AA 510 .22 - 20 MT. - 4 DEĞİŞİK PELLET SONUÇLARI

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Sayın Hobidaşlar,
    Bugünkü çok güzel hava şartları ile boş zamanımı birleştirerek uzun zamandır arzu ettiğim aynı tüfek tipi ile aynı mesafede değişik pellet'lerin standart vuruş sapmaları denemelerimin ilk etabını yaptım. Bugünkü denemelerimde AirArms 510S XTRA FAC .22 tüfeğim ile 20 Mt. ( Şerit metre ile tam olarak ölçülen mesafedir) uzaklıktaki hedefe, oturarak ve destekli, tamamen sıfırlaması yapılmış dürbünün x10 zoomu ile, sakin rüzgar,18 derece sıcaklıkta, 4 değişik ağırlıktaki 4 pellet tipi, 200-130 basınç aralığında ancak regülatörlü şekilde atışlar yapılmıştır. Atışlarda HATSAN-JSB EXACT JUMBO HEAVY 18.13 Grain pelletten 8 pellet, diğer 3 tipteki pelletlerden ise 10'ar adet kullanılmıştır.
    Atışlarda pellet tipi olarak bir çeşitte yeni piyasaya çıkartılan ve merak ile beklediğimiz yerli üretim ŞAVK pelleti de seçilmiştir. Resimlerden de göreceğiniz gibi özellikle HATSAN-JSB ve JSB pelletler tek kelime ile mükemmel sonuç verirken H&N RABBIT MAGNUM II pelletleri biraz dağınık vuruşlar yapmıştır.Ancak ne yazıkki dikkatimi en fazla çeken ise yerli pelletimiz ŞAVK ın oldukça dağınık,istikrarsız vuruşlarıdır. Bu sonuçlara göre ŞAVK'ın önünde daha katedecek çok uzun bir yolun olduğudur.Özellikle ŞAVK ların eteklerinin çok fazla çapaklı oluşu bu pelletlerin namluya sürüşünde bile diğerlerine göre fazla bir sürtünme hissini kullanıcıya veriyor.Atış sırasında istikrarın bozulmasındaki en önemli neden olarak görüyorum,bu pelletler namluya rahat oturmuyor. Sanırım yaptığımız bu denemeler ilgili firma için de maliyetsiz bir AR-GE olacaktır. Sonuçları ben yine de takdirlerinize bırakır saygılarımı sunarım..

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • Eline sağlık Bülent abi...


    cok verimli bir calışma olmuş.benim her yeni tüfeğimde yaptıgım ve kısmet oldukca paylaştıgım bir konu türü. Hem tüfeğin performansını hemde hangi peleti sevdiğini görüyoruz.


    almak isteyenler için bulunmaz ansiklopedilik bilgiler olmuş oluyor...

    Metehan TURKİSH AİRGUNNER


    Weihcrauch HW 97 K .177 Field Target & Hawke Tmx 10-50x60

    Hatsan At44 .177 Field Target & Vector 8-32x52

    Niksan Escalade TC .22

    Niksan Elf S .22.

    Niksan Tacto S .177

    Niksan Özark TC .22

    Niksan Escalade .25

    Niksan Özark T .25

    Diana Mod 52 .177


    Beretta F92 .177 Full auto

    Gamo Pr776 .177 Revolver

    Süperhawk Revolver Airsoft 6 mm


    ;director; YOUTUBE Kanalım: http://www.youtube.com/c/ShootingAndSports



    Dahiliğin mutlak bir sınırı vardır,aptallığın sınırı yoktur... A.Einstein

  • Bu denemelerim sakin havalarda başka tip pelletlerle devam edecek, daha sonra mesafeyi artırarak başka parametrelerde aynı pelletleri deneyerek bir veri havuzu oluşturmak niyetindeyim. Zaman ve hava şartları belirleyici faktör tabiiki. Bir arkadaşa bile ışık tutabilirsem benim için memnuniyettir. Teşekkür ederim..

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • Bülent bey emeğinize sağlık.tavsiyem bu çalışmanın aynısını 50 metre 10 ar atış şeklinde denemenizdir.daha belirleyici olur.

  • Ellerine sağlık bülent abi güzel grup olmuş ama şavk ın sonuçları biraz üzücü dediğin gibi biraz daha yol katetmesi gerekiyor bayram tatilini sabırsızlıkla bekliyorum bende bir tüfeğin tozunu atayım :)

    AT44 WX-10 long LW Bushnell 6-24x50 aoeg ;tufey#
    6 lt 300 bar Drager
    Hatsan mod 75 optima 4*20 ;avci;

    Bu gün ALLAH için ne yaptın...?

