berkman adlı kullanıcının mesajları

    Bir kurusıkı hastası olarak, aşağıdaki hususları aklınızın bir köşesinde bulundurmanızı dilerim:



    Resmi Gazete, Tarih 12 Şubat 2008, Sayı:26275
    Kanun no:5729, Kabul tarihi: 23 Ocak 2008
    SES VE GAZ FİŞEĞİ ATABİLEN SİLAHLAR HAKKINDA KANUN
    Amaç ve kapsam
    MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini düzenlemektir.


    (2) Bu Kanunda geçen ses ve gaz fişeği atan silah; kurusıkı silah olarak da tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahları ifade eder.


    Taşınması, satışı ve nakli


    MADDE 3 – (1) Bu Kanun kapsamına giren silahların;


    a) Taşınması,


    b) Ateşli silahlarla işlenen veya 6136 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar ile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olanlara veya onsekiz yaşından küçüklere satılması,


    c) Yönetmelikte belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edilmiş olanlarının satılması, yasaktır.


    (2) Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için ruhsatlandırılmış yerlerce yapılır. Bu silahları satan bayilerle, başkalarına satan veya devredenlerin ya da başkalarından satın alan veya devralanların bir ay içinde Cumhuriyet Savcılığından alacakları sabıka kaydıyla birlikte mahallî mülki amire bildirimde bulunmaları zorunludur.


    (3) Söz konusu silahlar, ancak her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içerisinde nakledilebilirler. Bu silahların belirtilen şekil ve şartların dışında nakledilmesi taşıma olarak kabul edilir.


    Ceza hükümleri


    MADDE 4 – (1) Bu Kanun kapsamındaki silahları yetkili mercilerden izin almadan veya 6136 sayılı Kanun hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürülecek şekilde imal edenler veya satanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.


    (2) Bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yasaklara aykırı davranışta bulunanlara beşyüz Yeni Türk Lirası, dördüncü fıkrasındaki yasaklara aykırı davranışta bulunanlara beşbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca bu silahların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.


    (3) Bu Kanun kapsamına giren silahları, yönetmelikte belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenlere beşbin Yeni Türk Lirasından yirmibin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde idarî para cezasının iki katına karar verilir.


    (4) Bu Kanun hükümlerine göre idarî para cezasına ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar vermeye mahallî mülki amir yetkilidir.



    Resmi Gazete, Tarih 23 Kasım 2010, Sayı 27764


    SES VE GAZ FİŞEĞİ ATABİLEN SİLAHLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
    MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
    “(3) 5 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında üretilen silahların bulundurulması, taşınması ve kullanımı; film yapımı, tiyatro, şenlik, kutlama, tören gibi etkinliklerin gerçekleştirileceği alan ve zamanla sınırlı olmak üzere ilgili mülki amirliğin iznine bağlıdır.”

    Namluya yiv-set açmaya hiçbir tornacı veya CNC'ci yanaşmaz. Zaten makinaları alırken dahi namlu yapmayacağına dair taahhüt imzalıyorlar diye biliyorum. Ayrıca:
    - Namlu yiv setli bile olsa, çelik BB atacağınız için, Dan Wesson kovanlarına pellet koymak mümkün olmadığından yine işinize yaramaz. Çelik BB'ler, yiv-setli namludan da atılsalar, pellet kadar isabetli olmayacaktır. O neden ile hiçbir zaman bilya şeklinde bir yivli tüfek mermisi yoktur.
    - Çelik BB'ler, yiv-setli namluyu çok çabuk zamanda aşındırarak setleri kullanılmaz hale getirecektir.

    Çok sevdiğim bir topluluktu. Keşke hala devam etseler. Özellikle bu şarkısını çok severim.


    Yavuz Bingöl ve rahmetli Barış Akarsu tarafından yapılan düzenlemelerini de çok severim ve tavsiye ederim:


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    Bu da Konyalı sanatçı Bülent Yüksel Ecevit'in değişik bir yorumu:


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    Beni gençlik yıllarıma uzandırdığınız için çok teşekkürler... :thumbup:

    Derler ki "Fatih, İstanbul'u almak için harekete geçip, toplar surları döverken, Bizans çok büyük bir tartışma içindeydi. Bu tartışmaya din adamlarının yanı sıra halk da katılmıştı. Tartışılan konu ise şu idi: Melekler dişi mi, erkek mi?" ;) ... gerisini biliyorsunuz...


