berkman adlı kullanıcının mesajları

    Filintalar Takımı'nı temsilen 8-11 Mart 2013 tarihlerinde Nürnberg-Almanya'da yapılan IWA 2013 Outdoor Fuarındaydık. Resimleri tek tek ayıramadığım ve sıralayamadığımız için karışık yollamak zorunda kaldık. Aşağıdaki linkten istediğiniz resimin üzerine tıklayarak büyültebilir ve izleyebilirsiniz:


    http://www.filintalar.org/images/IWA2013/page_01.htm


    IWA Fuarı, her yıl Mart ayında yapılan, Dünya'nın ileri gelen fuarlarından biri olup ateşli, havalı, airsoft, aksesuar, kamp malzemeleri ve güvenlik & SWAT takımları için silah ve aksesuarların sergilendiği, yeni ürünlerin tanıtıldığı bir Uluslararası fuardır. 2013 fuarı, Nürnberg Fuar Merkezinde, 1198 firmanın 8 ayrı salonda katılımı ile yapılmıştır. Seneye aynı fuar 7-10 Mart 2014 tarihlerinde yapılacaktır. Web sitesi:
    http://www.iwa.info/en/


    Havalı silahlar hobimiz ile ilgili olarak bu fuarda her alan ve ürünlerini sergileyen bazı firmalar:
    Weihrauch, Air Arms, Daystate, FXairguns, EdGun, Evanix, Hatsan, Atak Arms, Walther, Röhm, Feinwerkbau, Baikal, Anschütz, Crosman, Ataman, Cometa, Gun Power, Diana, Edgar Brothers, Gamo, Stoeger, Webley Scott, Brocock, Norica, Steyr, KalibrGun...

    ...sanırsam bu ara bu sılahları bırıktırmek gıbı bı fıkırle bogusuyorum bunu yapmamak ıcın zor tutuyorum kendımı nezman bı av bayının onunden gecsem ızerı gırıp bıtane almak ıstıyorum :D


    Aman dikkat, virüs tüm vücudu sarmış, bağışıklık sistemi pes etmek üzere... İncir ağacı falan değil, aslında bunun adı başka bir şey :rolleyes: ... İmzaya bakın ne demek istediğimiz anlarsınız g;$i

    Sevgili Arkadaşım,


    "Seri numarasını sil", "kaldır at" vs. önerilere kulak asmayın. Babanızın yaptığı da, sizin yapmak istediğiniz de doğrudur, yasaldır, yönetmeliklere göre yapılması gereken de budur.


    Benim de 6-7 kurusıkı tabancam var ve hepsi bağlı olduğum ilçe emniyet müdürlüğüne kayıtlı. Zaten kanuna göre kuru sıkı silahların, satın alma tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde en yakın mülkü amirliğe faturası ile birlikte götürülerek kaydedilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 600 TL üzerinde para cezası var, ek olarak silaha da el konuluyor. Bildiğiniz gibi kuru sıkı silah satın almak için sabıka belgesi gerekiyor. Satılan her kuru sıkı silahın faturasının bir kopyası ile sabıka belgesi ve sizin kimlik kopyanız, satıcı firma tarafından emniyet müdürlüğüne gönderiliyor. Yani satın alanlar da belli, kayıt ettirenler de belli. İstenir ise tek tek tesbit edilebilirler. Büyük kentlerde bir denetleme yok, ama küçük yerlerde polisin adrese giderek hem ceza yazdığını, hem de silaha el koyduğunu bizzat satıcılardan duydum.


    O neden ile her zaman yasal prosedürü izlemekte fayda var.


    Sizin yapmanız gereken, kayıtta verilen belge ve silah ile birlikte emniyete giderek üzerinizden kayıttan düşürtmek, gerekir ise onlara teslim edersiniz.


    Kanunu bilmemek mazeret değildir. Kuru sıkı ile ilgili olarak daha önce de bu forumda olsun, diğer forumda olsun kanun numarası ve maddeleri ile birlikte yazdım; o neden ile tekrar tekrar yazmak istemiyorum, forumda araştırılır ise bulunabilir.

