehalesi Olup Olmadığının Anlaşılması İçin Silahınız Balistik İnceleme İçin Kriminal Polis Labaratuvarına Gider ve Orada Silahınıza 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet Edemez Raporu Alır.. Akabinde Siz Silahınızı Geri Alırsınız.. Ancak Bu Kadarı Bile Canınızı Sıkmaya Yeter de Artar.. Ayrıca ; 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu kadar Sık Değişen Bir Kanunun Ne Zaman Neler Barındırabileceğini Bilemeyeceğimiz İçin , Bilsek Bile Bir Hukuk Mücadelesi İçinde Yargıtay'ın Elimizdeki Silahla İlgili Olarak Nasıl Bir Karar Verebileceğini Kestiremeyeceğimiz İçin Fatura Konusunda Kesinlikle Hassas Olmamız Gerekir..


    Örnek Verecek Olursak


    Silah tanımı genişledi


    Yargıtay, tahta sopayı silah saydı


    Sopayla arkadaşına vurup sol gözünü yaralayan sanık bu kararın ardından 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.


    Ordu’da çıkan bir kavgada, E.O. isimli kişi, M.G.’yi eline geçirdiği tahta sopa ile darp ederek sol gözünü yaraladı. Olayla ilgili açılan davada Ordu Ağır Ceza Mahkemesi, sopayı silah sayarak sanığa 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Bu karar Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce de onandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise sopanın silah sayılmaması gerektiği, bu yüzden sanığa daha az ceza verilmesi gerekçesiyle bu karara itiraz etti.


    Yeni TCK uygulandı


    İtirazı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise 1 Haziran 2005’de yürürlüğe giren yeni TCK hükümlerine göre sopanın silah sayılacağına hükmetti. Genel Kurul itirazı reddederek kararı onadı. Yargıtay kararında yeni kanuna göre nelerin silah sayılacağına ilişkin hakimlere yol gösterici kriterler de belirlendi. Kararda yeni TCK’ya göre “Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” in silah kapsamına alındığı belirtildi.


    Eski kanuna göre bir nesnenin silah sayılabilmesi için mutlaka “alet” olması gerektiği, buna göre bu kanun döneminde “Saldırma, kama, bıçak, çakı, ustura, jilet, şişli baston, şiş, büyük çivi, Amerikan yumruğu, ustura, topuz ve matrak gibi” aletlerin silah sayıldığı hatırlatıldı. Kararda, eski kanun döneminde “alet” tanımı yüzünden “çivili tahta, bira şişesi, yemek çatalı, demir parçaları, hayvan bağlama zinciri, bilye yatağı, tabanca kabzası , okey ıstakası , çay bardağı, demir oturak, terazi kefesi, dikenli tel, yüzük, sopa gibi kullanılan tüfek, taş ve sopa” nın silah sayılmadığı kaydedildi. Yeni kanunda ise bir nesnenin silah sayılabilmesi için “alet” olması gerekmediği belirtilen kararda, “el, ayak, kafa gibi uzuvlar ile sabit bir direk, sert bir zemin ve duvarın” silah sayılamayacağı, bunun dışında kalan nesnelerin ise kullanılış amacına göre silah sayılabileceği belirtildi.


    Kaynak : http://haber.gazetevatan.com/h…p;tarih=&Categoryid=1

    Smith & Wesson .357 MaGNuM 6'' (686-4)


    M1895 Russian Nagant Revolver 7,62mm


    Evanix Blizzard Side Lever .22 Tumbhole

  • Hepsi iyi güzel de, faturanın mevcut olması neyi ispat eder?
    Kolluk kuvveti faturayı görünce niye rahatlar?
    Havalı silah yanında fatura taşınması gerektiği hangi kanunda yazar?
    Kanunda yazmıyorsa kolluk kuvveti kanun mu icat etmektedir?

    FX :love: T12 + BSA 6-24 x 44 MD Side Focus
    AA :love: S410 XTRA (Mustafa Serdar tarafından modifiye edilmiştir ;d; ) + 8-40 x 50 MD Side Focus No Name


    "MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR"
    ankarateam.png


    AB RH (-)

  • Hepsi iyi güzel de, faturanın mevcut olması neyi ispat eder?
    Kolluk kuvveti faturayı görünce niye rahatlar?
    Havalı silah yanında fatura taşınması gerektiği hangi kanunda yazar?
    Kanunda yazmıyorsa kolluk kuvveti kanun mu icat etmektedir?