    Kıssadan hisse: Arkadaşlar, bir şeyler yazın da ister İngilizce yazın, ister Türkçe, ister Çince... Çok geç olmadan...Bence bir çok kişi buraya yorum yazana kadar Royal Mail'e iki satır bir şeyler yazabilirdi...


    Bu bir zincirleme reaksiyondur, kabul edilmesi halinde Türkiye'de de çok yakın bir gelecekte uygulanacaktır.

    Yabancı forumları okurken, Güney Afrikalı biri tarafından hazırlanmış bir metin buldum ve hoşuma gitti. Gereken yerleri değiştirdiğimizde, aşağıdaki gibi bir şey oluyor:

    Dear Zoe and Martin


    I like many Turkish rely on the Royal Mail service to procure goods from the UK.


    Very often these goods relate to my hobby and pastime of Air Rifle Target Shooting, and include such items as triggers, barrels and magazines for said air rifles.


    I would urge you to reconsider your proposal to ban the acceptance and conveyance of such items through your network.


    The reason for this are as follows:


    We are reliant on a small number of air rifle components and parts suppliers in Turkey. Often, and unfortunately, we are not always able to source specific complents that we require. Thus we turn to the internet and the variety of suppliers that can be found there, of which a large majority of which are located within the UK, to find what we need.


    Were you to impose the proposed ban on the acceptance and conveyance of air rifles and their parts, you would be cutting off a large number of air rifle enthusiasts and competitors from obtaining the various parts they desperately need.


    You will in essence be contributing to the destruction of a sport.


    I hope you consider my email, along with the many others that you have no doubt received, as evidence of a thriving air rifle community both in Turkey and abroad that relies on businesses within the UK to enable them to compete and enjoy their sport, hobby, and pastime.


    Thank you


    Regards


    Ben kendi adıma bu metni göndereceğim. İngilizcesi olanlar üzerinde kendilerine göre değişiklikler ve ekler yapabilirler, farklı yazılar olması her zaman daha iyi etki sağlar.

    Merhaba Arkadaşlar,


    Bazı arkadaşlarımız gibi, bende Chambers Gunmakers firmasından aşağıdaki mesajı aldım:


    The Royal Mail are proposing changes to ban the posting of firearms, air guns and component parts. This will affect all of our customers if these proposals go through and may result in the closure of T W Chambers and many other UK based gun shops as there is no other alternative service to ship your orders.
    Please see the Royal Mail link below and respond to it before the 17th Sept 2012. As customers who rely on the Royal Mail to ship your orders to you, then you would be entitled to respond to these proposals. Overseas customers please also respond.
    Please email your responses to zoe.allchorn@royalmail.com and cc it also to martin.anderson@royalmail.com


    Link to Royal Mail proposals, http://www.royalmail.com/sites…_from_postal_services.pdf


    Thank You.


    T W Chambers & Co


    Bu mesajda Royal Mail'in almak istediği bir karar ile ilgili önergeden bahsediliyor, pdf olarak verilen linktte var. Bu önerge ile, 17 Eylül 2012'den sonra Royal Mail ile havalı, ateşli her tür silah ve silah parçasının posta yolu ile İngiltere içi/dışı gönderimi mümkün olmayacak.


    Lütfen bu konuda "Ben İngiltere'den posta yolu ile bir şey getirmiyorum" diye geçip gitmeyelim. İngiltere'de Royal Mail'in aldığı bu kararı, çok kısa zaman içerisinde (Avrupa Birliği çerçevesinde) diğer ülke postalarının da uygulayağını ve bunun bize kadar geleceğini düşünüyorum. Bir her şeyi abartmayı sevdiğimiz için bu sınırlama ülkemizde posta ile de kalmaz, özel kargo şirketlerinin dahil edilmesini de kapsar.


    Bu neden ile 17 Eylül'e kadar zoe.allchorn@royalmail.com adresine ve cc olarak martin.anderson@royalmail.com adresine tepkilerimizi, protestomuzu ve bu kararın alınmama isteğimizi belirtelim. Bunun, dünyanın en iyi havalı tüfeklerini imal eden İngiliz üreticilerinin ihracatını engelleyerek işlerini kapatmasına kadar gideceğini belirtelim.


    İngilizce bir metin yazarak vermek isterdim, ama bende İngilizce yerine Türkçe olarak yazmanız, hem içinizden geçenleri daha iyi ifade edebilme, hem de daha etkili olacakdır diye düşünüyorum. Nasıl olsa Royal Mail'de bir çevirmen bulurlar.


