BÜLENT1962 adlı kullanıcının mesajları

    Hepinize selamlar sayın dostlar,


    Hobimize gönül veren sporcu ruhlu arkadaşlarımızın yılda birkaç kez buluştuğu, yarışmanın yanı sıra tanışmaların yapıldığı, fikir alışverişlerinin yoğun olduğu, sporculuk ahlağının ön plana çıktığı, iki yarışma günü arasında geçirilen gecenin saz, gitar sesi eşliğinde mangalbaşı sohbetlerine doyum olmayan Türkiye Havalı Tüfek yarışmalarının İzmir etabı 16/17 Mayıs tarihlerinde Özdere-İZMİR'de yapıldı. Bazı üye arkadaşlarımız katıldığı için konuyu bilmeleriyle birlikte katılamayan forum üyelerimizinde bilgilenmesi ve birazda heveslenmeleri için yarışmayı kısaca sizlere tanıtmak istedim. Umarım ilginizi çeker..
    Yarışmaların İZMIR etabını organize eden İzmir ekibi ve özellikle Sayın Başar ÖZTUNA beyin kusursuz misafirperverliği ile katılımcı tüm yarışmacılar iki gün süren müsabaka atışlarından son derece memnun ayrıldılar kanısındayım.
    Atış sahasının son derece doğa dostu bir konumda hem orman içi hem de deniz kenarı oluşu hepimizi fazlası ile memnun etti. Atışlar için hazırlanan ve toplam 50 zorlu hedefi barındıran 25 kulvar özenle seçilmiş ve hedeflemeler son derece dikkatle yapılmıştı. Yarışmacıların yorumu ile oldukça da zor bir parkurdu..Bazı hedeflerin uzak mesafeleri, bazılarının az ışık alan konumları usta yarışmacıları bile zaman zaman zorladı. Benim yoğun iş programımdan fırsat bularak ancak ucu ucuna yetişebildiğim ve bu defalık Gözlemci Katılımcı olduğum bu müsabakalar hem PCP, hemde Yaylı kategorilerinde ayrıca Erkekler ve Bayanlar Kategorilerinde yapıldı. Yarışma sonunda ilk sıraları yine alışıldık duayen sporcular paylaşırken özellikle bayanlar kategorisinde yarışan bazı hanımefendilerin erkeklere taş çıkartan atışları izlenmeye değerdi.
    Atış yapan Takım'lar arasında A Takım'ı ( ANKARA ) birinciliği elde ederken, ferdi PCP dalında birincilik çekilmeli geçen mücadele sonunda Sayın Erdinç BİLGİLİ'ye gitti. İkinci Sayın İlker ERİNÇ ve üçüncü Sayın Erhan AY oldu.
    Bayanlarda birinciliği Sayın Ayşen ERİNÇ hanımefendi alırken Yaylı kategorisini kazanan muhteşem HW97 si ile sayın Gökhan MUTÇALI arkadaşımız oldu.
    Müsabakaya Katılan silahlar yönünden PCP olarak STEYR LG110 ların oldukça iyi sonuçlara imza attığına şahit olduk. Henüz ülkemizde yeni yeni kullanım sayısı artan AirArms FTP 900 silahlarıda gayet güzel iş çıkarttılar. Bu arada FT silahı olarak üretildiğini bildiğimiz ve iyi sonuçlar beklediğimiz Hammerli AR20 FT tüfeğinin biraz sıkıntı çıkarttığına şahit oldum. Hammerli tüfeği sahibi sevgili yarışmacı arkadaşımızın ilk günkü atışlar sonrasında yaptığı ayarlamalar ve antrenman atışlarına rağmen ikinci günde kendinden bekleneni veremedi..Yaylı kategorisinde aslında çokta sürpriz yoktu.. Sayın Gökhan MUTÇALI dostumuz elindeki son derece ayarlı WEIHRAUCH HW 97 sini adeta şiir gibi kullandı..
    Yaylıda atış yapan yarışmacıların birkaçı hariç çoğunda HW 97 ler atışlarda boy gösterdiler..Katılımcı sayısı az olmakla birlikte bayanlar dalında çekişme çok çetin geçti. Birinciliği kullandığı AirArms MPR FT ile alan Ayşen hanımefendi atışları ile eşi İlker ERİNÇ beye adeta meydan okudu. İkinci olan Konya'dan yarışmaya katılan ve yanılmıyor isem ilk kez bu yarışmada yer alan Didem ÖZTÜRK Hanım'ın AirArms S410 ile gösterdiği başarı dikkate ve takdire değerdi. Bir başka AirArms kullanıcısı Sayın Füsun Kahraman hanımefendi de oldukça güzel bir puan ile üçüncülüğü aldı..
    Ancak sanıyorum 50 civarı yarışmacının katıldığı iki gün süren yarışmalardan geriye akılda; yarışma heyecanı kadar güzel dostluklar, yardımlaşmalar, sıcak sohbetler ve elbetteki Sayın Erhan AY beyin her yarışmada olduğu gibi yine ikram ettiği tadına doyulmaz Antep Baklavası kaldı. ( En azından ben öyle tahmin ediyorum,çünkü aşırı talepten ben tatma imkanı bulamadan çokta 2 tepsi tükenmişti :-))
    Gözlemci olarak katıldığım yarışmada yer alan ve bu forumda da üyeliği olan tüm dostlarımı saygı ile selamlarım. Gelecek yarışmalarda katılımın çok daha yüksek olması ve bu yarışmada yer alamayan dostları da tanıma temennisi ile hepinize SAYGI ve SEVGİLERİMİ sunarım. Kalın Sağlıcakla...


