HakanKAĞAN adlı kullanıcının mesajları

    Zamanla 20,50 metreler insanı tatmin etmiyor, deneyim kazandıkça daha uzak mesafeler isteyeceksiniz. :) Bu arada, Hatsanın kendi namluları lw namluları aratmayacak kalitededir. Bende At-44 var ve Hatsan namlulu, aşırı rüzgarlı havada bile 120 üstü mesafelerde dahi başarılı. Sıkıntısızca kullanırsınız. Tüfeğinizin seveceği saçmaları kullandığınızda, sonuçlar sizi tatmin edecektir. Bt65 JSB, H&N ve Hatsan Torpedo saçmaları sever, bunlarla istikrarlı atışlar yapabilirsiniz. Eğer tahribat atışları yapacaksanız, İnce Mehmet point lead 30 grain saçmaları kullanın, tahribatı gerçekten de iyidir. Size sadece dürbün sıfırlaması yapmak ve sonrasında atışlarınızdan zevk almak düşüyor. Zevkli atışlar yapmanız dileğimle. :thumbup:

    Rica ederim, soru sormaktan hiç çekinmeyin, forumdaki bütün arkadaşlar ellerinden sorularınızı geldiğince yanıtlarlar, gerçekten çok bilgili arkadaşlar var burada. Tüfeğinizin aynından daha önce kullandım, gerçekten çok güçlü bir tüfektir ve uzak mesafede tahribatından memnun kalırsınız. 200+ mesafede bile tahribatı iyidir.

    Bu arada, öncelikle tüfeğiniz hayırlı olsun, dürbün ve moderatörle kullanmak için gez ve arpacığı sökmenize gerek yok aslında. Eğer dürbün ayakları alçak değilse ya da dürbün ön merceği gez üzerinde gezin engellemeyeceği şekilde rahatça duruyorsa, hiçbir sıkıntı olmadan dürbünü ve moderatörü kullanabilirsiniz.

    İlk seferinde ben de çekinmiştim yüksek basınçtan dolayı, ama bu parçalar çok sağlam ve güvenilir. En fazla hortum yırtılır, o da hasarlıysa. Tahminimce biraz yüksek bir boşalma sesi çıkartır yırtıldığı zaman, ama içindeki hava basıncı yüksek olsa da, içinde biriktirdiği az hacim yüzünden hiçbir şekilde kazaya neden olmaz. İkinci sorunuza gelince: Eğer namlu içine saçma sürülmüşse, mutlaka onu atmanız gerekir. Çünkü, daha sonra içinde saçma olduğunu unutabilir ve kazaya neden olabilirsiniz. Silah temizlerken yaralanma ve ölüm olaylarını duymuşsunuzdur, neredeyse tamamı atım yatağında unutulan dolu kovan (havalı içinse saçma) yüzünden oluyor. Kurulmuş tüfeği eğer namluda saçma yoksa kurulmayı serbest bırakabilirsiniz, bunun için kurma kolunu tam çekin ve bırakmayın, tetiğe basın ve tetik basılı durumdayken kurma kolunu yavaşça kontrollü olarak serbest bırakın. Çekiç serbest kalacak ve yavaşça kurulumdan çıkacaktır. Bu esnada küçük bir tıklama duyarsınız, endişelenmeyin. Bunun nedeni kurma kolunun çekiç hareketinin tam güçle boşalmasını engellemek için önüne set oluşturmasıdır.

    Dolum ucu oringleri hasar görmüş olabilir, aynı şeyi yaşadım tüfeği ilk alırken. Dolum ucuna yakından bakınca kusurlu olduklarını görmüştüm. Bir de, dolum ucu tam oturmamış ta olabilir. Tamamen soktunuz mu deliğe?

    Pompanın alt kısımlarında küçük bir tahliye vanası var. Onu açık bırakmış olabilir misiniz? Eğer kapalıysa, tüpü söküp o şekilde doldurmayı deneyin, çünkü tüp tamamen boşsa çekiç basıncı valfin açık kalmasına sebep olur.

    Valla, ben olsaydım, namlunun içine harbiyi sokup sertçe vurur kaba kuvvetle inatla çıkarırdım onu da, yiv setlere zarar verme riski de var. ben yaylı tüfeğin içine sıkışan temizlik için kullandığım bez parçasını çıkarmıştım, neredeyse harbi içeride kırılacaktı ama yavaş yavaş çekiçleyerek çıkarmıştım. bunun da mutlaka çıkması gerek. Az sabredin, çıkacaktır kesin.

    Tam kurma durumunda, sıkıntı olmuyor ancak, kuramadığı zaman şarjör yine dönüyor ve ikinci kez alıyor. Her neyse, bu çok ta büyük sorun değil aslında, en fazla fazladan bir saçma daha gider o kadar. 100 atışta 1 kez olsa ne fark eder ki. :) Benim asıl merak ettiğim, sorun çözüldü mü? Yanıt gelmedi, açıkçası merak ta ettim. :)

    At44'te namluya iki tane saçma girmesini engelleyen bir kilit sistemi olmadığı için tam kurulmama durumunda bir tane namluya sürülüyor, tetiğe basınca kurulmadığını anlıyorsunuz ve bir kez daha kuruyorsunuz bu sefer de ikincisini sürüyor. Bu normaldir. 2-3 kez başıma geldi benim. Muhtemelen bu şekilde olmuştur. Ancak, yine de kuruluyordu. Bir arıza durumu olabilir ama kolay arıza yapmaz yine de. Hele ki, yeniyse. En kötü ihtimal, parçaları söküp bir inceleme yapmak. Birkaç kez kurmayı deneyin, kurma sesini hâlâ duymuyorsanız Hatsana servise gönderin. Hevesiniz kursağınızda falan kalmasın, tüfekten soğumayın çünkü Hatsanın servisi dillere destandır. Arızayı düzeltip gönderirler.