    Alalı henüz 4 gün olmuş, garanti kapsamında ya aldığınız bayiye giderek tamir için Hatsan'a gönderilmesini talep edin, ya da direkt olarak içerisine faturanın bir kopyası ile sorununuzu anlatan kısa bir yazı ile Hatsan'ın Kemalpaşa-İzmir Fabrikasına gönderin. Kargo bedelini siz ödeyeceksiniz unutmayın.

    ...Samsunda musa usta isimli birisi imal ediyormus benim dipcigin altindada mk diye bi damga var, galiba oda musa ustanin elinden cikma.


    Evet, dipçik Samsun'dan Musa Karaoğlan ustamızın yapımıdır, MK damgası da ona aittir.

    Güle güle kullanın. Çok güzel bir tabanca almışsınız. Hem isabetli, hemde ağırlığı ile, yapım kalitesi ile, şarjör şeklinde tüpü ile harika bir tabanca.


    Bende CP99 hastası olduğum için ocağıma çoktan incir ağacı dikildi, çünkü nikel, military, black, compact tüm versiyonlarını aldım :rolleyes:


    Sadece Gamo'nun bazı pelletleri şarjöre tam oturmayıp kayabiliyor, bu da atış esnasında sajjörün dönmesini engelleyebiliyor. Tavsiyem, hedef atışı yapacaksanız RWS R10 Hobby Match veya benzeri küt başlı (wadcutter, match) kaliteli pellet kullanmanızdır.


    Tekrar hayırlı olsun.

    CO2 basıncı 20 C'de 58 bar civarındadır. Isı yükseldikçe basınç yükselir, ısı düştükçe basınç düşer:


    http://hvac-talk.com/vbb/attachment.php?attachmentid=204972&d=1313193512


    TheNightHawk'ın belirttiği gibi, tüp içerisinde CO2 sıvı haldedir ve sifon sistemi olmadığı için tüp dik tutulmadıkça, sıvı CO2 valfe akarak hem donmasına, hemde O-ringleri düşük ısıdan dolayı deforme olmasına, daha sonra gaz kaçırmasına neden olur.


    Bu nedenden dolayı, son zamanlarda paintball silahlarında CO2 kullanımından vaz geçilmiştir. Onun yerine 200 bar ve 200 veya 800 cc'lik alüminyum veya 300 barlık kompozit tüpler içerisinde sıkıştırılmış kuru hava kullanılmakta ve bu basınç tüpün ucunda bulunan bir regülatör vasıtası ile 60 bar civarına düşürülerek paintball veya CO2'li silahlarda kullanılmaktadır.


    PCP silahlarda ise direkt olarak 100 - 200 bar basınç aralığında çalışmaktadır. Sifon sistemli bir tüple birlikte CO2 kullanabilseniz dahi elde edebileceğiniz maksimum basınç 60 bar olabileceğinden PCP tüfekten bir verim alamayacaksınız demektir.


    Ben Condor kullanıyorum ve Condor için satılan CO2 adaptörü denilen bir parça var:


    http://www.pyramydair.com/s/a/…ondor_Talon_Talon_SS/1713


    Normal CO2 dolu paintball tüpünü bu adaptöre takarak Condor'da CO2 ile atış yapabiliyorsunuz. 2 sene kadar önce bu adaptörü alarak CO2 tüpü ile atış yapmak istedim ama performans o kadar kötü ve hız o kadar düşüktü ki (pelletin havada gidişini görebiliyordum) bir daha kullanmadım.

    3 lt'lik tüpler gayet uygun görülüyor. Fiyatlarıda gayet iyi. Geriye bir tek dolum aparatı kalıyor, o da şöyle bir şey:


    http://www.ebay.com/itm/Paintball-Co2-Refill-Station-Fill-adapter-with-37-Inch-Steel-Braided-Hose-/140815580566?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20c9433d96


    Ancak fiyat pahalı olduğundan, CO2 tüpünün vana çıkışına uygun dişli bağlantıyı (yukarıdaki resimde sol tarafta hemen giriş valfinin solunda olan pirinç parça) tüpçüden satın alarak geriye kalan kısmı pirinç parçadan tornacı da yaptırdım.


    88 gram boş silindirleri doldurmak ve tekrar kullanmak için aşağıdaki parçalardan da yararlanabilirsiniz.