  • Bülent bey emeğinize sağlık.tavsiyem bu çalışmanın aynısını 50 metre 10 ar atış şeklinde denemenizdir.daha belirleyici olur.


    Mustafa bey, tavsiyenize teşekkür ederim,mutlaka dikkate alınacaktır.Zaten benim planımda 10 ar metre artırarak elimdeki tüm pellet tiplerini tek tek denemektir. Ancak bu atışları yaparken mutlaka sakin rüzgarlı havaları değerlendirmek zorundayım ki sonuçlar çok sağlıklı olsun..Mesafeyide elimde Lazer Rangefinder olmasına rağmen şerit metre ile uğraşıp ölçüyorum ki o parametrede net olsun diye..Başka tavsiyeniz olursa memnuniyetle dinlemeye hazırım,ilginize teşekkür ederim..Bu arada yeri gelmişken belirteyim; bu forumda daha öncede bu Pelletlerin gerçek ağırlıkları ile ilgili bir araştırma yapmış ve bunu yayınlamıştım. Sanıyorum 3-5 arkadaşın dışında bu konuyu dikkate alan,okuyan yorumlayan olmadı.Orada en iyi sonucu yine burada en iyi sonucu veren HATSAN-JSB 18.13 Grain vermişti ve 50 örneğin standart ortalaması sadece 0.02 Grain sapmış ve 18.15 çıkmıştı.En fazla sapma ise H&N RABBIT MAGNUM II deydi.Hatta bu pelletteki sapma çok fazla olduğu için 2 ayrı kutudan 50 şer örneği incelemiştim.Kutu üzeri ağırlığı 27.01 Grain gözükmesine karşın ilk kutu ortalaması: 24.99 Grain, ikinci kutu ise:25.07 Grain çıkmış ve beni çok şaşırtmıştı ve hiçbir örnek değil 27, 26 Grain bile çıkmamıştı.Aradaki standart sapma ise ilk kutunun 2.02,ikincinin 1.94 idi.
    Buradan çıkabilecek sonuçlardan birisi JSB lerin kalitesi diğeri ise vuruşlara pozitif etkisi diye düşünüyorum.Demekki kalite rastlantı değilmiş..!

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • rabit magnumlar ve diğer solid pelletlerde ve .22 long .22 short dahil tüm ateşli mermilerine varıncaya dek ağırlık farkları fazla olur.solidlerde bu malesef böyle.havalı silahta bu farklar gözle görünür etki yapmasına karşın,yivlilerde pek farkedilmiyor,çünkü hız çok yüksek örneğin .308 ler 130-140 grain aralığındaki farklı mermileri 2700-2400 gibi hızlarda atıyor.bahsettiğimiz ağırlık farkları bu mermilerde 50-60 fps hız değişikliklerine yol açmasına rağmen farkedilmiyor ve isabete bi zararı olmuyor.(balistik katsayının gözünü seveyim).ama biz havalıda 10 fps bile taviz versek grupman hemen farkediyor.bu nedenle 30-35 ft/lbs civarındaki havalılarda 18 jsb tartışmasız 1 numara.peki nasıl yapıyor adamlar bunu?belki duymuşsunuzdur jsb nin personel sayısının sadece si makine bandında çalışıyor.geri kalan %80 i ise (seri üretimin artmasına rağmen kalitenin aynı tatta kalması adına) kalite kontrol bölümünde çalışıyor,hassas teraziler ve kumpaslarla TEK TEK... kutuların üzerindeki CAREFULLY SELECTED ibaresi bunu anlatıyor zaten.diğer yandan solidlerin bir dezavantajıda şu;çaplardaki 0.12 mm e varan farklar... oyuna baştan 1-0 başlıyoruz.bu olay kaliteli yivli mermilerde yok(ceketli olanlarda yani).peki bu 30 27 25 grn solidleri kullanmayalımmı?hayır kullanabiliriz ama en az 45 fp tüfeklerde.isabet örneğide 200 metre 30 cm çap hedef diyebiliriz tabi iyi atıyorsak.

  • Bülent bey yine güzel bir çalışma yapmışsınız. Elinize sağlık. Rabbit magnumu 50 metrede attığınız kağıtta göremezseniz şaşırmayın tam bir rezalet. Onun yerine hornet i koyun tavsiye ederim.

