aseyhan adlı kullanıcının mesajları

    Sn dennx,


    Bu konunun tekniğine benden çok daha hakim kişiler var forumda ama denk geldi cevaplayayım en azından kafanızda bir fikir oluşur.
    pcp tüfekler çok basitçe bir hazneden önceden basınçlandırılmış havayı saçmanın arkasına serbest bırakarak çalışır.
    Bunu da bir valf vasıtası ile yaparlar. Valfte yapılacak değişikliklerle kısa sürede daha fazla veya daha basınçlı havayı bırakması sağlanırsa çıkış hızı-silahın gücü artar.
    Bu da genelde valfin açılması için vuran çekicin ağırlaştırılması veya çekiç yayının güçlendirilmesi gibi işlemlerle yapılır. Yan etkisi daha fazla hava harcayarak, bir hava dolumunda yapılan atış sayısının azalmasıdır. Ekte google görsellerde "pcp valve"diye aratınca gelen bir resim var. biraz fikir verir umarım.


    Selamlar.



    airgunturk.com/attachment/19159/





    ,

    Sn Evo,


    CP88 competition, yine umarex'in S&W 586 tabancası ile birlikte şimdiye kadar atış yaptığım en isabetli co2 tabancalardan biridir. CO2 tabanca almakta kararlıysanız ve imkan varsa cp88'i alın. Korkunun ecele faydası yok.
    Yerli markalar harici bu tip hobi ürünlerin çoğunun servisi-tamiri esasında sorun. Ne yazık ki bozulursa başınızın çaresine bakmaya psikolojik olarak hazır olmanız lazım :)
    Umarex iyi bilinen, kaliteli bir üreticidir. Bir diğer modeli olan CP99'u yıllardır kullanıyorum, binlerce atış yaptı herhangi bir arıza yaşamadım.


    Bu arada Cp99'a da bakın. Daha küçüktür isabeti ve çıkış hızı bir tık aşağıdadır cp88 competitiondan. Mekanizma olarak aşağı yukarı aynıdır. Fiyat olarak da biraz daha ucuzdur.
    Umarex'in bu tip yuvarlak şarjörlü tabancalarının bildiğim tek sorunu uzun pelletleri şarjöre taktığınızda şarjörü çevirememeleridir. Yanında Match/wadcutter tipi pelletlerden alın rahat etmek için.


    İyice kafanızı karıştırayım : Sonuçta zevke ve kullanım amacına göre değişir ama bütçeyi belirlemişken Co2 yerine Multipump zoraki vb tabancalarıda göz önüne almanızda bence fayda var.


    Selamlar.


    Birde jsb diabolo exact heavy-crosman destroyer ve h&n baracuda power nasıl peletlerdir 5li paket alıp tahribat amaçlı kullanacağım hangisini tercih etmeliyim.Teşekkürler.

    Bu arada bence 5 li paket alacağınıza 5 farklı paket pellet alın. Deneyin, hangisi size en çok keyif verirse sonra ondan sipariş edersiniz. Hobilerin keyfi denemekte.


    Selamlar.

    X50 Combo olarak aldığınıza göre yanında tek parça ayakla gelmiştir.
    Öyle hemen hasarlanacak olsa stoeger o dürbün ve o ayakla göndermezdi tüfeği.
    Belki sıfırlamayı korumakta zorluk çekebilirsiniz bilemiyorum. Stoegerlerle gelen 3-9x40 ao dürbün piyasadaki benzer büyütmeli optima vs gibi ucuz dürbünlerden daha iyi. Şu an bütçe yoksa böyle kullanın, ileride 4-16 vs gibi daha yüksek büyütmeli bir dürbün almak isteyeceksiniz o zaman dürbün+dampa yatırımı yaparsınız.