    airgunturk.com/attachment/18223/airgunturk.com/attachment/18217/airgunturk.com/attachment/18216/airgunturk.com/attachment/18218/airgunturk.com/attachment/18219/airgunturk.com/attachment/18220/airgunturk.com/attachment/18221/airgunturk.com/attachment/18222/airgunturk.com/attachment/18224/airgunturk.com/attachment/18219/

    Sevgili Hobidaşlar,
    Bildiğiniz gibi bu hobiyi yaparken hepimizin ayrı ayrı merakları, beklentileri, arzuları var. Tüfeklerimizi de seçerken hep bu heveslerimiz doğrultusunda davranmaya çalışıyoruz. Kimimiz en ufak grupman peşinde koşarken kimimiz de çok uzaklardan soda şişesini kırma peşinde.. Bazı arkadaşlarımızda vurduğu yerden ses getirme çabası ile Tahribat unsurunu ön plana çıkartıyor.. Tüm bu zevklerimizi yerine getirmek için dikkat ve özen göstermemiz gereken pekçok fonksiyon varken bu uğurda ayrı özeni hakeden iki Ana Unsur var: TÜFEK ve PELLET.. Zaten hobimize başlarken bu unsurlardan ilki olan Tüfek konusuna oldukça fazla yoğunlaşıyoruz. Dolayısı ile de bütçemiz çerçevesinde hobiden beklentimizi en iyi karşılayacak silahı alıyoruz.. Peki ya beklentimizi karşılayan pelleti seçerken ne ölçüde bilgili ve seçici davranıyoruz? İşte bu konuda elde ettiğim ve okuduğum bazı dökümanlardan sizler için istatiksel bir veri tablosu hazırladım.. Bu deneyi tabiiki ben yapmadım ama sadece kendim okuyup sizlerle paylaşmamaya da gönlüm el vermedi.. Test deki veriler dağınık ve ayrı ayrı yerlerde yazıldığından ben kolay anlaşılsın diye bir tablo yaparak konuyu basitleştirmeyi tercih ettim.. Tabloda göreceğiniz 16 değişik .22 kalibre pellet ile yapılan testte kullanılan silah WALTHER TALON MAGNUM yaylı silahıdır. Grupman atışlarında atışlar tüfek tamamen sabitlenmiş olarak 20 mt mesafeden yapılmış ve her pelletten 3'er adet atılmış.. "Penetration" dediğimiz "Delme, nüfüz etme" yeteneği ölçülürken net bilgi verilmemiş ama benim gördüğüm kadarı ile Balistic WAX ile tüfek namlu ucu arasında yaklaşık 25-30 cm. civarında mesafe var.. Sizler için hazırladığım tabloda ilk kolondaki yazdığım grupman değerleri İnç olarak yazılmıştır ve ben orijinal haliyle kalsın diye cm. ye çevirmedim. Arzu eden arkadaşlarımız 1 İnç=2.54 cm. formülüne göre çevirebilirler.. Ikinci değerlendirme kolonunda MOR renkli görülen değerler pelletlerin uzunluk istikametinde Delme sıralamasını gösterirken yanlarında parantez içinde yazdığım AÇIK MAVİ sıralamalar ise pelletlerin BALISTIC WAX da oluşturdukları delik çaplarının sıralamasını ifade etmektedir..