  • ellerinize sağlık abi, bu hatsan jsb ile,kırmızı kutu jsb neredeyse aynı grup çıkarmış..
    diğerleri daha uzun mesafelerde gerçek değerlerini gösterecektir herhalde..


    ama hn'deki ağırlık ortalaması ne olursa olsun, çok şaşırtıcı geldi..


    Mustafa kardeşim konuyu aydınlatmış Allah razı olsun, ama bu havalı silahlarda kullnılacağı için,ve bu farkların ne büyük etki yaratacağı aşikar olduğu için, ve bunu kendileride bildikleri halde ürettikleri için istediği meblaları getirince aklıma, HN firmasının daha çok özen göstermesi gerekmezmiydi, diye düşünmeden edemedim..


    Şavkın ağırlık ortalamasında da aynı sorun olabileceğini düşünüyorum,belki hep çaptan-calibreden başarıya endekslenmişlik varya bunu elde ederken işin ucu diğer taraftan (ağırlıktan) kaçıyor herhalde, zor iş nihayetinde; ölçtünüzmü şavkların ağırlıklarını hocam.. Dağılım-sapma nasıl acaba?...


    teşekkürler..

  • Komutanım ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma yapmışsınız. Yeni başlayıpta kafasında hangi saçmayı kullanayım sorusu olan veya olacak arkadaşlar için biçilmiş kaftan olmuş.
    Komutanım forumda bir kaç kere yazmıştım yine yazayım. Ben jsb exact heavy 18.13 grain demiyorum direk ''KRAL'' diyorum.
    Ben daha çok fiyatının makul olması nedeniyle mavi kutu kullanıyorum Kırmızı kutuda kullandım fakat aralarında bir fark göremedim. Gören olup tecrübesini buradan paylaşırsa forumu aydınlatmış olur.


    Siz merak etmeyin komutanım yorum yazmasakta yazılanları takip ediyoruz özellikle bu şekildeki teknik konuları.
    Mustafa senin verdiğin bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim.
    saygılar

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel





  • Mustafa senin verdiğin bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim.
    saygılar[/quote]
    rica ederim

  • rabit magnumlar ve diğer solid pelletlerde ve .22 long .22 short dahil tüm ateşli mermilerine varıncaya dek ağırlık farkları fazla olur.solidlerde bu malesef böyle.havalı silahta bu farklar gözle görünür etki yapmasına karşın,yivlilerde pek farkedilmiyor,çünkü hız çok yüksek örneğin .308 ler 130-140 grain aralığındaki farklı mermileri 2700-2400 gibi hızlarda atıyor.bahsettiğimiz ağırlık farkları bu mermilerde 50-60 fps hız değişikliklerine yol açmasına rağmen farkedilmiyor ve isabete bi zararı olmuyor.


    Ellerine-ağzına sağlık Mustafa..
    bu yazdıklarını bi daha okuyunca, şöyle bir düşünce oluştu.. Ve senin yazdığın paragrafı aşağıdaki gibi değiştirdim.. yani;


    ''Ateşli silahlardaki ağırlık farkları, yüksek hızlardan dolayı isabete hissedilir bir etkisi olmadığından.. bu durum çok önemsenmez ve ateşli silahlarda kullanılan mühimmatlar imal edilirken tolerans sınırları oldukça geniştir.. ve bu yüzden bu geniş tolerans aralığı içinde üretim yaparlar..


    yoksa olay solidlerin ağırlığını standartlaştırmanın zorluğu değil, belki ateşlilerin bu farkı kaldırıyor olmasıdır..''



    olabilirmi? bence olması lazım, öyle düşünüyorum yani..
    yoksa sınırları belli bir kalıbın içinden çıkan herhangi bir üründe neden ağırlık farkı oluşşsun ki diyesim geliyor, ince memetlerin ağırlık ortalamaları nasıl mesela, hiç ölçüm yaptınız mı?..

  • ince mehmet ve diğer solidleri ilk elime geçtiklerinde merak edip hemen ölçmüştüm şimdiye kadar.ve marka farketmiyorhepsinde fark var ferhat abi.aslında istense fark ortadan kaldırılır.kurşunun sıcak kalıplanıp,her birine aynı güçte pres uygulanarak sıkıştırılmalı.o presin yayı da her seferinde aynı gücü üretmeli.ufak farklar pelletlerin ağırlıklarına bu yüzden yansıyor.zor iş ama olmaz diye bişey yok abi.