    Sn Mno,


    size eldeki bilgi ile mümkün olan en bilimsel hesapla söyleyeyim :)
    Bendeki stoeger x20 (suppresor değil). Geçen yıl yaptığım chrony ölçümüne göre 8.44 grain JSB yi yaklaşık 860 FPS ile atıyor. Tabi bu dizelleme ve yay eskime durumuna göre tüfekten tüfeğe ciddi miktarda değişebilir ancak yinede üç aşağı beş yukarı değerler yakındır diye kabul edersek:


    Yaklaşık 14 ft.lbf eder. Gamo pro magnum 7.8 grain olduğuna göre aynı güce göre hesaplarsak yaklaşık 900 FPS ile atacaktır.


    Chairguna göre bu şekilde yaklaşık 13 yardaya sıfırlarsanız 39 yardada ikinci bir sıfırınız olur.
    Yaklaşık 70 yardada 9 inch düşme yapacaktır pellet. Ekteki grafik işinizi kabaca görür sanırım.
    (bir inç 2,54 cm bir yard 0,9144 mt dir çeviri için gerekirse)


    Ek açıklama:


    Yaklaşık 25 yardada 2 cm filan üst vurursunuz, 70 yardada ise 22-23 cm alt vurursunuz.
    Bu da pratikte şu demek; 0 dan 70 yardaya kadar şişenin biraz üst ucuna doğru nişan alırsanız bu sıfırlama ile isabet kaydedebilirsiniz :)


    Selamlar.





    airgunturk.com/attachment/18891/

    rangefinder scope air rifle için kullanılabilir mi?
    örneğin; Burris Eliminator 3.5-10 x 40mm Rangefinder Scope veya Burris Eliminator II veya benzerleri

    Bence iki olası sorun var birincisi bu dürbünlerin yazılımları bizim pelletler kadar küçük mermilerin ağırlığını seçtirmeyebilir veya girdirmeyebilir. En küçük ateşli mermileri (17 hmr ve 22 lr gibi çaplar) bile 35-40 grain civarı. İkinci olası sorun ise mesafe ölçmek için normalde yabancının "big game" dediği geyik, domuz gibi hayvanlara doğrultmak için yapılmış cihaz bizim küçük hedeflere çevirince mesafe ölçer mi? Mesela 90 mt den bir şişeye nişan alsanız mesafeyi hesaplar mı bilemedim.(muhtemelen hesaplamaz)

    Ateşli silahın tepmesi daha fazla değilmi yaylıdan. Belkide dampa istemeyecektir. Youtubede Leupold marka dürbünü beton delen kompresorun takıp titreşim testine tutuyorlar çıkarıp ateşli silahta gurupman yapıyorlardı. Ateşli silahlara takılanlar daha dayanıklı oluyorlar.

    Yaylı Havalı silahlarda ters yönlü çift tepme vardır biri pistonun piston duvarına çarpmasından kaynaklanır.Ateşli silahlardan daha farklı ve optikler için daha zararlı bir durumdur. Yaylı havalı silaha uygun dürbünlerini bir çok firma "airgun rated" olarak ayrıca belirtir. Pcp ler için bu sorun yoktur.

    Fakat her iki kalibreye baktığımızda örneğin hw lerde yay ve piston aynı olduğu müddetçe ağır pelletin her iki kalibrede verdiği hasar doğru orantılı mı olacaktır? Yoksa piston contası ve yayı aynı olan iki tüfeği kıyaslarken, 1,77 de -atıyorum JSB 10,34gr ile- yay ve conta kırımı, aynı tüfeğin .22 si ile atılan ve 10,34 ün .22 karşılığı olan 18,13 gr den daha mı geç gerçekleşecektir. Veya 177 'de ağır pellet havayı daha dar bir namluda bir an önce tahliye etmeye çalışan yay conta ikilisini 22 ile eşdeğer, hatta daha mı çok yoracaktır? Bu benim aklımı kurcalayan bir konu.