Üçüncü kolonda YEŞIL renk ile yazılan puanlar ilgili pelletin GRUPMAN+PENETRATION sıralamaları toplamını ifade etmektedir..En son kolondaki KIRMIZI değerler ise parantez içi yazmış olduğum delik çapları sıralaması dikkate alınmaksızın (Bir pelletin değerlendirmesi olmadığı için bu değerleri dikkate alamadım)
    pelletlerin Test Sonucu Toplam Verimlilik Sıralamasını göstermektedir..Arzu eden arkadaşlarım "Hole Diameter" değerlerini de ekleyerek yeni bir sıralama yapabilirler..
    SONUÇTA; JSB pelletlerden EXACT JUMBO HEAVY ipi önde göğüslemiştir. CROSSMAN POINTED ve KODIAC EXTRA HEAVY de çok iyi olduklarını ispatlarlar iken H&N RABBIT MAGNUM II ise yine sonunculuktaki yerini kaptırmamıştır..Ayrıca bu pelletin sadece Grupman değil aynı zamanda Delme gücü olarakta başarısız olduğu ortadadır..
    Umarım bu paylaşımım ile pellet seçiminde biraz daha fazla bilinçli seçim yapabilmemize ışık tutabilmişimdir..Sabır edip okuyan tüm arkadaşlarımıza teşekkür eder saygılarımı sunarım..

    H&N 'nin Rabbit serisi zaten grupmana uygun bir pellet değil. Bizim ülkemizde havalıyla av yasak olabilir ama yurtdışında serbest. Rabbit serisi de av amaçlı üretilmiş bir pellet. Avı illa gözünden vurmak gerekmiyor avuç içi kadar bir alanda herhangi bir yere isabet etmesi yeterli. Rabbitte asıl numara penetrasyon ve tahribat.


    Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum, Rabbit serisinde amaç yüksek enerji seviyesini hedef ava taşıyabilmek..Zaten tamamen Tavşan, Büyük Lağım Faresi ve Sincap türü
    avlara yönelik olarak hazırlanmış bir pellet...Üstelik öyle 100 mt ve üzerinden ziyade daha çok kısa-orta menzile uygun gibi görünüyor..Ancak bu akşam paylaşacağım yeni istatiksel araştırmada RABBIT MAGNUM'un beklendiği gibi yüksek Penetration' da sağlamadığını gösteriyor..Bunun nedeni hem atılan silahın güç eksikliği hemde (ki en önemlisi) pelletin hedefe satıh tutan ön kısım alansal genişliğinin getirdiği direnç fazlalığıdır. Katkılarınız için teşekkürler..