    Yine de İngilizce bir metin yazılmasını önerenler, buraya hazırladıkları örnek İngilizce bir metni gönderebilirler.


    Haklısnız ince memet yılların firması , yıllardır JSB kalitesinde pellet üretiyorladı 8o8o8o


    Bu iş tamamen arz, talep meselesi... Talep var ise, kalite de yıllar içinde artacaktır, kalite arttıkça maliyetlerden dolayı fiyatların artması da kaçınılmaz olacaktır.


    Daha 3 yıl önce dahi İnce Mehmet'in bırakın tüfekle atmayı, tüfeğe konulacak kalitede dahi pelleti yoktu. Ama havalı tüfeklerin lunaparklarda veya balon patlatma dışında da kullanımı pek yoktu. İddia ediyorum, 5 yıl önce bir JSB'nin ismini duymuş havalı silah kullanıcısı dahi yoktu. Son 3 yıl içerisinde havalı silahların ülkemizde daha çok tanınması, daha kaliteli tüfeklerin gelmesi, forumlar vasıtası ile bir çok hobiseverlerin daha çok bilgi sahibi olması gibi nedenler ile talepler başladı ve o güne kadar alay konusu olan İnce Mehmet firması, elbette bir JSB kalitesinde olmasa dahi düzgün atış yapılabilecek kaliteli pelletler üretmeye başladı. Kullanıcılardan gelen ve teknolojik gelişimin getirdiği bu istek olmasaydı, elbette İnce Mehmet'te bildiğiniz eski pelletler ile üretime devam edecekti ki bu ekonominin bir gereği, yani arz-talep dengesi. Aynen Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olmasına rağmen Koç'unTofaş'ının yıllarca Türk Milletine Hacı Murat'ları ve kuş serisi arabaları yıllar boyuna kakaladığı gibi...


    JSB'yi, İnce Mehmet ile kıyaslarken fiyat olarak da kıyaslamak daha adaletli bir yaklaşım olur. Türkiye'de kaç havalı silah kullanıcısı JSB'ye verdiği parayı, aynı kalitede üretse dahi bir İnce Mehmet'e verir? İnce Mehmet'in ilk çıkardığı 32 grain'lik solid pelleti bile ilk piyasaya çıkış fiyatı yüzünden az eleştirilmedi, fiyatı geri çekmek zorunda kaldılar. Bir firma, fiyatını geri çekiyor ise bunun bir kısmını edeceği kar oranını azaltarak karrşılıyor ise ise kaçınılmaz olarak bir kısmını da üretim maliyetini, dolayısı ile kalitesini düşürerek yapmak zorunda kalacaktır.


    Özet olarak "nekka köfte, okka ekmek" diyebiliriz... :rolleyes:


    şahşen azot un diğer adının nitrojen olduğunu bilmiyorum 2 sini birbirinden farklı gazlar zannnediyordum sayenizde bişey daha öğrendim sağolsun atmosferin %78 azot denidi hep bi Allahın kuluda çıkıp atmosferin %78 nitrojen dir dememişti öğrenim hayatı boyuncaki öğretmenlerim dahil 8o g;$i
    dünyamızda amma çok yanıcı gaz varmış


    Hemen düzeltici bir bilgi daha: Zaten kimyasal formülündeki N sembolü de Nitrojen'den gelmektedir. Azot (Nitrojen) yanıcı değildir. Havanın içerisinde yanmayı sağlayan %21 olan oksijendir. Bu oranı %12 ve altına indiririrseniz yanma olayı gerçekleşmez. Bu neden ile Azot (Nitrojen) gazlı söndürme sistemleri, yangın söndürme amaçları ile kullanılmaktadır. Zaten şu anda yaptığım iş Siemens'de Gazlı Söndürme Sistemleri Uzmanı olarak çalışmamdır.

    yay yerine konulan gaz sanırsam nitrojen olmalı peki bu gaz zamanla sızdırma yapmazmı?


    Evet konulan gaz nitrojen veya daha genel adı ile Azot gazı. Contalama sistemi çok iyi yapıldığı sürece sızdırma yapmaz. Zaten benzer pistonlar otomobil bagaj kapaklarından, motor kaputlarından, mobilya çekmece ve kapaklarına kadar çok geniş bir alanda kullanılıyorlar.


    Ayrıca Azot (Nitrojen) gazının molekülleri daha büyük olduğu için sızdırması daha zor. Bu neden ile uçak lastiklerine (ve son zamanlarda oto lastiklerine) azot gazı basılıyor.