  • eyvallah Mustafa..
    Kurşun soğuksa eksantrik, ergiyik halindeyse belkide bu iş hidrolik sistemlerle oluyordur tahminim, yay işi baştan sıkıntılı duruyor ve kalıplar tamamen birbirine yapışmadan zaten o pelet formunu çıkarmak imkansızdır herhalde, yoksa kenarlardan taşan kurşunu temizlemek için her kutuya bi 10 lira daha katarlardı herhalde :)..



    ama nihayetinde (kullanım amacı olarak grupman dışındaki alanlar için üretilmiş olsa bile),bu fiyatı haketmeyen bir ürün gibi duruyor..
    hani avda da isabetlilik olmazsa olmazlardan olduğu için dedim :) yoksa sincabı bacağından vurmak güzel bir av olmaz herhalde.. ;)


  • Sevgili kardeşim, H&N firmasının daha özenli olması konusundaki fikrine katılıyorum. Ayrıca ŞAVK lar içinde RANDOM ağırlık sapması araştırmasını en kısa zamanda yapıp paylaşacağım. Önerin için teşekkür ediyorum..

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • Bende bi ara ağırlık olayına takılmıştım. ince memed solidler genel olrak yuvarlak hesap 2 gram geliyor (30.25 grn yazan) defolu olanlar da dahil küçük bir kısmı 1.9 gram, bir kısmıda 2.1 gram geldi. Hornetler (32 grn)de fark gözardı edilecek kadar küçük (0.10 gibi) gelmişti. En küçük fark artık piyasada bulunmayan eleywasp a aitti.(0.02 gibi)

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen avc ().

  • Arkadaşlar, Piyasadaki ve benim denediğim Lacivert kapaklı HATSAN-JSB olarak markalanmış Pelletlerin üretimini de zaten HATSAN firması için JSB tesislerinde yapılıyor diye biliyorum.. Yanılıyormuyum, yoksa bu bilgi doğru mu? Eğer doğru ise zaten Kırmızı yada Lacivert kapaklı bu pelletlerin sonuçlarının benzer olmasını açıklayacaktır.

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • kalıp teknolojileri kullanılarak üretiliyorsa, aerodinamik tasarımı göz ardı edilirse,bir peleti aynı kalitede (ağırlık, çap v.s.) çıkarmak aslında çok zor olmamalı..


    ama işin içinde seri üretim var,olayı bozan bu oluyor galiba.. bunu aşan başarıyı yakalıyor tahminim..


    ama başından beri hep merak ettiğim şu jsb'debedelsiz bile çalışırdım,adamlar nasıl yapıyorlar,onca seri üretime rağmen,artıklar, kalıplara sıvanan kurşunlar,bu arada devam eden üretim..


    çok merak ediyorum, ve görmeyi en çok istediğim işletmelerden biriside burası galiba :thumbup:

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen valibey ().


  • Şavkın ağırlık ortalamasında da aynı sorun olabileceğini düşünüyorum,belki hep çaptan-calibreden başarıya endekslenmişlik varya bunu elde ederken işin ucu diğer taraftan (ağırlıktan) kaçıyor herhalde, zor iş nihayetinde; ölçtünüzmü şavkların ağırlıklarını hocam.. Dağılım-sapma nasıl acaba?...


    teşekkürler..


    Sayın arkadaşım, ŞAVK pelletleri için bir ağırlık ölçümü yapıp yapmadığımı sormuştunuz.
    Vesilesi ile zaman ayırıp hemen 50 li bir grubu ölçtüm. Tam olarak olması gereken üretimsel ağırlıkları 25.00 Grain olarak değerlendirerek sonuçları yazdım. 25.00 Grainden farklı mıydı pek hatırlamıyorum. Siz değerlendirmenizi yapınız. Ortalaması çok aşırı sapmalı olmasa da diğer yorumumda belirttiğim gibi bu pelletler ne yazıkki etek çapakları nedeniyle rahat oturmuyor ve namlu içi sürtünmelerinin aşırı olduğu kanısındayım.Tabiiki atışlarda namluda bırakacağı çapakta fazla olacak ve temizleme gerektirecektir. Elimde kalan diğer örneklerini kullanmayı düşünmüyorum ve iyileştirilmesini bekleyeceğim.Sizlerde deneyip sonuçlar iletirseniz iyi olur..

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • ÇIKAN SONUÇLAR ŞÖYLEDIR;

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12