    Sayın Arkadaşlar,
    Pek çoğumuz H&N pelletlerinin hem kalitesini biliriz hem de bu pelletlerle yapılan atışların grupmanlarını mümkün olduğunca daraltmaya gayret ederiz. Grupmanlarımızı elimizdeki değişik model silahlarla yaparken ulaştığımız istatiksel sonuçlarıda paylaşırız..
    Yine pek çok hobidaşımızın "MAGNUM" türü silahlara ve/veya pelletlere ayrı bir merakı vardır. İşte bunu bildiğim için geçenlerde karşıma çıkan bir dökümandan 2 ayrı H&N Magnum tipi, 0.177 kalibre pelletin karşılaştırmalı sonuçlarını yine iki ayrı tip ve marka silahdaki verdiği sonuçlarla birlikte sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda paylaşacağım grupmanlardan soldan sağa 1 ve 3 üncü grupmanlar DAYSTATE MK4 , 2 ve 4 üncü grupmanlar ise BSA HORNET PCP tüfekleri ile elde edilmiştir. Atış mesafesi 25 yarda ((22.86 mt), destekli,oturarak, 5'er pellet atılmış. Bu konudan iki ayrı bilgi edinebiliriz.
    Birincisi tüfeklerin verdiği sonuç, ikincisi pelletlerin verdiği sonuç. Göreceğiniz gibi yarışı DAYSTATE MK4 ve BARACUDA MAGNUM kazanmış görünüyor.. RABBIT MAGNUM II pelletlerinin de nokta atışına uygun olmadığı net olarak söylenebilir,üstelik BARACUDA MAGNUM dan daha hafif olmasına rağmen..! Umarım özellikle forumda "RABBIT MAGNUM II pelletler nasıl acaba?" diye soran pekçok kardeşimize güzel bir cevap
    olur.Saygılarımla..

    Tüfeğinizi zevkle kullanınız. Çok güzel bir tüfek seçmişsiniz. JSB ve H&N nin kaliteli pelletleri ile bu hobinin güzelliklerini kısa zamanda yakalarsınız.. Bende aynı tip ama 5.5 mm kalibresini kullanıyorum ve genelliklede 5.52 lik pelletler seçiyorum.

    Her konuda mekanik aksam ve kontrol zaman içinde kaçınılmaz şekilde Elektroniğe doğru kayıyor. Ancak bence her elektronik cihaz bazen mekaniğin klasiğin verdiği zevki vermez. Biz bu sporu yaparken çok rahat etmekten ziyade çok zevkle kullanmayı tercih ediyoruz. Ayrıca birde teknik sorunların artma ihtimali her zaman başa bela olabilir. DAYSTATE in MK4 IS modelinde bayağı detaylı bir elektronik kontrol ve tetik sistemi var.

    Yıllarca GAMO yaylı ve GAMO Pelletlerin her çeşidini (5.5 mm) kullanan biri olarak çok net olarak yazabileceğim şudur; En isabetli GAMO Pellet: EXPANDER , En istikrarsız GAMO Pellet : TS-22 , Metal Yüzeyi En iyi Delen Pellet: GAMO Rocket idi. Resmi koyulan ön kısmı düz pelletler 20-30 metreye kadar gayet iyi iken mesafeyi artırmanızla beraber sıkıntı olmaya başlıyor. (Kullandığım silah GAMO CFX ROYAL 5.5 mm. idi)

    Güzel bir pastırma yazı havasını değerlendirmişsiniz. Çokta güzel yapmışsınız. Kısmet olursa önümüzdeki günlerde Sevgili Latif'i ziyaret etmek için Adana'ya geleceğim. Eğer Programım imkan verirse bu ziyareti sizlerin topluca atış yaptığınız böyle bir güne denk getirmek niyetindeyim. Böylece pekçok dostumuzu da tanımış olurum diye düşünüyorum.

    Konuyu beğenmenize ve paylaşımlarınıza memnun oldum. Sizlerin ilgisini çekebildiği ölçüde yeni ve ilginç konuları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Sizlerdende benzer şeyler okumayı arzu ederim.