    +10 ;d;

    Theoben Raw HM1000X 0.25 cal.
    Benelli Vinci Black Synetic
    Mke çifte 71cm 12 cal. Kaval Namlu
    SAUER 202 7mm Remington magnum

  • Alıntı

    Havalı Silahta Olsa Bu Ülkenin Kanunları Yasaları Var.. Eğer O Yasalar Havalı da Olsa Kuru Sıkı da Olsa Silahın Faturası Kendi Adına Değilse Taşıyamazsın Bulunduramazsın Demişse ; Sizin Adınıza İmzalanmış Faturalı Silahı Bir Başkasına Gönderirken Gönderdiğiniz Şahısa Devrini Yapacaksınız... Ülkemizde havalı Silahla Ateşli Silahı Ayırt Edemeyen Güvenlik Gücü Yoktur Kadir Bey.. Ancak Sizin Zannettiğiniz Gibi Güvenlik Güçleri Silahın Havalımı,Kuru Sıkı mı,Gerçek Ateşli Silah mı Olup Olmadığına Bakmaz.. Sadece Yasal Mevzuat Neyse Onu Uygular.. Alınmak Diye Birşey Sözkonusu Bile Değil Zira Siz Ortaya Değil Bizzat Bana Yazmışsınız Bunları...




    Ayrıca faturanın kendinize ait olması gerektiğini yazmışınız. Burda amaç tüfeğin havalı silah olduğunu kanıtlamak mı? yoksa Bulundurma amacı gütmek mi? Yok tüfeğin havalı olduğnu kanıtlamaksa niye faturanın şahsımıza kesilmesi gerekiyor onu anlamadım. Ben tüfeğimi Bir arkadaşımdan aldım ve fatura onun üzerine kesili. Ben şimdi faturayı yanımda gezdirip havalı olduğunu kanıtlasam dahi tüfeğime el kayabileceklerinimi çıkarmalıyım bu yazıdan.

    bursateam.png
    AT44 WX 10 LW NAMLULU
    Tasco 6-24x50Q
    Zoraki hp-01 Ultra 5,5mm
    Sarsılmaz Concorde Otomatik



    Serkan YETİM "AB(+)"

  • Smith & Wesson .357 MaGNuM 6'' (686-4)


    M1895 Russian Nagant Revolver 7,62mm


    Evanix Blizzard Side Lever .22 Tumbhole

  • Evet bu yazıların hepsini okudum ve sağten mantıklı geldiler fakat sizin yazınızdaki Kolluk kuveti ateşli silah kanunu neyse onu uygular dediğiniz için tedirginoldum.

    bursateam.png
    AT44 WX 10 LW NAMLULU
    Tasco 6-24x50Q
    Zoraki hp-01 Ultra 5,5mm
    Sarsılmaz Concorde Otomatik



    Serkan YETİM "AB(+)"

  • Hayır Ateşli Silah Mevuzatı Uygulamaz :) Sadece Uygulamada Kolluk Kuvveti Havalı ve Kuru Sıkı Silahlar İçin Alışılagelmiş Fatura İbrazı İster.. Genel Olarak Tabi.. Ancak Konu Sanırım Yanlış Anlaşılıyor Bazen.. Bugün Diyelim ki Kolluk Kuvvetinin Hatta Çapı Daraltıp Bir Kısım Kolluk Kuvvetinin Gösterilmesini İstediği Fatura , Yarın Çok Daha Önemli Hatta Şart Hale Gelebilir.. Konuda da Bahsettiğim Üzere Ateşli Silahlar Kanunu ve Yargıtay İçtihatları Ne Zaman Ne Karar Verir Bilemeyiz.. Aklımıza Gelebilecek Her Sert Cismi Silah Olarak Niteleyen Yargıtay Bir Gün Gelir Havalı Silahta Ruhsat İşlemi Aranmayacağına Göre Tek Geçerli Belge Olarak Faturayı Kabul Edebilir.. Bu Yüzden Fatura Konusunda Hassas Olmak Lazım Diyorum Ben.. Ayrıca Kanundan Ziyade , Yakın Bir Tarihte İçişleri Bakanlığından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına Kuru Sıkı Ve Havalı Silahlarda İsme Düzenlenmiş Faturanın Ruhsat Yerine Geçebileceğini Belirten Bir Genelge Yayınlanmıştır.. Bu Genelgenin Hala Kolluk Kuvvetleri Tarafından Uygulanmakta Olup Olmadığı Konusunu Bilemiyorum Ancak Kuvvetle Muhtemel Uygulanıyor...

