WRANGLER adlı kullanıcının mesajları

    İyi dilekleri için herkese teşekkür ederim. Gamo, RWS ve başka denemek istediğim çok pellet vardı aslında ama sanırım ya bir bölümü bitmiş ya da yakında kıyıdan köşeden çıkar belki. Başka deneme yapabilirsem buradan eklerim yine.


    Bir de aklımdayken; H&N Field Target Trophy kullanmayı düşünenlere özellikle 4.51mm tavsiye ederim. Bariz şekilde 4.50'ye göre daha iyi grupman yaptı Zorakide.


    JSB türevlerindeyse alaşım yumuşak olduğu için 4.51-4.52-4.53 arasında ciddi bir isabet farkı göremedim

    Merhaba değerli forum arkadaşlarım.


    Bayramda boş bir vakit ayarlayıp, uzun zamandır aklımda olan Zoraki tabanca denememi yaptım. Dolapta ne kadar 4.5 pellet varsa hepsiyle krono ölçümü yaptım ve grupman denedim.


    Nişangah olarak herşeyi denedikten sonra geri gez arpacığa dönmüş olmama rağmen, grupmanlarda pelletlerin isabetini daha net belirleyebilmek için 3-9x32 Leapers dürbün takarak yaptım atışları. Namlu şahlanmasını azaltmak ve sessiz atış için tabiki Wrangler moderatör ile.


    Önce işe krono ölçümüyle başladım, kullandığım ölçüm cihazı F1 Chrony. Sıklıkla kullanılan 8,44 grain pelletle Zorakinin 1-2-3-4 pompada ne hızlarda attığını görmek için 10'lu ve 5'li sıralı atışlar yaptım. Sonuç çok iyi, kaç pompada olursa olsun, en iyi regülatörlü pcp'leri aratmayacak stabiliteye sahip Zoraki. Atışlar arası toplam fark maksimum 7fps çıktı. Tam listeyi aşağıda resimlerde görebilirsiniz.


    Sonuçlara bakarak silahın multipump oluşunun bir avantajını görmüş oluyoruz. Tek strokta 2.8fpe, ikincide 5.1fpe, üçüncüde 7.2fpe ve dördüncü strokta 8.8fpe gibi güce ulaşıyor. Çeşitli güç seviyelerinin kullanılabiliyor olması bu silahın kullanım alanını çok genişletiyor. Tek pompayla ev içinde zaman geçirebilmek için yeteri kadar sakin olabiliyor ve 4 pompayla bir havalı tabancanın çok üstünde güce ulaşabiliyor. Ben uzun zamandır iki pompa yaparak kullanıyorum, sanırım en makul hız bu Zoraki için. Evde moderatörle kullandığım için ses sorunu da yaşatmıyor.


    Teste dahil ettiğim pelletlerde hız ölçümlerini 2 pompayla yaptım. Sonuçlar şöyle:


    1- Hatsan-JSB Exact RS 7.33gn. 552fps
    2- AA Field 8.44gn. 4.51mm 522fps
    3- FX 8.44gn. 4.52mm 523fps
    4- JSB Exact 8.44gn. 4.53mm 521fps
    5- AA Field Heavy 10.30gn. 4.52mm 481fps
    6- H&N Baracuda Match 10.65gn. 4.51mm 474fps
    7- H&N Field Target Trophy 8.64gn. 4.50mm 514fps
    8- H&N Field Target Trophy 8.64gn. 4.51mm ---
    9- Crosman Premier Hollow Point ---gn. ---mm 529fps



    Krono ölçümünden sonra 20 metre mesafeden her pelletle ikişer kez 5'li grupman yaptım. Rüzgar bu mesafeden grupmanları çok etkilememiştir diye tahmin ediyorum ama Zorakinin pek hassas olmayan tetiği bazı atışların biraz açılmasına sebep olmuş olabilir. Grupmanlarda pelletlerin merkezleri arasındaki en uzak mesafeyi ölçerek CTC çıkardım, sonuçlar şöyle:


    1- Hatsan-JSB Exact RS 7.33gn. CTC: 15mm-23mm
    2- AA Field 8.44gn. 4.51mm CTC: 17mm-27mm
    3- FX 8.44gn. 4.52mm CTC: 14mm-21mm
    4- JSB Exact 8.44gn. 4.53mm CTC: 18mm-25mm
    5- AA Field Heavy 10.30gn. 4.52mm CTC: 12mm-21mm
    6- H&N Baracuda Match 10.65gn. 4.51mm CTC: 14mm-32mm
    7- H&N Field Target Trophy 8.64gn. 4.50mm CTC: 22mm-25mm
    8- H&N Field Target Trophy 8.64gn. 4.51mm CTC: 12mm-18mm
    9- Crosman Premier Hollow Point ---gn. ---mm 529fps CTC: 24mm-25mm


    Grupmanlarda sonuçlar bana biraz sürpriz oldu. Şu zamana kadar JSB RS pellet Zorakinin ilacı derdim ama, ağır kaçar dediğim AA Field Heavy ve hiç performans beklemediğim H&N FTT 4.51'in yaptığı küçük grupmanlar beni şaşırttı.