    çok güzel abi...
    bu arada regülatörmü takmış ne yapmış 8o


    Valla bende bilmiyorum ama gerçekten güzel etki yapmış bakım. Bu arada tüfeğin resmini koymayı unutmuşum, onu da ekledim şimdi. ASLINDA bunu özellikle senin için paylaştım Ferhat Kardeşim. Sen Ihtiyara güzel bir bakımı çok görme. :-))

    Sayın Hobidaşlar,
    Forumu takip edenler hatırlayacaktır. Geçenlerde "Valibey" kod adlı sevgili Ferhat Kardeşimiz "İHTİYAR" adını verdiği eski bir tüfek bulmuş ve bu tüfeği modifiye etmek ile bakım yapıp aynen muhafaza etmek arasında kalmıştı. Çoğumuz kendisine değişik tavsiyelerimizi yazmış ve yıllar önce tahta hedefe, balona vs. atış yaparken büyük zevk aldığımız bu Antika sayılabilecek silahın sahibi arkadaşımıza imrenmiştik. Sanıyorum Ferhat kardeşimizin tüfeği 1997 model idi. Yani tam 17 yıllık bir tarih. Peki ben size şimdi yaklaşık 40 yıl desem..! Evet, bir dökümanda ilginç bir yazı buldum ve bunu paylaşmak istedim. Hepimiz sahip olduğumuz bir silaha yapılan bir bakımın önemli olduğunu biliriz. Ancak bu yararın ne kadar olabileceğini pek kestiremeyiz. Gelin şimdi 70' li yıllarda üretilmiş bir "Haenel model 302" yaylısına 40 yıl sonra bakım yaparsak sonucun ne olacağını birlikte görelim. Elimize geçtiğinde pasla kaplı,yağsız, bakımsız olan bu silah bakın bakımdan sonra nasıl sonuçlara sahip oluyor;


    Sevgili Ferhat Kardeşim, çok güzel bir beyin fırtınası yapmışsınız.Düşündüğün hususların hepsi geçerli etkenler. Eğer zaman bulursam soğuk hava-yaylı silah bağlantısı içinde bazı bilgileri aktaracağım. SANIRIM oradanda birkaç güzel bilgi çıkacaktır hepimize.