    Silah kurulmamış olabilir. siz önce güvenliği düşünüp tüpü söktükten sonra namludan itin, daha sonra silah boşken kurup ateşleme durumuna bakın. İnşallah bir sıkıntı yoktur. Gerçi At44 taş gibidir, kolay kolay arıza çıkartmaz. Birkaç kez At44'te, birkaç kez de bt65'de başıma geldi, çok büyük bir ihtimal takılı kalmıştır sıkıntısı yoktur.

    Eğer tüp takılı ve silah kuruluysa, ya tüpü sökün ve saçmaları o şekilde itin, ya da daha kolay yöntemi namluyu güvenli bir yere doğrultup tetiği çekin. Sıkıntı olmaz, benim birkaç kez başıma geldi.. Ancak moderatör kullanıyorsanız, kesinlikle sökün, zarar görür.

    Önce tüpü sökün. tüpü söktükten sonra herhangi bir tehlike kalmaz. Aslında bir yöntem daha var, ama daha mimlimetrik çalışmanız gerekecek: namlu içine harbi sokun, saçmayı şarjörün içine çok yavaşça hassas bir şekilde itin. ama tüpü mutlaka sökün, yoksa kaza olabilir.

    İnce mehmet 30grain kullandıysanız, normaldir şarjörün sıkışması. Çünkü biraz uzun bu mermiler, öne doğru kayıp şarjörü kilitliyor. silahı arkaya doğru yatırıp hafif hafif şarjörü oynatın, yerine geri otursun mermiler. Şarjör dönmeye başlayınca çıkartabilirsiniz. İnce mehmet kullanacaksanız, şarjörü doldurduktan sonra düz bir zemine koyup (mermi uçları zemine bakacak şekilde) her saçmanın aynı hizaya gelmesini sağlayın. şarjörü silaha yerleştirdikten ve şarjör milini kapattıktan sonra sonra yavaşça bir-iki tur döndürün. Silahı sarsmamaya dikkat edin, yoksa yine sıkışabilir.

    Namlu açısından sıkıntısı olabilir, tek tehlikesi bu. Çünkü havalı silah namluları ateşli silah namluları kadar dayanıklı alaşımdan yapılmazlar. Bakır kaplı bir saçma, eğer bakırın kalınlığı fazlaysa namlu yivsetlerine bu yüzden zarar verebilir. Ancak bu durum bakırın kalın olduğu durumlarda geçerli. Mikron kalınlığındaki kaplama zaten namlu içinde namluya zarar vermeden soyulacaktır, ama bu durumda da namlu içinde gereğinden fazla kalıntı kalacaktır. Aslında en iyisi hiç denememek.

    Elektroliz yönteminin ayrıntıları internette var. Ancak elektrotları ters bağlarsanız, kurşun kaplı bakır plakanız olur :) Çok kalın olmadıkça namluya pek zarar vermez. Ancak, bakır ceketli mermilerin ateşli silah namlularının ömürlerini 10.000-20.000 atıma düşürdüğünü unutmamak gerekir. Zira, yoğunluğu daha az olan alaşım, yüksek hızlar ve ısı dolayısıyla daha yoğun alaşımlı materyale zarar verebilir, namlu değişiminin de külfetli bir şey olduğunu da düşünürsek, bu konuda alanında uzman ateşli silah ustalarından bilgi almakta yarar var.

    Evet Hakan abi .yalpa yapmamış pelet .delgeç makinası gibi adeta... hızı düşürmeyi planlıyordum 16 grain ile 850 fps attırtıcaktım ama şuan güzel sanki. stabil 40 atış yapıyor bu halde...

    40 stabil atış bana göre iyi. Açıkçası, ben ayarlarla güç için zırt pırt oynadığımdan bu kadar iyi atış yapmıyor benim silah bu aralar. 20'lerde kalabiliyorum ancak son zamanlarda, sonrasında düşme başlıyor. İşlerimi hallettikten sonra Hatsan'a gönderip genel bakım ve yaptırabilirsem eğer solağa çevirteyim, ondan sonra düzgün şekilde ayarlayacağım. Bir de gözüme çarpan, At44ler genel olarak ince mehmet'i seviyor gibi, 100 metre atışlarına bakınca ve kendi tecrübelerime göre kafamda böyle bir çıkarım oluştu. Sen ne dersin?

    Gamonun etek kısımlarının çapı gördüğüm kadarıyla namlu kalibresinden daha az. Gözlemlediğim kadarıyla şarjörden de çok rahat çıkıyor ve namluya sürülüp ateşlendiğinde havada yalpa yapıyor ve isabeti de etkiliyor. Ben rocketlerde daha iyi performans almıştım gamonun diğer ürünlerine göre, ama aynı marka-model tüfeklerde bile namlunun farklı saçmaları sevebileceğini göz önünde bulundurursak, tavsiye almak-vermek de bazen işe yaramıyor; deneyip en iyi performansı veren saçmayı tespit etmekten başka çare de kalmıyor.