    Bu grupmanlardan sonra başarılı bulduğum iki pelleti bir de 30 metrede denemek istedim ve şampiyon belli oldu. Düşme miktarı fazla olduğu için 2MOA(8klik) telafi verdiğim AA Field Heavy kağıdın altlarında toplanmış olsa da daha küçük grupman çıkardı. H&N FTT 41mm. ve AA Heavy 36mm.


    Bu grupman sonuçları Zoraki için her şartta geçerlidir diyemeyiz tabiki. Denemeler 2 pompayla ve yorulmuş bilekle yapıldı. Silahına iyice alışmış bir atıcı eminim grupmanları çok daha küçültebilir. Yinede Zoraki tabanca almayı düşünenlere veya Zorakisine pellet almak isteyenlere faydalı olur umarım.

    Deneyenler bilir; netlik konusunda fiyatına göre gamo dürbünler rakipsiz. Uzak mesafe atacağınıza göre yandan paralaks şart ta değil. Size 4-16x50 yada 6-24x50 tavsiye ederim.


    Artıkılı biraz daha kullanışlı olsa bunlar iki katı fiyata bile alıcı bulurdu.

    Yaylı olmasına rağmen pcp ayarında grupman olmuş, dahası 40 metrede ancak kaliteli pcp'ler bu kadar küçük grupmanlar çıkarabilir. Keşke bu kadar isabetli bir kombinasyon yakalamışken Ft'de değerlendirsen Sinan hocam.

    Çok keyifli birkaç gün geçirdik. Yağmura ve serin havaya rağmen tabiatın içinde güzel bir parkurda atış yapmak çok güzeldi.


    Uzak yollardan gelip bizlerle vakit geçiren ve parkurun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürler.


    Yarışmadan kısaca bahsetmek istiyorum:
    Kızılcahamam, Gerede sınırında tabiat harikası biryerde güzel bir tesiste gerçekleşti buluşmamız. Elbirliğiyle, çok yoğun bir çalışmayla, antrenman günü de dahil iki günde parkur ve diğer hazırlıklar tamamlandı. Aynı akşam katılımcılar, ortak ekipman durumları netleşince 3'er kişilik atış grupları oluşturuldu.


    Cumartesi sabahı kahvaltıdan sonra parkurun son kontrolleri ve sıfırlama atışları yapıldıktan sonra yarışma başladı. Yarışma başlangıcından 1-2 saat sonra yağmur şiddetini artırınca bir saat ara verildi. Yağmur sonrasında rüzgarsız bir havada devam edilen ilk gün atışları saat 17:30 gibi sona erdi.


    Zor ve yorucu parkurun üzerine akşam dostlarla birlikte yenilen yemek ve sonrasında eskiden bu yana yapılan buluşmaların olduğu vidyo ve slayt gösterilerinden sonra pek yorgunluk kalmamış olsa gerek.


    Yağmurun hiç kesilmediği bir geceden sonra pazar gününe yine yağmurla uyandık. Kahvaltıdan sonra bir durum değerlendirmesi yapıldı ve sonrasında çoğunluk yağış açısından tedariksiz olduğu için ikinci gün atışları iptal edildi.


    İlk günün skorları sonucu madalyalar sahiplerine verildi. Yarışma öncesinde silahımın hazırlıklarını yetiştiremediğim için kendi adıma başarılı bir yarışma olmadı. Genel klasman, yaylı ve bayanlar kategorisindeki madalyalar sahiplerine verildikten sonra takımlar kupasını bir kez daha A takımı kaldırdı. Başarıları için arkadaşlarımı tebrik ediyorum.


    Katılan ve destekleyen herkese teşekkürler. Sizlerle atış yapmak, sohbet etmek güzeldi. Benzer yarışmalar arayı soğutmadan tekrarlanır umarım.

    Forumda çok daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz ama özetlemek gerekirse;


    İlk iki maddenin cevabı evet. Pcp silahlarda boş atış yapmak zararsızdır. Şarjörün boş olması veya takılı olmaması zarar vermez. Standart bir at44'ün ideal atış basıncı 140 bardır. Verimli basınç aralığı da 110-170bar diyebiliriz.


    Pompayla dolum yaparken tüpteki basınca ulaşana kadar hortum doldurulur, sonrasında tüpün basıncı yükselmeye başlar. Yani dolum ucunu tüpe hortum basınçsızken bağlıyoruz. Dolum yapıldıktan sonra tahliye vanasını açıp hortumu boşaltıyoruz. Bu işlem tüpteki basıncı düşürmez.


    Özellikle su toplama haznesi olmayan pompalarda belirttiğiniz gibi 50 pompada bir hortumu tahliye edip, birkaç dakika beklemek faydalıdır. Soğuyan pompanın hem contaları daha az aşınır hemde havadaki nemi yoğunlaştıracağı için silahın tüpüne daha az buhar gönderilmiş olur.