    Son bir bilgi: Azot'mu, Nitrojen'mi ? Bildiğiniz gibi Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Fransızca öğrenmek (veya konuşurken araya Fransızca'dan alınma laflar tıkıştırmak) pek bir moda idi. Dilimize geçen pek çok kelime gibi Azot'ta aslında Fransızca 'Azote'dan gelir. Ancak 1950'lerden itibaren soğuk savaşın da etkisi ile pek bir Amerikan hayranı olduğumuzdan İngilizce ön plana çıktı ve Türkçe'ye İngilizce asıllı bir çok kelime girdi. Bunlardan biri de Nitrojen. Yani Fransız'ların 'Azote' dediğine, İngiliz'ler 'Nitrogene' diyor. Biz de eskiden azot diyorduk, son zamanlarda nitrojen (veya kısaca Nitro) demeye başladık. Aynen zamanında Fransızca'dan geçen Plaj 'Plage'ı şimdi beğenmeyip yerine İngilizce 'Beach Club' yaptığımız gibi...


    Not: Yukarıdaki yazıyı yazdıktan sonra bir okudum ve saydım ki, Azot ve Nitrojen dışında bagaj, motor, kaput, mobilya, gaz, molekül, lastik, moda... gibi bir çok yabancı dilden dilimize geçmiş bir sürü kelime kullanmışım. Günlük hayatımızda bu tür kelimeler o kadar çok ki, bizler Türkçe konuştuğumuzu zannediyoruz :rolleyes:

    sonuç olarak diğer yaylılarla yapamadığımız neleri yapabiliriz ?


    Gelen yanıtlarda nitro pistonun genelde atlanan bir özelliği var: Yaylı silahı, uzun süre kurulu olarak tutamazsınız. Baskı altındaki yay, zaman ile gücünü yitirir. Yani kurduğunuzda, atmak ve yay gerilimini azaltmak zorundasınız.


    Nitro pistonda ise böyle bir sorun yok. Saatlerce veya günlerce silahınızı atış yapmaya hazır, kurulu olarak tutabilirsiniz (elbette emniyet kapalı :thumbup: ).


    Bu ne fayda sağlar: Ülkemizde havalı silah ile avlanmak yasak olduğundan pek bir şey sağlamaz. Ama yurt dışında av amacı ile veya zararlılar ile mücadelede kullanıldığını düşünürseniz arazide dolaşırken silahın her an atış yapmaya hazır durumda olmasını istersiniz. Yoksa kurulmamış yaylı ile örneğin bir fareyi gördüğünüzde "Bir dakika bekle fare kardeş, şu yayı bir kurayım da senin hesabını göreyim ;) " diyemezsiniz.


    Diğer isabeti artıran, daha sessiz olma vs. avantajlarını zaten arkadaşlarımız paylaşmışlar.

    Bende Wembley'deki Lord of the Dance, Feets of Flame ve Celtic Tiger gösterilerinin tamamı CD'de var. Sıkıntı bastıkça seyredip dinleyerek neşeleniyorum. Kızlara ise yorum yapmak mümkün değil !!!

    Asıl Riverdance'ı Dünya'ya tanıtan Michael Flatley ve Jean Butler'ın 1994'de Eurovision Şarkı Yarışmasında yaptıkları gösterinin Final Sahnesini izlemelisiniz:


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Bu tip CO2 tüplerine ihtiyacım var. Hem kapasitesi, hemde dişlerinin 18x1.5 mm olması dolayısı ile kullanabileceğim bir tüp. Test basıncı 250 bar ise, izin verilen maksimum işletme basıncı 165 bar olabilir. Nereden temin edebileceğime dair bir bilgi verebilirmisiniz?

    o zaman servise göndermekten başka şansım yok sanırım göndericem o zaman


    ...bende de colt 1911 a1 modeli vardı ve meydan avdan almıştım.bir ay sonra senin silahın gibi gaz kaçırmaya başladı ve arızalandı ve meydan ava götürdüm.bir hafta sonra almamı söylediler.bir hafta sonra silahı aldığımda silahın hiç bir yerinin açılmadığını ve arızanın giderilmediğini ve silah nasıl gittiyse öyle geri geldiğini gördüm.tekrar geri götürdüm silah yine geri aynı şekilde geldi.bende üzerine para ekleyerek başka bir model aldım.yani diyeceğim co2 silahlarda tamir maalesef ülkemizde yok.inşallah senin sorunun giderilir.


