PCP silahlar ve Dolum Tüpleri (EKONOMİK TÜP KULLANIMI)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • arkadasımın , daliş için doldurttugu squba tupunun içindeki havayı , pcp de kullanabilir miyiz ?

  • HW 100'ün Teknik kitabinda şöyle bir ibare var."Tüpünüzü dalgıçların kullandığı kalitede hava ile doldurun" Evet kullanabileceğiniz en iyi hava budur.

  • o zaman azot gazı dolduran yer aramama gerek kalmadı desenize. buralarda squba tupu dolduran kompresorler var. arkadasım doldurtur beraber atarız :) buna sevindim. bilgi eksikliğinden pompa filan almıştım zamanında.

  • Pompayı aldığınız iyi olmuş,(acil durumlar için gerekebilir), hızlı dolum aparatınız varmı bilemiyorum yoksa bir tane edinmeniz şart.

  • yatagundan almayı dusunuyorum. ısparta da azot gazı dolduran yer bulamadıgım için üzülmüştüm. fakat squbaya dalgıçların kullandıkları havanın basılarak kullanılabilir olması durumu beni mutlu etti. ilginiz için tesekkur ederim.

  • yatagundan almayı dusunuyorum. ısparta da azot gazı dolduran yer bulamadıgım için üzülmüştüm. fakat squbaya dalgıçların kullandıkları havanın basılarak kullanılabilir olması durumu beni mutlu etti. ilginiz için tesekkur ederim.


    PCP silahlarda kuru hava dışında hiçbir gaz kullanmayın. PCP'nin açılımı Pre-charged Pneumatic yani "Önceden Dolumlu Pnömatik"tir ve Pnömatik "hava basıncı ile işleyen" demektir. PCP silahların tüm tasarım, malzeme seçim ve üretim işlemleri kuru kava(soluduğumuz hava) ile çalışması düşünülerek yapılır ve tüm üreticiler PCP silahlarında yalnızca kuru hava kullanılmasını tavsiye eder. Başka gazlar kullanarak hem silahınızı hem de kendinizi tehlikeye atmayın.


    Azot'un PCPlerde kullanılmasının bilinen bir zararı olmasa bile üreticilerin tüm kalibrasyon işlemlerini kuru havaya göre yapıyor olduğunu unutmamak gerek. Ayrıca soluduğumuz havanın %78'inin zaten Azot olduğu gerçeği de PCP silahlarda saf azot kullanmayı bence anlamsız kılıyor. Aradaki %21 oksijen farkı için uğraşmaya değeceğini ve bu farkın ortaya belirgin bir verimlilik farkı çıkaracağını düşünmüyorum.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Evren Azot'un tercih edilmesinin de birkaç nedeni var.


    1- Saf gaz olmasından dolayı içerisinde nem ve toz bulundurmaması.
    2- Yanıcı parlayıcı patlayıcı bir gaz olmaması.
    3- Sanayi tipi kullanımı bulunduğundan Habaş gibi tesislerden 50 lt gibi devasa boyutlarda tüplerde temin edilebilmesi.
    4- Büyük tüp ile alınırsa (yer müsaitse) skubaya aktarılıp uzun süre kompresörle uğraşmamaya imkan vermesi.
    5- Kuru havaya göre ölçülebilir bir hız farkı yaratmaması.
    6- Belki (Emin değilim) petrol türevli yağlar ile karşılaşsa bile patlamaya yanmaya neden olmayabilir. (kuru hava kullanımında içinde oksijen de bulundurduğundan bu risk mevcuttur)


    Yani imkanım olsa ben 50lt azot tüpü alır, hep azot dolumu yapardım.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

    • Official Post

    Evren, Murat bu konuda haklı, Azot bu işte en iyiyi risksizi arayanlar için tercih edilebilir, üreticilerin kuru hava dışında gaz kullanmayın demelerinin nedeni azot, oksijen vs.. gazların dolumunu yapan yerlerde olası karışıklık sonucu azot yerine oksijen kullanılması halinde olabilecek tehlikelerden bertaraf için, hatırlarsan geçen yıl bizim forumdan bir arkadaş scubasına yanlışlıkla oksijen bastırdı, hatta silahınıda bu saf oksijenle doldurdu da forumda paylaşım yaptığı için uyarmamız sonucu bir tehlike yaşamadı.

  • Ben özellikle son 2 haftadır okuduklarım sonucunda pcp'de kuru hava dışında herhangi bir gaz kullanımının doğru olmadığını düşünüyorum. Özellikle AirForce, AirArms gibi pcp üreticilerinin "biz bu silahları kuru hava ile kullanılacak şekilde kalibre ediyoruz." demesi bu düşüncemde etkili rol oynuyor. Azot'un büyük hacimli tanklarla tedarik edilebiliyor olması dışında da bir avantajı olduğunu sanmıyorum zira temizlik konusunda artık filtre ve nem kapanı özelliklerine sahip pompa ve kompresörler sayesinde kuru havanın da bir dezavantajı bulunmuyor.


    Şahsen böyle bir ortamda azot veya herhangi başka bir gazın güvenli olduğunu söylemenin bilinçsiz tüketicide "o oluyorsa bu da olur, bir şey olmaz" yaklaşımını teşvik edeceğini düşünüyorum ve kendi adıma pcp tüfeklerde kuru havadan başka bir gaz tipinin kullanılmasını doğru veya verimli bulmuyorum.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

    • Official Post

    Bunun örneğini yazdım zaten Evren, bizde bile oksijen basan oldu, yani kuru hava en güvenlisi.

  • arkadaşlar susturucu ile ve de susturucusuz chrony ile ölçüm yapanınız oldumu acaba :him:s aklıma geldi de bir den ;kihhik,