    Sevgili Arkadaşlar,
    Sıcak ve güzel günler artık yavaş yavaş yerini soğuk ve yağışlı günlere bırakıyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafi koşullara baktığımızda kış mevsimini serin geçiren yerler olduğu kadar çok soğuk günleri yaşayan bölgelerimizde var. Ancak hobimize hiçbiri engel değil. Biz yazın nasıl 35-40 derece sıcaklıklarda bu sporu yapıyorsak doğada olabilmek adını kış aylarında zaman zaman eksi (-) sıcaklık seviyelerinde de bu hobiyi fırsat buldukça yapacağız ve yaşamın bizlere yüklediği stresi atacağız. İşte bu bağlamda şimdi kışa hazırlanma zamanıdır. Nasıl tüfeklerimizi yağışlı havalarda kullandıktan sonra hemen bakımlarını yapıyorsak kış aylarının hobimize temel etkilerini de aynı bilinçle değerlendirmeliyiz. Bu konuda sizlere aktarmak istediğim ilk konu PCP sahiplerini ilgilendiriyor. Soğuk havanın stabil atış sayımıza direkt etki edeceğini hiç düşündünüz mü?. "Bu nasıl oluyor?" derseniz kısaca açıklamak isterim. Örneğin tüfeğinizin tüpünü evinizde 200 Bar basınçla doldurdunuz ve dışarıya çıkıp atış yapıyorsunuz. Birde baktınız ki tüfekteki tüpünüzün şarjı yaz aylarındakinde daha çabuk bitiyor ve stabil atış sayınızda hatırı sayılır şekilde düştü. Regülatörünüz mü bozuldu?, Tüfeğinizde hava kaçağı mı var?Neden acaba?
    Nedeni basit; soğuk hava tüfeğinizdeki şarjlı hava basıncını olumsuz yönde etkileyecek ve atış sayınız düşecektir. Bunun nasıl olduğunu size açıklayayım.Temel olarak hava basıncı hava sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin evinizde tüfeğinize hava basarken oda sıcaklığınız 22 derece santigrad olsun. Tüfeğinize bu sıcaklıkta 200 BAR Basınçla havayı doldurdunuz ve hobinizi yapmak için dışarı çıktınız. Mevsim Kış, hava soğuk.Farzedelimki dış sıcaklık -5 santigrad. Aslında o anda elinizde tuttuğunuz PCP nizin hava tüpünde 200 BAR değil 181.7 BAR hava basıncı var. Dolayısı ile de yazın örneğin stabil 40 atış yaparken şimdi bu sayınız 32 ye indi.Daha sık tüpünüzü doldurmanız gerekti.
    İşte konu bilimsel olarak böyle ve eğer bunu nasıl hesaplayacağınızı merak ediyorsanız size konuyu kısaca açıklayayım. Genellikle gazlarda kullanılan sıcaklık birimi KELVIN ölçeğidir.(Termodinamikle ilgilenenler bilir) KELVIN ölçeği aynen Santigrad birimi aralıkları gibidir ama sıfır mutlak sıcaklık 273.15 KELVIN olarak belirlenmiştir. Buradan hareketle;


    ODA SICAKLIĞIMIZ: +22 derece santıgrad
    DIŞ HAVA SICAKLIĞI: -5 derece santigrad
    KELVIN MUTLAK "0" DEĞERI: 273 K
    TÜP DOLUM BASINCIMIZ: 200 BAR


    GERÇEK BASINÇ: 200/295(273+22) X 268 (273-5) = 181.7 BAR bulunacaktır.


    Umarım bu ufak bilgilendirme sizlerin bazı olası sorularınıza ve şüphelerinize çözüm olacaktır. Konuya ait ilave bilgileri bizlerden daha deneyimli, duayen, sayın arkadaşlarımızdan beklerim. Yararlı Olması umudu ile saygılar sunarım.

    Öncelikle foruma Hoşgeldiniz. Heves edip av bayiinizin tavsiyesi ile bir tüfek almışsınız. Güle güle kullanınız. Ancak keşke önce forumda biraz zaman geçirip fikir ve tavsiyeleri alıp tüfeğe sonra karar verseydiniz. Aldığınız tüfek pek tercih edilen, kullanılan Marka ve tüfek değil. O nedenle bu tüfek hakkında çok fazla bilgi yazılacağını sanmıyorum. Kalitesi ve etkinliği düşük silah sizi bu spordan zaman içinde soğutur. Bu spor için ayırdığınız toplam bütçeniz dürbün vs. dahil azami 300-400 TL ise uğraşmaya değmez, aldığınızı kullanabildiğinizce kullanınız. Ancak bütçenizi 1000 TL civarına kadar çekebiliyorsanız bence aldığınız o silahı götürüp geri verin. Sonrasında silahınizi nerede, hangi tip hedeflere, hangi mesafeye kadar kullanmak istediğinize karar veriniz. Bu temel veriler ile forumda size çok güzel tavsiyelerde bulunabilecek bilgili,kıymetli dostlarımız var.Ilaveten forumun ikinci el kısmından da çok kaliteli silah ve aksesuarları uygun fiyatlara da bulabilirsiniz.Saygılar..

    Uzun süre kullandığım GAMO CFX ROYAL çok iyi bir tüfektir. Kullandığım yıllar boyu tek bir memnuniyetsizlik hissetmeden zevkle atışlar yapmıştım. Sınıfının güzel silahlarından birisidir..