    Smith & Wesson .357 MaGNuM 6'' (686-4)


    M1895 Russian Nagant Revolver 7,62mm


    Evanix Blizzard Side Lever .22 Tumbhole

  • Walther Falcon'un konusuna yazmıştım, asıl tartışma burada dönüyormuş. Kopyalıyorum:


    İlker bey, alıntı yaptığınız yazıda fatura taşımak yardımcı bir unsur olarak sunulmuş. Doğrusu da öyle zaten. Fatura taşımanın tek amacı görevliye elinizdekinin ateşli ya da ruhsat veya izne tabii bir silah olmadığını anlatmanıza yardımcı olmak. Fatura gibi bir yükümülülük kesinlikle yok. Bu konuda uzun araştırmalar yaptım. "2521 Sayılı Avda Ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları Ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı Ve Bulundurulmasına Dair Kanun" şöyle der:


    "Kapsam:
    Madde 2 – Her türlü yivsiz av tüfeklerini, hava ve gaz basıncı ile çalısan atessiz nisan tüfek ve tabancalarını ve bunların aksamını yapan fabrika ve imalathanelerin kurulması, isletilmesi, tüfek ve tabancalar ile av bıçaklarının yapılması, satılması, satın alınması, bulundurulması ve tasınması bu Kanun hükümlerine tabidir."


    "Satısta aranacak belgeler:
    Madde 8 – Yivsiz tüfeklerin satısında; satıcıdan satıcılık belgesi, alıcıdan (...) mahallin en büyük mülkiye amirinden alınacak yivsiz tüfek satın alma belgesi aranır. Hava ve gaz basıncı ile çalısan atessiz tüfek ve tabanca satıslarında bu belge aranmaz."


    Bu madde (...) ile belirtilen yerden 1/7/2003 tarih ve 4915 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile "av tezkeresiz, yoksa" ibaresi çıkarılmıştır.


    Havalı silahların satın alınması, bulundurulması ve kullanılması için gerekli olan belgeler ile ilgili tek ve en açık madde budur.


    Ben bu kanunun bir çıktısını yürürlükteki mevzuatı bilmeyen kolluk kuvvetleri ile karşılaşmam halinde ibraz etmek üzere tüfeğimin kılıfında taşıyorum. Dediğim gibi, fatura hiçbir şeyi kanıtlamaz. Ne silahın size ait olduğunu, ne sizin silah kullanmak için yeterli olduğunuzu, ne de başka bir şeyi. Fatura ekonominin kayıt altına alınması ve gerekli mali işlemlerin yapılabilmesi açısından gerekliliği olan bir belgedir. Kesildiği anda işlevi biter. Polis de olsa, jandarma da olsa üzerinde taşıdığınız herhangi bir nesnenin faturasını ibraz etmenizi isteyemez.


    Fatura ibrazı isteme yetkisine sahip olan maliye müfettişler ile yanlış bilmiyorsam gelir denetmenleri ise yalnızca vergi incelemesi amacıyla böyle bir istekte bulunabilir.



    Bu arada bahsettiğiniz genelge için bir kaynak gösterebilir misiniz? Çünkü eğer söylediğiniz gibiyse yukarıdaki kanuna doğrudan aykırı olur.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Halen Uygulamadaysa Genelge Bi Kopyasını Alabilirim.. Ancak Uygulamada Değilse Emniyet Arşivi İçin Biraz Uğraşmak Gerekir.. Tarih Olarakta Yanlış Hatırlamıyosam Kuru Sıkı Silahların Yargıtay Kararıyla 6136 dan Çıkarılıp , Sadece Teşhir Edilmesinin Kabahatler Kanunu ile Cezaya Bağlandığı Genelgenin Yayınlanması ile Aynı Dönemdi.. 3 Yıl Desem Aşağı Yukarı Yanılmam Zannediyorum..

    Smith & Wesson .357 MaGNuM 6'' (686-4)


    M1895 Russian Nagant Revolver 7,62mm


    Evanix Blizzard Side Lever .22 Tumbhole

  • havalı silahlarda faturayı yanında taşıma yükümlülüğü diye bir şey kesinlikle yok.


    ama havali silahınızı faturasıyla bereber taşımanız yararınızadır.fakat bu durum bir kanuni zarunluluktan değil sadece pratik amaçlardan kaynaklanır.