    Bence test etmesi çok zor bir konu ama diğer mesajda bahsettiğim aynı kişi .22 yaylılar için 15 grainden ağır pellet önermiyor.
    Mantık olarak transfer deliğinin çapı da bu konuda belirleyici etkenlerden biri olabilir.

    sn avc,


    Havalı silah dünyasında iyi bilinen grt tetik ve başka bir çok modifiye kitinin yaratıcısı charlie da tuna öyle diyor. Hw 77 içinde geçerli bence bu öneri.


    http://www.charliedatuna.com/DO's-%20DONT's.htm


    Yaylı olarak bir x20 sahibiyim. Jsb 8.44 den başka pellet pek kullanmadım, bu tüfekle 15 bin civarı atış yaptım, hala da yapıyorum henüz yay kırımı, piston sorunu vs yaşamadım. Ama gamo ts 10 ve aa field heavy gibi pelletleri kullanan arkadaşlarım aynı tüfeği yay ve piston sorunları nedeni ile bu sürede 5 6 kez fabrikaya göndermek durumunda kaldılar. Tecrübe ile sabittir.


    Mod 125 in o hızda atması zaten temelde mantıklı değil bence çünkü bu yaygın kullanılan pelletlerle (7-9 grain) ses hızını aşacak ve isabetli olmayacak demektir. Özellikle Türkiyede bu gibi tüfeği alan çoğu kişinin yerli hafif saçmaları bayiden alıp kullandığını düşününce bu ekstra magnum diyelim ağabeyler bence iyice anlamsızlaşıyor.

    İyi bir pompa alırsanız birazda kilonuz varsa veya yapılıysanız katlanılmayacak kadar zahmetli olmaz.
    Mesela ben 86 kiloyum, Hill pompanın üzerine göbeği bırakınca işlem tamam :)
    75 kilonun altındaki arkadaşlar genelde daha fazla zorlanıyorlar.


    Artı tüpü doldurtmak için gitmek gelmek vs her zaman mümkün olmayabilir, tüp almaya karar vermeden yakınlarınızda nerede, ne kadara, kaç bar kuru hava doldurtabileceğinizi vs önce araştırın.


    Selamlar.

    Yaylı havalı tüfeklerde ateşli yivlilerden en
    temel fark şudur: yaylı havalılarda tepmeyi hissettiğinizde henüz saçma namluyu terk etmemiş olur. Bu yüzden tüfeği sıkı tutmaya çalışırsanız hiç bir zaman tam aynı kuvvetle sıkamayacağınızdan vuruş noktalarınızın arası açılır. Tüfeği tetik köprüsüne yakın bir yerlerden tek noktadan destekleyip, nispeten gevşek tutarak, tüfeğin tepme esnasında salınımına izin verecek şekilde sıfırlayıp, atışlarınızı o şekilde yapmayı deneyin. Sonuçlarınız muhtemelen iyileşecektir. Youtube da "airgun artillery hold" diye ararsanız örnek videolar var bu konuda.

    Ao 'adjustable objective' ayarlanabilir objektif demek.
    E 'electronically illuminated reticle' elektronik olarak aydinlatilmis artıkıl için kullanılıyor. Bu konularda oturmuş tam bir standart olmamakla birlikte bazı üreticiler yandan paralax ayarı için sf 'side focus', mildot için Md gibi başka kısaltmalar veya kendi özel reticle tipleri için başka özel kısaltmalar da kullanabiliyorlar. En iyisi detay özellikleri araştırmak.

    Muhtemelen kullandığınız dürbününün minimum paralaks ayarı 8 m den fazladır. Gözünüzün optik eksenle yaptığı açı değiştikçe paralaks hatası da değiştiğinden farklı noktaları vuruyor olabilirsiniz. Daha düşük büyütme ile (3-4x) veya olmadı gez arpacık ile deneyin, muhtemelen daha iyi sonuç alacaksınız 8 mt de. Dürbünle daha yüksek büyütmede en az 15 mt civarında tekrar deneyin muhtemelen sonuç yine daha iyi olur. (tabi başka bir arıza , dürbün montajında hata vs yoksa)


    İngilizce varsa aşağıdaki link faydalıdır.
    Air Rifle Links and Demos


    Selamlar.