    Arkadaşlar, bizim en büyük eksiklerimizden biri de bu konu... ve maalesef bu tür bir olay meydana geldiğinde, ya kendi içimizde tutuyoruz, ya da forum ortamımız gibi daha sınırlı kişiye ulaşan ortamlara yansıtıyoruz.


    Bence, başınıza gelen bu olayı, öncelikle Umarex firmasının Almanya merkezine yazarak Türkiye Distribütörleri olan Meydan Av'ın bu işi hakkı ile yapmadığını ve şikayetlerinizi belirtirseniz, mutlaka bir geri dönüş alırsınız. Yabancı diliniz yok ise, çevrenizde mutlaka İngilizce, Almanca bilen vardır; onlardan yardım alabilirsiniz. Hiç bulamaz iseniz, ben elimden geldiğince çeviride yardımcı olurum.


    En azından Türkiye'deki "Şikayet Var" gibi web sitelerine sıkıntınızı yansıtabilirsiniz. Meydan Av'ın Genel Merkezine yine benzer bir yazı ile sorunu aktarabilirsiniz. Aksi takdirde "Dağ dağa küsmüş, dağın haberi olmamış" durumuna düşmemiz kaçınılmazdır.


    Kendimden bir-iki örnek vereyim:


    6-7 ay önce, Umarex Almanya'ya bir mesaj göndererek Desert Eagle CO2 tabancanın bir parçası ile ilgili teknik bir detay istedim. Bana gelen yanıtta, Türkiye Distribütörlerinin Meydan Av olduğunu, gereken bilgiyi onlardan alabileceğim bildirildi. Bende cevaben "Türkiye'deki distribütörlerin genelde sadece satışa odaklandıkları, teknik servis gibi bir alt yapılarının olmadığını, değil teknik detay vermek, geri dönüş bile yapmayacaklarını, ama buna rağmen Meydan Av'dan bu detayları isteyeceğimi" bildirdim. Tahmin ettiğim gibi takip eden 10 gün içerisinde Meydan Av'dan hiçbir cevap veya tepki gelmedi.


    Tekrar Umarex Almanya'ya yazarak, ben kendi ülkemin insanını tanıdığımı, cevap alamayacağımı kendilerine bildirdiğim gibi, hiçbir geri dönüşolmadığını bildirdim... Ve ertesi gün istemiş olduğum tüm teknik detaylar Meydan Av'dan olmasa bile Umarex Almanya'dan bana bildirildi.


    Diğer bir olay: Amerika'dan satın almış olduğum Umarex S&W M&P40 tabancanın valfi arızalı çıktı ve gaz kaçırıyordu. Garantisi sadece Amerika'da geçerli olduğundan umarex Amerika'ya yazdım ve durumu bildirdim. Bana tabancayı geri göndermem durumunda (kargo ücretleri bana ait olmak üzere) inceleyerek gerekir ise yenisini gönderebileceklerini bildirdiler. Ben ise komple tabancanın buradan Amerika'ya gönderilmesi ve geri gelmesinin kargo bedelinin silahın kendisinden fazla tutacağını yazdım. Bunun üzerine, aslında normal bir prosedür olmadığını, ama kendi imkanlarım ile sökerek sadece valfi gönderirsem, hem postanın ucuz tutacağını, hemde garantiyi bozmadan bu işlemi kabul edeceklerini bildirdiler. Bende öyle yaptım ve yeni gönderilen valfi takarak hala sorunsuz kullanıyorum.


    Yani hakkınızı aramazsanız, kimse sizin yerinize aramaz. Bu silahları ithal eden firmalar, Sanayi Bakanlığının izni ile ithal etmekte olup 2 yıl garanti dahil olmak üzere, 15 gün içerisinde arızayı giderme, bir ürün garanti süresi içerisinde 2 defa aynı arızayı tekrarlar ise "maldan yararlanamama" hakkı doğup tamamen değişimini sağlamak ile yükümlüler. Yazışmalarınızı yazılı olarak yapın, kopyalarını tutun. Eğer firma yapmıyor ise Tüketici Derneğine veya Sanayi Bakanlığına ruhsat iptali için yazı yazın.

    İzzet abi herşeyden öte tüp çok hoşuma gitti tüp boğazı bıraz daha kısa olsa tam condor luk olurdu condoru da yakışıklı gösterirdi ince tüp


    Bu arada imzanda buluan ve senin tasarımın olan Prototip Airgun'lara hastayım :thumbup: İleride ürettirebilirsen her ikisi içinde beni liste başına yaz g;$i