    Bu adaptör 88 gramlık tüpü, çıkışı paintball standardına uygun olarak dönüştürüyor:http://www.ebay.com/itm/88g-3oz-Disposable-CO2-Adapter-AL-2-/390505190921?pt=UK_Sporting_Goods_Paintballing&hash=item5aebec5609


    Bu adaptör ise, standart paintball çıkışlı bir tüpü, 88 gram girişi olan silaha bağlamak için kullanılıyor:
    http://www.ebay.com/itm/88g-BB-Air-Tank-Adapter-AG2-/271113169372?pt=UK_Sporting_Goods_Paintballing&hash=item3f1f9aa9dc

    88 gram tüpü tekrar tekrar doldurarak kullanmak için gerekli adaptör bu:
    http://www.rap4.com/store/pain…oz-disposable-co2-adapter


    Bu adaptör de işinize yarayabilir (İki adet 12 gram CO2 tüpünü 88 gramlık yerine kullanmak için):
    http://www.ebay.de/itm/Walther-Co2-Adapter-2-x-12-Gramm-8-Kapseln-fur-SG9000-/290800176258?pt=Sch%C3%BCtzensport&hash=item43b50a8c82#ht_2313wt_907


    Yüksek basınçlı hava (HPA) paintball tüpleri:


    12 ci (0,2 lt) Alüminyum tüp - 200 bar giriş / 60 bar çıkış regülatörlü:
    http://www.ebay.de/itm/PaintNoMore-Paintball-Zubehor-12ci-Mini-HP-Flasche-/320937424769?pt=Paintball_Airsoft&hash=item4ab95c7781


    0,8 lt Alüminyum tüp - 200 bar giriş / 60 bar çıkış regülatörlü:
    http://www.ebay.de/itm/PaintNoMore-Paintball-Zubehor-INSPIRE-0-8l-HP-Flasche-200bar-/320951051379?pt=Paintball_Airsoft&hash=item4aba2c6473


    1,1 lt Karbon kompozit - 300 bar giriş / 60 bar çıkış regülatörlü:
    http://www.ebay.de/itm/PaintNoMore-Paintball-Zubehor-1-1-l-Inspire-Composite-HP-System-300bar-/320937425091?pt=Paintball_Airsoft&hash=item4ab95c78c3


    CO2 tüpleri:


    12 ounce (340 gram):
    http://www.ebay.de/itm/Paintball-co-2-flasche-/181033085896?pt=Paintball_Airsoft&hash=item2a2669abc8#ht_500wt_1289


    20 ounce (566 gram):
    Yukarıdaki tüpleri silahınıza bağlayabilmek için valf, hortum ve çabuk bağlantı ucu takımı:
    http://www.ebay.de/itm/PaintNoMore-Paintball-Zubehor-Remote-System-fur-HP-CO2-MAMBA-Premium-/221063475422?pt=Paintball_Airsoft&hash=item337868f0de#ht_2627wt_1039

    CO2 gazının özelliğidir, tüplerin içerisinde sıvı olarak depolanılırlar. Eğer bir tüpün içerisinde gözgelimi 1 kg sıvı CO2 var ise, kalan kısmında buharlaşarak buhar basıncı 20 derecede 58 bara gelince buharma durur. Yani gaz olan kısmın basıncı 58 bar'dır. Atış yaptığınızda harcanan gaz miktarını karşılayacak kadar sıvı CO2 buharlaşarak yine oluşan boşlukta 58 barda kalır. Bu işlem tüpte örneğin 10 gram dahi CO2 sıvı olarak kalmış olsa, buharlaşarak tüpün üstündeki boşlukta 58 bar'a geldiğinde yine basınç sabit kalmaktadır. Zaten havalı silahlarda kullanılma nedeni bu kendiliğinden regülasyonlu bir gaz olmasıdır. Ve bu özellikten dolayı bir kabın içerisindeki CO2 miktarı manometre ile basınç ölçülerek anlaşılamaz, hep aynı basıncı gösterir (ortam sıcaklığı ve tüpün ısısı aynı kaldığı sürece).


    Ancak CO2 basıncı ısıya çok bağımlıdır. Ortam ısısı düştüğünde basıncı düşer, arttığında ise artar. O neden ile CO2 silahları düşük hava sıcaklıklarında verimli değildir, yani kış silahı değil, yaz silahıdırlar.