    Her iki bıçak da çok güzel bıçaklar. Büyük oranda zevk meselesi olduğundan çok da tavsiye vermek doğru olmayabilir. Öncelikle bence hoşunuza giden neyse onu alın. Elinize alıp baktığınızda size keyif vermesi de önemli ancak her iki bıçak da sanırım koyu renk kaplamalı bıçaklar. Kampta kullanmak deyince ateşi karıştırmak, konserve açmaya çalışıp bıçağı çizik-kertik içinde bırakmakta var. Tavsiyem kaplamalı siyah vs görüntülü bıçaklardan kamp kullanımı anlamında özellikle uzak durun. Kısa süre sonra o kaplamadan pek eser kalmıyor. Koyu renk kaplama altından çizildikçe çıkan parlak çelik kötü görünebiliyor. Görüntüyü umursamam derseniz sorun yok.


    Srk ile aynı fiyat aralığında yine san mai iii çelikli master hunter var, ona da bakabilirsiniz. Bıçak biraz daha küçüktür ama master hunter'ın san mai iii çelikli versiyonu SRK nın aus8 versiyonu ile aynı fiyata. 36JSK MASTER HUNTER VG-1 SAN MAI III


    Hangi bıçağı alırsanız alın , bir de basit küçük bir balta edinirseniz bıçağı sadece bıçak olarak kullanır, odun yarma, çadır çivisi çakma etme gibi işler için baltayı kullanırsınız. Hem işi yaparken daha rahat edersiniz hem de bıçağı fazla yıpratmazsınız.


    Mesela bu ufak balta


    Fiskars X5 Kamp Baltası Fiyatı - Taksit Seçenekleri | Hepsiburada


    Selamlar.

    ben irice bir 3-9*40 taktım bir ara denemek için.Kurmayı cidden zorlaştırıyor :)
    4x32 iyidir bir de tek ayakla takılabilecek üst kısmı esnetmeyecek hafiflikte olan compact 3-9*32 leri denemek lazım.

    güzel revolver hakikaten. Bir emekli astsubay ağabeyimde var şirkette benzeri, zor alımdan almış zamanında. Bir kaç atış yapma şansım oldu. Ama bu resimdeki arkadaşın durumu gerçekten çok iyi. Benim elime aldığımın boyası neredeyse yoktu :)
    Güle güle kullan(ma) Kamuran Ağabey.

    bazı üreticiler 1000 üzeri atışta bir hava çıkış deiliği'ne (transfer deliği) 1 damla silah yağı damlatmanızıı öneririler. Çoğu kişi size bunun aksini söyleyecektir. Piston uçlarında kösele benzeri malzemelerin kullanıldığı zamanlarda bu köselenin çatlamaması için yağ damlatılması eski bir adettir, modern yaylı tüfeklerde buna ihtiyacınız olmaz. Yeni alınmış bir tüfekte ise kesinlikle herhangi bir şekilde "transfer deliği" ne yağ damlatmanıza gerek yoktur. İstikrarlı atış yapabilmeniz için tam tersi fabrikada parçalara sürülmüş mevcut yağın etkisinin azalması artık o beyaz dumanı görememeye başlamanız gerekir. Dizelleme denilen şey hem tüfeğiniz için zararlıdır hem de atıştan atışa dizel etkisi değişeceğinden vuruş noktanızın sürekli değişmesine sebep olur. Yaya - piston içine yeşil gres ya da başka özel gresler sürülmesi ise daha katı olan bu yağların piston dışına daha az sızması ve daha kontrollü "çok az" dizelleme yapma felsefesine dayanır.Siz şu an beyaz duman görüyorsanız zaten fazlasıyla dizelleme yapıyorsunuz demektir sakın daha fazla yağ vs damlatmayın. Selamlar.

    Bence aman .357 dir 9mm dir gibi kalibrelerde çıkarmasınlar galatianı. Yurdum avcısı el atarsa big bore olayına hepimiz ruhsat harcı öderiz yakında havalı silahlarımız için.
    Hatsan içinde akıllı yatırım olmaz, şimdi parantez içinde avcı lara bir kaç yüz tane satar, sonra yaşanacak-basına yansıyacak ilk kazalar/kötüye kullanımlar sonucu havalı silahlar ruhsata bağlandığında mevcutta satış yaptığı hobi atıcılarına da satamaz hale gelir.
    ki ruhsata bağlanınca parantez içi avcılarımızda almaz bir daha.