    Tüplerin bağlantı dişleri 5/8" 14 diştir. Muhtemelen itfaiyenin dolum başlığıda tüpünüzle aynı dişte ama emniyet amacıyla 200-230 bar tüpleri doldurmaması için uç kısmı dişsiz bir başlık kullanılmış diye zannediyorum.


    Başlık-tüp arasına bir ara parça yapılarak sorun çözülebilir. Tabi bu durumda tüpün kullanım basıncını geçme riskini de unutmamak gerekir. Veya başka dolum imkanı varsa ona bakmak lazım.

    Ferhat abi bir yarışma yapalım dedik, keşke girişmeseymişiz böyle birşeye. Ben çok pişman oldum ve bu yarışmaya katılmıyorum.


    Kimseyi yüzüstü bırakmamak için orada olup vadettiğim her işi yapacağım ama yarışma başlıklarındaki bu hırslar, ölümüne eleştiriler bitmedikçe ben bu işi bırakıyorum ve yazıklar olsun diyorum.


    Hırsınız varsa gidin kime saldırıyorsanız saldırın ama ne işiniz var misafire açılmış sofranın orası niye öyle şurası niye böyle demekle.


    Mutlaka bunada bir cevabınız var. Tatlı tatlı yazacaksınız. Şunu bilinki kendi adıma verdiğim, vereceğim emeğimde hakkım varsa ben helal etmiyorum.

    İki yıldır A takımı olarak Ft yarışması düzenliyoruz, ikisindede parkur hazırlamada görev aldım. Bu üçüncüsündede öyle olacak ve aynı şekilde bu yarışmadada net bir hafta vakit ayıracağım bu işe.


    Geçen senelerde düzenlenen diğer yarışmalarda hedeflerle uğraşanlar ne demek istediğimi çok iyi anlarlar, istendiği kadar uğraşılsın 30fpe tüfekle 12fpe tüfek aynı hedeflerle yarıştırılamaz. Hedefi ayarlayıp 30 fpe silahla merkezi dışına atarak düşmeyecek hale getiriyorsunuz, bu kez 12fpe silah merkezden düşüremiyor.


    Kaldıki güçlü silahta hedeflerde önemli değişiklikler yapmak gerekiyor ve atış eğrisi dolayısıyla hedef mesafelerini uzatmak gerekiyor ki bunun adı artık field target olmuyor.


    Birileri özveriyle bu disiplin dışında yarışmalar düzenlerse seve seve katılırım ama benim için FT'nin yeri her zaman ayrı olur.


    Emin bey, yarışmaya silah ayarlamakla uğraşmayın isterseniz. Önceden bildirildiği takdirde ortak ekipman kullanımına müsade var yarışmada. Bir hammerli tüfeğim var birlikte kullanabiliriz.


    Ömer bey, forumlarda yazışıyoruz, yüzyüze görüşme fırsatımız olmadı bir türlü. Yarışmayı tertipleyeceğimiz yeri biz çok beğendik, bir haftasonu vakit geçirmek için güzel bir yer. Sizi ve Hit takımından arkadaşlarıda görmek istiyoruz aramızda. Silahınız güç sınırına uymuyorsa belirttiğim gibi, bildirirseniz ortak ekipman kullanımı yapılabilir, benim silahımı kullanabilirsiniz.

    Bir süredir forumdaki bazı konularda mesaj yazıp gönder butonuna bastığımda "mesajınız manuel onay gerektirmektedir..." gibi bir uyarı alıyorum ve dakikalar harcadığım mesaj uçuyor. Foruma bağlandığım çeşitli cihazların teknolojisinden şüphe etmeye başladım ama öncesinde forumda benzer sorunlar yaşayanlar varmı sormak istiyorum.

    Hw97 stok halde hız sınırını biraz aşıyor. 12fpe(16j) yay ile yarışmalara uyumlu hale geliyor.


    Yarışmaya katılmak isteyip, hız sınırına takılanlar için tavsiyem yay modifikasyonu. Yayın ısıl işlemini şalama ile değilde fırınla yapan bir yaycıya orjinal yayı götürürseniz uygun ölçüde yay yaptırabilirsiniz. Tel kesiti ve boy hakkında kesin yorum yapamam ama yeni yayda spir sayısı ve çapı değiştirmemek gerekir.

    Tüfeğinizdeki çekiç-yay dengesini tam anlamadım ama genel olarak şunu söyleyebilirim; fazla hava tüketen silahta moderatörün verimliliği azalır. Pellet namluyu terkederken namluda kalan basıncın yüksek oluşu hem isabeti olumsuz etkiler, hemde moderatörün çalışmasını.


    Valfin açık kalma süresini iyi ayarlayıp, hava sarfiyatını azaltabilirseniz moderatör iyi iş yapar. Bununla birlikte moderatör varken bile kulak tıkacı gerekiyor demişsiniz, mübalağa etmediyseniz moderatörünüzde bir sorun var demektir.