    Ayrıca, her atış yaptığınızda sıvı CO2 nin buharlaşarak tüp içerisindeki boşuğu doldurması sırasında, buharlaşma için gerekli olan ısı ortamdan, yani tüpün çeperinden alınır, bu da tüpün soğumasına neden olur. Eğer çok seri atış yaparsanız, bu ısıkaybı artacak, tüp soğuyacak ve basınç düşecektir. Zaten tecrübeleriniz ile de görmüşsünüzdür.


    88 gramlık tüpleri atmadan kullanabilmek için satılan adaptörler var. Bunu tüpün ağzına takarak, tekrar doldurulabilir ve kullanılabilir hale getirebiliyorsunuz. Aşağıdaki linkte bu adaptörü "Airsource" Refill Adapter adı altında görebilirsiniz:
    http://www.bryanandac.com/OldPages2/BulkCO2.htm


    Tüpü doldurmak ise ayrı bir işlem. Yukarıda ortam ısısının yükselmesi ile basıncın son derece yüksek değerlere ulaştığını belirtmiştim. Eğer CO2 tüpüne üzerinde yazılan değerden daha fazla CO2 basarsanız, yükselen basınç dolayısı ile yeterli boşluk olmayacağından tüp patlayacaktır, elbette bunu engellemek için tüpün üzerinde emniyet valfleri bulunur, öncelikle bu patlayarak tüpün patlamasını önleyecektir. Bir aşırı dolum sonrasında başıma gelmiştir, doldurduktan 10 dakika sonra emniyet valfi atmış, tğm CO2 odaya boşalmıştır. Boğucu bir gaz olduğundan solumaktan kaçınmak ve hemen ortamı havalandırmak gerekir. Video'da yapılan ağırlık kontrolu budur. Eğer fazla miktar doldurulmuş ise tahliye edilerek doğru ağırlığa gelmesi sağlanır.


    Evede beni bir adet 2,5 kg'lık Bursan firmasından aldığım CO2 tüpü var. Buna boşaldıkça sanayide 10-15 TL'ye tamamı ile CO2 doldurtturuyorum. Evde ise kendi yaptığım bir adaptör ile videoda görüldüğü gibi dolum yapıyorum. Bu işin püf noktası: Ana tüpten doldurulan tüpe sıvı CO2 girmesi için doldurulan tüpün soğuk olması. Yoksa gaz basınçları dengelenince hiç sıvı CO2 girmeden kalıyor. Tüpü soğutmanın bir yolu, bir kaç defa doldurmaya çalışıp (her sefererinde az bir sıvı girer) daha sonra bu sıvıyı tahliye ederek tüpün soğumasını sağlamak. O neden ile videolarda bir kaç kere dolum ve tahliye görebilirsiniz.


    Daha kolay ve gaz harcatmayan ve benim izlediğim yöntem ise: Doldurulacak tüpü derin dondurucuya atarak 2-3 saat tutmak ve -20 dereceye kadar soğumasını sağlamak. Daha sonra soğuk halde ana tüpe bağlayarak doldurmak.


    Çeşitli paintball CO2 veya yeni çıkan HPA denilen 200 barlık tüplerden 60 bara indiren regülatörlü tüp temin edip bir adaptör ile silahınıza bağlamanız mümkün. Benim aşağı yukarı tüm CO2 li silahlarım için yaptırdığım adaptörler var ve bunlar ile gerek CO2, gerekse basınçlı hava kullanabiliyorum. Eğer bir scuba tüpünüz var ise, CO2 yerine basınçlı tüp ve regülatör alıp kullanmak daha iyi ve zahmetsiz.


    Bu konuda yazacak daha çok şey var ama şimdilik burada bir ara vereyim.

    Merhaba,


    Bu konularda bende daha önce bir kaç kere yazdım. Yurtdışından, özellikle Amerika'dan havalı silah getirmek için izlemeniz gereken prosedür:


    1 - Öncelikle bu silahı ABD dışına satıp, Türkiye'ye göndermeyi kabul eden bir site bulacaksınız (Göründüğü kadar kolay değildir, çoğu ABD içine satış yapıyor, yurtdışına gönderebilmeleri için "Exporter" lisansına sahip olmaları gerekiyor)


    2 - Ödemeyi kredi kartınız ile yapacaksanız, bazı firmalar VİSA ve Master Card dahi olsa ABD dışında verilmiş kredi kartı kabul etmiyor (Örneğin: Pyramidair - tecrübe ile sabittir!)