    Zoraki HP-01 4.5 mm
    Walther ppk .380
    ZVI Kevin .380

  • 2521 SAYILI AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI,SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK'te yapılan 22.04.2009 tarihli değişiklikler var ve son güncel hali ile verdiğim kanunun ilgili maddesinde bir değişiklik görünmüyor. Bahsettiğiniz genelde spor amaçlı kullanılan hava ile çalışan yivli ateşsiz silahları kapsamıyor olsa gerek.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Arkadaşlar belki pistonlular bariz havalı tüfek olduğu belli olabilir ama pcp ler yeni yeni yayılmaya başladı ve ilk defa karşılaşan kolluk görevlisinin kafasında soru işareti oluşturabilir sonuçta herkes herşeyi bilmek durumunda değildir.Fatura taşımak zorunluluktan ziyade ne olduğunu belirtmesi açısından kolluğu ikna edebilmek için önemlidir,sonuçta ne olduğu anlaşılamayan madde,silah,bıçak vs vs. konularda son karar kriminal İnceleme sonucunda verilmektedir,yani müsadere edilmese dahi ne olduğu anlaşılana kadar tüfeğinize el konabilir.Kuru sıkı silahlarda namlu kontrol edilip oynama varsa el konularak incelemeye yollanır aynı şey havalı olduğunu ispat edemediğiniz bir silah içinde geçerlidir.Çünkü kolluk işin teknik boyutunu bilmek zorunda değil rutini uygulamakla görevlidir. Zaten olayın şüphe ile merkeze intikalinden sonra işlemler savcılık talimatıyla yürütülmektedir.

  • Arkadaşlar emin olun çoğu kolluk kuvveti havalı tüfeği boncuk atan tüfek olarak biliyor.Babamın mesleği dolayısıyla polislerin içinde büyüdüm bir çok abim tanıdığım polis.Geçenlerde dayıoğlunun dükkana uğradılar sağolsunlar çay içmeye.İçlerinden çok sevdiğim biri lan o ne öyle dedi verdim eline al sen bak dedim,şöyle bir baktı evirdi çevirdi bende harbi harbi tüfek sanmıştım bu hani şu demir boncuk atanlardan değil mi dedi : )))) askerlikte de çoğu rütbeli jandarma karakol görevlisi havalı tüfekle atış yapıyor yani en azından benim gördüklerim öyle.Çok iyi tanıyorlar silahları.o yüzden yolda çevirmişse sen temizsen sağa sola rahatsızlık vermiyorsan iyi bi vatandaşsan hiçbir sıkıntı yaşamazsın.İçmişsen (en azından şoförün yanındakiler), kılık kıyafetin bi değişikse kısaca görüntünle konuşmanla duruşunla ofsaytsan o zaman yandın.O havalıtüfek ateşli tüfek muamelesi bile görür : )))

    HATSAN AT44 - 10 .22 cal & Remington 6-24x50
    HATSAN Mod125 .22 cal & Tasko 3-9x44
    HATSAN Mod95 SAS .177 cal & Optima 3-9x32
    HATSAN Modxyz .177 cal (Kadim dost) & Optima 1-40 Red Dot
    GAMO CFX Royal .177 cal & Tasco 2-8x32 Bugbuster


    uɐʞɹǝs™
    ll|l|lllll|l||ll||lll||lll|
    ²¹°¹³²³ °¹²¹³¹³²¹¹
    All Rights Reserved®

  • Çünkü kolluk işin teknik boyutunu bilmek zorunda değil rutini uygulamakla görevlidir.


    İşin teknik boyutunu da bilmek zorundadır. Bilmediği kanuna dayanarak silah alıkoyamaz, yaptırım uygulayamaz. Kanunda ruhsat ve izne tabii silahlar ile yasak silahlar açık şekilde belirtilmiştir. Elinizdeki silahın ne olduğunu bilmiyorsa kafasına göre ateşli silah muamelesi yapamaz.


    Tabii bu konuda esas belirleyici faktör bizlerin üslubu ve konuya yaklaşımı olur. Ne kadar yapıcı ve emin hareket edersek o kadar kolay çözeriz problemi. Gereksiz ürkeklik, heyecan, ne yaptığından ve dediğinden emin olamama hali, fazla ağam paşam ayakları işleri zorlaştıracaktır. "Ağam paşam"la genelde işler çözülüyor olsa da konu silah olunca ağamla paşamla adam kayıramazlar, en güzeli haklarınızı, kanunları ve karşınızdaki görevlilerin yetki sınırlarını bildiğinizi yumuşak bir üslupla belli etmek ve işin aslını astarını güzelce izah etmektir. Fatura bu izahat kısmında yardımcı olmaz mı? Tabii ki olur ama üzerinizde fatura taşımak zorunda olmadığınızı unutmayın.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Ne demek zorundadır?Ne münasebet!Her kolluk havalı silah dünyasını takip etmek zorunda mı?Nasıl ki ele geçirilen uyuşturucu maddeler narkotik şüphesiyle incelemeye alınıyorsa,aynı şüphe belgeyle ispat edilemeyen havalı silah için de geçerlidir.Ayrıca yapılan işlem yaptırım uygulamak değildir,yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesi için yürütülen rutin işlemdir ayrıca olay bilmem kim memurun keyfine göre değil savcılığın talimatıyla yürütülmektedir.Olayın aslı astarı anlaşıldıktan sonra yaptırıma gidilmekte ya da gidilmemektedir.

  • Havalı silah dünyasını takip etmek zorunda değildir tabii ki fakat yürürlükteki kanun ve mevzuatı bilmek zorundadır. Herhangi bir nesneyi alıkoymak ve kişiyi onu kullanmaktan mahrum bırakmak yaptırımdır. Mahkeme süresince tutuklu kalan sanıkların cezaları kesinleştikten sonra tutukluluk süresinin cezalarından düşülmesi de suçlu olduklarının hakim ve mahkeme tarafından tespit edilmesinden önce karşılaştıkları tedbirlerin yaptırımdan sayıldığının kanıtıdır.


    Kolluk kuvveti hakkınızda bir işlem yapacaksa bunu geçerli ve makul bir sebebe dayandırmak zorundadır. Öyle kafasına göre "ben havalı yasak mı değil mi bilmem, ben havalı nedir bilmem, yürü savcuya" diyemez. Silahın ateşli mi ateşsiz mi olduğunu ayırt etmek çocuk oyuncağıdır. Gerek polis, gerekse jandarma mensupları bu konularda gerekli eğitimi almışlardır. Silahın pcp mi yaylı mı olduğunu bilmeyebilir ama ateşli olup olmadığını anlamaması gibi bir durum söz konusu olamaz.


    Diyelim ki görevli tüm bunlara rağmen hakkınızda işlem başlattı, silahınızı alıkoydu ve sizi savcılığa sevketti. Bu halde konu zaten savcıda çözülecektir. Yok kriminal incelemeler falan ne yaptınız siz? Cinayet zanlısı mıyız yoksa tüfeklerimiz ateşli olmadığını anlamak için kriminal laboratuarına gitmesi gerekecek kadar acayip aletler mi?


    Havalı tüfeklerin üzeindeki pelet simgeleri tüfeğin havalı spor tüfeği olduğunu belirtir. Bu işaretin bulunmadığı az sayıdaki tüfeğin ise havalı olduğu üzerindeki basınç değerlerinden ya da kurma mekanizmasından kolayca anlaşılabilir. En başta havalı tüfeklerde ateşli silah mühimmatını ateşleyecek iğne ya da çekiç düzeneği bulunmaz. Bu bile görevlinin silahın ateşli olmadığını anlaması için yeterlidir.


    Polis memuru nasıl ki un ile eroini ayırt etmek zorunda ise aldığı eğitim gereği ateşli ile ateşsiz silahı da ayırt etmek zorunda ve becerisindedir. Aksi halde davranır ve silahınızı kontrol etmeden ya da "ateşli mi değil mi ben bilmem" gibisinden bir yaklaşımda bulunur ve sizi zor durumda bırakırsa hakkında görevi kasten kötüye kullanma iddiasıyla inceleme başlatılmasını isteyebilirsiniz.



    İyi vallahi, o zaman bisiklet sürenlerin altındaki bisikleti de "ben motoru var mı yok mu anlamam, ehliyetin yok" diye alıkoysunlar, ağrı kesici içen adamı "ben içtiğin ilaç mı, ecstasy mi bilmem" diye içeri atsınlar.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/