    3 - İlk iki maddeyi hallettiniz, tüfeğin ağırlığı 3 kg civarında olduğundan en az 75 USD civarında posta bedeli ödersiniz (sakın FedEx, UPS vs. gibi kargo taşımacılarını kullanmayın, size en az 200-300 USD gümrük masrafı, konşimento zart zurt bedeli çıkarırlar ki malı bırakır, geri iadesini ister veya gümrüğe terkedersiniz (bir arkadaşımın başına sadece hız ölçen Chrono ile gelmiştir)


    4 - Siparişi vermeden önce, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğüne müracaat ederek getirmek istediğiniz tüfeğin Türkçe'ye çevrilmiş broşür veya el kitabını ekleyerek ithal izni alın (Kişisel ithalatında herhangi bir sakınca görülmemiştir gibilerden bir izin yazısı verirler). Bu izni almadan sipariş vermeyin.


    5 - Posta Gümrüğü ile gelen tüfek kesinlikle gümrükte takılacaktır ve size gümrüğe gelmeniz istenecektir. Ödemeyi yaptığınız kredi kartı ekstesi (harcama görülecek şekilde), tüfeğin faturası ve ithal izni ile birlikte gümrüğe gidin, kesinlikle satıcıdan kredi kartınızda görülen bedelden daha küçük bedelli bir fatura düzenlemesini istemeyin. Gümrüktekilerin de ellerinin altında bilgisayar, internet bağlantısı ve Google arama motoru olduğunu unutmayın, anında gerçek bedeli kontrol edebilirler !!!). Toplam bedel üzerinden %20 gümrük bedelini ödeyerek silahınızı alın ve güle güle kullanın.


    Bir de şöyle bir hesap yapalım, tüfek size kaça mal oldu: 500 USD (tüfek bedeli) + 75 USD (nakliye) + 100 USD (gümrük vergisi) = 675 USD x 1,8 TL/USD = 1.215 TL
    Türkiye satış fiyatı ne? 1.500 TL


    300 TL fark için bu kadar uğraşa ve riske girilir mi? Ayrıca ABD'den alacağınız tüfeğin garantisi orada geçerli,, yani bir arıza durumunda oraya göndermeniz lazım. Türkiye'de ise 2 yıl garantiye sahipsiniz.


    Ek olarak serbest meslek sahibi iseniz, havalı tüfeği kişisel gelişim/hobi gideri olarak gösterebilir, %18 KDV ve en az %25 gelir vergisinden avantajınız olur ki 1.500 TL için bu 228 TL KDV ve 318 TL Gelir Vergisi avantajı demektir ki aslında 546 TL daha ucuza, yani 954 TL'ye gelmiş olur.

    Çok güzel atışlar, tebrikler.


    Pelletler, bu mesafelerden tenekeyi iki taraflı delebildiğine göre bayağı bir enerji taşıyor demektir. Condor'u standart mı kullanıyorsunuz, yoksa yay değişimi, daha ağır çekiç, valf ayarı vs. gibi bir takım değişiklikler yaptınız mı? Eğer bunları da forumda paylaşabilirseniz, tüm Condor kullanıcılarına ve sevenlerine daha iyi fikir vermiş olacaksınız.


    Bir Condor sahibi olarak bende benzer atışlar yapabilmeyi isterdim, ama bende 100 metre'den öteye kabiliyet yok ;) . Biraz da uygun mesafe bulup denemek kısmet olmadı. Umarım bir gün sizin oralara yolum düştüğünde beraber deneriz.


    Çalışmalarınızın devamını da bekliyoruz.

    Evet, fotoğrafta görülen eskiden yapılmış olanlardan 10 cm daha uzun olan dipçik. Benim kollarım uzun olduğu için bu şekilde istedim, başka biri rahatsız olabilir, tamamen kişisel zevke bağlı.